Goose-Beloshy - popis, lokalita, zaujímavé fakty

Vtáčik je o niečo menší ako kongener rodiny a predával teplý dom pre nekonečné rozlohy tundry. Jeho počet neustále klesá pod tlakom vonkajších zmien, ako sa mení biotop. Drsné životné podmienky spôsobujú vysokú úmrtnosť mladých, ale husi sa každý rok tvrdohlavo vracajú na pobrežie Beringovho mora, ktorého studené vlny videli vyliahnutím z vajca.

Severný pohľad

Hlavným rozdielom medzi husami - belavými od iných príbuzných bolo jeho sfarbenie. Zdalo sa, že je oblečený v retiazke malých pestrých odkazov a len hlava a krk zostali biele. Modrý tón so sivým odtieňom vytvára úžasný kontrast s hnedým prsníkom a bielou hlavou. Elegantné perie nie je zarážajúce, ale vykonáva ochrannú funkciu. Vták je ťažké vidieť medzi pobrežnými kameňmi a ešte ťažšie vidieť na lesknúce sa morské vlny. Hmotnosť dospelého jedinca kolíše v rozmedzí 2,5 kg, krátky hrubý krk sa stal charakteristickým znakom tohto druhu. Medzi farbou samca a samice nie je žiadny rozdiel.

Husi žijú v Chukotke na Aljaške. Niekoľko kolónií sa usadilo na ostrovoch Svätého Vavrinca. Takýto obmedzený biotop bol jedným z dôvodov postupného znižovania populácie druhov. V zime lietajú vtáky na Kurilské, Aleutské a Veliteľské ostrovy.

Husí menu obsahuje zeleninové jedlo, jedia listy, konáre, korene, kvetenstvo. Ochotne jesť mušle a kôrovce. Na výrobu potravín ponárajú hlavu do vody a starostlivo dávajú pozor na pochúťky. Niekedy ornitológovia pozorujú zaujímavý obraz, keď husa tvorí dieru v plytkej vode s zobákom a labkami a úlovky z neho zachytené mäkkýše.

Rodinné záležitosti

Páry sú vytvorené pre život alebo až do smrti jedného z partnerov. Voľba miesta a stavba hniezda je samica. Mužovi je pridelená úloha strážcu a ochrancu územia. On agresívne reaguje na akékoľvek stvorenie, ktoré sa odváži porušiť hranice územia, otvára krídla, hrozne syčie a kroky na nepriateľa. Na hniezdenie a liatie absorbujú nízko trávnu tundru, pobrežie zálivov, lagúnu a morskú pobrežnú zónu.

V hniezde je od 3 do 8 vajec, najčastejšie sú spojky s 5 vajcami. Samica 24 - 25 dní inkubuje kurčatá, čo jej umožňuje natiahnuť nohy len niekoľko minút, prakticky bez toho, aby opustila hniezdo. V čase, keď sa objavia húsenice, stráca pätinu svojej váhy. Mláďatá dozrievajú dlhú dobu, takže tí, ktorí sa objavili skoro, budú silnejší a lepšie prežijú zimu. Až jeden mesiac, niekedy aj dlhšie, sú húsenice pokryté hustým sivastým chumáčikom, plne sa spoliehajú na 47. deň života. Ale začínajú lietať skoro, asi 2 mesiace po narodení.

Rodina nezostane dlho v hniezde, radšej sa priblížiť k bažinatým húfom pobrežnej zóny na 10 dní, tam je viac a bezpečnejšie jedlo. Husi utekajú pred nepriateľmi vo vode. Lišky, sovy, orli, orli, arktické líšky a norky sa tam nemôžu dostať.

V prvej zime sa kurčatá nepohybujú ďaleko od svojich rodičov a spoločne sa vracajú do hniezdísk. Tu sa ich cesty rozchádzajú, pretože dospelá samica začína znášať vajcia len vo veku 3–4 rokov a vytvorená dvojica na svojom území počas obdobia rozmnožovania netoleruje nikoho, dokonca ani dospelého dieťaťa.

Napriek tomu, že vták pozorne stráži hniezdo, často sa naň hodia vtáky iných druhov alebo susedný pár husí. Samica ho zdvihne a inkubuje s ňou.

Zaujímavé fakty


Husi - whiteheads sa neskrývajú pred pozorovateľmi a pokojne sa týkajú cudzincov, až kým nezasiahnu na svoje územie. Preto je o nich známe, že:

  1. Výrazný rys - biely krk a hlava sú len dospelé vtáky.
  2. Dospelí jedinci sú veľmi tichí, je ťažké počuť ich hlas.
  3. Vtáky tohto druhu sa dobre usadili v zajatí a sú chované ako domáci.
  4. V roku 1998, v rámci série „Červená kniha“, bola vydaná minca, na ktorej umiestnili obraz husi - bielej.

Goose-belos je uvedený v Červenej knihe, v prírode sa jeho počet postupne znižuje. Tento pohľadný muž je chránený zákonom a existuje nádej, že tento pohľad zostane.

Video: biela husa (Anser canagicus)