Crake - popis, lokalita, zaujímavé fakty

Bird vták je pomerne zaujímavý druh vtákov, priťahuje pozornosť mnohých milovníkov vtákov. Zvlášť pozoruhodná je skutočnosť, že zástupcovia tohto druhu nemajú radi lietanie. Druhým spoločným názvom tohto malého vtáka je dergach.

Tento druh vtákov je veľmi častý a mnohí ľudia, ak nie sú vidieť, potom počuli zvuk hlasu týchto vtákov. Spravidla si môžete vypočuť dergach večer na otvorenom priestranstve (lúky, veľké potoky), vták vydáva charakteristické praskavé zvuky pripomínajúce krokodíly.

Opis druhu

Čo sa týka jeho veľkosti, chrapkáč poľný je malé kurča, maximálna individuálna hmotnosť dosahuje 155-160 gramov. Z boku je trup dergachu trochu sploštený, chvost vtáka je dosť dlhý, zobák je malý a široký pri základni, krídlo nepresahuje 16 cm.

Opradená farba hornej časti vtáka je skôr pestrá, prevláda červenohnedá farba. Bruško a boky chrapkáča sú okrové, zdobené charakteristickými červenými pruhmi. Šípka, krk a busty dergachu sú sivé. Iris je príjemný orechový odtieň.

habitat

Miesto hniezdenia dergach - takmer celé územie Eurázie. Tento druh vtákov vyberá hlavne juhovýchod afrického kontinentu ako miesto pre zimovanie. Pravidlom je, že pre osídlenie ich kolónií radšej radšej vyberú lužné lúky, zarastené viacročnou hustou vegetáciou, nekultivované záhrady, polosuché oblasti nachádzajúce sa v močariskách. Tieto miniatúrne vtáky sa často nachádzajú v obilných poliach. Predpokladom pre hniezdenie je prítomnosť rezervoára, avšak vlhkosť na zvolenom území by nemala byť nadmerná.

Hlasové funkcie

Starý ruský názov chrapkáča poľného je dergach, dostal ho vták podľa charakteristických, trhavých a zášklbových zvukov vtákov. Pískanie chrapkáča poľného na otvorenom priestranstve je možné počuť na značné vzdialenosti (až niekoľko kilometrov). Samce kukurice sú najviac "hlasné", samice, na rozdiel od druhej, sa správajú skromnejšie a ticho.

V období párenia môžu byť výkriky dergachu počuť takmer v ktorúkoľvek dennú alebo nočnú dobu, samce chrtačiek im vydávajú zvuky, ktoré priťahujú nielen pozornosť samičiek, ale aj akúkoľvek výzvu pre všetkých potenciálnych konkurentov a súperov.

Počas hry párenia sa vták stáva tak vzrušený, že spieva svoje trhavé chvosty, ktoré nemusí byť ani počuť, ak k nemu pristupuje nejaké zviera alebo dokonca ľudská bytosť. Vyplýva to zo skutočnosti, že počas spevu vtáka sa v skutočnosti omráči. Počas spevu ťahá dergach krk dopredu a otáča sa rôznymi smermi.

Crake robí nezvyčajne hlasné a drsné kričanie, keď je pre ňu nejaké nebezpečenstvo, trochu pripomínajúce cvrlikanie takéhoto vtáka ako štyridsať.

Funkcie životného štýlu


Najlepším miestom pre trhavé hniezdisko sú mokré lúky, porastené vysokou a hustou vegetáciou. Je tiež bežné vidieť vtáky tohto druhu na poliach s obilninami.

Vtáčik chmeľový možno pripísať nočným vtákom, ktoré v dobrom počasí môžu aktívne komunikovať so svojimi príbuznými počas celej noci, vyrábať listy, spievať piesne a chodiť len ráno.

Je neuveriteľne ťažké pozorovať dergach v hustej tráve, pretože zástupcovia tohto druhu sú extrémne vysoké vo vzduchu.

