Šedovlasý ďateľ - popis, lokalita, zaujímavé fakty

Rodina ďatlíkov sústreďuje stovky druhov jedincov, vrátane ďateľnatých. V dnešnom materiáli budeme považovať vtáka so sivou hlavou, ktorý má rovnaký názov.

Opis a distribúcia

  1. Ako už názov napovedá, popis hlavy nie je zložitý. Je šedej farby, ako šedá. Hrudník s krkom a spodným telom je pigmentovaný sivozeleným odtieňom. Perie krídel, chrbát s chvostom podobnej farby, ale o niečo tmavší, doslova pol tónu.
  2. Keď je človek v lete, vidí v oblasti pod chvostom zelenožlté perie. V oblasti zobáku sú tzv. Fúzy, ktoré siahajú do líca.
  3. Zástupcovia mužskej polovice v oblasti temechky predstavujú miesto červenej. U žien táto vlastnosť chýba, ale podľa tohto kritéria ľudia rozlišujú medzi prvými.
  4. Zaujímavou vlastnosťou týchto vtákov je, že nemajú rôzne oblečenie v závislosti od obdobia roka. Môžeme len povedať, že mladé vtáky nie sú tak jasné ako dospelí. Na bočných častiach sú strakaté a fúzy sa šíria z zobáku na líca.
  5. V mladšej generácii v prednej časti je bodka, pigmentovaná červená. Títo jedinci sa líšia od zelených ďatlí v tom, že nemajú masku v oblasti očí a antény sú tenké a nenápadné a ich rozmery sú o niečo menšie.
  6. Tieto vtáky sú častejšie v Eurázii, preferujú lesy a pobrežie Atlantiku. Existujú aj jednotlivci pri pobreží Tichého oceánu. Nájdete ich vo Fínsku, Nórsku, v otvorených priestoroch našej krajiny. Vtáky sú svojou povahou sedavé, len v zime môžu prejsť do teplých klimatických oblastí.
  7. Jednotlivci žijú v Indonézii, v blízkosti Ruska a priamo na území štátu. Veľké populácie boli zaznamenané vo Voroněžskej, Rostovskej, Volgogradskej oblasti, ako aj na Kryme a Karélii. V regióne Orenburg a Bryansk je obyvateľstvo malé.

Spôsob života

  1. Prirodzene, vtáky uprednostňujú žiť v listnatých a zmiešaných zónach. Potrebujú otvorené plochy, ako sú lúky, potoky, miesta rezania.
  2. Keď sa ešte nezačalo obdobie rozmnožovania, alebo už dosiahla záver, vtáky sa môžu presťahovať do miest a obcí. Začínajú drážkovať otvory v drevených domoch a tiež hľadať diery v tehlových konštrukciách.
  3. V lichotivom teréne, robia dutiny pre seba v olše, osika a ďalších listnatých stromov. Pre uľahčenie úlohy si vyberte tie prípady vegetácie, v ktorých drevo už umiera.
  4. Keď začína stavba hniezda, vtáky to robia spoločne. Spoločne inkubujú, kŕmia kurčatá a starajú sa o ne. Deti sa zase narodili slepé a bez peria.

jedlo

  1. Základ stravy pozostáva z lariev hmyzu a priamo bugov, červov a iných škodcov prírody. Vtáky veľkých zemitých mravcov, červených mravcov, termitov jedia. Kvôli prítomnosti silného a silného zobáku môžu ďatle pri hľadaní potravy prelomiť pôdu. Keď nájdu mravenisko, okamžite do neho vtlačia zobák a absorbujú hmyz.
  2. Tieto vtáky majú dlhý a lepkavý jazyk, ktorý sa môže plaziť do rôznych labyrintov hmyzu a dostať sa k nim. Ďalšiu časť základných potravín tvoria chrobáky, húsenice, kobylky, kobylky. Môžu dostať červy zo zeme a stromov, tiež jedia pavúky.
  3. Na jar títo jedinci konzumujú javorovú miazgu, ktorá vyčnieva zo stromov. Keďže tieto vtáky majú tenký zobák, nie sú veľmi obľúbené pri štiepaní stromov, preto to robia nekonzistentne. Ale keď to robia, dávajú prednosť starým a chorým stromom s poškodenou kôrou. Takže vtáky dostávajú hmyz a larvy, najmä v zimnom období.
  4. Keď príde jeseň, strava sa stáva rozmanitejšou, potraviny rastlinného pôvodu s ňou súvisia. Vtáky sa zaoberajú zberom ovocia padajúceho zo stromov. Milujú hostinu na čerešniach, jablkách, hruškách. Tiež oprieť o orechy a žalude, bobule v lese.
  5. V zime sú larvy a hmyz z kôry vyňaté, ako bolo uvedené vyššie. Okrem toho vtáky navštevujú špeciálne krmivá vytvorené človekom na území mestských sídiel a dedín. Kŕmenie týchto jednotlivcov preferuje jeden po druhom.

rozmnožovanie

  1. Hneď ako príslušní jedinci dosiahnu 1 rok života, začnú pubertu. Ak je v teplých oblastiach zima skôr mierna, potom manželský spev a zlomok mužov s výzvou žien už začína počuť začiatkom februára. Vtáky žijúce v európskej časti začínajú obdobie párenia začiatkom marca.
  2. V tejto dobe môžete počuť dlhú a melodickú píšťalku, ktorá sa nedá zamieňať s ničím iným. V rovnakej dobe, ženy začnú reagovať na mužov. Len ich zvuky sú dosť chrapľavé a prerušované. V závislosti od biotopu sa môže hlas jednotlivcov mierne líšiť.
  3. Hneď ako vtáky začnú prúdiť, samci vykazujú zvýšenú aktivitu. Často môžu lietať aj do iných oblastí, aby našli spoločníka. Kvôli tejto charakteristike je počet vtákov relatívne malý. Napriek tomu, že rozsah ich distribúcie je pomerne veľký.
  4. Keď sa vytvorí pár, jednotlivci si nájdu vhodné miesto pre seba. Pred plemenitbou sa vyžaduje viac párových hier. Keď sa muž stará o samicu, robí krátke lety, ktoré sú sprevádzané hlasnými tlieskajúcimi krídlami. Aj tam je rituálne kŕmenie jeho miláčika.

Títo vtáci patria do skupiny ďateľ a sú preslávení svojou schopnosťou rozdrviť kôru stromov. Medzi zaujímavé fakty patrí fakt, že ďatle dožijú svoj čas, zomierajú otrasom mozgu.

Video: Datel biely (Picus canus) t