Crested Lark - popis, lokalita, zaujímavé fakty

Crested Lark je vták s prenikavým hlasom, ktorý majstrovsky kopíruje hlasy iných vtákov. Pripomína to obyčajné poľné larvy, len väčšie a väčšie na ramenách. Má rád stavať hniezda, kde ľudia žijú, takže ho ľudia nazývali "susedom". Čo ľudia vedia o tomto vtákovi?

Všeobecné informácie

Skylark chocholatý zo skupiny pasažierov, rodina larkov. Existuje päť poddruhov, ktoré sa delia podľa biotopu. Predpokladajme, že existuje stredoázijský, bieloruský, severoírsky lark a podobne. Ich vzhľad je však rovnaký, bez ohľadu na ich biotop.

vzhľad

Veľkosť vtáka je priemerná. Výška vtákov, spravidla 17-18 cm, hmotnosť od 40 do 55 gramov. Ozdobou hlavy je malý hrebeň, ktorý dal meno vtákovi. Pri chôdzi, trsy, zdobené na konci s dlhým perím, neustále stúpa a padá.

Dlhý zobák mierne ohnutý. Krídla, dlhé asi 10 cm, v porovnaní s telom vyzerajú dosť veľké. To vytvára dojem, že vták lietajúci vysoko na oblohe je pomerne veľký. Tlapky sú silné a veľmi silné, s kučeravými svalmi - larva musí chodiť veľa a často hľadať potravu.

Viditeľné perie je tmavo hnedé, ale na hrudi a okolo krku je o niečo ľahšie. Takáto farba je nutnosťou a pomáha maskovať, skrýva sa v húštinách trávy od rôznych predátorov. A skrýva sa to tak dobre, že sa stáva takmer nepostrehnuteľným.

správanie

Larks uprednostňujú žiť v malých skupinách pozostávajúcich zo žien, mužov a potomkov. To je malé kŕdle - 4-6 jednotlivcov. Aj keď v oblasti biotopu je nevyčerpateľný zdroj potravy, larvy sa zjednotia a stáda oveľa väčších foriem.

Chocholatý larva, podobne ako ostatní členovia rodiny, je vyberavý. Je rovnako dobre a tam, kde ľudia a v púštnej oblasti. Väčšina z nich však hniezdi buď v stepnej zóne alebo na lúkach, pretože ide o najvhodnejšiu zónu biotopu.

Tento vták, ktorý žije v južných oblastiach, je usadený, pretože teplá suchá klíma mu vyhovuje kedykoľvek počas roka, a obyvatelia severných regiónov s nástupom chladného počasia vyrazili stráviť zimu na teplé južné okraje. Vždy sa vracajú na rovnaké miesta, odkiaľ lietali - larvy sú viazané na územie, kde žijú. Dovoliť a zmeniť to môže, ak možno kvôli množeniu predátorov alebo kvôli nedostatku potravy.

stanovište

Uprednostňuje otvorené priestory bez stromov, ale s húštinami nízkej trávy, poloprázdnych a stepných zón. Obýva južné a stredoeurópske regióny, na severe Afriky, v mnohých častiach Ázie, na severe Indie, v západných čínskych provinciách av Kórei. Na území bývalého ZSSR je spoločný v južných oblastiach európskej časti, na Kryme a na Kaukaze.

jedlo


Diéta chocholatého larva je dosť rôznorodá. Živí sa všetkým, čo dokáže nájsť - potravou rastlinného pôvodu a všetkými druhmi hmyzu. Jedlo nevyzerá ako väčšina vtákov - počas letu a putuje po zemi. Presťahovanie z jedného miesta na druhé, skúma kôru v snahe nájsť niečo jedlé.

Napríklad, pri peknom slnečnom dni hľadá mravcov a chrobákov. S pomocou dlhého zobáku je ľahké vytiahnuť korisť z neprístupných prístreškov, ktoré ľahko rozdeľujú akúkoľvek trvanlivú škrupinu. Rada chodí na dážďovkách, ktoré hľadá vo vlhkom daždivom počasí. Zachytáva kobylky, mravce, vážky, muchy. Ale skôr, než budete jesť túto lietajúcu korisť, slzy z jeho krídla, aby sa proces trávenia jednoduchšie.

