Modrá straka - opis, lokalita, zaujímavé fakty

Modrá straka - krásny vták z čeľade corvidae, sa vzťahuje na sedavé druhy vtákov. Mimo obdobia rozmnožovania spravidla v malých kŕdľoch vedie kočovný životný štýl.

Modrá straka medzi príbuznými druhmi je ľahko rozpoznateľná charakteristickým dlhým chvostom stupňovitého tvaru a celkovou farbou príjemnej modrastej farby, ako aj čiernou čiapočkou zdobiacou malú hlavu. Pravidlom je, že štyridsať malých kolónií hniezdo, vták je veľmi opatrný. Magpies tohto druhu sa vyznačujú pomerne hlasným, vzdialeným hlasom z diaľky.

Hlavný biotop tohto vtáka možno rozdeliť na dve samostatné oblasti - Pyrenejský polostrov a juhovýchodnú Áziu. Pre svoje biotopy si modrá straka vyberá prevažne listnaté lesy v blízkosti údolia rieky.

Prírodné prostredie

Modrá straka je vlastne pýchou čeľade Corvidae, ktorá vyniká medzi inými druhmi pre svoj jedinečný vzhľad. Modrá straka vyzerá podobne ako obyčajná straka, hlavný rozdiel je vo farbe peria a tiež v tom, že tieto vtáky majú malý zobák a skôr krátke nohy. Priemerná dĺžka vtáka nepresahuje 36 cm, hmotnosť - nie viac ako 100 gramov.

Najvýhodnejším biotopom tohto druhu vtákov sú zmiešané lesy, háje. Často vták hniezdi v hájoch s olivovníkmi a mandľami, hniezda sú postavené zo suchých konárov, vnútro je lemované machom.

Charakteristickým znakom hniezd modrej štyridsiatky od ich obyčajných príbuzných je otvorený vrchol. Vtáky sú veľmi nenáročné v strave, často si vyberajú zásoby a parkové plochy na bývanie, reprodukcia v zajatí je možná, ale nie tak častá ako vo voľnej prírode.

Funkcie životného štýlu

Prirodzená zvedavosť modrej štyridsiatky často vedie k tomu, že padli do pasce lovcov cenných zvierat s kožušinami. Hoci častejšie, tento vták s pôvodným perím a čiernym viečkom na hlave je lesklý na slnku a zanecháva pasce bez návnady.

Z ostrých očí týchto vtákov nie je možné skrývať takmer čokoľvek, lovecká návnada sa rýchlo loví a ničí. Často tak vtáky padajú do pasce a stávajú sa ľahkou korisťou pre dravé vtáky a zvieratá.

Rybári nie sú zvlášť ako zázraky, je to preto, že milovníci tichého lovu nebudú mať čas rozkladať úlovok na tráve, pretože vták sa okamžite prepadne na korisť ulovené v nedohľadne, chytí väčšie ryby a okamžite odletí.

Často sa tiež vyskytujú straky tohto druhu, ktoré útočia na holuby, zatiaľ čo dôvody tohto správania vtákov ešte nie sú presne známe. Niektorí experti predložili verziu faktu, že nepriateľstvo medzi týmito vtákmi existuje z dôvodu zhody času chovu. Pravidlom je, že strakatá kŕmia svoje mláďatá krmivom pre zvieratá, čo môže v danom období zhoršiť prejavy agresie.

V lete modrá straka je veľmi vzácna, pretože v tejto sezóne sa schováva na opustených miestach. Často je to hustá lesná vegetácia. Kolónie vtákov sú malé, spravidla ich počet nepresahuje 10 párov. Hlavným hniezdiskom je vŕba rastúca v blízkosti vodných útvarov.

Vlastnosti napájania

Modré straky sú všežravce, najčastejšie ich strava pozostáva zo semien rôznych rastlín. Obľúbená pochúťka tohto druhu vtákov - mandlí. V skutočnosti preto títo vtáci často žijú v mandľových záhradách.

