Varakushka - popis, lokalita, zaujímavé fakty

Jeden z najkrajších vtákov, ktorý sa nachádza v strednom Rusku a Južnej Ázii. Jeho perie nemožno zamieňať s inými druhmi vtákov.

Vonkajší opis vtáka

Загрузка...

Má malú veľkosť, jeho dĺžka nepresahuje 15 centimetrov a jeho krídla sú 7-8 centimetrov. S takou miernou veľkosťou má skôr svetlé sfarbenie v oblasti prsníka. Pero v tejto časti jej tela má modrú farbu. Pozdĺž okrajov tejto svetlej škvrny je hranica čiernej a červenej farby. Ocas má tiež červenú farbu s čiernym pruhom na konci. Farba samice je však iná ako u samcov. Modrá farba v perách chýba. Namiesto toho má hnedý a belavý odtieň. Samice nemusia pritiahnuť na seba prílišnú pozornosť, pretože sa zaoberajú hlavne inkubáciou potomstva. A medzi kríkmi a trávou sivá farba nie je viditeľná.

habitat

Загрузка...

Varakushka málokedy zachytí oko človeka. Možno ho vidieť hlavne v údoliach potokov, v močiaroch, húštinách kríkov. Nachádza sa však aj v riedkych lesoch s otvorenými plochami.

Vták patrí k sťahovavým druhom. Preto jej melodický spev možno počuť najskôr v apríli. V tomto čase prichádza z teplých krajín Afriky alebo Ázie. Varakushka hniezdi v tráve. Hniezda viet zo stoniek, obkladyvaya ich machu. V takýchto domoch sa chová. S nástupom chladného počasia letí do teplejšej klímy na zimu.

Spôsob letu vtáka je veľmi zaujímavý. Nezvyšuje sa vysoko do neba, ale prechádza cez kríky pozdĺž vodných plôch. Môže teda pokryť približne 100 kilometrov za noc.

Čo jesť

Hlavným jedlom pre tento vták sú rôzne druhy hmyzu. Ona jej žerú, mravce, vážky, chrobáky a ich larvy. Ale nielen hmyz určuje jeho diétu. Nevadí jej jesť zrelé bobule a semená, najmä v jesennom období. Varakushka sa považuje za usporiadaný les, pretože sa živí škodlivým hmyzom. Preto, záhradníci nie sú odporní prilákať na ich pozemky. Čistí rastliny pred slimákmi a inými škodlivými zvieratami.

Tento vták je chránený ľuďmi. Z tohto dôvodu bol dokonca z roku 2012 vták.

V prímestských dedinách zriedka plemená. Je to spôsobené tým, že predátori pôdy, ako napríklad mačky, často ničia svoje hniezda. Preto sa v blízkosti chát vtákov bojí robiť svoje hniezda.

Ako sa varakushka reprodukuje

Tento vták sa vyznačuje svojou izoláciou. Zvyčajne nemajú stádo a žijú sami. Viac hodnotné rodinné hniezdo a jeden partner. S ním môžu žiť celý život. Na jar prichádzajú samci z juhu. V tom čase začínajú ich manželské hry. Samce lákajú samičky s ich jasným perím. V tejto dobe majú obzvlášť výrazné. Prilákaním samičiek svojím melodickým spevom navrhujú založiť hniezdo s jedným z nich.

Vytvorený pár začína vytvárať rodinné hniezdo. Je v tvare misy lemovanej machom na vonkajšej strane. Vnútri hniezda je vyplnená mäkká a mäkká tráva. Je pozoruhodné, že keď postavili hniezdo, vrátia sa k nemu na jar budúceho roka. Fakt, že je obsadený, muž informuje všetkých okolo svojho hlasného spevu.

V ňom samica kladie 5-7 vajíčok. Inkubačná doba trvá približne 2 týždne. Po tomto čase sa narodia mláďatá. 13 dní zostávajú v hniezde a ich rodičia ich kŕmia tvrdo. Otec opatrne prináša húsenice a larvy hmyzu.

Potom, čo sú kurčatá silnejšie, začnú vyskočiť z hniezda. Zároveň ešte nemajú letové zručnosti. Skákajú na zemi, neďaleko bývalého obydlia. V procese komunikácie s rodičmi sa učia lietať a dostávať vlastné jedlo.

Na konci leta lietajú vtáky na juh, ale bez kŕdľa. Títo vtáci tam chodia sami a nie v skupine. Odchod končí v septembri alebo v októbri, v závislosti od regiónu biotopu.

Druhy bodov

Existujú iba dva druhy tohto vtáka - červená hviezda a biela hviezda. Vyznačujú sa charakteristickým bodom na hrudi vo forme hviezdy. Červená hviezda vyzerá inak menej melodicky. Repertoár vtákov zahŕňa väčšinou počuté melódie.

Ďalší druh sa vyznačuje veľkou veľkosťou a charakteristickým spevom, ktorý je viac melodický a rôznorodejší. Zahŕňa šustenie a pípanie. Svojím zvukom je spev týchto vtákov veľmi blízko k slávnostným slávičkám. Ale zároveň nemôžu prijať také vysoké poznámky ako slávik.

Zaujímavé fakty o vtákovi

  1. Po prechode na zimovanie v teplých krajinách sa vtáky menia na perie. Tam sa stmavne a vybledne. S nástupom jarné perie dostane jasnejšie odtiene. Tak prichádzajú do svojej vlasti v celej svojej sláve.
  2. Pri stretnutí s mužom sa vták otočí k nemu. A keďže v prírode sa dá vidieť veľmi zriedka kvôli miestam jeho osídlenia, spája sa s okolitými húštinami. Má na zadnej strane sivú farbu, ktorá ju bezpečne zakrýva medzi trávou. Opierajúc sa o to, vták verí, že sa stane neviditeľným pre ľudí.
  3. Vták bol nazývaný "vlastenec Ruska", pretože jeho sfarbenie na hrudi. Kombinácia farieb ruskej vlajky na jej tele jej umožnila získať takúto prezývku.
  4. Schopnosť vtákov napodobňovať hlasy iných členov rodiny vtákov im umožňuje eliminovať konkurentov. Prispôsobenie iným vtákom im poskytuje nepravdivé informácie. A tak oslobodia územie pre seba.

Varakushka Guard

Bohužiaľ, populácia tohto vtáka v poslednej dobe klesá. To je spôsobené tým, že ľudia zapaľujú starú trávu. Alebo opustené oheň zanechal požiar. Varakushka stavia svoje hniezda v tráve, takmer v blízkosti zeme. Preto sa hniezda často spaľujú pri takýchto požiaroch spolu s vajcami alebo dokonca s kurčatami. Ekológovia varujú, že dôsledkom týchto činov človeka môže byť úplná strata speváka Varakushky, ktorý celé leto spieva tak melodicky.

Video: Warakushka (Luscinia svecica)

Загрузка...

Загрузка...

Populárne Kategórie

Загрузка...