Šedá jarabica - opis, lokalita, zaujímavé fakty

Šedá jarabica je zástupcom rádu kuroobraznyh, bažanta rodinného. Ornitológovia veria, že tento druh bol tvorený asi dva a pol milióna rokov. Partridge bol pre starovekého muža dobrou výživnou možnosťou. Jej mäso bolo cenené a považované za pochúťku. Bola to chuťová kvalita, vďaka ktorej bola jarabica atraktívna pre ľudský lov.

Partridge - ako to rozpoznať?

Sivá jarabica sa často nazýva divoká sliepka. Názov sa spája s výskytom a spoluhláskami s hydinou. Jej hlava je malá a maľovaná v okrovej farbe. Prsia majú svetlejšie odtiene - od žltej po svetlo hnedú.

Vták má zaoblenú sivú farbu a na zadnej strane je tmavý vzor. Na bruchu môžete vidieť ozdobu pripomínajúcu podkovu a jarabice sú zdobené hnedými pruhmi. Zaujímavý fakt: u mladých jedincov neuvidíte vzor v podobe podkovy, pretože objavuje sa u pohlavne zrelých žien, ktoré sú pripravené na chov. Chvost, podobne ako papuľa, má načervenalý odtieň a nohy a zobák sú takmer tmavé. Partridge sa vyznačuje malou veľkosťou 25-35 centimetrov. Jej váha dosahuje polovicu kilogramu a krídla sa môžu pohybovať až o 50 cm.

Ak je jarabica mladým jedincom, môže byť rozpoznaná podľa farby prúžkov, ktoré sú umiestnené pozdĺž tela. Ich farba je tmavosivá. Určenie samca alebo samice môže byť v tieni peria. Muži vyzerajú jasnejšie a samičky produkujú na svojom chvoste načervenalú periu. Kazety sa dajú rozpoznať aj podľa zvukov, ktoré vytvárajú. Ich cvrlikanie je šarlátanie kurčiat a zvuky samcov sa podobajú zhluku domácich kohútov.

Koropty takmer nelietajú a ich obľúbené miesto je na zemi, medzi hustou vegetáciou. V tráve sa cíti najbezpečnejšie. Vďaka silným labkám sa môže rýchlo pohybovať medzi hustými výsadbami. V prípade nebezpečenstva, vták môže využiť krídla, ale to sa stáva veľmi zriedka.

Kde žijú vtáky?

Geografia je veľmi rozsiahla. Nájdete ich v Portugalsku a na Strednom Urali alebo v krásnom Altaj. Smerom na juh a východne od vtákov sa nachádzajú na hraniciach Iránu a Malej Ázie.

Obľúbenými miestami jarabíc na osídlenie sú stepi, polia, planiny, ktoré majú hustú vegetáciu, prítomnosť kríkov a roklín. Častice si často vyberajú ako pochúťky zemiaky, ovos alebo proso, ktoré sa pestujú na farmách, takže vtáky sú tam častými hosťami. Na jeseň sa jarabice sťahujú do lesných pásov. Aj jarabice sa nachádzajú v oblastiach odlesňovania, na rovinách alebo v horských oblastiach.

Sivé jarabice neradi menia svoje biotopy, takže takmer celý život žijú na rovnakom území. Zmena biotopu jarabice môže len v prípade nedostatku potravy. Ale zmena bydliska je veľmi zlá vagóny na vtáky. Nájdenie nového domova z nich robí strach. Žabky žijú v kŕdľoch počas jesene a zimy av lete vytvárajú páry na chov a stavajú hniezda, každý pár vo svojej vlastnej oblasti.

Typy kaziet

Kazety sú rozdelené do troch typov:

  • Gray.
  • Fúzatý.
  • Strednej Ázii.

Šedé a vousaté jarabice sú veľmi podobné, často sa tieto druhy kombinujú. Mimochodom, sú medzi poľovníkmi najviac žiadaní, preto ich množstvo okamžite klesá. Stredoázijská jarabica žije na území Tibetu. Jej farba sa výrazne líši od jej kolegov. Hlava s bielym perím a dvoma čiernymi škvrnami. Hrudník vtáka je pokrytý čiernymi pruhmi. Tento druh sa dobre množí a ich počet je stabilný.

Kŕmenie šedých jarabíc

Partridge jedia zeleninové jedlá: kvetenstvo, korene, semená, chrobáky, húsenice a larvy môžu byť zahrnuté do ich stravy. Ako je uvedené vyššie, ich silné nohy vám umožnia vykopať pôdu a pripraviť si jedlo.

Najťažšie obdobie pre jarabice je zima. Pod silnou vrstvou snehu je veľmi ťažké nájsť jedlo. Tu a tam je prechod od pár pobyt v bydlisku v kŕdli. Partridges v blízkosti osoby, v blízkosti polí, kde je možné regale na zrno zo zberu úrody.

Mladé jarabice dávajú prednosť hmyzu. Kŕmia sa skoro ráno, pretože sa skrývajú pred možným nebezpečenstvom v hustej tráve počas dňa a večera.

rozmnožovanie

Obdobie párenia pre vtáky začína v apríli až máji. Ak sa vytvorí pár, budú spolu po celé obdobie svojho života. S cieľom lákať ženu, muž rozpustí jeho perie a začne vykonávať párenie tanec, zatiaľ čo robiť zvuky podobné vrána. Ak žena venuje pozornosť mužovi, potom sa stane jeho druhou polovicou.

