Splyushka - popis, lokalita, zaujímavé fakty

Splyushka vulgaris je zaradený medzi najmenšie druhy sov, ktorých populácie sa nachádzajú na európskom kontinente. Títo vtáci sú ľahko zvyknutí na domáce podmienky, ochotne sa s osobou spoja a nechajú sa skrotiť. Táto funkcia im dáva popularitu v okruhu obdivovateľov domácich zvierat.

Charakteristické vlastnosti

Tento vták má druhé meno, ktoré je vyjadrené ako svitanie, patrí do veľkej skupiny sov, ktoré si volia ako svoje biotopové polo-stepné regióny nachádzajúce sa na juhu Európy.

Vo svojej dennej strave, vták preferuje hmyz, rád loví chrobáky, rovnako ako motýle alebo ortoptera, napadá predstaviteľov stavovcov skôr zriedka. Priemerná životnosť hmyzožravého vtáka je 6 rokov.

Veľkosť tela spáča je spravidla 21 centimetrov, hmotnosť dospelej osoby nepresahuje 130 gramov, šírka rozpätia krídla je približne 50 cm. V peria svitania prevláda sivohnedý odtieň, na ramenách sú biele škvrny, celé telo je posiate tmavými pruhmi plynulého vzoru, ozdobené postriekaním jasných bodiek. Farbenie vtákov perie umožňuje, aby sa stal neviditeľným na pozadí stromovej kôry. Sú tam celkom 2 typy splushki, líšia sa farbou. Prvým je zástupca červenej farby, druhý je sivý.

Na hlave úsvitu sa nachádzajú dve charakteristické peria, ktoré sa podobajú ozdobám, nazývajú sa ušami. Oči vtáka sú prezentované v okrúhlom tvare a vyznačujú sa žiarivo žltou alebo oranžovou farbou, zobák vtáka je zafarbený v tmavom odtieni. Tichá sova je medzi stromami dosť ťažká, jeho prevlek je bezchybný.

Vták dostal svoje meno kvôli špeciálnemu zvuku jej hlasu, v jej speve slovo „spánok“ je jasne rozoznateľné a striedalo sa s bizarnou píšťalkou. Zvuk sa periodicky opakuje s intervalom 2 sekundy, ako kukačka. V rôznych častiach Európy, v rozľahlých oblastiach Ázie, na Kaukaze av regióne Baleárskych ostrovov, sa nachádza množstvo poddruhov patriacich k týmto druhom sovy.

Rozlišovacie znaky svitania hospodárskych zvierat a obľúbeného biotopu

Aktivita splyushka sa prejavuje v nočnej dobe, ktorá je typická pre všetkých členov rodiny sova. Hniezdiská tohto vtáka sa nachádzajú vo väčšine regiónov južnej Európy, na rozsiahlych územiach Sibíri, od južných oblastí až po samotný Bajkal, v rozľahlých oblastiach Ázie, až po hranice podhorí, v severnej Afrike a na Blízkom východe.

Sova preferuje dreviny, môže sa ľahko usadiť na záhrade alebo v parku, priťahuje ho ľahký les, pozostávajúci z umelých výsadieb. Keďže sa nachádza v stredomorských oblastiach, uprednostňuje výsadbu pozostávajúcu z olivových hájov, nebojí sa blízkej osoby, pretože väčšina ľudí je veľmi lojálna voči nočným lovcom.

Žijúci v horských oblastiach, môže svoje hniezda v nadmorskej výške 3000 metrov vzhľadom na hladinu mora. Splushka patrí sťahovavým vtákom, pre zimnú sezónu musí letieť do zóny afrických tropických lesov, ktoré sa nachádzajú južne od Sahary.

Dawn vstupuje na územie Ruskej federácie začiatkom apríla, tu sa hniezdi, chová potomstvo, takže s príchodom septembra bude ďalší let. Malá sova trávi celý deň na vetvách stromov, sníma nebezpečenstvo, využíva zaujímavú taktiku. Po natiahnutí tela a „pichnutí“ uší sa sova stane nápadne podobnou suchej vetve stromu, je veľmi ťažké ju odlíšiť ani z blízkej vzdialenosti.

Obdobie hniezdenia a chovných kurčiat

Chovom splyushka okamžite prestane po návrate do svojej vlasti, vtáky žijúce v južných teritóriách sú pripravení spárovať s nástupom februára. Začína stavať hniezda od začiatku mája do začiatku júla a na niektorých územiach aj neskôr. Na prilákanie žien, muž vydáva odozvu, keď ho oplatí, vtáky zaberajú hniezdo pre párové obydlie, svitanie spojka stanovuje 1 čas za sezónu.

