Baybak - popis, lokalita, životný štýl

Baibak, alebo Babak, tiež známy ako spoločný (stepný) svišť, je cicavec patriaci do radu hlodavcov rodentia, ktorý zahŕňa veveričky, gophers, chipmunks a ďalšie.

popis

Malý, squat zviera so sploštenou hlavou. Baibak váži 3-8 kg (niekedy môže hmotnosť dosiahnuť až 15 kg). Dĺžka tela je 40-65 cm, vrátane krátkeho, huňatého chvosta dlhého asi 15 cm, farba srsti závisí od oblasti, od hnedej po červenohnedú, pričom najčastejším odtieňom je hnedá farba.

Niektorí jedinci majú melanizmus alebo albinizmus. V prvom prípade sú hlodavce úplne čierni, v druhom - úplne biely s očami bez pigmentácie, ktorého ružovkastý odtieň je spôsobený krvnými cievami umiestnenými na povrchu. Kvôli ich brilantnej belosti sú albíni ľahkou korisťou pre svojich nepriateľov.

Byť hrabavý zviera, baikak má silné, silné nohy so silnými pazúrmi. Na kopanie používajú predné labky, ktoré sú vyzbrojené štyrmi špeciálne vyvinutými pazúrmi, zatiaľ čo zadné labky majú päť bežných pazúr. Spravidla sa zviera schováva od svojich nepriateľov v diere, pretože rýchlosť chodu baibaku nie je príliš vysoká.

Videnie hlodavcov je vynikajúce (hoci niektorí vedci veria, že vidí horšie ako ľudia). Jeho uhol pohľadu je veľmi široký. Baikach môže vidieť aj niektoré farby. Je však zle orientovaný v tme, videnie za súmraku je zlé, takže hlodavec takmer nikdy neopustí dieru v noci. Má výborné ucho a veľmi dobre vyvinutý čuch.

správanie

Sedieť v nory, baikak je vždy na strážcu a môže niekedy urobiť ostrý varovný píšťalku, keď sa cíti nebezpečenstvo. Keď je zviera vážne zranené alebo zajaté nepriateľom v bitke, môže kričať. Tiež, baieback niekedy produkuje zvuk, brúsiť zuby, a môže dokonca robiť hlasné štekanie, čo význam nie je známy.

Baibak - veľmi spoločenský, žije v malých kolóniách matriarchálneho typu. Rodinnú skupinu tvorí 5-12 ľudí. V jednej diere - jedna rodina. Ide o prísne denné zviera, ktoré je u voľne žijúcich cicavcov vzácne. Baibak vstáva skoro, pred východom slnka, a ráno si berie prvé jedlo. Potom spí okolo 10 hodín, natiahne sa na pódium, ale vždy ostražitý, s otvorenými očami. On je vo svojej diere počas horúcich hodín dňa dobre spať medzi 12 a 15 hodín. Potom urobí druhé jedlo a hodinu pred tme pôjde do postele.

Baibak je veľmi opatrný a podozrivý. Zvyčajne stojí na zadných nohách, aby lepšie ovládal terén. Zviera začne syčať v prípade nebezpečenstva a tento zvuk je počuť vo vzdialenosti 1 km. Akonáhle vydávajú charakteristický výkrik o bezprostrednom nebezpečenstve, hneď sa všetci príbuzní schovávajú v najbližších nory. Orlovo rozpätie môže spôsobiť veľmi silný záchvat paniky, a preto hlodavce o ňom nahlas nahlas oznámia. Baibaki sú zvedavé zvieratá a láska k hre. Niekedy si navzájom hrajú, zvyčajne v pároch.

Biotopy a zvyky

Baibak sa snaží vyhýbať mokrým alebo bažinatým. Uprednostňuje otvorené priestory ako sú polia, plesy, vzácne lesy a skalnaté svahy. Zvyčajne vykopáva dieru v miestach, kde môže jesť veľa rastlín.

V lete sa jeho diera nachádza spravidla v pasienkoch alebo lúkach, spravidla len v zime sa usadzuje v hájoch alebo podrostu. Zimná diera, či už izolovaná alebo nie, je zvyčajne dostatočne hlboká, pretože čím hlbšie je diera, tým ľahšie bude znášať zimu.

Norka má hlavný vchod, jeden alebo niekoľko kontrolných otvorov pre zvýšenie bezpečnosti, ako aj WC a hniezda na rôznych miestach. Hniezdo, ktoré sa používa na rekreáciu, zimovanie a chov, je lemované suchou trávou a má šírku asi pol metra a výšku viac ako 30 cm.

Mimo obdobia hibernácie alebo starostlivosti o bábätká trávia väčšinu svojho času, kŕmenia a vyhrievania sa na slnku. Rád sa vyhrieva na teplej zemi, na hladkých skalách alebo na nízkych konárov.

