Zelenushka - popis, lokalita, zaujímavé fakty

Zástupcovia rodu zlatých, ktorí žijú na lúkach, sú preslávení obyčajnými zelenými. Tento malý vták sa líši vrúcnym vrtákom, ktorý dáva každému. Jar sa stáva obzvlášť príjemnou, občas plnou zvonkohry vtáčej polyfónie. Spev zelenej lúky je tak rezonujúci, že sa zdá, že je to ona, ktorá prebúdza prírodu a volá jar k zmene zimy. Ktokoľvek, komu sa podarilo vidieť zeleného lesa, nepochybne povie, že tento vták vyniká nielen svojimi vrtákmi, ale aj svojím slávnym perím. Aj keď to bolo pre hlas pred sto rokmi, že to bolo často nazývané Kanárskych ľudí. Vtáčik však nemá s týmto druhom nič spoločné, pretože má svoje korene v rodine vtákov plstnatých. Túto skutočnosť potvrdzujú aj početné štúdie ornitológov.

Popis vtákov

Vzhľad vtáka korešponduje s jeho menom, pretože je preň charakteristický charakteristický opeň žiarivo žltých a zelených odtieňov, ktorý nadobudol olivový príliv na slnku, čo bolo príčinou jeho mena. Zvyčajné „rúcho“ pre vtáka má často okraj pozdĺž krídel kontrastnej žltej farby.

Podľa veľkosti tela sú lastúrniky malých vtákov. Pre prehľadnosť sa porovnávajú s vrabcami, ktorých veľkosť sotva presahuje veľkosť.

Aké ďalšie charakteristické črty sú charakteristické pre vtáky tohto druhu? Po prvé, greenfinches sú vlastníkmi pomerne veľkej hlavy, zosilneného zobáku, maľovaného vo svetlých farbách a hustého tela. Po druhé, chvost vtáka je zúžený a má tmavšiu farbu. Ak sa pozrieme na jednotlivé perie, môžeme si všimnúť rôznorodosť rozloženia farieb na nich: do konca sa stávajú ľahšími. Iris vtáčieho oka je maľovaná v rôznych odtieňoch tmavých farieb. Hmotnosť dospelého jedinca nepresahuje 35 g, dĺžka tela sa často líši v závislosti od poddruhu, všeobecne, dosahuje 18 cm.

Oblasť distribúcie vtákov

Medzi biotopy vtákov sa nazývajú európsky kontinent, ako aj severozápadná časť Afriky a Iránu. Je známe, že vtáky sa rozšírili do odľahlých oblastí Južnej Ameriky a Austrálie, ale dostali sa tam v dôsledku vplyvu antropogénneho faktora: na týchto kontinentoch boli zelenushki zavedené ľuďmi.

Zástupcovia tohto druhu sa zúčastňujú na sezónnych migráciách, ktoré sa uchýlili kvôli potrebe čakať cez zimnú sezónu v južných zemepisných šírkach. Ako už bolo spomenuté, vtáčie spevy ho odlišujú od ostatných vtákov. V prvých mesiacoch jari môžete počuť hlas zeleného. Najväčšia aktivita vtákov sa však dosahuje v apríli a máji, čo je spôsobené nástupom obdobia párenia, čo je dôležité pre akýkoľvek živý organizmus. Hudobnosť a melodickosť spevu dosahuje vták prostredníctvom šikovného striedania vrtákov, cvrlikania a cvrlikania. Dĺžka a zvučnosť hlasu môžu vytvoriť dojem, že greenfinch nie je v žiadnom zhone, spieva monotónne.

Takýto spev začína samcov. V čase pred úsvitom sa samec vydáva na najvyššie vetvy neďalekého stromu a hlasno vedie svoju melódiu. Na pritiahnutie pozornosti vtákov a cvrlikania vtákov sú sprevádzané vzletmi, ktoré ho zdvihnú nad listy. Týmto spôsobom samec demonštruje rozmanitosť farebného peria. Ak jesť vtáky, ich roll roll je nízke píšťalku.

