Dubonos - popis, lokalita, zaujímavosti

Bežiak je najzaujímavejším predstaviteľom pašeráka. Podľa klasifikácie podobnej rodu patrí do čeľade pěnkavcovitých, ktorá vytvára podmienený vzťah vtákov s takými rozšírenými a dobre známymi vtákmi, ako sú bullfinch, greenfinch, goldfinches, rovnako ako pěnkavy a dokonca kanárky. Distribučné miesta dubo sú pomerne rozsiahle. Žijú dokonca aj v najodľahlejších častiach európskeho kontinentu, hoci na prvý pohľad pripomínajú exotické vtáky. Dôvodom pre takéto myšlienky môže byť utajenie jednotlivcov a ich zvyky usadiť sa mimo ľudských sídiel.

Zástupcom tohto druhu je zároveň ťažké stretnúť sa napríklad v Spojenom kráľovstve alebo v škandinávskych krajinách. Na pobreží Stredozemného mora žije veľmi málo populácií. Na druhej strane, veľké množstvo vtákov tohto druhu žije v teplých okrajoch Španielska a Bulharska, nie obchádzajúc alebo radšej nelietajú okolo strednej Európy, milovanej mnohými Krymskými polostrovmi a nádherným Kaukazom. Ázijská časť kontinentu je tiež obývaná tkáčmi. Najmä vtáky sa nachádzajú v severnom Iráne, Afganistane, Japonsku a východnej Číne.

Duby sú sťahovavé vtáky, pretože sú nútené nahradiť závažnosť severnej klímy priaznivou pre zimoviská južných šírok. V oblastiach, kde je slabo vyjadrená sezónnosť, dubové nosnice uprednostňujú sedavosť voči kočovnému spôsobu života.

Ako vyzerá vták?

Priemer dospelej osoby je priemer. Vo veľkosti a charaktere stavby je vták tohto druhu podobný špačku. Dĺžka jej tela zvyčajne nepresahuje 18 centimetrov. Úmerne k takejto dĺžke je rozpätie krídiel 32 centimetrov. Špeciálna pozornosť profesionálnych ornitológov a vtáčích nadšencov je venovaná zobáku tohto druhu pernatej, pretože sa vyznačuje špeciálnou masívnosťou, kužeľovitým tvarom a jedinečnou svetlomodrou farbou, ktorá je v zime nahradená plavákom. Krátky chvost vtáka je natretý čiernou farbou, malé nohy sú ružové. Duhovka je zvyčajne tmavo hnedá.

Obráťme sa na vlastnosti vtáčieho peria. Farba samcov sa líši jasom od vyblednutia samíc. Chrbát a brucho, ktoré vytvárajú všeobecné pozadie, sú farebné svetlohnedé. Niekedy má perie jedinca načervenalý odtieň. Krk vtáka je označený svetlým bodom, pripomínajúcim malú kravatu. Spodná časť hlavy je označená aj ľahkým perím. Kontrastné čierne pruhy spájajú oči vtáka a jeho zobáku. Takéto "ťahy" sú prítomné na krídlach peria. Okrem toho sú krídla zdobené zložením niekoľkých pruhov bielej, hnedej a modrej farby. Zadná časť tŕňa je zvyčajne pokrytá bielym perím. Často, perie žien má ďalšie dekoratívne prvky, v úlohe ktorého priečne pruhy zdobia hlavu vtáka.

Vlastnosti chovu vtákov

Obdobie párenia dubových kačíc začína hneď, ako sa objavujú príznaky jari, hoci spev vtákov tohto druhu sa často vyskytuje v zimných mesiacoch. Skutočná živosť medzi populáciami sa však vyskytuje v apríli. Máj je najlepší čas na vybudovanie hniezda zástupcami tohto druhu vtákov. Práca na jeho tvorbe trvá dlho, pretože je to veľmi pracné vtáčie remeslo. Ornitológovia stanovujú priemerné trvanie tohto obdobia 1 mesiac. Hniezda husích vtákov, podobne ako ostatní predstavitelia rodu Goldfinches, sa nachádzajú na stredných a vysokých stromoch. Ich tvar sa podobá mierne drobivej a dosť hlbokej miske, ktorej polomer a výška dosahuje približne 100 milimetrov. Materiál na výrobu hniezda sú vetvičky, vetvičky a korene. Zvyčajne je rám alebo vonkajšia časť hniezda tkaná z veľkého a odolného materiálu, potom je vo vnútri lemovaná trávou, listami, konským vlákom alebo machom.

V novovzniknutom hniezde na konci mája, samica ganad kladie vajcia, ktorých počet sa pohybuje od 3 do 5 kusov. Farba vajec nie je jednotná, je to svetlé pozadie, na ktorom sa nachádzajú tmavé škvrny a kučery hnedej alebo fialovej farby. Počas celého letného obdobia vták produkuje iba jednu spojku. Vyliahnutie budúceho potomstva je prevažne obsadené ženou po dobu 14 dní. Počas tohto obdobia, muž preberá obchodnú povinnosť poskytovať ženám jedlo a tiež pozorne monitoruje jeho bezpečnosť.

Po narodení mláďatá zostávajú v hniezde 13-16 dní. Samica aj samec hľadajú potravu pre novonarodených potomkov. Zaujímavé je, že prvé dni kurčiat sú kŕmené výlučne hmyzom. Takáto diéta je spôsobená potrebou rastúceho organizmu vo veľkom množstve proteínu. Až po počiatočnom štádiu kŕmenia rodičia dubových stromov prinášajú zeleninové jedlo do hniezda. Začiatkom augusta sa kurčatá stali najviac nezávislými. V septembri opúšťajú hniezdiace vtáky oblasť, kde zostali počas jari a väčšiny leta.