Pre svoje hniezdo môže vták ubytovať dutinu, ktorá sa jej páčila, alebo jednu z trhlín nachádzajúcich sa v skalnatých povrchoch. Okrem toho môže obývať hniezda, ktoré zanechali čarodejníci alebo iné vtáky, a môže sa tiež usadiť v diere vytvorenej rybárom riečnym alebo shurokomom. Vtáčie páry vyberajú určité oblasti pre svoje hniezdenie, kde žijú dlhú dobu, ich hniezda nie sú vytvorené na jeden rok.

Spoločná lopatka má pri svojom ukladaní od 2 do 6 vajec pokrytých bielymi škrupinami, veľkosť vajec je 3 cm, ich hmotnosť dosahuje 15 gramov. Inkubačná doba týchto vtákov trvá 25 dní. Jeden mesiac po narodení mláďatá opúšťajú hniezdo. Liahnutie je jedinou starostlivosťou o samice a obe vtáky sa zaoberajú kŕmením detí, ktoré odchádzajú na lov.

Telo malých kurčiat je oblečené v bielej chmýří. Po niekoľkých týždňoch, mladý rast získava svetlo sivú farbu peria, ozdobené tenkými pruhmi umiestnenými naprieč. V tomto veku sú mladí jedinci vyberaní z hniezda a učia sa umenie letu. Finálny proces tvorby je ukončený vo veku 45 dní, do tohto obdobia sú mladí jedinci v dôsledku selektívneho liatia pokrytí farbou dospelých.

Vlastnosti úsvitu spevu

Ľudia, ktorí počuli kričiaci splushka popisujú tieto zvuky ako dlhotrvajúce vytie, pripomínajúce výslovnosť slova "spať", tento zvuk, osobitným spôsobom, charakterizoval vtáka, ktorý takto dostal svoje meno. V období párenia, samec robí niekoľko rôznych zvukov, on pošle svoje volanie na ženy, vyjadrené v zdĺhavé stonanie. A zároveň môžete počuť serenády niekoľkých samcov naraz a žena si vyberie svojho vyvoleného podľa farby svojho hlasu.

V období párenia sú niektoré druhy samcov splushki schopné produkovať dlhotrvajúce vytie, pripomínajúce vytí mačiek. Iní, ktorí žijú v Južnej Afrike, vyjadrujú svoje pocity v občasnom šepte, a tam sú tí, ktorých hlas je veľmi podobný melódii na flautu, znejúc vo vysokom kľúči.

Po dosiahnutí dohody milujúci pár vykonáva manželský motív v duete, ktorý sa vyznačuje vysokou profesionalitou výkonu. Samozrejme, že hlas samíc je výrazne basy, ale udržujú rytmus dokonale, za dobrého počasia, niektorí jednotlivci sú tak závislí, že aj naďalej hrať duet aj vo dne.

Odporúčania pre údržbu domácich kopčekov

Úsvit je pre ľudí celkom priateľský, ľahko prijíma podmienky poručníctva a vrúcne zaujíma sebaistotu v rodine svojich opatrovateľov. Udržať predstaviteľov tohto druhu v zajatí nepredstavuje určité ťažkosti, ich excentrický vzor správania môže priniesť do monotónnosti života veľa pozitívnych emócií.

Najčastejšie je lopatka obsiahnutá v jednej kópii, rýchlo si zvykne na svojich majstrov a reaguje s úprimnou náklonnosťou. Ale, ak existuje túžba získať pár, potom v tomto prípade mini-voliéra je potrebné pre chov vtákov. Minimálna veľkosť bytu by mala byť 1 m3. Nevyhnutnými prvkami takéhoto živého rohu sú: dutina, ktorú môžu vtáky využiť ako sklad a kmeň s pohodlnými vetvami, na ktorých sa vtáky počas dňa zamaskujú. Najzaujímavejšie je pozorovať správanie vtákov večer, keď vedú aktívny životný štýl.

Je pomerne ťažké rozlíšiť vtáky podľa pohlavia, pretože prakticky neexistujú žiadne vonkajšie rozdiely od splushky, jediným rozdielom je veľkosť, samica je zvyčajne väčšia ako samec. Kurčatá vychovávané v zajatí sa najlepšie prispôsobujú svojim domácim podmienkam, nebojí sa vymaniť z klietky. Zároveň vykazujú výrazný záujem o majiteľa, kopčeky môžu zobrať jedlo z dlane, pohodlne sedieť na prstoch. Neokázalosť tohto vtáka, a často veľmi komický spôsob jeho správania, spôsobuje špeciálny vzrušenie pre takéto domáce zvieratá.

Video: Splushka (Otus scops)