Výživa a šľachtiteľské vlastnosti vtákov


Jedlo, súčasťou stravy zelenushek, naznačuje ich jednoduchosť. Základ potravinárskych vtákov je obľúbený medzi záujemcami o vegánstvo, pšeničné klíčky. Okrem toho, vtáky sú radi, že peck semená, trávy a púčiky. Občas venujú pozornosť hmyzu. Ak sa nájde veľké semeno, pred jeho konzumáciou ho zástupcovia tohto druhu najprv opatrne ošúpajú, čím sa zmenší jeho veľkosť. Ak je to možné, vtáky nezanedbávajú pochúťky, z ktorých sú obľúbené jalovcové bobule.

S nástupom jari sa vtáky začínajú množiť. Stavbu hniezd vykonávajú samice. Ich vtáky sú umiestnené na stromoch. Hlavnou podmienkou, že sa vtáky snažia pozorovať pri výbere miesta pre budúce hniezdo, je jeho vzdialenosť od ľudí. To je dôvod, prečo sa hniezda greenfinches môžu objaviť asi 5 metrov od povrchu Zeme. Tvar hniezda je ako misa, tkaná z malých vetvičiek a koreňov, pokrytá trávou, listami a machom. V novovzniknutom hniezde samica zeleného húsenica obsahuje farebné svetlé vajcia s hnedými škvrnami, ktorých počet nepresahuje 6 kusov. Inkubačná doba greenfieldov trvá asi 14 dní. Kŕmenie samice je zapojené do samca. Po narodení mláďat sa na ramená samca odoberá aj potrava a hľadanie potravy.

Let vtákov

V marci sa vtáky pripravujú na jarný let. V biotopoch populácie Zelenushka počas tohto obdobia sa ozývajú hlasné chvosty, ktoré znamenajú rýchlu migráciu vtákov. V júni a júli sú jednotlivci zoskupení av kŕdľoch hľadajú potravu na okraji miest, kde sa lesy rozrastali a rozprestierali polia.

Hlavný let sa uskutočňuje v zelenom zeleň, podobne ako iné druhy, v jesennom období. Migrácia sa zvyčajne uskutočňuje v septembri alebo v októbri. Ojedinelým prípadom je kŕdeľ vtákov, ktoré pokračujú v „zimných mesiacoch“. Hlavným kritériom pre výber nového biotopu pre vtáky je množstvo potravy. Počas migrácie prežijú lastúry, ktoré trvajú tri mesiace.

Život v zajatí


Existujú precedens pre lov Zelenushka ľudí. Jej podobnosť s kanárikom a jasný hlas sa často stali príčinou zadržania v zajatí. Dôverné vtáky, nazývané "lesné kanárky", sa ľahko skrotia, žijú pokojne v klietke. Obdobie adaptácie vtáka na "zajatie" trvá niekoľko týždňov. Jeho koniec môže byť posudzovaný podľa toho, že vták začína spievať. Je pre nich jednoduchšie prispôsobiť sa, ak žijú v klietke s inými členmi vlastného druhu alebo inými priateľskými vtákmi, ktoré neohrozujú život a zdravie zelených húsenice. Zelenushkas sa vyznačuje svojou milujúcou povahou. Nemajú hádku a dostať sa ľahko so všetkými susedmi.

Krmia vtáky jemne nasekaného ovocia, obilnín alebo zmesí zŕn, semien rastlín, ako aj bobúľ. Dávajte pozor! Je dôležité, aby malí miláčikovia mali vždy čistú a sladkú vodu, pretože je nevyhnutnou súčasťou normalizácie tráviaceho systému.

V priemere žijú vtáky dlhú dobu - životnosť greenfinch dosahuje 8 rokov. To však priamo závisí od kvality podmienok, ktoré majitelia vytvárajú pre vtákov žijúcich pod ich dohľadom. Ak sa o vtáka postaráte bez toho, aby ste zanedbávali dôležité pravidlá, bude vás môcť potešiť 12 rokov.

Zaujímavé fakty

  1. V prirodzenom prostredí je možné identifikovať niekoľko poddruhov zelene. V súčasnosti tvoria vedci osem.
  2. Potom, čo mláďatá zosilnia, samica zmení svoje hniezdo. Preto po 20 dňoch začína budovať nové „miesto pobytu“. Počas tohto obdobia sú kurčatá dojčené samcom.
  3. Vo voľnej prírode majú greenfields nepriateľov. Vtáčik je ohrozený havranmi, ktorí ničia hniezda a ničia potomstvo, čo mu bráni narodiť sa.

Video: obyčajný greenfinch (Carduelis chloris)