Crested Tit - popis, lokalita, zaujímavé fakty

Dnes aj v mestských oblastiach existuje veľké množstvo rôznych vtákov a mnohé z nich patria do voľnej prírody. Ak by bolo v minulosti možné vidieť v meste len holuby a vrabce, nie je vždy možné, aby občania určili, čo sa na ich ceste stretli. Často sa vyskytujú otázky medzi mestskými obyvateľmi chocholatého kmeňa, ktorý prevláda najmä v oblasti vidieckych sídiel.

Najbežnejšie typy prsia v našej krajine

Pred určením, ktoré titmusy sa nachádzajú v Rusku, je potrebné zistiť, ktoré druhy týchto vtákov vôbec existujú. Najobľúbenejšie a najbežnejšie odrody sú nasledovné:

  1. Sýkorka veľká. Tento typ titmouse sa najčastejšie nachádza v meste. Títo vtáci sa vôbec nebojí a nehanbia sa o ľuďoch, takže radi idú do mesta na jedlo.
  2. Modrá Tit. Tieto titmouses naopak kategoricky ignorujú mestá. Vtáky sú sťahovavé.
  3. Tit. Tento typ prsia je tiež celkom bežný v mestách, ale nie každý chápe, že je to tit, pretože v jeho farbe nie je modrá farba.
  4. Biele hlavy. Títo vtáci nie sú ani veľmi radi ľudia, snažia sa vyhýbať mestám, a všeobecne pre život si vyberú bažiny.
  5. Dlho-sledoval tit Tento zástupca vtákov má rád mier a samoty, takže je takmer nemožné s nimi stretnúť sa v meste. Väčšinou tieto vtáky žijú pozdĺž pobrežia riek.
  6. Remez. Tento vták možno pripísať aj riečnym druhom. Avšak, so všetkým týmto zástupcom rodu je tiež úplne divoký, preto aj obchádza osady ľudí.

Vzhľad prsia-Khokhlushka

Crested prsia sú veľmi kompaktné vtáky, ktoré sú ešte menšie ako vrabec. Maximálna dĺžka tela týchto vtákov je 14 cm. Rozpätie krídiel týchto titmouses je 21 centimetrov. Telesná hmotnosť vtákov je pomerne malá - najviac 14 gramov. Farba chocholatých prsníkov je dosť zaujímavá, v hornej časti peria má sivastý a hnedý odtieň av spodnej časti je brucho väčšinou biele, ale nie úplne. Okolo krku je vidieť čierny pásik, ktorý sa plynule mení na rovnakú farbu hrdla. Hlavným charakteristickým znakom týchto vtákov je, samozrejme, viditeľný chumáč s ostrým koncom a čierno-biele škvrny.

Kde žijú?

Predtým bolo severoeurópske územie tradičným biotopom pre chocholaté prsia. Dnes tieto vtáky rozšírili svoju distribúciu aj na stredných územiach oblasti Volhy a Arkhangelskej oblasti, v Baškirii, na východných územiach Kaukazu a v týchto regiónoch sa titmousi cítia skvele.

V posledných rokoch sa výrazne rozšírili distribučné plochy týchto vtákov. V súčasnosti sa chocholaté prsia nachádzajú v iných regiónoch, hlavne v oblastiach, kde rastú ihličnaté stromy. Zaujímavosťou je, že ornitológovia našli Khokhlushku dokonca aj na území Grécka a Španielska, aj keď boli len izolovanými jedincami.

Chovanie a charakter chocholatého kmeňa


Chocholatý tit sa vyznačuje všetkými prednosťami a návykmi charakteristickými pre vtáky svojho druhu. Jedná sa o veľmi aktívne vtáky, ktoré sú neustále v pohybe, pričom sú veľmi veselé a odvážne, často sa zúčastňujú rôznych hádok a bojov. Khokhlushka má veľmi mužný charakter, vďaka ktorému miluje stúpanie.