Potom pár začne krútiť svoje hniezdo. Miesto musí byť chránené pred zlými očami. Nachádza sa vo vysokej tráve v blízkosti kríkov. Hniezdo sa vytvára vo výklenku, kde sú úhľadne usporiadané rastliny a mäkká tráva. Jeho šírka dosahuje 20 centimetrov a hĺbka je asi 7 centimetrov. Zahrievajú svoje hniezdo s listami stromov, dole, trávy a peria. Samice zo šedej jarabice sú pomerne plodné a vydržia od 10 do 25 vajec naraz. Vajcia majú sivohnedú farbu so špicatým koncom. Liahnutie trvá 23 dní.

Vzhľad kurčiat sa objavuje začiatkom júna. Násadové kurčatá sa pomerne ľahko prispôsobujú a miera prežitia je veľmi vysoká. Od prvého dňa sa kurčatá začnú aktívne. Počas zrenia ich samci a samice spoločne pestujú. Hlava rodiny môže vyliahnuť vajcia a brániť svoje deti pred nepriateľmi. Nie je nezvyčajné, že muž zomrie v boji s protivníkom a zachráni jeho potomstvo.

Korenie z kurčiat na dospelého do 4 mesiacov, rastie na veľkosť dospelého vtáka za 1,5 mesiaca po narodení a vo veku dvoch týždňov môže letieť do slušných vzdialeností. Možnosť množenia sa objaví do 12 mesiacov.

Ak jeden z rodičov zomrie, rodina sa presťahuje do druhej, ak zostanú mláďatá siroty, potom sa o ne postará ďalšia rodina.

Kto sa bojí jarabíc

Nepriatelia pre jarabice v prírodných podmienkach sú:

  • Dravci: drak, sova, gyrfalcon.
  • Dravé zvieratá malých a stredných veľkostí: líška, tchory, líška.
  • Zvieratá žijúce v blízkosti ľudí: potkan, mačka.

Pušky môžu žiť 10 rokov, ak nie sú v nebezpečenstve, ale v prirodzenom prostredí sú vynikajúcou pochúťkou pre dravce, takže ich životnosť sa pohybuje od 4-5 rokov.

Zaujímavé fakty o správaní vtákov


Kurčatá stepi sú najaktívnejšie ráno a večer. Týka sa to hľadania potravy. Koroptvy neradi lietajú, takže sa chovajú veľmi ticho a opatrne, aby sa nepozerali na dravca. Ak je hrozba útoku blízko, vták letí nízko, cestuje niekoľko sto metrov a potom sa šikovne schováva v hustej tráve.

Keď sa začína zima, sliepky stepnej sú zoskupené do niekoľkých jedincov (5-10), vyberajú si hlboké miesta skryté pred vetrom - a tak trávia noc. Keď veľa snehu padá, jarabice si dieru v snehu a stráviť noc tam, otepľovanie navzájom. Šedá jarabica môže tiež kopať tunel v snehu s výklenkom podobným oddelenej miestnosti, v ktorej úspešne strávi noc.

Ľudský chov

Pestovanie jarabíc na farme sa stalo veľmi ziskovou a populárnou okupáciou. K tomu je potrebné vybaviť hydinársky dvor doma. Je potrebné sa vyhnúť bunkám, pretože jarabica je voľný vták zvyknutý na vesmír. Musíme však pamätať na to, že nie je kurča a môže lietať veľmi dobre cez klietku pod holým nebom.

Aby sa vták mohol chovať, musíte sa postarať o dostatočné pokrytie jeho biotopu. Miesto by malo byť čo najbližšie k prírodnému prostrediu, t. Prítomnosť konárov, kríky vítané.

Postarajte sa o tvorbu pary, ako v prírodných podmienkach. Ak je žena nervózna, klovala na muža, potom by mala byť nahradená.

Ak pozorujete životné podmienky, výživu a rozmnožovanie jarabíc, ich pestovanie doma vám môže priniesť značný zisk, pretože hydinové mäso obsahuje malé množstvo sacharidov a je žiadané v reštaurácii.

Šedá ochrana proti korózii

Partridge je veľmi atraktívna potrava pre mnohých predátorov a často nežije polovicu svojho života, takže sa oň musíte starať a zachrániť tento druh. Tento druh nie je uvedený v červenej knihe, pretože sa predpokladá, že kvôli svojej jedinečnej schopnosti niesť veľké množstvo vajíčok naraz, môžu sami obnoviť svoje počty.

Tento článok už opísal, že sivé jarabice rýchlo strácajú počet zvierat vo svete zvierat. Ani stádo 35 jedincov s ich plodnosťou nemôže poskytnúť konštantný počet svojich členov.

Okrem dravých vtákov a zvierat je vyhynutie vtákov ovplyvnené veľkým množstvom chemikálií a hnojív, ktoré sa používajú v modernom svete. Nápravné prostriedky pre škodcov spôsobujú nenapraviteľné škody nielen hmyzu, ale aj samotným vtákom.

Opatrenia, ktoré sa používajú ako kryt pre sivé pančuchy:

  1. Lov kurčiat stepných je zakázaný.
  2. Pri zbere ponechajte uši neporušené na území hraničiacom s kríkmi a roklinami.
  3. Chytia túlavé zvieratá (potkany).
  4. Používajte neškodné hnojivá.

Šedá jarabica je už dlho potravou pre ľudí a napriek tisíckam rokov tento druh prežil a dodnes žije vedľa nás. Pozitívny vplyv na zachovanie počtu druhov môže mať len človek.

Video: Gray Partridge (Perdix perdix)