Africký pštros - opis, lokalita, zaujímavé fakty

Dnes je pštros najväčším druhom vtákov spomedzi všetkých žijúcich na planéte. Rastú do výšky 2,5 m a dospelý môže vážiť približne 180 kg. Väčšinou sa živia vegetáciou, ale niekedy môžu jesť hmyz, ako aj malé bezstavovce. Z času na čas môže tento vták prehltnúť aj nejedlý predmet. Môže to byť kus látky, piesok alebo akýkoľvek železný predmet. Takéto veci pomáhajú stráviť jedlo.

vzhľad

Tieto vtáky majú veľmi veľké oči s riasami, ktoré bránia vnikaniu piesku a prachu. Ich telo má oválny tvar. Ich perie je veľmi mäkké. Mláďatá majú perie tmavšieho odtieňa a nakoniec sa rozjasňujú. Nohy sú tiež veľmi veľké. Táto časť tela je jednoducho pýchou vtáka a môže vykonávať ochrannú funkciu. Ich končatiny sú dlhé a silné. Na každej nohe sú len 2 prsty. Čím väčšia dĺžka a pevnosť nôh umožňuje vtákovi schovať sa pred nebezpečenstvom. Ak je to potrebné, pštros je schopný bežať veľmi rýchlo - až 70 km / h.

Ich krk je tiež veľmi dlhý. To umožňuje vtákom, aby si lístie zo stromov a vidieť možné nebezpečenstvo. Ich krídla sú tiež veľmi výkonné a dobre vyvinuté, ale kvôli obrovskej váhe nemôžu lietať.

Pštros využíva svoje krídla počas obdobia párenia na prilákanie páru. Vykonávajú párenie tanec, ktorý vyzerá ako grouse tanec. Jeden muž môže mať viacerých partnerov, ale spomedzi nich si vyberie jedného, ​​ktorý potom pomôže s potomstvom.

Celé telo vtáka je rovnomerne pokryté mäkkým perím. Perie nie sú navzájom prepojené, čo odlišuje pštros od iných vtákov. Ich hrudník svaly nie sú veľmi vyvinuté. V hrudi nie je kýl. Preto nie je ich hruď konvexná, ale plochá. Rozpätie krídla môže dosahovať až 2 m. Nemôžu lietať ani preto, že nemajú žiadne kostičky a ich svaly sú príliš slabé. Ale všeobecne, kosti pštrosia sú silné. Nemajú strumu. Ďalší rozdiel od iných vtákov spočíva v tom, že ich výkaly a moč sú oddelené oddelene.

typy

Tento druh patrí do rodiny pštrosov. Predtým tu bolo 5 druhov týchto vtákov. Jedným z nich je Sýrčan, je považovaný za zmizol od roku 1966. Zvyšok sú rôzne farby. Okrem obyčajného pštrosia existujú aj druhy ako sú južná, masajská a somálska.

habitat

Biotop týchto vtákov je na africkom kontinente. Žijú na juhu aj severne od rovníka. Tieto vtáky môžu často žiť popri iných zástupcoch africkej fauny. Ich susedmi sú antilopy alebo zebry. Tieto zvieratá zaobchádzajú s vtákmi pokojne, a dokonca môžu ustúpiť na dobré miesto, kde môžete nájsť viac potravín.

Kvôli dobrému sluchu a zraku, ako aj vysokej nadmorskej výške, je nepriateľ dosť neľahký dostať sa k vtákovi nečakane. Pštros predtým, ako ostatné zvieratá oznámia hrozbu. Avšak, okamžite varuje ostatné zvieratá, ktoré sú v blízkosti. Vidí predátora vopred, keď ešte nedosiahol potenciálnych obetí ani niekoľko kilometrov. Akonáhle pštros vidí nebezpečenstvo, okamžite kričí a potom utečie.

rysy


Ako už bolo spomenuté, nemôžu lietať. Jednoducho to nedokážu urobiť kvôli zvláštnostiam štruktúry ich tela, ako aj veľkej hmoty. Ale bežia ešte rýchlejšie ako kôň. Mláďatá, ktoré sa narodili len pred mesiacom, už môžu bežať rýchlosťou asi 50 km / h. Ale nielen to ich odlišuje od iných vtákov. Pštrosi sa od nich líšia aj tým, že na nohách sú len 2 prsty. Jeden z prstov nadržaný. Táto funkcia uľahčuje chodenie a beh. Na palci je veľký pazúr, vďaka ktorému sa noha podobá ťavej kopyte. Ak preložíme názov tohto druhu do ruštiny, dostaneme meno "vrabec-ťava".

rozmnožovanie

Ďalším charakteristickým znakom tohto druhu je veľkosť vajec, ktoré sú najväčšie z hľadiska hmotnosti a veľkosti v porovnaní s inými druhmi. Hmotnosť je porovnateľná s 24 slepačími vajcami. Ak vezmeme pomer veľkosti vajíčka a samotného vtáka, potom bude o niečo menší ako napríklad u kurčiat.

