Sable - popis, lokalita, životný štýl

Sable je drobné cicavce dravé zviera patriace do rodiny lasičiek. Najbližším príbuzným svätojánskej je kôra borovice. Toto roztomilé zviera má štíhle telo, krátke končatiny, huňatý chvost a ostré pazúry.

História prevádzky

Sable je národná hrdosť Ruska. Od staroveku sú hody oceňované pre ich mäkkú, hustú, tmavú kožušinu, ktorá je dodnes luxusným tovarom. Jedným z hlavných miest v ruskom kožušinovom priemysle je sobolie kožušiny. Napriek tomu, že lov zvierat je v Rusku stále bežný, väčšina kožušín na trhu sa predáva na komerčnom základe.

Stabilná kožušina z raného stredoveku bola v obchode s kožušinou vysoko cenená. Zintenzívnenie lovu v Rusku v 19. a na začiatku 20. storočia viedlo k pomerne prudkému poklesu jeho počtu, preto v roku 1935 bol zavedený päťročný zákaz lovu tohto hodnotného zvieraťa a následne bol povolený len zimný lov. Tento zákaz a vznik sobolých fariem umožnili týmto druhom naplniť väčšinu ich pôvodného sortimentu a dosiahnuť zdravé množstvá do roku 1990. Po páde Sovietskeho zväzu sa lov a pytliactvo v deväťdesiatych rokoch minulého storočia zvýšili, čiastočne preto, že ruské kožušiny vyrábané vo voľnej prírode sa považujú za najluxusnejšie a vysoko hodnotené na medzinárodnom trhu.

Vzhľadom k vysokým nákladom, sobolie kožušiny je zvyčajne integrovaný do rôznych štýlov oblečenia, napríklad na ozdobenie golierov, lemov, rukávov a čiapky. Takzvané mramorové kefy používané na maľovanie akvarelom alebo olejom nie sú vyrobené z chlpov, ale z srsti sibírskej lasičky.

Sable popis

Jedná sa o štíhle, mobilné zvieratá nachádzajúce sa v ihličnatých a severných listnatých lesoch severnej pologule. Len málo z predstaviteľov živočíšneho sveta sa môže stretnúť s takou štíhlosťou a eleganciou, ako sable. Majú nadýchané chvosty a veľké nohy s čiastočne zatiahnuteľnými pazúrmi. Kožušina sa mení od žltkastej po tmavohnedú (v závislosti od druhu).

Toto je stredne veľké zviera. Samce vážiace 880–1800 g majú dĺžku tela 36–57 cm a chvost 8–11 cm, samice sú o niečo menšie ako samce. Ich dĺžka tela je 34–52 cm a dĺžka ich chvosta je 7,3–11 cm, s predĺženým telom má krátke nohy, takže chrbát je neustále klenutý. Má trojuholníkovú hlavu, ktorá je v porovnaní s telom pomerne veľká. Jeho dlhé trojuholníkové uši majú širokú základňu a rám mierne zahnutý papuľa.

Nadýchaná a veľmi hrubá srsť je skutočne pravým bohatstvom. V chladnom období roka sa srsť stáva viac našuchorenou a pokrýva labky. Jeho labky sú dosť široké, čo mu umožňuje udržiavať pozemský životný štýl.

V lete je tmavo hnedá. Zároveň sú jej labky a chvost oveľa tmavšie. V zime sa srsť srsti rozjasní, jej farba tela sa stane piesočnatou alebo hnedou. Hlava je ľahšia v porovnaní s telom, v krku je často možné pozorovať jasné, neurčité miesto, ktoré chýba v lete.

stanovište


Sable sa najčastejšie vyskytuje v lesoch na Sibíri, v Eurázii av niektorých oblastiach Ďalekého východu. Nadýchané zviera žije v Mongolsku a Kórei. V Rusku je distribúcia sobov vo väčšej miere výsledkom rozsiahlych reintrodukcií, ktoré zahŕňali 19 000 zvierat v období, ktoré trvalo od roku 1940 do konca roku 1965. Ich rozsah na severe dosahuje hranicu rastu stromov v hornatých oblastiach východnej Ázie až po 42 zemepisných šírok. Západná distribúcia soba pokrýva všetky pohoria Ural. Na Sachalin sa dajú nájsť aj tieto chlpaté zvieratá.

V Mongolsku žijú tieto zvieratá v pohorí Altaj, ako aj v lesoch v okolí jazera Khovsgol, ktoré susedí s lesnou oblasťou Trans-Bajkal, z ktorej sa získavajú najcennejšie sobolie kože. V Číne sa nachádzajú v Sin-ťiangu Uygursk. V severovýchodnej Číne sa lokalita sobolia obmedzuje na hory Dasinganlin. Vo východnom Heilongjiangu sa v horách Xiaoinganling pozoruje zachovanie svätcov. Jednotlivci žijú aj na Kórejskom polostrove.

Vzhľadom k tomu, že vzhľad sable sa líši v rôznych geografických oblastiach, tam boli niektoré spory o presný počet ich poddruh, ktorý možno jasne identifikovať. Uznať sedemnásť rôznych poddruhov soba, ale v niektorých vedeckých zdrojov v poslednej dobe možno nájsť od ôsmich až tridsiatich druhov.

habitat

Tieto zvieratá žijú v hustých lesoch, kde dominujú borovica, jedľa, osika, céder, rovnako ako v hornatých a nížinných oblastiach. Chráni svoje pôvodné územia, ktoré sa tiahnu od 4 do 28 km v závislosti od jedla a terénu. Keď je však jedlo vzácne, môžu sa pohybovať pri hľadaní potravy na veľké vzdialenosti, pričom rýchlosť pohybu je 5 až 13 km denne.

