Chickweed teal - popis, lokalita, zaujímavé fakty

Malý kačací teal-crackler je známy predovšetkým pre svoj nezvyčajný zvukový tresk, ktorý je počuť len v období párenia. Ale v ich kráse draka nie sú horšie ako ostatní členovia rodiny kačice, a dokonca prekonať. Dokonca aj ich spárované sochy zdobia mnoho domov, pretože sa verí, že do domu prinášajú lásku a pohodu.

Cestovatelia kačice

Teals - pohľad na migráciu. Sú schopní vydržať cestu na veľké vzdialenosti a stráviť zimu na juhu Sahary, odchádzajúc zo severných alebo severovýchodných oblastí Ruska. V európskej časti sú zriedkakedy vidieť. Napríklad v Taliansku je populácia na úrovni až 350 párov, ale zimovanie nie je prirodzené.

Po zimovaní v cudzích krajinách sa neskôr vracajú domov ako všetky kačacie plemená. Obyvatelia západoeurópskej zóny prichádzajú v marci. Ale vtáky severných a východných regiónov prechádzajú cez svoje územia až v polovici mája.

Tieto miniatúrne kačice nájdu útočisko na brehoch plytkých rybníkov alebo močiarov, riek alebo jazier, takže musia byť pokryté vysokou trávou - v podstate by mali byť ostria alebo rákosie. Húštiny sú potrebné, aby bolo bezpečné miesto pre prístrešie a pohodlné hniezdenie. Zriedkavo, ale stále sú usadené pri mori alebo na ornej pôde, hoci patria k jazierkovým druhom vtákov.

Tieto tresky lietajú rýchlo, neustále manévrujú a ak je potrebné sedieť na vodnej hladine, robia to elegantne, ľahko a ticho, bez zvuku. Vzlet nastáva vertikálne, bez vzletu. Ak je však tento druh porovnávaný s tealistickou píšťalkou, potom je zrejmé, že počas vzletu nie je telo krakovania tak kolmé na povrch zeme. A napriek tomu majú slabo rozvinutý zmysel pre opatrnosť, preto často platia svojimi životmi.

Rozdiely vo vzhľade

Hmotnosť kačíc sa pohybuje od 260 do 480 gramov, rozpätie krídiel je od 60 do 63 cm, medzi mužmi a ženami sú výrazné rozdiely.

Drake má tmavo sfarbenú hlavu a má široký snehobiely spodný okraj, ktorý je viditeľný v období párenia. Oči sú hnedé. Hrudník je tiež hnedý, s výrazným šupinatým vzorom. Biele brucho. Krídla sa líšia šedo-modrými odtieňmi peria, so zrkadlom šedozelenej farby. Sú bez veľkého lesku, s okrajom bielej farby.

Ale drake majú úžasnú funkciu. Keď sa čas sobáša skončí, a to je zvyčajne letný čas, jazda začína blednúť, všetky elegantné perie zmizne. A potom sa stávajú ako ich priateľky. Iba farebné krídla ostávajú nezmenené. Horná časť tela vyzerá monotónne a spodná časť má tmavé strakaté čiary, ktoré vyzerajú nejasne. Neexistujú žiadne nápadné a atraktívne biele pruhy, ktoré sa zmenia na hnedé, ale skôr svetlé. Sú umiestnené rovnako ako u samíc: prechádzajú z zobáku, prechádzajú cez zónu zraku.

U oboch pohlaví:

  • v oblasti brady a krku je ope- renie oveľa ľahšie;
  • zobák je rozšírený, má tmavosivú farbu;
  • hnedý chvost, je tu aj biely podjazd, na ňom sú viditeľné čierne škvrny;
  • nohy sú sivé.

Samica nie je taká jasná a atraktívna. Jeho perie je hnedé, tmavé znaky, tam sú jasné škvrny. Neosvetľuje sivozelené odtiene "zrkadlo". Hrudník a brucho - bledo biele s tmavými postriekaním. Ale vyniknúť v červenej farbe goiter a strane.

Mladšiu generáciu je ťažké odlíšiť od vytvorených žien, ale existujú menšie rozdiely:

  • boky a prsia sú načervenalé;
  • na perách brucha sú viditeľné kontrastné farby.

