Kulik-Sparrow - popis, lokalita, zaujímavé fakty

Pre obyvateľov veľkého mesta, holuby, havrany a vrabce sú považované za najbežnejšie vtáky - sú všade, pohľad na nich naráža kdekoľvek v mestskej krajine. Vo voľnej prírode sú bežné aj iné vtáky, jedným z nich je vtáčí vták. Len v Rusku je ich viac ako 70 druhov, spojených do troch desiatok rodov. Na ruskom území žije jeden z druhov sandpipers - pieskoviská, ktoré zahŕňajú dunlins, červeno-nálezca, pískomil a tak ďalej.

Bez tohto vtáka by bola tundra oveľa otupenejšia. Hejna bahniakov zaplnia nekonečné tundrové otvorené priestory hlukom, hlukmi a rôznymi piesňami, ktoré sú publikované počas tokanie, oživujú rozmrazené škvrny, ktoré práve stratili sneh s hrami vo vzduchu. Navonok sú predstavitelia tohto druhu veľmi podobní obyčajnému holubovi, ale existuje niekoľko individuálnych rozlišovacích znakov, ktoré odlišujú pieskoviská od iných pieskovcov. Bude to asi jeden z mnohých predstaviteľov druhov pieskovísk menom Kulik-Sparrow.

vzhľad

Vzhľad vtáka môže byť posudzovaný podľa jeho mena. Kulik-vrabec je veľmi malý zástupca druhu, nie väčší ako vrabec. Vzhľad je skôr skromný: horná časť tela je označená, s hnedočervenými škvrnami, dno (hrdlo, prsia a brucho) je biele. V zimnom období po zmene farby získava horná časť tela sivastú farbu s rozptýleným rozptýleným perím. Nohy sú krátke čierne, v mladej pažbe mierne nahnedlé, zobák nie je príliš dlhý.

Hmotnosť je veľmi malá - od 20 do 33 g., Dĺžka tela je 12-15 cm., Krídla sú dlhé, ale úzke - od 9 do 10,5 cm, rozpätie krídiel je 30 cm Podľa vonkajších znakov neexistuje prakticky žiadny rozdiel medzi pohlaviami. Sú to ženy o niečo väčšie.

habitat

Tento malý vták uprednostňuje usadiť sa v severných zemepisných šírkach a vyberá oblasti tundry na bývanie, usadzuje sa v blízkosti pobrežných vodných plôch, to je spôsob, akým sa odkazuje na druhy blízkych vôd. Lokalita je široká - od lesov Nórska až po dolný tok Leny. Vrabec Kulika sa niekedy stretáva na niektorých ostrovoch najsevernejšieho oceánu planéty - Severnom ľadovom oceáne. Niekedy sa dokonca vyšplhá na les-tundra juh. Týka sa sťahovavých vtákov, zimujúcich zasielaných do oblastí južnej Ázie, Afriky, na juh od Kaspického mora.

Po návrate z ich južných teplých oblastí do ich rodných krajín koncom marca - začiatkom apríla, vtáky začnú svoje páriace hry - hovoria. Vyzerá to takto: samec letí vysoko, zdvíha krídla a ťahá ich. V tom istom čase spieva, vydáva vrták, podobný cvrlikaniu kobylky.

Hniezdenie a chov

Загрузка...


Hniezdenie začína v závislosti od klímy. Hniezdo je zvyčajne postavené pod niektorými zakrpatenými kríkmi v suchej nadmorskej výške - kopec alebo pahorok. Vyzerá alebo robí malú dieru, pokrýva minuloročnú starú suchú trávu a šliapanie po nej. Dno hniezda je lemované trávou, jernikovými listami a listami rastúcich trpasličích stromov - napríklad trpasličích vŕb. Hranice hniezda sú často tak rozmazané, že z toho stojí vyťahovanie vajec - a nemôžete presne pochopiť, kde je hniezdo.

Samica na konci prvého letného mesiaca má 3-4 vajcia olivovo hnedej farby, ale niekedy je ich farba iná. Potom všetky starosti ležiace na pleciach muža - samica nájde nového partnera, manželské hry a tokanie opäť začne, a potom robí, že od neho. Alebo žena môže zostať so starým, postaviť nové hniezdo, položiť ďalšie 4 vajcia a poklop. Ukazuje sa, že pár nemá, ako všetky vtáky, hniezdo, ale dva.

Po 18 - 26 dňoch, mláďatá pokryté ľahkým poklopom. Takmer okamžite si ich rodičia vezmú z hniezda, starajú sa o deti, zohrievajú ich počas chladného počasia, chránia ich pred nebezpečenstvom a poskytujú im jedlo. O dva týždne neskôr deti úplne vyleteli, ale zatiaľ nemôžu lietať. Hneď ako dospelé deti začnú flutterovať, rodičia ich okamžite opustia a mladí začnú samostatný život.

jedlo


Kulik - vták, prevažne mäsožravý, jej potrava pre zvieratá. Zhromažďuje sa v plytkých vodách v blízkosti otvorených nádrží, kde je málo vegetácie, hmyz, ako sú mleté ​​chrobáky, loví mäkkýše, kôrovce, vodné hmyzy, larvy mora a iné vodné hmyzy vo vode. Niekedy zbiera a pecks semená z niektorých rastlín. Živí sa na pevnine s malými pecky, zdvíhajúc potravu, sondujú kaly vo vode, hľadajúc korisť dotykom a jesť.

Ich najobľúbenejším hmyzom je kobylka. Sandpipers sú pripravení chodiť donekonečna na trávu, hľadajú a ničia tohto škodcu.

Zaujímavé fakty

Kulik Sparrow nie je plachý vták, má vyrovnaný pokojný charakter a dôveruje nielen iným vtákom, ale aj človeku. Keď sa mláďa vyliahnu, môžete sa priblížiť k hniezdu, bez strachu, že odletie. Jednoducho sa rozbehol okolo domu, poznačil si čas, skákal, potichu pískal a snažil sa odviesť cudzinca od hniezda. Ak len ležíte vedľa seba, ticho sedíte a nerobíte žiadne pohyby, vták sa upokojí, sadne si a pokračuje v poklope, akoby sa nič nestalo.

Kulik nie je viazaný na dom - každý rok môže meniť hniezdiská. Niektorí vtáci sa počas sezóny dokonca niekoľkokrát menia.

Priemerná dĺžka života je pomerne dlhá - asi dve desaťročia.

Mladé kurčatá z rôznych rodín, ponechané rodičmi na samostatný život, sú zjednotené v jednej veľkej skupine. To sa zvyčajne deje v druhej dekáde augusta. A toto stádo na celý mesiac - jeden a pol až do jesene, putuje po rozlohe tundry a pripravuje sa na nadchádzajúci let.

Kulik lietať niekedy na zimovanie do veľmi vzdialených krajín - musíte prekonať vzdialenosť až 10 000 kilometrov. Byť blízko-vodné vtáky, pre odpočinok si vybrať, respektíve miesta v blízkosti vody. Sedia na brehu riek, jazier, soľných močiarov, nádrží.

Video: Vrabec riečny (Calidris minuta) t

Загрузка...

Populárne Kategórie

Загрузка...