Veverka - popis, lokalita, životný štýl

Veverička znamená skôr energické zviera, ktoré dobýva ľudí svojím huňatým chvostom a zvykmi. Jednotlivci reprezentovanej rodiny majú charakteristické vlastnosti, ktoré im umožňujú rozlišovať medzi sebou. Zoológovia našťastie študovali proteíny pozdĺž a naprieč, a preto nie je ťažké nájsť informácie o nich. Analyzujeme všetko, čo má vplyv na zástupcov skupiny, aby ste si mohli vytvoriť svoj vlastný názor.

popis

  1. Jednotlivci sa vyznačujú svojou hustou a krásnou kožušinou, ako aj predĺženým chvostom. Sú podobné podobným odrodám, tvar tela je tenký a fit. Chvost je asi 17 cm, čo je viac ako 2/3 celkovej dĺžky tela. Chvost má predĺžené ochranné vlasy, ale vyzerá sploštený, pretože tie isté chĺpky rastú do strán.
  2. Samotné zviera sa pri maximálnom výkone natiahne na dĺžku 28 cm. V priebehu životného cyklu sa hmota neustále zvyšuje a dosahuje 0,3 kg., Niekedy viac. Všetko závisí od biotopu a stravy zvieraťa. Hlava má okrúhly tvar, oči vo forme korálkov sú tmavo pigmentované. Uši sú trčiace a vyčnievajúce, na koncoch sú kefy chĺpkov. V zime sú obzvlášť zreteľné.
  3. Zástupcovia rodiny fúzy nie sú zbavení. Majú zvýšenú citlivosť, pomáhajú zvieratám orientovať sa a vnímať svet okolo nich. Čo sa týka pigmentácie, jednotlivci sú namaľovaní červenohnedým tónom. Ich brucho je odľahčené a odlišné od zvyšku tela.
  4. Končatiny, umiestnené vpredu, skrátené, čo nemožno povedať o zadnej. Labky sú vybavené ostrými pazúrmi, ktoré pomáhajú šplhať stromy. V zimnom období sa srsť u jedincov stáva nadýchanejšou, mení sa aj štruktúra. V lete sa skracuje, stáva sa tuhou a tenkou.
  5. Existuje mnoho variácií zafarbenia, ale pre väčšinu sú jednotlivci tmavo hnedí, červenkastí alebo hnedastohnedí. V chladnom období je srsť vybavená podsadou, ktorá je sfarbená do sivej alebo čiernej farby. Medzi rôznymi jednotlivcami, tam sú tiež tie, ktoré majú krásne svetlé škvrny rozptýlené po celom tele. Niektoré bielkoviny albínov, to znamená, že ich srsť nemá pigment.
  6. Obal z vlny sa vymieňa každý rok dvakrát. Táto vlastnosť je charakteristická pre všetkých jedincov patriacich k reprezentovanej rodine. Chlpy na chvoste sa vymieňajú menej často ako na tele. Tento proces prebieha raz ročne. V strede alebo na konci pružinového póru začína prvý tavenina. Druhý je na jeseň.
  7. Zmena srsti nastáva v dôsledku zmien v dĺžke denného svetla. Vzhľadom k vývoju špeciálnych látok začína molt. Zvyčajne u jedincov mužského pohlavia, táto funkcia začína skôr. Po prvé, vlasy na hlave sú nahradené, potom zmeny prebiehajú pozdĺž tela, na samom konci, kožušinový kryt chvostovej časti je nahradený. Ale na jeseň sa všetko deje opačne.
  8. Trvanie kožušinového posunu sa veľmi líši a môže sa líšiť v dôsledku rôznych faktorov, s ktorými proteíny nemôžu nič robiť. Hovoríme o kvalite dodávok potravín, dobách odpočinku alebo ich nedostatku, oblasti distribúcie a dokonca aj nálady. Ak nie je dostatok jedla, zmena vlny začne neskoro. Skončí príliš neskoro.