Do konca leta, keď sa blíži hibernácia (dlhý zimný spánok), jednotlivec začína získavať tuk. Začína, akonáhle príde mráz. Mladí jedinci potrebujú trochu viac času na získanie dostatočného množstva tuku na celú zimu. Hibernácia sa začína koncom septembra, jednotliví bajakovia už v tomto období začínajú v nej ležať. Do októbra zvyčajne všetky zvieratá už spia. V tomto bode je hlodavec v stave veľmi nespoľahlivej fyziologickej rovnováhy, ktorá môže kedykoľvek ísť do smrti.

Hibernácia je druh hlbokého komatózneho spánku. Všetky funkcie tela sú výrazne spomalené, takže nahromadený tuk stačí na kŕmenie zvierat po celú zimu. Jeho teplota môže klesnúť na + 3 ° C a srdcový tep môže klesnúť z obvyklých 80 na iba štyri alebo päť úderov za minútu. Respiračná rýchlosť sa znižuje, a preto sa spotreba kyslíka výrazne znižuje. Keď zviera opustí dieru na jar, má stále určité množstvo tuku, ktoré potrebuje, pretože jedlo v marci stále nestačí.

Podobne ako všetky zimujúce cicavce, aj baikoo podlieha prebudeniam. Tepová frekvencia, rýchlosť dýchania a termogenéza sa zvyšujú takmer na normálne hodnoty. V skutočnosti sú tieto obdobia pre hlodavce kritické. Počas týchto období prebudenia, ktoré predstavujú iba 5% celkového trvania prítomnosti zvieraťa v režime spánku, trávi baikak 90% svojich energetických rezerv. Tieto fázy prebudenia sú však životne dôležité pre cicavce. Sú potrebné na udržanie energeticky náročných podporných funkcií, ktoré vyžadujú vysokú vnútornú teplotu.

jedlo


Baibak je všežravý, ale jeho strava pozostáva predovšetkým z čerstvej vegetácie. To spotrebuje veľké množstvo divých rastlín, ďatelina, lucerna, zlúčenina, kvety, puky, cibule, rovnako ako zelenina a semená, keď ich nájde. V ojedinelých prípadoch konzumuje blúdivé slimáky, dážďovky, larvy a hmyz (kobylky a kobylky). Na začiatku jari sa živí kôrou a malými vetvami kríkov. Konzumuje asi 400 gramov trávy na jedno jedlo. To je 100 kg na 6 mesiacov letnej aktivity. Hlodavec používa svoje húževnaté labky na rozobratie jedla.

rozmnožovanie

Mláďatá sa rodia spravidla v apríli alebo v máji po 30-dňovom tehotenstve. Baibak má jeden vrh za rok, v priemere štyri mláďatá. Slepé a bezbranné pri narodení, mláďatá majú dĺžku asi 10 cm a vážia takmer 30 g. Po 28 dňoch sú oči otvorené a ich telo je pokryté krátkymi vlasmi. Oni sú odstavení v piatom alebo šiestom týždni, a už v tejto dobe začnú opustiť dieru. Rast je tak rýchly, že váži už 570 g za osem týždňov a stáva sa veľmi hustým pre hibernáciu. Niektorí baibaki žijú až 15 rokov, ale ich priemerná dĺžka života je stále menšia.

Nebezpečenstvo a zničenie

Baibak je prírodnou korisťou pre veľké dravce, ako sú medvede, vlky, rysy atď. Tieto dravce sú však dnes zriedkavé alebo chýbajú celkom v poľnohospodárskych oblastiach, kde sa bežne vyskytujú bajky. Jeho hlavnými nepriateľmi sú dnes líška a pes. Je zaujímavé poznamenať, že toto zviera sa stáva krutým a tvrdým bojovníkom, ak je jeho život ohrozený a dokonca schopný odolať akejkoľvek líške, ak nie je napadnutý prekvapením.

Najefektívnejším spôsobom ochrany pred útokom predátorov je pohľad na toto zviera. Okrem toho, že tieto zvieratá majú dobrý zrak, majú tiež široký pozorovací uhol 300 ° (u ľudí 160 °), preto je veľmi ťažké ich chytiť prekvapením. Stojí za zmienku, že aj čuch a sluch sú v tomto hlodavcovi tiež veľmi dobre vyvinuté. Pôsobia ako dodatočná ochrana proti prekvapivému útoku.

Mnohí poľnohospodári považujú baikak za škodcu, pretože rastliny, ktoré konzumuje, a kvôli hromadeniu pôdy sa hromadí pri kopaní svojej diery. Baikak do určitej miery súťaží s dobytkom o potraviny a príležitostne o nájazd na zeleninové záhrady. Avšak názor, že baikak je škodcom, je stále do značnej miery chybný.

Video: odkup (Marmota bobak)