Z rastlinnej potravy spotrebuje všetky semená rastlín a obilnín. Keď príde zima, lark sa stáva vegetariánom - pretože všetky druhy hmyzu spia. Vták nájde oblasti s malým množstvom snehu a začne kopať mrazené bobule, vyberá korene.

Spev a hlas

Prítomnosť chocholatého larvy ho spravidla robí melodickým, po druhom len na slávnostných nohách, hlas je druh vizitky, pomocou ktorej bude rozpoznaný aj bez toho, aby ho videl. Okrem toho vták vykonáva nielen jeho motívy, ale aj imitáciu hlasov iných vtákov.

Dôležitá je aj skutočnosť, že hlas larka slúži ako jeho hlavná zbraň. Pri nástupe nebezpečenstva robí prenikavý hlasný výkrik a dezorientuje útočníka. Zatiaľ čo sa prebudí, má lark čas utiecť alebo zaútočiť. Funguje to len raz a skúsený predátor ho už nekupuje.

Spárovanie hier

Aj hlas má ďalší dôležitý účel - s jeho pomocou, muži zavolajú samičky na kamaráta. Akonáhle príde jar a zahreje sa, druhá polovica začína vo vtákoch. Najčastejšie sa spájajú staré páry, vzájomne sa hľadajú. Crested larky zostávajú verní svojmu partnerovi, únia môže trvať viac ako jeden rok. A mladí muži začínajú dokázať ženám, že sú lepšie ako konkurenti.

Význam prebiehajúcich bitiek - kto bude niekoho spievať. Muži obklopujú dámu a tancujú okolo, šíria svoje krídla, chvenia chvostov a natiahnutie krku. Zároveň neustále spieva, bez toho, aby sa na chvíľu zastavil. Víťaz je najdlhší, ktorý je držaný, alebo ten, ktorému žena dáva prednosť.

Hniezdenie a chov

Hniezdo je postavené ženami a na zemi, a nie v korunách stromov. Na konštrukciu akéhokoľvek materiálu sa používa: tráva, kusy konárov, pavučiny, machy a pod., Ktoré prinášajú samca.

Spravidla samica robí dva pazúry na rok - prvý je až 6 žltkastých vajec, druhý je 3-4 vajcia. Liahnutie trvá od 10 dní do dvoch týždňov. Vyliahnuté kurčatá sú kŕmené oboma rodičmi, kŕmené trikrát až päťkrát denne, prinášajúc potravu pre zvieratá - chrobáky, hmyz, červy. Vtáky dávajú jedlo do zejícího zobáku detí, a ten, kto otvorí zobák najčastejšie dostáva viac ako hniezdo. Po 9-10 dňoch mláďatá opustia hniezdo na zemi a začnú pátrať po potravinách. Tí, ktorí to robia zle, rodičia sú stále kŕmení. O tri týždne neskôr, mladé mláďatá, ktoré vyrastali, stoja na krídle a odlietajú od svojich rodičov, začínajúc samostatný život.

Nepriatelia

Crested Lark má mnoho nepriateľov: mačku, mongoose, vtáky iných druhov, hady. Hlavným nepriateľom však zostáva človek, pretože mnoho vtákov zomiera na trávu a zrno infikované pesticídmi a herbicídmi.

Zaujímavé fakty

  1. Škriatok zvyčajne spieva, je na zemi alebo nejaký druh nadmorskej výšky. Ale často spieva a počas letu.
  2. Zdá sa, že lark nekonečne spieva, bez toho, aby sa unavil. Ale to nie je tak - pieseň trvá asi 12-14 minút, po ktorom perie potrebuje odpočinok.
  3. Larks radi plávajú v piesku, takže perie často vyzerá špinavé a zanedbávané.
  4. Láska na stromoch je jednoducho vysvetlená: štruktúra vtáčích prstov je taká, že sedí na vetve ťažkej - dlhý pazúr rastie na zadnej strane labky, čo sťažuje pohodlné sedenie na strome.

Video: chocholatý (Galerida cristata) t