Najobľúbenejším biotopom je tajga. Vlhké, tmavé ihličnaté lesy sú obľúbenými biotopmi soboliakov. Prilákať toto zviera ťažko dosiahnuť miesta s veľkým počtom pobočiek. Zdá sa, že toto je inštinkt sebazáchovy tohto zvieraťa, ktoré sa týmto spôsobom snaží brániť proti nepriateľom.

Sables tiež žijú v hrabavách v najhustejších častiach lesa a pozdĺž brehov riek. Ich nory sa zvyčajne stávajú bezpečnejšími, ak sú kopané medzi mnohými koreňmi stromov. Dokonale sa pohybujú po stromoch a skalnatom teréne.

Spôsob života


Sú to zvieratá súmraku, ktoré milujú loviť za súmraku. Počas dňa párenia sa stávajú oveľa aktívnejšími. Sable nory sú dokonale skryté pred outsidermi. Sú lemované trávou a vlnou, ale často bývajú dočasné bývanie, najmä v zime, keď sable musia cestovať za potravou.

Lovia hlavne s pomocou svojho čuchu a bystrého sluchu. Zvieracie videnie je vyvinuté o niečo slabšie ako sluch a čuch, ale v skutočnosti to nepoškodzuje nočný lov zvierat. V rôznych situáciách tieto malé zvieratá robia rôzne zaujímavé zvuky. V podstate ide o tiché rachotenie, jemné, pripomínajúce mačku počas párenia, ako aj hlasné praskanie v období nebezpečenstva. Sables označujú svoje teritórium vôňou vytvorenou v žliazach žalúdka. Rad väčších predátorov ohrozuje Sobol: medvede, rysy, vlky a tigre.

V prírode je sobota oceňovaná tým, že kontroluje počet malých hlodavcov podobných myši.

jedlo

Sables sú všežravce a ich strava sa mení sezónne. V lete môžu jesť zajace, myši alebo iné malé cicavce. V chladnom období, keď ich strava obmedzuje mráz a sneh, jedia lesné plody, myši, králiky a dokonca aj malé pižmo. Niekedy idú v stopách medveďov alebo vlkov, aby sa živili zvyškami svojej koristi.

Lovia malé vtáky, lasica a hermelín. Oni tiež živia mäkkýše, ktoré sa trú na zemi odstrániť hlien. S prednými labkami môžu chytiť ryby, ktoré potom jedia. Sable môže tiež jesť rôzne rastlinné potraviny. Rôzne druhy ovocia, bobúľ a orechov sú obľúbenou pochúťkou sobolí. Ľahko nájde v zime pod hustou vrstvou snehu zvyšné bobule z jesene.

Chov soba


Zvyčajne sa párenie mušlí vyskytuje v lete od 15. júna do 16. augusta. Dátum závisí od biotopu. Muži kopať meter plytké drážky v snehu, často sprevádza ju s močením. Počas námluv, skok, beh a "purr" ako mačky. Zúrivo bojujú proti láske žien. Boj o vedenie je pre tieto krásne zvieratá pomerne bežným javom.

Samice vstupujú na jar do rieky. Párenie niekedy trvá až 8 hodín. Po inseminácii samice nie je blastocysta okamžite implantovaná do steny maternice. Dochádza len k implantácii po 8 mesiacoch; vývoj plodu plodu trvá len mesiac, hoci tehotenstvo trvá až 297 dní,

Mláďatá sa rodia v dutinách veľkých stromov, v ktorých sa na svitkoch skladajú sušené trávy a padlé lístie. Samica môže porodiť 1 až 7 detí, aj keď najčastejšie je narodenie 2 alebo 3 teliat. V tomto čase muži pomáhajú samiciam. Poskytujú im jedlo a veľmi starostlivo chránia svoje územie.

Sables sa rodia slepí a s kožou pokrytou najtenšou vrstvou vlasov. Ich oči sa otvárajú až po 35 dňoch, čoskoro potom, čo opustia hniezdo. Novorodenec má priemerne 13 cm, váži od 22 do 33 g. Po 7 týždňoch sú deti odstavené a kŕmené regurgitovanými potravinami. Po 2 rokoch dosahujú sexuálnu zrelosť. Je známe, že žijú na kožušinových farmách v priemere do 20 rokov a vo voľnej prírode na 18 rokov.

Sables sa niekedy môžu prelínať s borovicami. Možno to pozorovať v lesoch pohoria Ural, kde sa tieto dva druhy prelínajú, niekedy úmyselne robia na kožušinových farmách. Výsledný hybrid, nazývaný kidus, je o niečo menší ako čistý sobol. Jeho srsť je oveľa drsnejšia, ale inak má podobnú farbu a nadýchaný dlhý chvost. Kidus je zvyčajne sterilný. Hoci jeden prípad bol zaznamenaný, keď sa samičie dieťa úspešne odchovalo so samčími borovicami.

Sable možno ľahko skrotiť. Svojím správaním sa podobá domácej mačke. Zviera môže veľmi rýchlo zvyknúť na osobu. V súčasnosti sa na farmách chovajú guľky. V takýchto umelých podmienkach sa chovajú aj veľmi zriedkavé druhy čiernych jabĺk. Hodnota sobolej kožušiny je určená jej farbou a mäkkosťou. Najdrahšie je tmavé kožušiny.

Video: Sable (Martes zibellina)