Slon africký - opis, lokalita, životný štýl

Slony sa vyznačujú svojou jedinečnosťou a veľkými celkovými vlastnosťami. Existuje niekoľko odrôd, dnes budeme študovať afrických členov rodiny. Sú väčšie a agresívnejšie ako ich indické náprotivky, radi plávajú a vedia vyjadriť emócie. Charakteristickým rysom slonov je, že sa môžu smiať, cítiť sa smutne a dokonca sa nudiť. Niektorí sa radi učia triky, hrajú v cirkusoch a kreslia. Ale nenechajme sa predbiehať, budeme študovať všetky vlastnosti v poriadku.

popis

  1. Dnes, človek pozná niekoľko hlavných typov proboscides, najmä indických a afrických slonov. Predpokladá sa, že tieto cicavce sú najväčšie zo všetkých zvierat na Zemi. Toto stanovisko je však chybné. Modré veľryby sú považované za najväčšie stvorenia, spermie veľryby obsadzujú druhú líniu a za nimi sa nachádzajú len slony.
  2. Medzi pozemnými zvieratami sú vlastne najväčšie. Po nich idú hroši. Na kohútiku diskutovali jedinci do 4 metrov s hmotnosťou 7 ton. Čo sa týka ich indiánskych náprotivkov, vážia asi 5 ton vo výške 3 m na kohútiku, v Thajsku a Indii sú slony považované za posvätné, sú starostlivo ošetrené a chránené. Slon je symbolom budhistov. Stelesňuje duchovné bohatstvo. Ak sa v Thajsku narodí slon albín, kráľ vezme zviera do svojej starostlivosti.
  3. Dnes posvätné cicavce zaberajú väčšinu Afriky a Ázie (juhovýchod). Majú radi tropické podnebie, ako aj savanu. Môže byť medzi kríkmi. Nenašli slony okrem púští. Charakteristickým znakom sú veľké kly. Jednotlivci ich využívajú pri pátraní a výrobe potravín. Robia si cestu, ak bola cesta ohromená. Označte aj územný majetok. Počas životného cyklu klov naďalej rastú. Každý rok sa vytiahnu o 17 cm, najstarší predstavitelia tohto druhu môžu mať kly 3 m dlhé.
  4. Počas celého životného cyklu sa zuby menia približne 5-krát. Oni brúsiť, môžu vypadnúť, nové prísť nahradiť. Ivory kosti je vysoko cenený, jeho cenová politika je nesmierne vysoká. Preto sú zvieratá ohrozené. Slony sú chránené zákonom, ale pytliactvo bolo a bude vždy. Ľudia kvôli zisku ničia cenný pohľad. Prakticky všetci členovia rodiny, ktorí majú veľké kly, už boli zničení. Existuje mnoho štátov, v ktorých je zabíjanie slonov brutálnym trestným činom, ktorý vyžaduje vykonanie.

rysy

  1. Obyvatelia Afriky hovoria, že slony majú tajomné miesto, kde idú zomrieť v starobe alebo kvôli chorobe. To je vysvetlené tým, že takmer nikto nenašiel kly mŕtvych slonov. Odborníci však tieto dohady rozptýlia. Bolo dokázané, že porcupines konzumujú slonovinové kly, keď zomrú. Týmto jednoduchým spôsobom pokrývajú nedostatok prospešných minerálnych zlúčenín. Kôň slona môže dosiahnuť dĺžku 7 m. Vyplýva to z kríženia nosa a hornej pery. Kmeň sa sústreďuje na sto tisíc svalových vlákien. Pomáha jednotlivcom robiť zvuky, piť, dýchať.
  2. S kufrom zvieratá zachytiť rôzne objekty a komunikovať medzi sebou. U afrických jedincov je na kmeni niekoľko procesov. Sú potrebné na rozbitie trávy, ako aj na rozbitie stromov a konárov. Sú to zvieratá, ktoré si nalievajú trup. Niekedy vyhľadávajú špinavú vodu, hlina následne vysychá a odstraňuje škodcov, čím vytvára akúsi bariéru. Slony sa vyznačujú veľkými ušami. Sú väčšie ako indickí predstavitelia. Jednotlivci nemajú mazové žľazy, takže nevedia, ako sa potiť. Uši vykonávajú funkciu prenosu tepla, keď sa telo zohreje, teplo sa cez ne uvoľňuje.
  3. Samozrejme, sú to sluchové orgány, ktoré zvieratá používajú ako ventilátor. Hrozia mrzutým muškám a iným hmyzom. Je pozoruhodné, že sloni nie sú schopní skočiť alebo behať. Naučili sa pohybovať rýchlo na úkor rýchleho kroku. Štruktúra kolien však neumožňuje zvieratám behať. Charakteristickým znakom je prítomnosť špeciálnych podložiek na nohách. Zdá sa, že sú pružné, takže zvieratá sa pohybujú ticho, napriek svojej váhovej kategórii. Tieto rovnaké podložky majú tendenciu expandovať.
  4. U zvierat je hrúbka kože väčšia ako 3 cm, niektorí veria, že títo jedinci sú ťažkopádni. V čase núdze sú však schopní zrýchliť na 30 kilometrov za hodinu. Aj v mokradiach chodia jednotlivci bez strachu. Majú vynikajúci zrak. Ale vedený ich čuchom a sluchom. Dôverujte aj v kontakte. Riasy na očiach sú veľmi husté a dlhé, chránia pred prachom. Sloni dobre plávajú a milujú to, rýchlosťou až 70 kilometrov za hodinu. Môžu plávať, bez toho, aby sa dotýkali končatín až na dno, po dobu 6 hodín alebo viac. Keď jednotlivci urobia hrdelní zvuk, to je počuť na 10 km.

