Kestrel - popis, lokalita, zaujímavé fakty

"Kestrel tremulous letu ..." - je názov jedného z najkrajších diel poézie. Vskutku, let hniezda musí byť nielen sledovaný, ale aj obdivovaný a obdivovaný. Vtáčik je schopný zamrznúť v prúde vetra, držať sa vo vzdušných masách, len mierne mávať krídlami a zostať nepohyblivý voči zemi. Takže kestrel loví - pretože vták je predátor a potrebuje korisť. Spoločný Kestrel je členom radu sokolov čeľade Falcon. Vták je celkom bežný, dokonca aj symbol Ruskej únie na ochranu vtákov.

Kestrel dostal vedecký názov vtáka "Tininkulus" pre zvláštnosť svojho plaču, ktorý pripomína dlhé zvuky "T-T-TI". V ruštine, etymologický názov pochádza zo slova "pastvina", vták v posledných storočiach bol často nazývaný "pastelga", pretože predátor radšej vznášať vo vzduchu nad pasienkami, hľadá korisť. Podľa inej verzie, meno vtáka "kestrel" pochádza zo slova "prázdne, márne". Toto sa vzťahuje na neschopnosť hniezda na sokoliarstve, na rozdiel od iných členov tohto druhu. Čo je to vták hniezdo, kde žije, ako sa chová a čo sa živí, pokúsme sa na to prísť.

Opis poštolky

Samčie puzdro je zreteľne odlišné od samice, hlavne farbou peria na hlave. Samica má hnedé perie, takmer hnedé. Pre muža sú charakteristické svetlé odtiene. Okrem toho, muž má veľké množstvo čiernych škvŕn na chrbte - diamant-tvarované škvrny. Na konci chvosta sú čierne pruhy s bielym lemovaním. Samica nemá takéto šperky, ale na jej perie je v zadnej oblasti priečny hnedý prúžok a mnoho malých prúžkov na úrovni chvosta. Vonkajšie rozdiely v opeňaní sa objavujú až po sexuálnej zrelosti a pred tým všetci dospievajúci vyzerajú rovnako. Dĺžka poštolky je asi 30-35 cm a samica je zvyčajne väčšia. Hmotnosť vtáka je asi 300 gramov. Čím masívnejšia je samica, tým viac bude spojka, takéto mláďatá sa rodia zdravšie a životaschopnejšie. To znamená, že pre veľkú samicu bude oveľa viac mopslíkov.

Kestrel habitat

Kestrel je jedným z najčastejších dravých vtákov v strednej Európe. Okrem toho, vtáky tohto druhu možno nájsť v severnej Afrike a západnej Ázii. Vtáčik môže byť usadený alebo sťahovavý, v závislosti od množstva krmiva v mieste bydliska a závažnosti zimy. Ak sa všetka hra na zimu skrýva v nory, bude hniezdo nútené migrovať na zimovanie - spravidla do Európy alebo Afriky. V procese migrácie je kôň schopný pokryť veľké vzdialenosti, neprerušuje let ani počas dažďa a zlého počasia. Prekvapivým faktom je, že vták v lete je udržiavaný pomerne nízky, nie viac ako 100 metrov nad úrovňou zeme. Na bývanie si vyberie malé dreviny, lesné okraje s relatívne malou vegetáciou. Niekedy sa usadzujú v štrbinách skál, v zriedkavých prípadoch sa vták nachádza vo vysokej nadmorskej výške - viac ako päť tisíc metrov nad morom. V posledných rokoch sa hniezdo bielo blížiace sa ľuďom - vták sa približuje k mestám a dedinám, ktoré sa nachádzajú v tesnej blízkosti. Sokol tohto typu sa nachádza v podkroví a balkónoch opustených budov - pre vtáky je to oveľa výhodnejšie miesto na hniezdenie ako vetva stromu.

Funkcie lovu poštolky


Možnosť triašania letu je vlastnosťou poštolky. Vták je schopný zamrznúť v prúde protivetru tak, že sa zdá, akoby bol zavesený na neviditeľné laná. Táto úžasná schopnosť dáva sokolovi príležitosť pozrieť sa na korisť na dlhé vzdialenosti. Vták má vynikajúci zrak, môže vidieť kolor z obrovskej vzdialenosti. Akonáhle si poštolka všimne korisť, zatlačí krídla na telo, zostúpi na zem ako kameň a okamžite chytí hru ostrými pazúrmi. V strave kestrels sú najčastejšie myši a iné hlodavce. Vták môže napadnúť kurčatá iného druhu. Kestrel sa živí jaštericami, krtkami a potkanmi. Počas obdobia hladu sa hniezdo nevzdá červov a iného hmyzu. Sokol tohto druhu zvyčajne loví vo výške 10-40 metrov nad zemou, nie stúpa vyššie. V zime, počas zlého počasia si vták vyberie pozorovací bod vo forme stromu na poli a odtiaľ hľadá korisť. Hviezdica letí do poľa s akýmkoľvek pohybom, ktorý si všimol, pretože kŕmenie počas chladného obdobia je ťažšie. Spolu s chytenou korisťou sa poštolka vracia do útulku.

