Addax - opis, lokalita, životný štýl

Pod pojmom adax sa rozumie antilopa, ktorá sa vyznačuje nezvyčajnými externými údajmi. Vo väčšine prípadov sú exempláre diskutovaných druhov bežné v Nigérii, Líbyi, Mali a Sudáne. Majú radi piesočnatú pôdu a skalnatý terén. Keď rodinní príslušníci idú hľadať jedlo, môžu chodiť na spravodlivú vzdialenosť. To je obyčajne veril, že tento kopytník cicavec nasleduje dažďa. Nebudeme bežať dopredu, budeme študovať funkcie v ďalšom poradí.

popis

  1. Pigmentácia srsti sa mení v závislosti od obdobia daného roka. Druhy prezentovaných druhov môžu byť prakticky belavé, béžové, hnedé a sivé. Predpokladá sa, že v chladnom období stmavnú a v teplých svetlých. Na hlave sú stopy belavého tónu. Sú k dispozícii na boku tela, bokoch, brušnej časti. Na prednej časti je tmavá pigmentácia.
  2. Všetci jedinci, bez ohľadu na pohlavie, majú rohy. Sú nasmerované dozadu, vo svojej štruktúre sú v poradí 2-4 otáčok. Dĺžka je asi 0,6 m., Ale niekedy aj viac. Širokoúhlé kopyto. Sú oddelené, pretože zvieratá boli nútené prispôsobiť sa pohybu v púšti a nábreží.
  3. Podľa tela sú zástupcovia rodu natiahnutí na 1,5 metra a na kohútiku narastú do jedného metra. Ocas je dodatočne pridelený asi 30 cm Sexuálny dimorfizmus je vyjadrený len v tom, že jedinci mužského pohlavia sú o niečo väčšie ako ženy v rodine. Pokiaľ ide o oblasť pobytu, tieto zvieratá nepotrebujú čerstvú vodu. Môžu sa obklopiť kameňmi a pieskom.
  4. Táto oblasť nemá vplyv na všetky časti sveta. Vo veľkej miere je obyvateľstvo rozptýlené v púštnych oblastiach. Je to o blízkosti Sahary. Zoznámte sa s diskutovanými zástupcami rodiny v Egypte, Sudáne, Líbyi, Mali, Čade, Mauritánii. Majú radi púštnu alebo polopúštnu oblasť.

správanie

  1. Tieto osoby sa vyznačujú bdelosťou v čase súmraku, ako aj pred svitaním. Tieto časové intervaly naznačujú, že zvieratá chcú byť aktívne v chlade. Je to práve táto teplota, ktorá je pozorovaná v blízkosti púšte, keď slnko ešte nevyšlo, alebo už bolo nastavené.
  2. Je zriedkavé stretávať sa s príslušníkmi druhov, ktorí sa v lokalite pohybujú samostatne. Väčšinou sa antilopy zhromažďujú v stádach 15 jedincov v priemere. Majú vodcu, ktorý vedie svojich hráčov na správnej ceste. Týmto spôsobom sa kontroluje vytrvalosť zvierat, pretože pohyby sú najslabšie a choré zomiera.
  3. Keď je potrebné odpočívať, schovať sa pred silným vetrom alebo lietajúcim pieskom, zvieratá vykopávajú diery v piesku. Spadnú do jamy a čakajú na okamih, kedy bude možné pokračovať v ceste. Niektorí dobrodružní adaki sa schovávajú za kríkmi alebo skalnatými oblasťami, všetko závisí od oblasti, kde bývajú. Zvieratá bežia pomaly, takže sa môžu stať korisťou veľkých predátorov.
  4. S veľkou istotou možno povedať, že členovia rodiny sú prispôsobení teplu. Ale tiež potrebujú tieň na doplnenie svojej sily. Jedinci majú schopnosť zvýšiť svoju telesnú teplotu, aby sa znížilo množstvo tekutiny opúšťajúcej telo a zabránilo sa dehydratácii. Toto nemá iné cicavce.
  5. Jednotlivci mužského pohlavia si sami vyberajú jednotlivé pozemky, ktoré môžu navštevovať ženy, ktoré chcú mať potomkov. Každý muž horlivo chráni svoj majetok. Ak náhle niekto vstúpi na územie a pokúsi sa viesť ženu preč, začne vážny krvavý boj. V procese párenia pre jedného mužského zástupcu je pár samíc.