Spôsob života

  1. Často sú jedinci uvažovaní v divých formách stád. V každom sa môže nachádzať okolo 15 zvierat. Je pozoruhodné, že v takejto rodine sú prítomné len ženy. A sú spojené príbuzenstvom. V takomto stáde dominoval matriarchát.
  2. Je zaujímavé, že takéto voľne žijúce zvieratá netolerujú osamelosť. Preto sa snažia udržať skupiny, aby neustále komunikovali so svojimi príbuznými. Je pozoruhodné, že prezentované osoby zostávajú verné svojej rodine až do ich smrti.
  3. Členovia takejto skupiny sa vždy snažia pomáhať a starať sa o seba. Zvieratá dokonca chovajú potomstvo spolu. Slony sa vždy navzájom chránia pred nebezpečenstvom a pomáhajú slabším príbuzným.
  4. Čo sa týka samcov, jednotlivci vedú prevažne osamelé životy. Najčastejšie sa muži snažia držať v blízkosti skupiny žien. Vo veľmi zriedkavých prípadoch môžu tvoriť vlastné stáda.
  5. Je pozoruhodné, že mladé zvieratá žijú v skupine do 14 rokov. Potom sa potomstvo môže rozhodnúť, že môže zostať s rodinou alebo si vytvoriť vlastné stádo. Je zaujímavé, že slony prejavujú veľkú úctu k zosnulému príbuznému. Jednotlivci sú veľmi smutní.
  6. Takí sloni rešpektujú pozostatky svojich príbuzných. Nikdy na ne nevstúpia a v prípade potreby ich odsunú nabok. Zaujímavé je, že sloni môžu dokonca rozpoznať svojho príbuzného z pozostatkov.
  7. Zvyšok života týchto jedincov je dosť zaujímavý. Takéto zvieratá nespia viac ako 4 hodiny denne. A počas prázdnin takmer vždy zaujmú vertikálnu pozíciu. Je zaujímavé, že sa jednotlivci zhromažďujú v kruhu a opierajú sa o seba.
  8. Niektorí starší sloni sa snažia položiť svoje veľké kly na strom alebo na termitívu. Je pozoruhodné, že najbližší príbuzní týchto jedincov - indických slonov, radšej spia len ležať. Pri odpočinku ležia ticho na zemi. Takéto zvieratá sú veľmi inteligentné a ich mozgová štruktúra je komplikovaná.
  9. Hmotnosť mozgu dospelého jedinca môže dosiahnuť až 5 kg. Preto s presnosťou môžeme povedať, že vo svete divokých zvierat majú slony najvyššiu inteligenciu. Zastúpení jednotlivci sú tak chytrí, že sa môžu identifikovať v zrkadle. Preto sú slony vedomí.
  10. Tento druh sa môže pochváliť iba delfínmi a opicami. Je pozoruhodné, že slony a šimpanzy môžu používať rôzne nástroje. Početné štúdie ukázali, že títo jedinci používajú vetvu zo stromu ako plácačka. Sloni majú vynikajúcu pamäť. Takéto zvieratá si zapamätajú rôzne miesta a ľudí, s ktorými komunikujú.

rozmnožovanie

  1. Čo sa týka obdobia rozmnožovania, obdobie párenia nemá žiadny vážny časový rámec. Je však potvrdená skutočnosť, že v období dažďov sa výrazne zvyšuje pôrodnosť slonov. Doba estru u žien trvá len niekoľko dní. V tom čase kričí muža.
  2. Pár sa tvorí niekoľko týždňov. Iba v takom časovom období sa samica niekedy odkláňa od stáda. Zaujímavosťou je, že medzi mužskými slonmi sú homosexuáli. Problém je v tom, že samica sa môže spárovať len raz ročne. Okrem toho, tehotenstvo trvá dlho.
  3. Na druhej strane muži často potrebujú sexuálneho partnera. Preto nemajú kam ísť, ako začať vzťah rovnakého pohlavia. Samica pokračuje v nesení mláďat už takmer 2 roky. Vo väčšine prípadov sa narodí iba 1 dieťa. V tomto prípade, keď sa žena chystá porodiť, sú prítomní všetci členovia rodiny. Sú vždy pripravení pomôcť.
  4. Akonáhle je pôrod úspešný, celé stádo začne hlasno trúbiť, ohlasovať a kričať, že v ich rodine je naplnenie. Zaujímavé je, že slony sa vážia viac ako 100 kg. Ich výška je asi 1 m. Je pozoruhodné, že slony sú úplne bez zubov. Mliečne kly začínajú rásť len vo veku 2 rokov. Potom sa postupne objavia stoličky.
  5. V deň, novorodenca konzumujú asi 10 litrov. materské mlieko. Prvé 2 roky deti len jesť. Niekedy slony postupne skúšajú potravu rastlinného pôvodu. Už niekoľko rokov sa deti učia používať kmeň. V skutočnosti je to veľmi náročná práca.

Slony sú jedinečnými a veľmi zaujímavými zástupcami zvierat vo voľnej prírode. Takíto jedinci žijú hlavne v stádach. Každý člen rodiny bude vždy chrániť druhú. Sloni si takéto vzťahy cenia a navzájom sa rešpektujú.

Video: Slon africký (Loxodonta africana)