Kutora - opis, lokalita, životný štýl

Kutora je vodná nádrž, radšej žije na zemi, ale voda jej dáva jedlo, takže sa môže dlho zdržiavať v potoku alebo rieke, neúnavne plávať a potápať sa. Kvôli tomu dostala dokonca aj iné meno - taveninu vody.

Opis zvierat

Загрузка...
  1. Cutora patrí do rodiny šún. Toto zviera je pomerne malé, aj keď je považované za najväčšieho šejka v európskej časti Ruska: dĺžka tela 7-9 cm, s hmotnosťou 10 až 25 gramov.
  2. Farebné zvieracie dvojfarebné. Tam je hranica medzi dvoma farbami: horná časť tela je nasýtená čierna alebo tmavo hnedá. Spodná časť je kontrastná, striebristo biela alebo žltá s bielym nádychom.
  3. Kutora môže byť vo vode dlhú dobu, dokonca aj v hĺbke, pretože príroda ju obdarila špeciálnymi zariadeniami na kúpanie. Jedná sa o hustý okraj, ktorý sa skladá z hrubých a veľmi tvrdých vlasov. Toto jedinečné zariadenie sa nachádza na nohách, bližšie k okraju. Tam je tiež hrebeň umiestnený pozdĺž spodnej časti chvosta. Pomáha tiež zostať na vodnej hladine. Ocas samotný je pomerne dlhý v porovnaní s dĺžkou taveniny vody - 5-6 cm.
  4. Kožušina zvieraťa je veľmi hrubá a ťažko mokrá, šetrí sa pred chladom, ale značne obmedzuje potápanie, zviera musí vyvinúť určité úsilie. Preto je mačka plávajúca na vode okamžite viditeľná - jej telo silne vyčnieva.
  5. Uši sú redukované, je ťažké si ich všimnúť pod kožou. Aby sa zabránilo vniknutiu vody do zvukovodu, je to vďaka špeciálnym ventilom zatvorené počas mnohých ponorov.
  6. Vrcholy zubov zvieraťa sú červenkasté s hnedým odtieňom, so štyrmi strednými zubami na každej strane.

Spôsob života

Загрузка...

Tieto zvieratá uprednostňujú žiť samostatne a držať sa od svojich príbuzných. Zvyčajne chránia svoje územie pred ostatnými. Ale stáva sa, že žijú v celých rodinách.

Ich spánok trvá krátky čas a potom sa zvyšuje aktivita, ktorá opäť ustúpi. Počas dňa a noci sa tento rytmus nemení. Počas bdelosti, chitore ukazuje veľkú energiu, je v pohybe po celú dobu, najmä vo vode. Zostáva tu však nejakú dobu, čas od času odpočíva na brehu, aby srsť mohla uschnúť.

Ich dom je vykopaná norka na brehu potoka a je tu špeciálne vzdialené miesto, ktoré predstavuje druh spálne. Vodné črepy sa môžu usadiť aj v opustených hrádzach iných malých zvierat.

jedlo

Vodný šejk sa živí rôznym hmyzom, ktorý žije vo vode: mäkkýše, malé ryby a žaby, larvy hmyzu a slimáky, nachádzanie ich vo vodnom stĺpci alebo na dne, skúmanie každého kameňa a rastliny. Po ulovení koristi ho pevne drží vo svojich veľmi ostrých zuboch, ktoré neumožňujú vynechať ani šmykľavú rybu as ňou stúpa na povrch.

Rád sa hodí na dážďovkách, nájde ich s pomocou svojho rolovacieho výtoku, ktorý starostlivo skúma každý výkop a trhliny v pôde. Potom vykopne zem. To môže zaútočiť ešte väčšie korisť, ukazovať zručnosti skutočného predátora: to imobilizuje obeť, uštipne základňu hlavy, a potom začne jedlo, bez ohľadu na to, či obeť je nažive alebo zomrela.

Jesť veľa kutora. Počas dňa absorbuje také množstvo jedla, ktoré je viac ako jeho hmotnosť. Ak chytí toľko úlovku, že je nemožné jesť, zviera rozhodne zarobí rezervy.

Jej bydliskom je zvyčajne čistá rieka alebo potok s pomalým pokojným prúdením. Tu kutore plné rozloha, pretože ona pláva a ponory dokonale. Z nádrže odchádza veľmi zriedka a nie je ďaleko. Na zemi sa pohybuje v malých, ale veľmi ostrých, rýchlych skokoch. V húštinách kríkov sa cíti dobre.

Chladné zimné obdobie je tam, kde voda nezmrzne kvôli prítomnosti kľúčov vo vode. Môže sa schovať pod hustým snehom. Zviera nespadá do režimu spánku, ale na povrchu sa prakticky nezobrazuje a teplá hrubá kožušina umožňuje odolávať mrazom pevne.

Chovateľská sezóna

Загрузка...

Život zvieraťa je až 3 roky a puberta dosahuje pubertu o jeden rok života. Manželská činnosť trvá od apríla do septembra, v najteplejších mesiacoch vrchol aktivity klesá, a to je máj, jún a začiatok júla.

Je potešením sledovať mužskú starostlivosť o vyvoleného. Spočiatku sa s ňou bál, aby sa k nej priblížil a pozorne sledoval reakciu, a ak nevynáša nositeľa, dochádza k páreniu. Najčastejšie, hneď po porodení samice, sa párovanie opakuje a v čase, keď deti z prvého vrhu pôjdu do samostatnej rezidencie, objaví sa ďalší vrh.

Priemerná doba tehotenstva je 24 dní, 3 - 6 mláďat sa rodí vo vrhu, menej často - až 10 detí. Uchovávajte deti v hniezde. Vyberie si miesto, kde bude na najsuchšom mieste. Je veľmi útulný, dno je pokryté stonkami rôznych rastlín.

Загрузка...

Populárne Kategórie

Загрузка...