Warthog - popis, lokalita, životný štýl

Vo warthog je všetko nezvyčajné, začínajúc zvonku a končiace životným štýlom. Toto zviera, ktoré žije na africkom kontinente, získalo slávu vďaka kresleniu "Leví kráľ" - mnohí milovali obraz odolného Pumbu. Koľko kreslená postavička zodpovedá skutočným bradavičkám?

vzhľad

Warthog je druh diviaka a patrí do radu artiodaktylov. Rovnako ako väčšina ostatných divokých ošípaných, má dlhé tesáky trčiace z úst. Dosahujú dĺžku pol metra a sú prostriedkom na zastrašenie nepriateľa: vzhľadom na tvar špičákov je nepravdepodobné, že by bradavičník mohol s niekým preniknúť. Zviera má veľkú hlavu s matným pretiahnutým papulou. Zo samotnej koruny začína hriva červenej, tvrdej srsti, ktorá sa tiahne až na koniec chrbta.

Bradavica dostala názov pre podkožné tukové výrastky umiestnené na bokoch papule. Existuje šesť takýchto výrastkov a skutočne sa podobajú obrovským bradaviciam. Bradavica má malé oči umiestnené v blízkosti čela. Takéto vysoké vysadenie orgánov videnia poskytuje zvieratám dobrý prehľad o teréne.

Warthogs majú masívne telo. Výška v kohútiku je 65-70 cm, hmotnosť je až 100 kg u mužov a 70 kg u žien. Koža je sivá a pokrytá dlhými riedkymi štetinami. Jeho odtieň sa pohybuje od hnedej po svetlošedú. Chvost je tenký a na konci ozdobený miernym zahusťovaním. Keď sa bradavič bojí alebo chce uniknúť, zdvihne chvost. Pre tento zvyk, on dostal vtipné prezývku "Radio Africa".

Životný štýl a reprodukcia

Bradavice sa šíria po celej subsaharskej Afrike. Vždy žijú v rovnakej oblasti a nerobia prechody bez kritickej potreby. Majú trvalý charakter, ktorý nie je typický pre divé ošípané. Radšej sa usadzujú v bush savannah, držia sa ďalej od polí a lesov. Bradavice sú aktívne počas dňa a schovávajú sa v poludnie z tepla v ich nory.

Bradavice sú stádo zvierat a žijú v skupinách po 4-16 jedincoch. Takéto stádo sa spravidla skladá z dospelých samíc a detí, zatiaľ čo samci zvyčajne zostávajú sami. Warthogs vykopať diery pre seba, v ktorom celá rodina je kompaktne umiestnený: deti plaziť dopredu do neho, a dospelí pohybujú späť tak, že ich tesáky sú blízko vchodu do diery. Potom budú môcť vydesiť prejazdy nepriateľmi, z ktorých hlavným je lev. Niekedy bradavičatá nevykopávajú obydlia sami, ale zaberajú pripravené porcupine nory. Pre vlastné kopanie diery používajú čenich a špičáky, ktoré vykopať zem.

Warthogs kŕmiť rastlinné potraviny, jesť trávu a ker listy. S cieľom získať výživné korene, zvieratá zostúpiť do predných končatín a začať trhať zem. Zriedia ich diétu bobuľami a kôrou stromov. Proteínové zásoby dopĺňajú konzumáciou hmyzu. Z času na čas opovrhujte, aby ste zjedli mršinu po predátoroch.

Zaujímavou vlastnosťou bradavíc je ohýbať predné nohy na kolenách pri vykonávaní rôznych akcií. Tento postoj preberajú, keď pijú vodu, vykopávajú diery a vykonávajú rituálne bitky. Výsledkom je, že kurčatá sú tvorené u dospelých jedincov na predných končatinách. Keď už hovoríme o rituálnych bitkách: nie sú neobvyklé medzi mužmi v období párenia. Warthogs usporiadať súťaž o pozornosť žien, odpočinku na čele a snaží sa presunúť súpera z miesta. Súčasne sa zvieracie kly neuvedú do pohybu, pričom sa uprednostňujú len s fyzickou silou.

Samica nesie mláďatá asi 6 mesiacov. Stále nie je presne známe, koľko prasiatok sa narodilo vo vrhu. Podľa jednej verzie sú z nich dve alebo tri. Na druhej strane samica rodí 6-8 mláďat. Ale pretože jej bradavky sú len 4, prežije len polovica novorodencov.

Malé bradavice ešte nemajú tesáky a ich ružovkastá koža pripomína domáce prasiatka. Už od prvých dní môže samica celý deň opustiť mláďa a odchádzať za potravou. Matka sa vracia iba dvakrát denne, aby kŕmila prasiatka. Po chvíli sa rastúce bradavice začínajú dostať von z jamy a sprevádzajú samicu na jej cestách, kde sa učia samostatný život. Vo veku 1, bradavičatá sú pripravení žiť oddelene od rodičov a poskytnúť si jedlo.

