Sterkh - opis, lokalita, zaujímavé fakty

Dnes je tu veľa rôznych druhov, nielen zvierat, ale aj vtákov, ktoré sú ohrozené. V chránených oblastiach a zoologických záhradách ochrancovia prírody prijímajú mnoho rôznych opatrení, aby si ohrozené druhy zachovali svoje populácie. Sterh - jeden z týchto vtákov. Ľudia to nazývajú bielym žeriavom.

Popis sibírskeho žeriavu

Vták je majestátny a krásny, je to dlhá pečeň, pretože môže žiť až 70 rokov. Človek nemôže volať sibírsky žeriav malý vták, pretože jeho veľkosť tela môže dosiahnuť až 150 cm a dĺžka jeho krídel počas jeho rozpätia - až 2,5 metra. Dospelý žeriav váži 8 - 8,5 kg.

Takýto vták má krásne snehovo biele perie, ale nevzťahuje sa na hlavu a krídla. Oči a zobák žeriavu majú ohnivú červenú farbu. Ak sa vták prvýkrát stretne, potom sa môže zdať, že má agresívny vzhľad. Dlhý zobák, farba očí červená alebo svetložltá. Paws rovné, dlhé, farba je bledoružová.

Ak je žeriav mladý, potom farba jeho peria bude svetlohnedej farby. Samce sa líšia od samíc vo veľkosti a výške, sú väčšie a vyššie.

Lokalita sibírskeho žeriavu

Na celom území Ruska je biely žeriav, keď sa začína studená zima a príde zima, vtáky sa pohybujú na teplé okraje. Zvyčajne lietajú smerom k pobrežiu Indie, Kaspického mora, ale aj zimám na niektorých miestach Iránu.

Žeriavy sú chránené zákonom a pravidelne sa prijímajú opatrenia na boj proti jej zániku. Na jar sa vtáky vracajú do vlasti. Hniezdia na miestach, kam sa ľudia nemôžu dostať. Na tento účel sú vybrané močiare, nepriechodné lesy a tundra. Vták žije na svojom mieste, až do začiatku mrazu a chladu.

Biela žeriavová populácia je rozdelená do dvoch skupín - západná a východná. Ich rozdiel je len v hniezdisku. Po celom svete je dnes okolo 3000 sibírskych žeriavov. Je ťažké prežiť v prírodnom prostredí. Obyvateľstvo nie je schopné zvládnuť počasie a prírodné podmienky.

jedlo

Vtáčik z rodiny žeriavov nie je vyberavý na jedlo a možno povedať, že je to všežravé. Jej strava obsahuje rastlinné a živočíšne potraviny. Keď nie je zima a je stále teplá, biely žeriav zhromažďuje plody, semená, úlovky žaby a hmyz, môže loviť ryby, jesť malé vtáky a ich vajcia.

Keď prichádza zima a vtáky sa sťahujú do teplejšieho miesta na zimovanie, základom ich stravy sú podmorské podzemky, ostrice a drobné hlodavce žijúce vo vode.

Chov sibírskeho žeriava


Biely žeriav - monogamný vták. Samec si počas párenia vyberie samicu a zostane s ňou až do konca. Koncom jari začínajú hniezdiť. Sledovanie sibírskeho žeriavu počas párenia je veľmi zaujímavé, jedinec vykonáva pohyby podobné tancu a spieva pesničky. Po výbere samice si žeriav zdvihne hlavu k oblohe a začne robiť pretrvávajúce zvuky, potom klapky krídla a skoky, môže zvrhnúť vetvy. To znamená, že sú to námluvy zo strany muža, v tomto okamihu žena stojí a sleduje, čo sa deje, a tlačí jej krídla na jej trup.

Žeriavy hniezdia na miestach dobre videných. Pred tým, vtáky zásobiť na jedlo a vodu. Stavba hniezda sa vyskytuje spoločne, najčastejšie je v plytkom rybníku. Chráni tak svoje mláďatá pred poľovníkmi a inými zvieratami.

