Dugong - opis, lokalita, životný štýl

Dugongy sú očarujúce morské tvory, sú to bylinožravé cicavce a najviac sa podobajú na morské kravy. V skutočnosti sú dosť blízko k manátom, ktoré sa nazývajú morské kravy. Zoológovia odkazujú dugongy na poradie sirén. Práve tak existuje taká odlúčenosť, ktorá sa nazýva slovo zo starovekých gréckych legiend, navyše, duyung sa prekladá z malajského jazyka ako morská panna alebo dievča z mora.

V Rusku sa dugong často označuje ako morská krava, pretože morská panna, ako napríklad ruská epika, opisuje toto stvorenie, je stále ďaleko od nedostatku milosti. Ale ak porovnáte s kravou, potom je dugong celkom v súlade s týmto zvieraťom. Má tiež masívne telo, nešikovnosť a nejaký mäkký šarm, ktorý vás robí dotykom a raduje sa zo zvykov tohto veľkolepého morského stvorenia.

Základné informácie

Z väčšej časti dugongi dávajú prednosť usadzovaniu sa pozdĺž brehov, kde moria a oceány tvoria zátoky a plytké lagúny. Teraz je oblasť tropickým pásom tichomorských a indických oceánov. Keďže nie je ťažké pochopiť, žijú v priestoroch morskej vody a prakticky neplávajú do sladkej vody.

Sú najmenšími zástupcami rádu sirén, pretože s dĺžkou tela štyri metre vážia len do 600 kg a tento pomer je pre tieto zvieratá pomerne mierny. Muži sú vždy väčší ako ženy.

Štruktúra tela je druh valca, ktorý má mnoho záhybov, charakteristický pre všetkých majiteľov hrubej kože a podstatnú vrstvu podkožného tuku.

Koža má skutočne impozantnú hrúbku - asi dva centimetre alebo viac a farba je sivastá s miernym gradientom. Bruško je vždy ľahšie a chrbát je o niečo tmavší.

Ak to porovnáte s niekým z iných zvierat, dugong je jednoducho overfed pečať s niektorými funkciami. Ak sa však pozriete lepšie, existuje mnoho funkcií, ktoré odlišujú dugong od iných zvierat, najmä nemajú žiadne zadné plutvy vôbec a predné sú dosť dlhé (až pol metra), neexistujú žiadne znaky a špecifické znaky nôh, ktoré by umožňovali pohyb na suchej pôde. Preto dugongy nepristávajú na pevnine, keď zostupovali do vody, a tam sa vyvinuli na nevyhnutné podmienky a štruktúru tela. Takže v skutočnosti aj naďalej sedia pod vodou a cítia sa o sebe, pretože pokojné vyjadrenie tváre týchto krásnych zvierat nám umožňuje hovoriť.

Navonok, dugong by bol ľahko zamenený s manatee, keby to nebolo pre zadnú plutvu, ktorá, na rozdiel od manatee, je rozdelená hlbokou dutinou v strede, a zo všetkého najviac pripomína veľrybu. Pre porovnanie, zadná plutva manatee v tvare predstavuje druh pádla alebo pádla podobného manatee fin, ako sa vám páči.

Teraz sa obraciame k opisu tváre dugongu, ktorý si tiež zaslúži určitú pozornosť a vyznačuje sa charakteristickými vlastnosťami. V mnohých morských živočíchoch chýbajú ušnice v typických prípadoch a oči hlboko v obežných dráhach sú vhodné aj na bývanie pod vodou (mimochodom, počujú dokonale, ale vidia to tak). Hlava je relatívne malá v porovnaní s telom a je sedavá. Papuľa má mäsité huby a tupý nos, ktorý je vybavený ventilom, ktorý pokrýva vnútorný priestor vonkajšej vody.

Povaha a životný štýl dugongu

Tieto vodné cicavce sú vo svojich mierach a pomaloch podobné kravám, a ak sú presnejšie opísané, sú to strašné kravy. Zdá sa, že vodný priestor je pôvodom z dugongu, tak prečo sa tam necítite sebadôverne a ani trochu impozantne? Vyzerajú však skôr placho, pohybujú sa opatrne a hladko. Vzdialenosť, ktorú dugong prekonáva za hodinu, je v priemere asi 10 kilometrov. Na druhej strane dugongy nepotrebujú sprintové zručnosti, práve naopak - práve táto pomalosť a merateľnosť umožňujú v mnohých ohľadoch efektívne hľadať potravu.

Pre dugongy je hlavnou úlohou hľadanie rôznych rastlín, t.j. rias, ktoré sa šíria pozdĺž morského dna. Preto plávajú takhle cez morské dno a pokojne jedia riasy - prečo nie morské kravy?

Napodiv, tieto plaché zvieratá nie sú obzvlášť náchylné na kŕdle. Z väčšej časti sú to jednotliví poľnohospodári a tvorba obalu je spravidla spôsobená len prítomnosťou vegetácie na určitom území. Potom sa dugongovia zhromaždia v malej skupine piatich alebo trochu viac jednotlivcov a hladko prejdú samostatným miestom, ako by to bolo v skupine, ktorá sa stretáva s potravinami.

Okrem toho existuje možnosť skupinovej migrácie, keď celá populácia chodí do teplejších regiónov, aby hľadala potravu. Takéto migrácie sú určené voľbou priaznivejších klimatických podmienok.

