Labuť labuť - popis, lokalita, zaujímavé fakty

Labute zaujímajú vedúcu pozíciu medzi najkrajšími vtákmi na svete. Sú symbolom lojality, prosperity a bohatstva. Ľudia zdobia labute svadobnými figúrkami. Veria, že tento vták urobí manželstvo novomanželov silným. Dychtivý druh labutí je opičiak. Vták patrí do poriadku hus a kačica rodina. Krásna, majestátna, zaslúžiac si najpodrobnejšiu štúdiu. Toto urobíme dnes.

popis

Odborníci dospeli k záveru, že Whoopers sú právom považované za najväčšie samy o sebe. Tieto labute sú známe svojimi impozantnými rozmermi, jedinec môže vážiť 8-15 kg. Trup je väčší ako 1,5 metra. Súhlasím, dojemný. Tento poddruh môže byť určený pôvabným pretiahnutým krkom, ako aj snehovo bielym perím a krátkymi silnými nohami. Vtáky majú zobák čiernej a žltej farby na dĺžke 9-12 cm.

Je zaujímavé, že tieto labute získavajú svoju belosť až po puberte a niekoľkých moloch. Spravidla sa to stáva, keď vták dosiahne vek 3 rokov. Až do troch rokov, vtáky zostávajú svetlo sivej farby. S tým všetkým je hlava zvyčajne tmavšia ako zvyšok tela.

Pre neskúsené oko sa môže zdať, že vtáky nie sú v zhone, pomaly sa pohybujú, zle sa odvíjajú. Ale naozaj nie sme. Plávajú s hrdosťou a môžu sa v každom okamihu začať pohybovať neuveriteľnou rýchlosťou. Keď sa labuť chce vzlietnuť, prechádza cez hladinu vody labkami a odpudzuje. Potom sa vznáša vo vzduchu a hrdo sa vyhýba nebezpečenstvu. Vzhľadom k tomu, že títo jednotlivci sú veľkí, neradi sa pohybujú po zemi a robia tak s neochotou.

obydlia

Jednotlivci diskutovanej skupiny plemien radšej obývajú Sachalin a Chukotku, v Škandinávii a Škótsku. Aj ľudia sa stretávajú s vtákmi v Japonsku, presnejšie v jeho severnej časti, v Mongolsku a pri pobreží Kaspického mora. Samozrejme, to sa nezaobíde bez účasti týchto pôvabných jednotlivcov v živote jazera Ladoga.

Uvedené druhy sú migrujúce. Keď začína studený cyklus, jednotlivci uprednostňujú relaxáciu na brehu Stredozemného mora, Kaspického mora alebo Ázie. Preto sa môžu ľahko hrnúť a opustiť rozlohy až do budúceho roka.

Avšak, nie každý vták môže ísť do teplej pôdy na zimu. Ak žijú už v teplých oblastiach, nemusia niekde odletieť. Buď sa presunú na južné časti, alebo zostanú a žijú na teplo.

Spôsob života

Vtáky takmer nikdy nenavštevujú pôdu, väčšinu svojho života trávia vo vodných zdrojoch. Tento aspekt je spôsobený krátkymi labkami a rozmermi labutí.

Pre nich je ťažké pohybovať sa v suchom teréne, preto sa v takýchto podmienkach vtáky cítia nepohodlne. Radšej odídu len nútene a čo najskôr, aby sa vrátili do svojho zvyčajného vodného prostredia.

Čo sa týka vody, toto plemeno je v takýchto podmienkach skvelé. Vtáky sú pokojné, ale to je klamný dojem. Akonáhle sa varí nebezpečenstvo, labuť rýchlo prechádza pozdĺž vody a stúpa.

jedlo

  1. Vo väčšine prípadov jednotlivci dávajú prednosť v strave rastlinných potravín. Väčšinou sa labute živia vodnými rastlinami, koreňmi a výhonkami. Okrem toho sa vtáky často hodia na malé ryby, larvy a bezstavovce.
  2. Mladiství často dostávajú svoje jedlo v blízkosti pobrežia. Mláďatá sa potápajú pri hľadaní živého jedla. Stojí za zmienku, že dospelí potrebujú veľa bielkovinových potravín. Z tohto dôvodu dospelé labute stále viac odmietajú rastlinné potraviny.
  3. Takíto jedinci uprednostňujú nie jedenie s rastlinami, ale s malými rybami, larvami a bezstavovcami. Stojí za to vedieť, že títo jednotlivci takmer vždy zostávajú na rovnakom mieste. Nie sú jedným z tých jedincov, ktorí opustia svoje prostredie.
  4. Aj keď sú problémy s jedlom, labute zostanú a budú hľadať cestu von. Nie je nezvyčajné, že kvôli nedostatku potravy sa vtáky úplne oslabia. Nemajú ani príležitosť vstúpiť na oblohu. Takíto jedinci sa však veľmi rýchlo zotavujú.

Životnosť a reprodukcia

  1. Uvažovaní jedinci žijú v priemere približne 10 rokov. Labute dosahujú sexuálnu zrelosť len vo veku troch rokov. Okrem toho sa v tomto okamihu u jedincov značne mení opeňový odtieň. To trvá na snehobiely vzhľad namiesto šedej.
  2. Čo sa týka obdobia párenia, v zastúpených jedincoch sa vyskytuje približne na konci zimy. Muž priťahuje pozornosť samice a vydáva hlasný hlas. Okrem toho začína pred svojím vyvoleným tancovať manželstvo.
  3. Hlas muža robí celkom zaujímavé zvuky. V zúrivosti alebo momente podráždenia také vtáky zasyčú. V tomto čase sú tieto zvuky podobné huseniu. Po vytvorení páru začnú stavať hniezdo.

Zaujímavé fakty

  1. Reprezentovaní jedinci sú považovaní za jedného z najväčších vtákov žijúcich v Rusku.
  2. Whooper je jediný druh labuť, ktorý má rovný krk. Jednoducho nemajú ohyb.
  3. Dospelí sú tak silní, že veľkosť krídla môže zlomiť mužskú ruku alebo skórovať malé zviera.
  4. Počas oddeľovania územia alebo počas obdobia párenia pre pozornosť samíc si samci zabezpečujú veľmi tvrdé bitky.
  5. Takéto vtáky vždy priťahovali pozornosť ľudí. Z tohto dôvodu sa objavili mnohé neuveriteľné legendy. Ľudia považovali labute za symbol lojality a lásky.

Vtáky tejto skupiny sa často usadzujú na otvorených vodných zdrojoch, kde je v blízkosti pobrežia slušné množstvo húštin. Aj Whoopers žijú v moriach a na jazerách. Je veľmi zriedkavé usadiť sa v blízkosti domu človeka, ale ľudia ho považujú za znamenie zhora.

Videá: Labuť labuťatá (Cygnus cygnus) t