V jednom okamihu môže sibírsky žeriav položiť jednu alebo dve vajcia. Sú sivé, majú tmavé bodky na škrupine. Liahnutie trvá v priemere 29 dní a po objavení mláďat. Prvých šesť mesiacov mláďatá majú modré oči, ale časom sa ich farba mení. Mláďatá od prvého dňa života by mali byť schopné sa brániť. Z plodu zvyčajne zostane iba jedno mláďa a ten slabší zomrie. Po 70 dňoch vták získava svetlo hnedastý odtieň a až po troch rokoch sa mladý odkvap mení na biely žeriav.

S cieľom znížiť zánik týchto zástupcov sa ľudia snažia čo najviac usadiť na vtákoch, aby ich ochránili. V zoologických záhradách sa sibírske žeriavy konajú vo dvojiciach - verí sa, že títo dvaja sa budú používať rýchlejšie a budú sa môcť lepšie prispôsobiť.

Podmienky pre vtáky by mali byť čo najbližšie k prírode. Často dochádza k osídľovaniu dvojice žeriavov na brehoch umelých rybníkov, kde sa vysádzajú husté kríky a veľa vegetácie.

Biely žeriav je taký vták, ktorý sa okamžite nestane priateľmi s človekom a opäť mu to nebude vyhovovať. Nebudú kŕmení z ľudskej ruky.

Čo sa robí na ochranu sibírskych žeriavov?

Biele žeriavy sú uvedené v Červenej knihe, ich druhy rýchlo miznú. Tento problém sa posudzuje na globálnej úrovni. Takmer pred 30 rokmi Rusko spustilo projekt, v ktorom sa sibírske sibírske mláďatá vrátili zo zajatia. Dnes sa viac ako 100 dospelých kurčiat vrátilo na miesto, ktoré je pre nich prirodzené.

Okrem toho, podľa projektu Let nádeje, ktorý je riadený samotným prezidentom, rastú aj malé sibírske žeriavy v zajatí. Odborníci sa zaoberajú prípravou mláďat na nezávislú dospelosť. Na uľahčenie vnímania prostredia mláďatami, pracovníci tejto materskej školy nosia kostým vo forme bociana, špeciálne si vyrobil jeden rukáv ako hlavu žeriavu. Takže musíte byť schopní poraziť mláďatá (rodičia žeriavov strčia svoje mláďatá hlavami).

Človek plne vychováva mláďa, od hľadania potravy až po let, takže je ľahšie prežiť v prírodnom prostredí. Pomocou špeciálneho lietajúceho zariadenia sú mladí sibírski žeriavy zdvíhaní do vzduchu, pod ktorými sú ľudia ovládaní. Do miesta, kde sa hromadia prvé biele žeriavy, ľudia sprevádzajú mladé mláďatá a potom sa sami usadia so svojimi príbuznými.

Zaujímavé fakty zo života sibírskych žeriavov

  1. V Indii sa biele žeriavy nazývajú ľalia vtákov. Bol vydaný ďalší poriadok Gándhí, ktorý povedal, že sa má vytvoriť park na zimovanie sibírskych žeriavov so špeciálnym režimom a špeciálnymi biotopmi týchto vtákov.
  2. Zo všetkých druhov žeriavov môže Sibírsky žeriav pokryť najväčšiu vzdialenosť - je to približne 5,5 tisíc km. Dvakrát do roka lietajú sibírske žeriavy cez 9 krajín.
  3. V Dagestane prišli biele žeriavy s legendou: počas migrácie prechádzajú cez túto krajinu a ľudia hovoria, že sú to duše bojovníkov. Básnik Rasul Gamzatov má básne, ktoré sú založené na tejto legende.
  4. Keď sibírski žeriavy začnú obdobie párenia, spia dve hodiny denne.
  5. Biely žeriav pre Chanty a Mansi je posvätný vták, ktorý je prítomný v každom rituáli a všeobecnom toteme.
  6. Ľudia z Chanty nebudú rušiť vtáka - existuje určitý zákaz navštíviť hniezdiská sibírskych žeriavov na jar av lete.