Ďalšou zvláštnosťou je úplná priazeň ľudí. Ak ste niekedy videli roztomilého a poddajného domáceho maznáčika, potom je dugong príkladom najroztomilejších a poddajných zvierat. Morskí obri sa nechávajú stlačiť, pohladiť, objať, pohladiť, pobozkať, fotografovať, robiť tak, aby bolo vhodnejšie predstavovať. Môžu byť poškriabané, masírované a oveľa viac. Preto, často, keď sa pozriete na fotografiu dugong na internete, tam bude určite nejaká osoba, ktorá je stláčanie morská krava alebo robiť niečo zábavné s týmto zvieraťom. Dugong vlastne nie je proti takejto komunikácii.

Tajomstvo tohto správania spočíva v hrubej koži, ktorá robí tieto tvory takmer úplne nezraniteľnými voči vonkajším vplyvom. Predátori nevenujú veľkú pozornosť dugongu vôbec, pretože snaha dostať tento druh kože je drahšia. Dugongovia aj predátori tomu rozumejú, a preto sa navzájom nerušia a vo všeobecnosti sa neprekrývajú. Niekedy, samozrejme, sa stáva, že žralok môže chcieť jesť dieťa kravy, ale s príchodom matky, predátori odísť do dôchodku. Dugongy dokážu vyhnať aj obrovské žraloky, ktoré tiež nevidia zmysel snažiť sa s týmito gigantmi.

Dugong Power

Ak sa pozriete na bacuľaté pery týchto tvorov, potom horný pery vyniká celkom jasne, čo bez nadsadky vyzerá jednoducho obrovsky. Tento detail tiež umožňuje odtrhnúť rastliny z morského dna. Denná strava dospelého zvieraťa môže byť asi 40 kilogramov rôznych morských tráv a rôznych rias.

Muži majú miernu výhodu v porovnaní so samičkami dugong, pretože majú horné zuby - kly, ktoré sa okrem iného používajú na zber rastlín zdola. Vykopávajú pomerne dlhé drážky a je ľahké sledovať tieto cesty, kde sa dugong pasú a kam smeroval.

Dni dugongu sú dosť monotónne a merané, vzhľadom na množstvo potravín, ktoré potrebujú zbierať, sú to len. Po prvé, plávajú asi 15 minút pozdĺž dna, potom plávať hore a získať vzduch, a opäť na dno. Takže dni nahrádzajú týždne a týždne meniace sa roky a morské kravy sa naďalej pasú pozdĺž morského dna a zanechávajú za sebou dve dlhé brázdy ako pôvodné časové čiary, ktoré sú vyplavené vodami večnosti.

Dugongy nie sú hlúpe zvieratá, naopak, vedia, ako šetriť jedlo do budúcnosti a vo všeobecnosti vykazujú nejakú vynaliezavosť. Často sa zásobovanie rias zhromažďuje na samostatnom mieste, z ktorého potom môže dugong vyzdvihnúť správne množstvo a oslobodiť sa od zberu na určitý čas.

Reprodukcia a dlhovekosť

V desiatom roku svojej existencie sa dugong stáva dospelým tvorom a môže sa začať spriateliť. Okrem toho, dugongovia sa môžu v tomto období dopustiť tohto zamestnania v ktoromkoľvek ročnom období, pretože nie sú podmienkou rámca reprodukčného obdobia určeného prírodou. Všeobecne platí, že sa kamaráti po celý rok.

Takáto sloboda však nezrušuje ťažkosti v boji za ženu. S cieľom získať intimitu s jeho miláčikom, muž je často konfrontovaný s bojom s súperom na kly. Dugongy používajú svoje horné zuby pomerne šikovne a môžu spôsobiť značné škody súperovi.

V skutočnosti, výsledok boja a rozhodne ďalšie možnosti chovu. Víťaz boja opustí takmer okamžite potom so ženou a zaoberá sa koncipovaním nového dugongu. Potom samci odchádzajú do dôchodku a nezúčastňujú sa vlastného potomstva.

Tehotenstvo trvá rok, po ktorom sa spravidla objaví jedno mláďa, ktoré váži asi 40 kilogramov a má dĺžku až jeden meter. Zriedka sa narodili dvojčatá. Novonarodené mláďa sa nachádza na matkinom chrbte asi 12 týždňov a používa na kŕmenie mlieko. Po tomto začína samostatnejšia existencia, ktorá je spôsobená prechodom na zeleninovú diétu, ale dieťa neodmieta mlieko. Materské mlieko zostáva v strave až jeden a pol roka.

Dieťa postupne vyrastá a začína samostatnú existenciu, ktorá je pomerne dlhá. Vek dugongu dosahuje 70 rokov alebo viac, ak ho neovplyvňujú vonkajšie faktory. Vonkajšími faktormi rozumieme najmä človeka, ktorý významne ovplyvňuje populáciu týchto zvierat.

V tejto dobe je populácia dugongov pomerne malá, ľudia v 20. storočí tieto zvieratá ovplyvňovali najnegatívnejším spôsobom. Rybolov pomocou sietí je zakázaný a dugongy sú chránené rôznymi medzinárodnými organizáciami. Povolený je iba zber úrody s použitím harpúnok v malých krajinách a kultúrach, ktoré historicky využívajú dugongy na udržanie svojej vlastnej existencie a sú zapojené do primeraného úlovku týchto zvierat.

Video: Dugong (Dugong dugon)