Medzi samičkami, ktoré samec oplodňuje, existuje jedna dominantná. Zaoberá sa inkubáciou. V tomto prípade je samec zapojený do usporiadania hniezda. Zvyšok samíc položí vajíčka do tohto hniezda. V strede sú vajíčka dominantnej samice. Toto je ďalšia výsada. Celý deň inkubuje. A v noci je nahradený vodcom.

pštrosy

Proces inkubácie trvá relatívne dlho - asi 40 dní. Každá mláďa, ktorá sa práve objavila, váži najmenej 1 kg. Ale rýchlo rastú. Po 2 mesiacoch sú pokryté perím. Ostusits ​​rýchlo rastú, a čoskoro môžu bežať tak rýchlo ako dospelí. Rodičia sa o ne dlhodobo starajú - môže trvať až 2 roky. Potom mladí pštrosi opustia hniezdo, aby vytvorili svoju rodinu.

Pštrosi nikdy neopúšťajú mláďatá. Ak v rovnakej lokalite žije viacero rodín, môžu sa dokonca pokúsiť o zverenie do starostlivosti iných. Preto sa v Afrike môžete stretnúť s rodinou pštrosov, ktorá sa skladá z veľkého množstva mláďat. Môže byť dokonca okolo 300.

Poľovníctvo a chov

Tieto vtáky boli vždy intenzívne vyhladené. Pokračuje v našich dňoch. Hodnota pre lovca je vtáčie perie. Používajú sa pre interiérový dizajn, rôzne originálne kostýmy. Často je perie tohto vtáka prvkom vybavenia vyvinutého projektantom. Okrem toho majú tenkú a mäkkú pokožku. Má však značnú silu. Dnes, aby jej doplnky, rovnako ako oblečenie.

Hodnotou je aj pštrosie mäso, ktoré má výbornú chuť. Chutí aj tých najnáročnejších gurmánov. Tieto vajcia sa tiež konzumujú ako potraviny. Sú veľké, bohaté na živiny.

Tieto dôvody prinútia človeka znovu a znovu loviť pštros. Aktívne vyhladenie viedlo k tomu, že namiesto 5 druhov vtákov zostalo len 4, no dnes mnohí ľudia stále viac myslia na prírodu. Preto rozšírené pštrosie farmy. Tu sú vtáky chované špeciálne na získanie cenného mäsa, peria a vajec. Bol to skvelý nápad pre pôvodný biznis. Okrem toho, vďaka takým farmám, pštrosi, ktorí žijú v prírode, sú menej zničené.

Tieto vtáky nadradu bežce sú schopné žiť v rôznych podmienkach. Preto ich chovajú podnikaví podnikatelia nielen v Afrike, ale aj v zemepisných šírkach s miernym podnebím. Okrem toho je tu mnoho zoologických záhrad a rezervácií s pštrosmi. To všetko naznačuje, že zmiznutie vtákov nie je ohrozené.

Zaujímavé fakty

  1. Milujú sa valiť v prachu. Tento postup ich chráni pred parazitmi, rovnako ako zabraňuje zamokrovaniu krídel. Takýto kúpeľ môže trvať naraz celé stádo.
  2. Keďže majú veľmi veľké silné nohy, pštrosia ich používajú na sebaobranu. S jedným úspešným úderom takejto nohy môže vták zabiť aj leva.
  3. Ich oči sú najväčšie, nielen medzi všetkými vtákmi, ale medzi všetkými prenajatými zvieratami. Zaujímavé je, že ich mozog je menší.
  4. Keď vodca vidí, že sa predátor približuje k rodine, okamžite nahlási bezprostredné nebezpečenstvo. Zároveň robí zvuk ako vrčiaci lev.
  5. S nedostatkom sladkej vody, môžu dobre piť a soľ. Ale najlepšou možnosťou je stále sladká voda.
  6. Škrupina je veľmi trvanlivá. Obyvatelia afrických kmeňov ho používali ako jedlo na skladovanie vody. A keď prišla do krajín Európy, slúžila ako základňa na výrobu šálok a iných výrobkov.
  7. Sú to veľmi starostliví rodičia a chránia pštrosa pred predátormi. V prípade nebezpečenstva, dospelý predstiera, že je zranený, aby sa predátor dostal čo najviac. A potom mu rýchlo utečie. V tomto čase ostatné vtáky chránia kurčatá.
  8. Žijú vo veľkej rodine. S cieľom chrániť sa pred nepriateľom, niekoľko jednotlivcov je striedavo v službe v noci.
  9. Tam je rozšírené presvedčenie, že budú pochovať svoje hlavy v piesku v nebezpečenstve. Ale nie je. Môžu len predstierať, že sú mŕtvi. Keď ležia na zemi, môže byť dobre videný trup z diaľky a hlava vtáka nie je viditeľná. Preto všetko vyzerá, akoby na povrchu neboli žiadne hlavy.

Video: Pštros africký (Struthio camelus) t