Šľachtenie

Obdobie párenia je veľmi zaujímavé pozorovať. Počas námluv, muž ako keby útočí na ženu, s veľkou silou, ktorá letí nad ňou, ale na poslednú chvíľu sa zastaví pred dámou srdca. Ak je samica dobytá podobnými postupmi, začne sa točiť vo vzduchu s pánom. Ako také, kestrels nestavia hniezda, často usporiadajú pokládku do štrbín skál, v rôznych výklenkoch. Sokoly často obývajú opustené hniezda iných vtákov. Ak hniezdo nenájde nič vhodné, vták sa môže usadiť priamo v húštinách s nízkou vegetáciou.

Obdobie hniezdenia začína v apríli a do konca mesiaca si samica kladie dve až štyri vajcia do spojky. Násadové vajcia hlavne samice, to trvá asi mesiac. Mláďatá sa rodia takmer nahé, mama ich opatrne zahrieva na 8-10 dní, až kým sa neobjaví prvý chmýří. Potom, samica, spolu so samcom začne kŕmiť potomstvo. Rodičia prinesú myš k bábätku, odškrtnú čerstvé mäso z jatočného tela a vložia ho do zobáku na kurčatá. Prekvapivo, kuracie kurčatá neotvárajú svoj zobák široký, rovnako ako deti iných vtákov. V budúcnosti, keď mláďatá vyrastú, nebude hotová korisť. Rodičia budú dávať myši deťom úplne, potom najchutnejší a životaschopné mláďa zvládnu korisť - to všetko podľa zákonov prírody. O mesiac neskôr, keď sú mláďatá silnejšie, samica učí deti lietať a loviť.

Zaujímavé fakty o poštolke

V poslednom čase sa korytnačka čoraz častejšie dostáva k ľuďom, usadzuje sa v tesnej blízkosti, dáva príležitosť otvorene pozorovať život a zvyky krásnych soklov.

  1. Napriek aktívnemu námahaniu muža si žena stále vyberá pár kestrels. Ona sama ide dole do zvoleného kavalíra, robí určité zvuky "tsykanya", po ktorom sa muž rozhodne, že sa nám bude páčiť. S cieľom získať pozornosť krásnej dámy, muži často chytiť pre nich chutnú korisť, dať jatočné telo na dne budúceho hniezda. Ak žena prijme dar, milenci sa stanú párom.
  2. Priemerná životnosť poštolky je 16 rokov.
  3. Najvyššia úmrtnosť vtákov je pozorovaná v drsných zimných mesiacoch, kedy sa potravina stáva katastrofálne nízkou.
  4. Kestrel nie je vhodný na sokoliarstvo, pretože nie je schopný loviť vo vzduchu. Je to skôr výnimka pre vtáky tohto druhu a rodiny. Po mnoho storočí sa ľudia snažili naučiť poštolku loviť iné vtáky. Ale najsilnejšia túžba po myšiach a hlodavcoch sa stala neprekonateľnou pre poštolka.
  5. Počet vtákov tohto druhu je pomerne vysoký - vo svete je takmer 2 milióny párov jedincov.
  6. Človek oceňuje poštolka, pretože vták zabíja hlodavce, ktorí jedia obilie na zasiatych poliach. Pred časom boli kurčatá na pokraji vyhynutia, pretože vták je citlivý na pesticídy, ktoré otrávili hlodavce. Po zákaze používania pesticídov sa populácia vtákov rýchlo zotavila.
  7. Vedci si všimli, že v mestách je znášanie mláďat menšie. V prírode, mláďatá vyliahnu viac, o 30-40%.

Kestrel miluje usadiť sa na vysokých vežiach, na strechách výškových budov a zvonice. Najslávnejší pár sokónov našiel útočisko vo veži Westminsterského parlamentu v Británii. Neodvážili sa vyhnať vtákov, stali sa symbolom pokoja a stability.

Video: Sokol sokoliarsky (Falco tinnunculus) t