Chocholatý kozy nemožno nazvať veľkými spevákmi, pretože tieto schopnosti nie sú veľmi rozvinuté. To môže byť trochu sklamanie pre chovateľov, ktorí sa snažia skrotiť titmouse. Avšak, Ukrajinci môžu mať záujem o ich ďalšie návyky. Napríklad v období párenia majú samci také postoje, že najväčší pernatí zvodcovia môžu závidieť.

Jedinečný je aj fakt, že chocholatý v zime sa dá ľahko kombinovať s inými druhmi vtákov, aby sa ľahšie prežil. Spravidla ich spoločníci sú korekas, drevorubači, pikas a prsia. Cestovanie týchto vtákov je výlučne pod dohľadom pestrého ďateľ. Tento prístup robí let bezpečnejší.

Khokhlushka - operený plavčík

Khokhlushka, rovnako ako stan, je skutočným usporiadateľom, ktorý čistí ihličnaté lesy. Hlavnou výhodou týchto vtákov je, že ani v období chladného počasia zvieratá chocholaté neodmietajú hmyz a pokračujú v pátraní v lese. Obracajú sa na kŕmenie obilia iba v extrémnych prípadoch, keď sa hmyz vôbec nedá nájsť. Stojí za zmienku, že hľadanie hmyzu a lariev trvá veľmi dlho pre vtáky, ale nepokračujú do zrna, kým úplne hladujú. Ak sa rozhodnete začať chocholatého vtáka doma, môžete mať nejaké problémy s kŕmením, pretože vták bude musieť byť neustále živý.

Ťažkosti v zime


Najhorší čas pre chocholaté prsia je zima. V tejto sezóne prichádzajú k jedlu takmer všetko, čo príde, pretože sa stáva takmer nemožné nájsť hmyz alebo ich larvy. Kým nie je žiadna zima, kurčatá pokračujú v hľadaní živého jedla, ale hneď ako teplota klesne pod -15 stupňov, prsia sa začnú zhodovať na akomkoľvek druhu jedla.

Ľudia, ktorí v zime kŕmia vtáky, často nevedia, že vtákom môžete dať niečo iné ako zrno. Musíte však presne vedieť, čo sa dá vtákom poskytnúť, aby ste ich neotrávili. Najlepšou možnosťou pre ďalšie kŕmenie môže byť nesolené sadlo, melón a tekvicové semená, rovnako ako surové slnečnicové semená. Tiež, ak ste si kúpili kokos, nevyhadzujte škrupiny. V zime ich môžete zavesiť na ulicu, modrú sýkorku s potešením. Je potrebné vedieť, že chlieb a chocholatý chocholatý titmouses nejedia, preto je lepšie nechať tento záď pre vrabcov alebo holubov. Ak nie je absolútne nič pre modré prsia, potom môžete hodiť surové kosti alebo mäso bez tuku.

Tiež titmouses by mal stavať krmítka pre obdobie zimy, pomôžu im chrániť sa pred mrazom. Stojí za zmienku, že v zime sú titmouses šťastne v meste, nemajú strach z človeka a dokonca ho môžu mať z rúk. Je možné postaviť kŕmny žľab z improvizovaných prostriedkov a nie je vôbec ťažké ho vyrobiť. Stačí si vziať prázdnu čistú fľašu na vodu s objemom 5 litrov a vyrezať široký otvor v boku. V dolnej časti fľaše je potrebné rozptýliť jedlo pre prsia, a na krk uviazať na vetvu stromu na ulici. Podávač umiestnite do výšky asi 1-2 m od zeme.

Nezabudnite, že titmouses sú veľmi svižné vtáky. V zime môžu lietať aj medzi rámami, cez okenné krídlo a hody na jedlo, ktoré je často uložené v zime na okne alebo za ním. Sú radi, že hodujú na sadlo, maslo, klobásu alebo tvaroh. Takže nezabudnite upratať produkty.

Video: Chocholatý tit (Parus cristatus) t