správanie

  1. Jedinci druhu, ktorý je predmetom diskusie, sú zaradení do kategórie mobilných zvierat, ale geograficky neoznačujú svoj majetok. Spravidla sa pozemky navzájom prelínajú, preto veveričky z jednej skupiny sa často nachádzajú na území susednej rodiny alebo školy.
  2. V čase obeda je aktivita minimálna, vo večerných hodinách, ako aj v dopoludňajších hodinách sa zvyšuje. Zvieratá žijú na stromoch, obratne sa pohybujú z jednej vetvy do druhej. V lesnom páse sa vyhľadávajú aj potraviny. Hľadanie potravy predstavuje približne 70% času. Všetky ostatné hodiny veveričky trávia na odpočinku a hre.
  3. Keď si zviera všimne nebezpečenstvo, okamžite sa skryje. Zvyčajne sa ukrývajú hrubé koruny stromov, ktoré nie sú pre nepriateľa viditeľné. Zvieratá tiež často skok z jednej vetvy do druhej, prekonávajúc 3 až 12 metrov v jednom behu. Všetko závisí od trajektórie. Ocas v tomto prípade slúži ako vyvažovač, koleso.
  4. Tieto zvieratá sa dotýkajú ich zvykov, ako aj zvýšenej inteligencie. Chránia seba a svoje rodiny, hľadajú hrozbu a varujú pred svojou rodinou. V zime môžete vidieť, ako zvieratá skok na konáre, aby nedošlo k zmrazeniu končatín. Ak na zemi nie je sneh, potom sa jednotlivci pohybujú po takomto povrchu skokom.
  5. Keď sa mráz predbehne, veveričky nie sú v žiadnom zhone opustiť svoje útočisko. Spadajú do tzv. Polovičného spánku. Zahrievajú sa a nepohybujú sa, kým sa počasie nezlepší. Iba neúnavný hlad môže povzbudiť týchto jednotlivcov, aby opustili svoj domov a šli hľadať potravu.

ubytovanie

  1. V hornej časti sa nachádza obydlie zvierat uvedených druhov. Jednotlivci stavajú prístrešok na stromoch. Keď žijú v smrekovci, vyberajú si dutiny, ktoré vyhovujú celej rodine. Naplňte svoj dom pilinami, sušenými listami, lišajníkom a trávou.
  2. Ak hovoríme o žití v ihličnatom páse, potom sa zvieratá zaoberajú stavbou hniezd. Niekedy obydlia v priemere dosahujú 0,3 m. Vzhľadom k tomu, že jednotlivci sa cítia skvele na vrchole, vyberajú si oblasť 12 metrov nad zemou na hniezdenie. Formát finálneho domu je guľatý, vo vnútri je vyplnený vlnou, trávou a listami.
  3. Niektorí členovia rodiny sa ani neobťažujú vytvárať si vlastné domovy. Zaberajú prázdnu vtáčiu halu, vybavia ju vlastným spôsobom. Muži sú spravidla náchylní na takéto návyky. Hľadajú hniezda, ktoré zostali po špačkách. Ich miesta môžu zaujať aj vrany a drozdie.
  4. Špecialisti zaoberajúci sa štúdiom dotknutých jednotlivcov dospeli k záveru, že na jedného člena balíka je niekoľko domov. Zvieratá pre bezpečnosť menia svoje prístrešky každých niekoľko dní. Keď sa žena stane matkou, vezme si veveričku do zubov a vezme ju do nového domova. Napriek tomu, že zvieratá sú osamelé, môžu byť obývané v obydlí 5 osôb a pohodlne existovať.

sťahovanie

  1. Migrácia vzniká na konci leta alebo jesene. Avšak v prípade nepredvídaných a nebezpečných situácií, napríklad požiarov alebo rozsiahleho odlesňovania, zvieratá opustia svoje hniezdiská skôr, než je stanovený časový limit. Faktorom provokatéra pre presídľovanie môže byť aj nedostatok dodávok potravín a nápojov, sucho, nevhodné klimatické podmienky.
  2. Zvieratá nerobia veľké vzdialenosti, aby zlepšili svoje životné podmienky. Nachádzajú sa v blízkosti lesa a pomaly sa do neho dostávajú. Niekedy sú však situácie, keď jednotlivci potrebujú prekonať pár stoviek kilometrov pri hľadaní lepšieho života.
  3. Keď začne pohyb, zvieratá opúšťajú jeden po druhom. Rozprestierajú sa v dlhom stĺpci, ktorý má vedúceho a člena balíčka, dokončujúceho kampaň. Môžu len zblúdiť hromadne, keď je vidieť prekážku.
  4. Toto presídlenie kontroluje každého člena rodiny, ako sa hovorí, pre silu. Často v procese transformácie, zvieratá umierajú na nedostatok potravy, ťažké poveternostné podmienky. Potopia sa a zamrznú, dostanú predátorov k zubu a jednoducho sa nedokážu vyrovnať s prekážkami v jeho ceste.
  5. Okrem toho, že dochádza k presídleniu dospelej generácie, sú to mladí ľudia. Nie je to viac ako 70 kilometrov od zvyčajného obydlia, aby mal v budúcnosti spojenie so staršou generáciou. Tam sú tie veveričky, ktoré nechcú migrovať. Zostávajú na svojich bývalých miestach a snažia sa vytvoriť kvalitnú potravinovú základňu pre seba.
  6. Je pozoruhodné, že uvažovaní jedinci vo voľnej prírode majú relatívne krátku životnosť. Už staršie zvieratá sú považované za staršie ako 4 roky. A z celkového počtu zvierat sú tieto sté výročie len 10%. Pokiaľ ide o obsah v zajatí, v tomto prípade veveričky žijú až 12 rokov kvôli nedostatku prirodzených nepriateľov.

