Grouse - popis, lokalita, zaujímavosti

Grouse patrí do podrodiny tetrov. Na území Eurázie žijú vtáky tohto druhu vo veľmi mnohých oblastiach. Žijú v tajge v západnej Európe. Lokalita sa rozširuje do Kórey. Medzi všetkými členmi podrodiny sú zástupcovia tohto druhu malej veľkosti.

popis

Dĺžka vtákov je v priemere 35-37 cm, rozpätie krídel je asi pol metra. Vápno je malej hmotnosti: samci - 330-585 g, samice - približne 20 g menej. Hmotnosť lieskových orieškov sa môže líšiť v závislosti od ročného obdobia. Na zimu, oni získajú malú váhu, takže v decembri ich hmotnosť dosahuje svoj vrchol. Počas zimy strácajú hmotnosť.

Vták má malú hlavu. Má silný a krátky zobák, má zakrivený tvar. Jeho dĺžka je asi 1 cm, vták má farebné perie. Vo farbe sú pruhy a škvrny rôznych farieb - biela, čierna a červená. Ale medzi nimi nie je jasný kontrast, preto, ak sa pozriete na tetrov z diaľky, máte dojem, že vták je dymovo sivá. Keď letí, tmavý pás je viditeľný v blízkosti spodnej časti chvosta.

V oblasti hrdla samca je čierna škvrna. Jeho hrebeň na hlave je výraznejší ako hrebeň ženy. Ale inak, zástupcovia rôznych pohlaví sa navzájom veľmi nelíšia. Môžu byť rozlíšené farbou hrdla a spodnej časti hlavy, ktoré sú u samíc sivé, zatiaľ čo u samcov majú tieto časti čierne perie. Samica má o niečo menšiu veľkosť, ale neexistuje významný rozdiel. Na jeseň av zime vták vyzerá o niečo ľahší.

jedlo

Diéta v orieškoch sa skladá viac z rastlinnej potravy, niekedy môžu konzumovať krmivo pre zvieratá. Krmenie vtákov sa mení podľa sezóny.

V lete a na jar má tento vták možnosť nájsť jedlo na zemi. Ona jej najrôznejšie semená, bobule. Hazel môže ľahko jesť akýkoľvek hmyz alebo pavúk, ale jedia takéto jedlo oveľa menej často. Zástupcovia druhov, ktorí žijú na juh, sa živia chrobákmi, mravcami a iným hmyzom. Keď leto končí a na jeseň začína, vták sa živí horským popolčekom, ktorý ho oberá zo stromov.

Pre vtáka je ťažšie nájsť potravu na jeseň av zime. Hazel grouse žerie púčiky, konáre konárov a tiež náušnice stromov. V zime ich vták môže jesť aj v ľadovom stave.

Keď sa mláďatá vyliahnu, jedia potravu pre zvieratá. V prvých dňoch ich potravy sa skladajú z mravčových vajíčok, niektorých hmyzu. Ale čoskoro začnú kŕmiť rovnakým spôsobom ako dospelí. Jedzte plody a zelené.

Aby trávenie trávil normálne, pravidelne jedia veľmi malé kamene. Keď mláďa dosiahne desať dní veku, už začína prehltnúť častice piesku alebo jemného vápenca. Namiesto kamienkov, niekedy jedia kosti divokej ruže alebo čerešne vtákov.

obydlia

Tento vták žije v Eurázii. Žije v lesoch, ktoré sa nachádzajú od západu Európy až po samotné Japonsko. Západná hranica doliny - Francúzsko. Na juhu a východe sú distribuované do Altaj a Kórey. Vták sa nachádza na Sachalin.

Dnes je potrebné poznamenať, že biotopy orieškovitých hájov sa lámu a počet zástupcov druhov klesá. To je spôsobené tým, že človek robí viac a viac škody na prírode.