Pářenie a potomstvo

Zrenie konzerv je nerovnomerné. Niektorí sú už schopní mať potomkov vo veku jedného, ​​iní, zatiaľ čo na zimovisku, tentoraz chýbajú, odkladajú svoju prvú sezónu párenia. Pre tieto kačice je monogamia zvyčajným spôsobom života, a preto lietajú vo dvojiciach a len počas hromadného letu vytvárajú malé kŕdle.

Vracať sa po zimovaní teeter sušienky majú tendenciu rozširovať ich rasy, čo znamená, že ich manželstvo začína. Hlavnou úlohou je tu drake. Zvyčajne sa všetko deje na rezervoároch, kde sú vtáky najpohodlnejšie.

Muž začne aktívne priťahovať ženy. Nevšimnúť si, že jeho úsilie je ťažké, pretože pán, okrem nezvyčajnej viditeľnej a veľmi krásnej farby, ošklbaný v hornej časti hlavy, jeho ramená hrdo trčia. Pravidelne spúšťa zobák do vody, vyhodí krk, nakloní hlavu na chrbát alebo ho potrasie hore a dole. Menej aktívne mierne zdvihnite krídlo, klesá nabok. Ak chcete dosiahnuť umiestnenie, jazda začne rýchlo klapka krídla, stúpa nad vodou.

Samica v tomto rozhodujúcom období je však viac zdržanlivá. Môže mierne potriasť hlavou alebo začať čistiť perie, ktoré je za jej krídlami.

Počas tohto obdobia robil drak také nezvyčajné zvuky, ktoré ľudia spájajú s praskaním vyschnutého stromu. Zvuky sušienok sú však ostrejšie a hlasnejšie. Samice majú rovnaké hlasy ako iné druhy kačiek - zvyčajné sonorické šarlatán.

Po období párenia prichádza čas na kladenie vajec. To sa deje v apríli alebo máji. Kompletná spojka obsahuje až 12 vajec, zvyčajne však nie je viac ako 9. Majú také farby - svetlú plavá alebo žltohnedú.

Liahnutie trvá tri týždne. Keď sa objavia mláďatá, veľmi rýchlo opustia hniezdo, ale začínajú lietať neskoro - vo veku 40 dní. V roku týchto kačíc môže byť len jedna spojka.

Rozmanitosť vo výžive

Strava sivozelených tresiek je iná. Preferuje nielen rastlinné potraviny, ale aj zvieratá. Vyberá jedlo z povrchu vody, ale môže sa čiastočne ponoriť do vody, ale nepotápa sa.

Na jar, keď sa vtáky zúčastňujú párenia, vytvárajú páry, vychovávajú potomkov a v letných mesiacoch sú mäkkýše obľúbenou pochúťkou. Ale ak sa tak stalo, že neboli na mieste určenom na bývanie, kačice sa živia hmyzom, ktorý obyčajne žije v blízkosti vodných útvarov. Rovnako ako všetky druhy lichnki, pijavice a červy.

Oni tiež jedia rybie poter, žubrienky, obojživelníky, ktoré sú vo fáze kaviáru, kôrovcov.

Z rastlinných potravín na jar, kačice, v prvom rade, jesť vegetatívny časť týchto rastlín ako hornpole, vallesneria. V resuha a ezhegolovnika sú priťahované predovšetkým semená, ktoré sa zobrať.

Strava sa však výrazne mení, keď príde jeseň. V tejto sezóne uprednostňuje treska zeleninová strava. Ide predovšetkým o vegetatívne časti rastlín:

  • ostrice;
  • horolezec vták, pochechuynogo;
  • ježatka kuria;
  • ryže;
  • šťovík a ďalšie

Príchod na ornej pôde tu kačice zbierajú semená a zrná.

Nedávno sa tieto miniatúrne bezbranné kačice znateľne znížili. Za to sú zodpovedné nepriaznivé environmentálne podmienky a zlé životné prostredie v miestach, kde sú vtáky nútené stráviť zimu. Lovci ich tiež zničia, predovšetkým kvôli športovému záujmu, čo dokazuje, že sú zruční. Keď sa hniezdo nachádza na lúke, trávia sa často celé pazúriky.

Video: šedozelená - píšťalka a praskanie