Trumpeter Swan - popis, lokalita, zaujímavé fakty

Dnes sú pre nás labute symbolom, ktorý stelesňuje čistotu duše, lojalitu a lásku. Ich vzhľad spôsobujú obdiv ľudí. Charakterom tejto formy je špeciálna majestátna krása. Dlhý život a monogamia. Zvážte jeden z poddruhov týchto krásnych vtákov - trumpetista labuť.

Trúbka labuť žije v Severnej Amerike. Tento poddruh labutí sa vyznačuje tajomstvom. Jednotlivci sa usadzujú v oblastiach tundry a leso-tundry, ktoré sú pre ľudí najmenej prístupné. Tento druh je ohrozený, preto je v Červenej knihe. To je spôsobené tým, že boli lovené veľa získať cenné mäso, rovnako ako chmýří. Okrem toho, vzhľadom na výstavbu a expanziu priemyslu sa stále zhoršujú vhodné životné podmienky.

popis

Zástupcovia tohto poddruhu patria medzi najväčšie zo všetkých vodných vtákov. Muž, ktorý dosiahol zrelosť, môže mať hmotnosť asi 12 kg. Samičky rastú do 9 kg. Dĺžka tela je asi 140-170 cm, ale existujú aj jedinci, ktorých dĺžka je viac ako 10 cm, rozpätie krídel týchto veľkých vtákov je 200-230 cm.

Samica trumpeta labuť sa líši od muža len vo veľkosti. Majú veľmi krásne biele perie. Vonku je perie husté, pod ním je hrubé odpruženie. Vďaka nemu môže vták vydržať aj ťažké zimy. Jednotlivci do troch rokov majú inú farbu peria. Sú tmavšie, napríklad sivohnedé alebo tmavo sivé. Táto labuť má čierny zobák. Hrudník je veľmi výrazný.

Vták dostal meno za to, že je schopný robiť zvuky, ktoré sa podobajú zvuku trúby. Tento zvuk je získaný vďaka tomu, že hrtan a priedušnica majú špeciálnu štruktúru.

Zvuky, ktoré tento vták robí, môžete počuť na veľmi dlhé vzdialenosti, až niekoľko kilometrov.

habitat

Tieto labute žijú na severoamerickom kontinente. Nachádzajú sa v tundre a tundre. Ich obľúbené miesta sú otvorené polia v blízkosti vodných útvarov. Nájdete ich v okolí:

  • bažiny a jazerá;
  • ústia riek a zálivov;
  • pomaly tečúcich riek.

Migrujúce sú len osoby, ktoré žijú na Aljaške. Lietajú na juh polostrova a do severnej časti Spojených štátov. Tie labute, ktoré žijú na severe a západe Kanady, neodletia na zimu.

rozmnožovanie

Trubač labuť stavia hniezdo priamo pri vode. Môžu byť videné v húštinách. Každý rok vták aktualizuje hniezdo a dá ho do poriadku. V dôsledku toho môže hniezdo dosiahnuť viac ako 3 metre. Pár labutí ju stavia z ich chmýří, rovnako ako tráva, mach a vetvičky.

Doba rozmnožovania v rôznych populáciách začína v rôznych časoch. Migrujúce trumpetisti sa vracajú do svojich hniezd okolo polovice marca. Vtáky, ktoré zostanú v zime na mieste, môžu začať opravovať svoje hniezdo vo februári. Vajcia sa objavujú už v apríli až máji. Môže mať iný počet vajec. Môžu byť od 3 do 30 kusov. Záleží na tom, ako dobre labute jedia, ako aj na ich veku. Vajcia labute inkubujú asi 35 dní. Keď ich žena inkubuje, samec vykonáva funkciu ochrany.

Keď sa mláďatá vyliahnu, zostanú v hniezde prvé dva dni. Druhý deň ich rodičia vezmú so sebou, aby našli jedlo. Nestlé sa živia červami, larvami a niektorými riasami.

Keď mláďatá prvýkrát vstúpia do vody, rodičia už nemôžu navštíviť svoje hniezdo. Mláďatá spočívajú na chrbte a vyhrievajú sa na slnku. Prvá molt mladej labuť nastane vo veku 80 až 120 dní. Potom sa začnú učiť lietať.

jedlo

V podstate tieto labute sa živia pobrežnými rastlinami a riasami. Dospelí trumpetisti nie sú úplne potápať do vody, aby si jedlo pre seba. Ponoria iba vodu do hlavy a dlhý krk. Tento krk umožňuje vták dostať jedlo, ktoré je dokonca v hĺbke 1 meter. Okrem rastlinných potravín, ich strava tiež zahŕňa červy, hmyz, mäkkýše. Na zemi môžu jesť listy a trávu.

Ak existujú polia zasiate kukuricou alebo proso, ďaleko od biotopu trúbky labute, vtáky môžu jesť plodiny. V podstate sa to však deje len v období migrácie alebo v prípade nedostatku potravy v ich prirodzenom prostredí.

Bezpečnostný strážca


Pred niekoľkými storočiami tieto vtáky žili na území modernej Kanady a Spojených štátov. V dôsledku ich aktívneho lovu sa však počet jedincov prudko znížil. Oni boli lovení získať chutné mäso, rovnako ako cenné dole a perie, ktoré boli použité na rôzne účely. Boli vyrobené z vankúšov, šperky, ktoré sa používajú na písanie. Príliš intenzívny lov, ako aj pokles na území, kde títo vtáci žili, viedli k zlým dôsledkom. Vedci na začiatku dvadsiateho storočia boli schopní počítať len asi 70 jednotlivcov.

Lov týchto vtákov je zakázaný. Okrem toho bolo vytvorených niekoľko rezerv. Práca na zachovaní poddruhu nebola márna. Dnes, tieto labute číslo asi 30 tisíc. Napriek tomu, že ich počet narastá, zákaz ich likvidácie zostáva v platnosti. Rezervy nielen chránia vtáky, ale tiež im pomáhajú vychovávať mláďatá. Okrem toho, zvýšenie počtu zapojených fariem a škôlky.

Zaujímavé fakty

  1. Vedci zistili, že farba peria týchto vtákov závisí od toho, kde žijú. V teplejších oblastiach sú tmavšie. V najsevernejších zemepisných šírkach žijú absolútne snehobielí trumpetisti.
  2. Hniezdia na miestach ťažko dostupných pre ľudí. Ak však nie sú rušení, nemôžu žiť príliš ďaleko od osoby.
  3. Niektorí jednotlivci prichádzajú do Ruska v zime. Viac ako tristo vtákov prichádza k jazeru Altaj.
  4. Títo vtáci sa starajú o svojich príbuzných. Ak je jedna labuť chorá, môže let dokonca odložiť.
  5. V zajatí môžu predstavitelia poddruhu žiť asi 30 rokov.