Priemerná životnosť dubových kačíc v ich prirodzenom prostredí je 4-5 rokov. Existujú skutočnosti, ktoré dokazujú schopnosť zástupcov tohto druhu žiť 14 rokov.

Ako sa chovajú vtáky?

Prvý dojem, ktorý sa vyvíja u každého, kto sleduje dubové kačice, charakterizuje vtáky ako flegmatické a dokonca čiastočne lenivé. Je to okamžite stojí za zmienku, že je to silná klam a je vysvetľovaná schopnosť vtákov tohto druhu sedieť nehybne na dlhú dobu. Dubové muchy lietajú rýchlo, ale radšej prekonávajú krátke vzdialenosti v skupinách a individuálne. V čase letu lovia hmyz. Dospelá osoba môže vystúpiť do výšky 250 metrov.

Oakfonos sa vyznačuje dobrou prezieravosťou. Tajomstvo životného štýlu vtákov je určené ich preferenciou žiť a hniezdiť hlboko v korunách stromov. Vtáky zostupujú na zem v momente hľadania potravy alebo vzhľadu potreby uhasiť smäd. Avšak ani v týchto prípadoch neodletujú od stromov.

Zvyčajne sa vtáky živia kosťami bobúľ. Najobľúbenejšou pochúťkou vtákov sú kosti čerešne. Ich weevon sa ľahko rozdeľuje s veľkým zobákom. Okrem toho, vták jese výhonky a púčiky mladých stromov na jar, rovnako ako hmyz, ktoré sú hojné v kôre a lístie v lete.

Kde žijú vtáky?

Rozsah distribúcie vtákov je obmedzený na pozdĺžny pásik v Eurázii, pochádzajúci z ostrovov, na ktorých sa nachádza Spojené kráľovstvo, na Aljašku. Počas letu cestujú vtáky do Maroka a Alžírska. Niektoré populácie našli vhodné biotopy v severnej Afrike.

Pre hniezdenie preferujú zmiešané lesy, kde žijú tajne, lezúc hlboko do korun stromov. Stredná Európa - miesto najširšieho rozšírenia tohto druhu vtákov.

Dubonos je domáce zviera

Existujú zdokumentované prípady chytania ganiet ľuďmi na domácu starostlivosť. Sú zriedkavé, ale zaslúžia si osobitnú pozornosť. Dôvodom, prečo vták pravdepodobne priťahoval pozornosť ľudí, je jeho atraktívny vzhľad. Domáce dubové stromy žijú v klietke. Podľa potrebných podmienok pre pohodlný život sa tento vták nepovažuje za náročného. V priebehu 3-4 týždňov po odchytu sa vtáky chovajú opatrne, ale potom sa ľahko skrotia.

Klietka pre vtáka by mala byť veľká a priestranná. Pri výbere materiálu na výrobu „obydlia“ by mal výber rozhodne spadať na kov, alebo v extrémnych prípadoch umožniť kombináciu kovu s inými materiálmi, pretože silný zobák vtáka sa ľahko zahryzol cez drevené tyče.

Za účelom vytvorenia nevyhnutných životných podmienok pre vtáka v klietke stojí za to umiestniť nielen kŕmnu žľab a pijan s vodou, ale aj nádrž na vtáky na kúpanie (tzv. Kupalka). Ako už bolo spomenuté, úvahy o flegmatickom temperamente vtáka sú klam. Uistite sa, že to pomôže hračka, ktorá môže byť umiestnená v klietke.

Dávajte pozor na diétu, ktorá musí byť udržiavaná každým opatrujúcim majiteľom. Semená takýchto rastlín ako slnečnice, ovsa alebo konope sú ideálne na konzumáciu koželužne. Podľa chuti vtákov bude mať hrach pod alebo semená stromov: jelša, lipa, popol. Pine orechy sa stanú vynikajúcou pochúťkou pre vtáka.

Pod silou zobáku duba, pod silou bude ochutnať kosti čerešne, čerešne. Dávajte si pozor na slivkové kamene, nie vždy prístupné pre pernaté. Vychutnajte si vtáka, ktorý môže rowan bobúľ a divokej ruže, kalina a bezinky. Neľutujte za gadfly ovocia a zeleniny z vášho jedálenského stola, zdieľajte s ním uhorku alebo jablko. Zelení, klíčiace obilniny, púpava budú užitočné a bohaté na vitamíny pre dubový háj. Na jar, môžete potešiť vtáka s púčiky a mladé výhonky. Zvlášť varené nesolené obilniny, krieda bohatá na kriedu alebo štrk slúžia ako doplnok k základnému krmivu.

Zaujímavé fakty

  1. Populácie lasičiek sa nerozširujú do severovýchodných častí zemegule. To vysvetľuje absenciu tetrov v Dánsku, Nórsku alebo Švédsku.
  2. Čo sa týka spevákov, kozorožec sa nevyznačuje krásnymi a melodickými vrtákmi. Jeho spev pripomínajúci hrkanie a praskanie.
  3. Prítomnosť jednotlivca k podlahe ovplyvňuje veľkosť vtáka, a preto samice grousov vyzerajú miniatúrnejšie.

Video: obyčajný Weevil (Coccothraustes coccothraustes)