Grouse prebýva v zmiešaných lesoch s potoky a potoky.

typy

  1. Ryabchik Severtsova. Tento vták v dĺžke dosahuje 33-36 cm Hmotnosť 295-370, ženy 20-50 g menej. Opečenie u zástupcov druhov ako v bežnom tetrovi. Žijú v Číne a Tibete.
  2. Pre golierom. Telo má dĺžku 42-47 cm, dĺžka zobáku je asi 2 cm, tento tučný váha váži pol kilogramu alebo viac. Niekedy hmotnosť môže dosiahnuť až 800 g. Jednotlivci žijúci na severe majú sivé perie, zatiaľ čo južní obyvatelia majú červenohnedú farbu. Majú pestrofarebnú farbu. Títo tetrovia žijú v Severnej Amerike, v krajinách ako Spojené štáty a Kanada. Žijú v lesoch, lúkach, skalách pokrytých vegetáciou.

Rozdiel medzi pohlaviami

Rozdiel medzi pohlaviami tohto druhu je menšia veľkosť samice. Okrem toho existujú rozdiely v opeňaní vtákov. U samcov má spodná časť hlavy čiernu farbu. Ich krk je tiež čierny. U samíc sú tieto časti tela pokryté šedým perím. Hrebeň samca je výraznejší. Okrem toho je na krku malá čierna škvrna.

rozmnožovanie

Zástupcami druhov sú monogamné vtáky. Okrem toho si vyberajú pre seba určitú oblasť chovu, ku ktorej potom zostanú pripojení. Obdobie nadprúdu prichádza s nástupom topenia. V biotope týchto vtákov tento čas pripadá na druhú polovicu marca alebo začiatok apríla. Obdobie môže trvať približne do mája, ale môže pokračovať až do júla. Záleží na tom, v ktorej klimatickej zóne žijú.

Keď muž začne prúdiť, vydáva píšťalky, šíri perie. Vták beží na povrchu zeme s otvorenými krídlami a chvostom.

Na to má každý muž svoje vlastné územie. Na cudzom území nechodia. Keď žena počuje tieto zvuky, priblíži sa a začne vydávať svoje charakteristické zvuky. Sú tiež pískavé, ale drsnejšie a trhané.

Hniezdo je postavené samičkou. Nachádza sa nie na stromoch, ale na zemi. Vták si vyberie miesto, ktoré bude pre dravcov alebo iné hrozby neviditeľné. Môže byť pod kríkom alebo padlými stromami. Grouse vytvára malú dieru, ktorá je lemovaná listami a trávou. Hĺbka hniezda je zvyčajne asi 5 cm, jeho priemer je asi 20 cm alebo o niečo viac. Vajcia sa začína v máji.

Vajcia majú hladký povrch. V jednom okamihu môže samica položiť iný počet vajíčok, pohybuje sa od 3 do 14 kusov. Šrafovaná žena. Ale samec nelieta z hniezda. Vzhľadom k tomu, že žena má pestré sfarbenie, umožňuje jej maskovať a byť takmer nepostrehnuteľné predátormi.

Po 21 dňoch sa objavia mláďatá. Okamžite majú pernaté perie a sú schopní bežať na zemi prvý deň. Deň po narodení zajac sliepky hľadá malé hmyz. Samice pomáhajú mláďatám nájsť jedlo. Muž je vždy blízko svojej rodiny.

Po 2 týždňoch sa kurčatá začínajú aktívne množiť. Už vo veku dvoch mesiacov ich hmotnosť zodpovedá hmotnosti dospelého jedinca. Keď prechádza perióda, mláďatá začínajú žiť nezávisle.

hlas

Grouse sa vzťahuje na tiché druhy vtákov. Znie to len v období párenia. Pripomínajú dlhú píšťalku. Toto sú dva dlhé a niektoré krátke zvuky. Grouse môže byť počuť vo vzdialenosti asi 100 m. Tieto vtáky tiež komunikujú medzi sebou pomocou píšťalky alebo vrtáku.

Zaujímavé fakty

  1. V zime títo vtáci spia na snehu.
  2. V Rusku žije asi 40 miliónov tetrov. Obyvateľstvo klesá, ale dnes pre tento druh neexistuje žiadna hrozba.
  3. Mäso tohto vtáka patrí k pochúťkam. Skoršie v časoch cárskeho Ruska, ako aj počas existencie ZSSR sa do zahraničia vyvážalo veľké množstvo tetrov. Dnes je športový lov pre tieto vtáky veľmi obľúbený.

Video: tŕň lieskový (Bonasa bonasia)