Prudký beh rýchlo (vďaka úzkemu a manévrovateľnému telu), zatiaľ čo ohýba prednú časť tela na povrch zeme a zdvíha chvost nahor. Počas pohybu sa zdá, že vták neustále prikývne hlavou, periodicky počas takého "kríža" sa jibbing náhle zastaví a vytiahne krk dopredu do celej jeho dĺžky a rozhliadne sa okolo neho. Po kontrole vták robí charakteristický zvuk, akoby povzbudzoval, že jeho život nie je ohrozený.

Vtipný prístup k najmenšiemu nebezpečenstvu alebo ohrozeniu dravými druhmi vtákov alebo zvierat sa vták najprv pokúsi uniknúť zo svojho protivníka, aby sa pred ním schoval v hustej a vysokej tráve. Ak nie je možné uniknúť, stúpa do vzduchu. Dergach to však robí dosť neohrabane a pomaly. Počas letu sú nohy pernatého zvieraťa znížené, trvanie letu je veľmi krátke, má niekoľko desiatok metrov, vták opäť klesá do hustého porastu.

Chovateľské funkcie

Crake môže byť celkom konzistentne nazývaný polygamné vtáky. Pářenie začína v polovici jari a končí v júli. Ako už bolo spomenuté vyššie, vtáky sa v tomto časovom období stávajú veľmi aktívnymi a hlučnými, okrem svojich pôvodne znejúcich piesní, priťahujú pozornosť aj ich priateľky s charakteristickými páriacimi tancami, šíriacimi nápadné krídla s červenými škvrnami a krúžiacimi na zemi. Často počas obdobia dvorenia, trhavý muž živí svoju priateľku chytenými voľne žijúcimi živočíchmi - malými červami a slimákmi.

V jednom období párenia môže samec jugger spárovať niekoľko samíc. Povinnosti milujúceho pána nezahŕňajú výstavbu hniezd, ako aj starostlivosť o budúcich potomkov. Akonáhle sa samica dergach začne znášať vajcia, jej kavalier okamžite unikne pri hľadaní nového.

Konštrukcia a usporiadanie hniezda sa vykonáva výhradne samičieho chrapkáča obyčajného, ​​spravidla miesto, kde sa vyberie medzi malými kríkmi alebo hustou trávou. Ak chcete začať s, malá depresia je vykopaná v krajine, obklopený stonkami obilnín, dno je lemované machom. Počet vajec v jednej znáške dosahuje 10-12 kusov.

Doba inkubácie budúcich potomkov je asi 3 týždne. Objavené mláďatá majú svieže šaty tmavohnedej farby. Takmer okamžite po pľuvaní môžu drobné chrapkáče opustiť rodičovské hniezdo, sprevádzajúce samicu pri hľadaní potravy.

Prvé týždne, samičky trhnú svoje potomstvo z zobáku. Po dosiahnutí dvoch týždňov rastu mladých kurčiat začínajú viesť úplne nezávislý životný štýl. Mladí dergachi vo veku 1 mesiaca sa dostanú na krídlo, po ktorom úplne opustia rodičovskú starostlivosť.

Dugout ženy žijúce v vtáčích kolóniách v západnej časti Európy môžu v jednej sezóne vytvoriť až dve vajcia. Je to spôsobené priaznivými klimatickými podmienkami.

Vlastnosti napájania

Diéta tohto druhu vtáka ako chrapkáča poľného sa skladá z rastlinných aj živočíšnych potravín. Vzhľadom k tomu, že vtáky si pre svoje hniezdiská vyberajú úrodné plochy, nevznikajú spravidla problémy so získaním potrebných potravín. Napríklad kolónie dergachov žijúcich v blízkosti obilných polí sa živia červami, hmyzom a obilninami.

Druhová populácia

Vzhľadom k tomu, že chrapkáč poľný je veľmi opatrný vták, je preto takmer nemožné určiť presný počet jedincov tohto druhu. Mnohí odborníci sa však domnievajú, že počet obyvateľov dergachy sa v dôsledku zmeny krajiny postupne znižuje.

Video: chrapkáč poľný (Crex crex)