Často sú aj malé bezstavovce, hmyz, hlodavce obeťami týchto modrých krás. Neodmietajte tieto vtáky a použitie bobúľ. Podobne ako obyčajná straka, aj jej modrá sesternica sa často používa aj na získavanie potravy krádežou (pasca na nástrahu, úlovok rybárov).

Hlavným jedlom pre štyridsať v chladnom období je jedlo, ktoré vtáky často kŕmia ľudia. Starostlivosť o vtáky z ľudskej strany je vysvetlená tým, že tento druh pernatých je uvedený v Červenej knihe. Často sa zatúlajú do malých kŕdľov, ktoré putujú z miesta na miesto pri hľadaní vhodnej potravy.

Reprodukcia druhov, dĺžka života

Pre výstavbu hniezd je zvolená suchá vegetácia. Postavené hniezdo je posilnené hrčkami zeme, vo vnútri je umiestnený vankúšik machu. Každý pár vtákov hniezdi na samostatnom strome, tesne umiestnené hniezda sa prakticky nenachádzajú. Priemer hniezdnych hniezd dosahuje 30 cm, hĺbka - do 10 cm.

Počet vajec v jednej položke vtáka - až 8 ks. Modrá straka vajcia môžu byť rôznych veľkostí a tvarov, farba je hnedastá. Samice vajíčka sa kladú každý druhý deň, doba inkubácie je približne 2 týždne. Počas tohto obdobia sa mužská modrá straka stretne na jedlo, prinesie jedlo priamo do hniezda a kŕmi svoju polovicu.

Po krátkom čase sa kurčatá stanú nezávislými a potom opustia rodičov. Priemerná dĺžka štyridsať v prírode je asi 10 rokov.

Vlastnosti komunikačných vtákov

Jazyk štyridsať je dosť rôznorodý, skladá sa najmä z krokodíľových zvukov a charakteristického rozprávania. Význam signálov vysielaných vtákmi spravidla závisí od okolností, v ktorých sa vták nachádza. Produkované zvuky sa tiež líšia v tempe, s ktorým ich vták vydáva v dĺžke a objeme. Napríklad, ženy môžu robiť veľmi hlasné varovné výkriky, aj keď neexistuje žiadne nebezpečenstvo. Muži však takéto výkriky vydávajú len vtedy, ak skutočne pociťujú akúkoľvek hrozbu pre seba a svoju rodinu.

Chcel by som tiež venovať osobitnú pozornosť skutočnosti, že signály vydávané štyridsiatimi majú svoje vlastné emocionálne sfarbenie. Čím viac je vták rozrušený - hlasnejší, viac prerušovaný a rýchlejší. Na základe toho sa na základe toho reakcia na zvuky, ktoré počuli kmene, tiež líši - spravidla nízkym tempom, vtáky sa zastavia a počúvajú a pri vysokej rýchlosti okamžite odletia.

Manželský spev je priamo závislý na čase, kedy začína hniezdna sezóna, môže to byť, ako napodobňovanie zvukov iných zvierat alebo vtákov, a celkom jemný a dúhovitý výkop.

Magpies sa líšia od iných vtákov v pomerne bohatom súbore zvukov, ktoré môžu byť použité na prilákanie páru, označiť hranice vlastného územia, požiadať o jedlo, „rozprávanie“ prvých rokov so staršími jedincami tohto druhu.

Zaujímavý fakt - väčšina kmeňov a zvierat vníma hlas hlasu straka ako signál možného nebezpečenstva.

V skutočnosti sú straky jedným z najinteligentnejších vtákov, ktoré existujú len v prírode. Aj tieto vtáky sú jedinými druhmi vtákov, ktoré rozpoznávajú svoj vlastný odraz v zrkadle. Napríklad, papagáje, keď vidia odraz, vnímajú ho ako iného jednotlivca.

V Číne sa štyridsať považuje za vtáka prinášajúceho šťastie a šťastie. Ruský folklór viac spája tento krásny vták s rozprávajúcimi ženami, klebety.

Video: Modrá straka (Cyanopica cyana)