Nepriatelia

  1. Pretože členovia rodiny sú považovaní za veľkých a pomaly sa pohybujú, považujú sa za vynikajúcu korisť pre ľudí. Ľudia - hlavná hrozba, ktorá vedie k zníženiu počtu hláv. Pytliaci zabíjajú jednotlivcov na kožu a mäso.
  2. Dnes tieto zvieratá patria medzi najvzácnejšie. V prirodzenom distribučnom prostredí nie je viac ako 250 osôb. Žijú vo svojom živle. Je ťažké chrániť členov skupiny, pretože obchádzajú ľudí a usadzujú sa ďaleko. V zajatí žije o tisíc viac.

jedlo

  1. Strava zvierat pozostáva najmä z nízkych kríkov a rôznych bylín. Je pozoruhodné, že jednotlivci sú schopní prekonať pôsobivé vzdialenosti v púšti. Zviera to robí, aby našlo aspoň nejakú vegetáciu na takýchto plochách.
  2. Je zaujímavé, že addax medzi ostatnými príbuznými je najviac prispôsobený životu v takých drsných podmienkach. Púšť nie je miestom, kde môže prežiť akékoľvek zviera. Jednotlivci zvládajú väčšinu svojho života bez vody. Všetky kvapalné zásoby sa získavajú z rastlín. Len tak môže zviera prežiť.

rozmnožovanie

  1. Je zvláštne, že prezentované zvieratá môžu reprodukovať potomstvo po celý rok. Títo jedinci nemajú jasné obdobie párenia. Sú spolu po celý rok. Vrchol mladých zásob často klesá na konci zimy alebo skoro na jar.
  2. Samica pokračuje v preprave detí po dobu 8 mesiacov. Potom sa môže narodiť iba 1 dieťa. V extrémne zriedkavých prípadoch, addaks majú dvojčatá. Doslova hodinu po narodení už deti môžu bežať po matke.
  3. Zaujímavé je, že o potomstvo sa stará len žena. Mladiství žijú so svojou matkou po celý rok. Po tomto čase si začínajú zvykať na nezávislý život a opúšťajú rodinu.
  4. Muži dosiahnu sexuálnu zrelosť vo veku približne 2 rokov. Samice sa sexuálne dozrievajú bližšie k 3 rokom. Všeobecne platí, že dĺžka života divokej antilopy je asi 20 rokov.

fakty

  1. Addax dostane svoje meno z latinského slova, ktoré doslovne prekladá ako divoké zviera so zaoblenými rohmi. Špecifický názov je tiež charakterizovaný ako zafarbený nos. Je to spôsobené tým, že zviera má kontrastné biele škvrny. Vyniknú jasne proti tmavému pozadiu, v ktorom je hlava natretá.
  2. Ako už bolo spomenuté, títo jedinci sa v púšti cítia skvele. Preto sa doslova spája so situáciou na Sahare. Aj v lete majú takéto zvieratá svetlú farbu. Zároveň ich možno pozorovať nažltlé alebo sivé. V zime je farba jednotlivcov trochu tmavá. Pomáha splynúť s nastavením.
  3. Vďaka široko rozloženým kopytám sa prezentované antilopy môžu bez problémov pohybovať po piesku. Ak sa piesočná búrka stúpa alebo slnko nesmierne hranolky, zvieratá kopú hlboké diery v piesku so svojimi silnými kopytami. V takomto mieste sa jednotlivci môžu schovávať pred nepriaznivým počasím.

Je pozoruhodné, že zvieratá sú schopné samostatne zvyšovať teplotu svojho vlastného tela. Pointa je, že keď je telesná teplota ekvivalentná životnému prostrediu, jednotlivé potenie menej. V súlade s tým zviera prakticky nestráca drahocennú vlhkosť.

Video: addax (Addax nasomaculatus)