Priemerná životnosť bradavíc je 15-16 rokov. V zajatí žijú o niečo dlhšie.

znak


Hrozný bradavičnatý vzhľad je klamný. V skutočnosti sú to celkom pokojné zvieratá, ktoré nevykazujú agresiu ako prvú. Správajú sa opatrne a snažia sa vyhnúť biotopom predátorov. Ak je to možné, bradavič sa bude snažiť uniknúť, skôr než vstúpiť do otvorenej bitky. Ak je zviera slabé alebo zranené, potom sa bude brániť do posledného.

Bradavice sa bojí a snažia sa skrývať aj pred menšími zvieratami. Divoké ošípané sa tiež snažia vyhýbať očiam, preto je tento druh pre zoológov dosť ťažký na štúdium.

Vzťahy s inými druhmi

Warthogs komunikovať s inými druhmi zvierat. Napríklad, pruhované mongooses stráviť veľa času česanie parazit kancov z kožušiny a jesť. Počas tejto triedy ležia bradavice bez hnutia.

Ďalším príkladom tejto symbiózy sú malé vtáky, ktoré žijú v blízkosti dier divokých ošípaných. Bradavice priťahujú rôzne druhy hmyzu a parazitov, ktoré slúžia ako hlavný zdroj potravy pre vtáky. Pomocou obydlia bradavíc ako privádzača vtákov s ich hlasmi varujú obyvateľov nory hroziaceho nebezpečenstva.

Divoké ošípané majú dosť nepriateľov, medzi ktorými sú levy a leopardi. Hyény sú tiež nebezpečenstvom pre bradavice. Cez významný rozdiel vo veľkosti, hyenas lovia mladé populácie, kým ich matka neopustí nory. Ovplyvňuje spôsob, akým lovia hyeny. Narazia do batohu a obkľúčia obeť, behajúc blízko nej a občas sa hryzú. Takéto akcie vyčerpávajú veľké zvieratá a radšej sa vzdávajú. Preto sa organizovaný balíček hyen môže vysporiadať so starým bradavičnatým.

Ďalšia hrozba pre prasiatka - dravé vtáky. Sledujú obeť z výšky a čakajú, kým žena a deti prejdú dostatočne ďaleko od jamky, potom sa potápajú.

bezpečnosť

Bradavice nie sú ohrozeným druhom a nie sú uvedené v Červenej knihe. Napriek tomu počet zvierat v niektorých regiónoch klesá. Je to spôsobené miestnym obyvateľstvom, ktoré loví bradavice na mäso. Bradavice sú tiež lovené, pretože ničia plantáže a polia, v nich kopajú diery. A choroby, ktoré prenášajú voľne žijúce ošípané, sa prenášajú na domáce zvieratá, čo spôsobuje stratu hospodárskych zvierat.

Dlhé nohy umožňujú bradavičovi utiecť. Napriek tomu, že zvyčajne bradavičnatý neprekročí viac ako 5 km za hodinu, ak sa vyskytne hrozba, je schopný uniknúť rýchlosťou 50 km / hod. Počas behu zdvíhajú chvost a signalizujú nebezpečenstvo iným zvieratám. Ich krk je veľmi pohyblivý, a dokonca aj počas naháňania môžu bradavičatá zdvihnúť hlavy vysoko a otočiť sa okolo seba, čo iné ošípané nevedia, ako to urobiť.

Zaujímavé fakty

  1. Napriek tomu, že bradavičatá nepoužívajú dlhé špičáky na obranu, môžu preniknúť kožou útočníka s dolnými špičkami, ktoré tiež vyčnievajú smerom nahor z úst.
  2. Bradavica je jediná divoká prasiatka.
  3. Rozsah zvukov z bradavice je veľmi široký. Toto zviera môže grunt, kňučať a odfrknúť, vyjadrovať tieto veľmi odlišné pocity. Voľne žijúce ošípané komunikujú takým spôsobom, ako medzi sebou, a dávajú zvukové znamenia iným druhom.
  4. V posledných rokoch sa vyskytli časté prípady, keď warthogs žijú v mestách. To im umožňuje mať prístup k skládkam a odtiaľ dostať jedlo.
  5. V zoologickej záhrade vo Varšave sa vyskytol prípad, keď sa do miestneho lesa vytratil bradavičnatý v karanténe. Napriek tomu, že európska klíma nie je veľmi podobná africkej, zviera už dlho žije medzi stromami a zanecháva špecifické stopy jeho prítomnosti.

Video: bradavičnaté (Phacochoerus africanus) t