rozloha

  1. U uvažovaných jedincov existuje asi 40 poddruhov. Okrem toho takéto zvieratá obývajú takmer celý eurázijský kontinent. Zvieratá sa nachádzajú od brehov Atlantiku až po Sachalin a Kamčatku. Takéto zvieratá nie sú neobvyklé na Ďalekom východe a na Sibíri.
  2. Prezentované zvieratá sa objavili v Kamčatke okolo roku 1924. Títo jedinci sa dokázali prispôsobiť životu aj v Tien Šan. Pokiaľ ide o Krym a Kaukaz, veveričky nie sú v takýchto oblastiach neobvyklé. Zvieratá žijú väčšinou v záhradách a vinohradoch.
  3. Zvyšok diskutovaných jednotlivcov radšej bývajú v lesoch. Najčastejšie sa zvieratá nachádzajú v masívoch ihličnatých listov. V tejto oblasti je obrovské množstvo jedla. Len bližšie k severným oblastiam sa hustota zvierat znižuje.

jedlo

  1. Prezentované zvieratá majú skôr rozsiahle gastronomické preferencie. Vo väčšine prípadov zvieratá uprednostňujú ihličnaté semená. V teplejších regiónoch jedia dotknuté osoby často orechy a žalude.
  2. Keď vaše obľúbené jedlo nestačí, zvieratá sa začnú hodovať na rizómy, mladé výhonky a púčiky. Veveričky tiež milujú bobule, rastliny, huby, lišajníky a rôzne hľuzy. Počas obdobia párenia sa takéto zvieratá živia hmyzom, larvami a dokonca aj kurčatami.
  3. Zvyšok zvierat je veľmi opatrný. Bližšie k zime sa takéto zvieratá začínajú zásobovať potravinami. Najčastejšie slúžia ako jedlá rôzne šišky, orechy, žalude a rôzne korene. Okrem toho, zvieratá sušia huby a zavesiť je všade.
  4. Problém je v tom, že reprezentovaní jednotlivci majú veľmi krátku pamäť, takže neustále zabúdajú na svoje miesto pobytu. Niekedy zvieratá narazia na takéto poklady. Tiež skrývať často nájsť ďalšie lesné obyvateľov.

rozmnožovanie

  1. Reprezentovaní jedinci sa vyznačujú vysokou plodnosťou. Zvieratá môžu byť chované dva potomky. V južných oblastiach zvierat je až 3 vrhy. Iba veverica Jakut prináša len jeden potomok ročne.
  2. Doba párenia u jednotlivcov začína v závislosti od ich biotopu. Tento čas často prichádza na konci zimy alebo skoro na jar. To všetko končí až na konci leta. Pravidlom je, že až 6 mužov bojuje za pozornosť ženy.
  3. Medzi jednotlivcami silnejšieho pohlavia sa odohrávajú zvláštne hry a potyčky. Nebojte sa, zvieratá netrpia týmto. Potom, čo si žena zvolí satelit, začnú si budovať svoje vlastné bývanie. Po mesiaci a pol sa narodia mladí.
  4. Potom, čo samica kŕmi prvú potomstvo, ona sa zje a opäť začne párenie. Naraz môže byť vo vrhu až 10 úplne bezbranných detí. Mláďatá sú nahé a vážia maximálne 10 gramov. O mesiac neskôr otvoria oči.
  5. Samica pokračuje vo zvyšovaní mláďat do veku približne 1,5 mesiaca. Po dvoch mesiacoch deti opustia matku a začnú žiť úplne nezávislé životy. Čo sa týka puberty, približuje sa k 1 roku života.

Zvieratá vo voľnej prírode majú mnoho prirodzených nepriateľov. Najčastejšie martin, sable, sova, harza, atď., Lovenie zvierat, populácia veveričiek je taká veľká, že útoky predátorov to prakticky neovplyvňujú. Problém môže spočívať v tom, že čoraz viac malých zvierat nemá dostatok potravy. Okrem toho sú jedinci náchylní na rôzne infekcie, ktoré sa prejavujú v neskorom jeseň a na jar. Preto hlodavce zomierajú vo veľkom počte.

Video: Proteín (Sciurus)