Volavka malá - popis, lokalita

Volavka biela je stredne veľký vták čeľade volavky, väčšinou žijúci v močiaroch. Najčastejšie sa nachádza na východnej pologuli, kvôli najatraktívnejším klimatickým podmienkam.

Navonok je tento vtáčik bahenný veľmi podobný kongenéru - veľkej bielej volavke, ale líši sa od neho v niektorých pozoruhodných detailoch:

  • výrazne menšie rozmery;
  • niektoré detaily farby nôh vtáka a jeho zobáku;
  • podlhovasté hrudné a okcipitálne perie.

Hlavným biotopom sú rôzne vodné zdroje, ktorých voda môže byť tečúca aj stagnujúca; plytké jazerá, lužné lesy, rašeliniská.

Tento vták sa takmer nebojí človeka, často volavky tohto druhu možno nájsť v blízkosti fariem a pasienkov dobytka. Živí sa najmä malými rybami, slimákmi a žabami.

popis

Volavka má krátku dĺžku tela - len asi 55-65 cm, maximálnu hmotnosť - až 600 kg. Ukazovatele rozpätia krídiel vtákov - 86-106 cm, svojou výškou, tento typ rodiny volavky možno prirovnať k egyptskej volavke. Ale na rozdiel od týchto má krásnejší a elegantnejší tvar tela.

Pero je výlučne biele. Aj v prírode sú aj volavky úplne čiernej farby, ich hlavnou vlastnosťou je čisto biela brada, ale to je veľmi zriedkavý jav. Tento druh malých volaviek má špeciálnu definíciu "morph".

Charakteristickým znakom samca počas obdobia manželského lovu je prítomnosť dlhých chumáčov (volavka) nachádzajúcich sa v zadnej časti hlavy, hrudníka a ramien vtáka. Takéto trsy sa skladajú z nenarušeného peria. Zobák je dokonale čierny. Priestor medzi okom a zobákom nemá žiadne perie a v určitých časových obdobiach má rôzne farby:

  • počas obdobia sobáša - načervenalé;
  • celý zvyšok času je modrošedý odtieň.

Farba nôh vtáka je čierna s charakteristickým žltým metatarzmom (u mladých exemplárov, farba plus má nazelenalú farbu). Jediný rozdiel medzi mužmi a ženami je prítomnosť voňaviek vo farbe.

Vo všeobecnosti je volavka biela neoddeliteľná (výnimkou je obdobie rozmnožovania). Výkriky vtákov sú dosť hlasné a vyzerajú ako rozšírené klietky. Niekedy to môže spôsobiť chrapľavé, krátke vypočúvajúce zvuky. Počas letu silno ťahá krk.

Podmienky prirodzeného biotopu

Pre jeho hniezdenie, malé volavky radšej zvoliť pobrežné lesy s suchým kroviny, húštiny a ďalšie vegetácie strednej výšky. Tento vták sa často nachádza mimo vodných plôch, topoľových hájov, otvorených močiarov, malých kanálov a ryžových polí. V tomto prípade pastvina pre hospodárske zvieratá a okolie slúži ako miesto na kŕmenie a hniezdenie.

Funkcie migrácie

Volavka biela, ktorá žije predovšetkým v trópoch, je viac sedavý vták, čiastočne migrujúci. Populácie palearktického typu sú migračné, ich hlavnými zimoviskami sú juhovýchodná Ázia a Afrika.

Chov bielych volaviek

Hlavným časom pre chov populácií malých volaviek v takej časti sveta ako Európa a Stredná Ázia je obdobie od marca do júla. Pre vtáky žijúce vo zvyšku pásma je toto obdobie úzko späté so začiatkom obdobia dažďov. Vo väčšine prípadov je hniezdenie malých volaviek mono-tvarované. Nie je však vylúčené spolužitie s inými bahennými vtákmi (kormorány, baldachýn, rôzne druhy volavky).

Veľkosti takýchto zmiešaných kolónií často dosahujú niekoľko tisíc párov. Keď nezávislé osídlenie - počet párov v kolónii bielych malých volaviek málokedy presahuje sto. Osamelé dvojice sú mimoriadne zriedkavé.

Hniezdo má charakteristický tvar obráteného kužeľa, ktorého šírka stien nepresahuje 35 cm, spravidla je usporiadaná vtákmi na hrebeni trstiny alebo trstiny, nie príliš vysoko od povrchu vody. Na vytvorenie hniezdnych vtákov používajte dlhé suché vetvičky. Často je tiež miestom pre hniezdo nízky strom alebo húsenica kríkov, v tomto prípade sú trávne stonky použité ako materiál na to.

Chcel by som poznamenať, že vtáky, namiesto toho, aby vytvorili nové hniezdo, sú často obsadené prázdnymi starými, ktoré zostali z iných volaviek. Pri usporiadaní „domova“ si môžete všimnúť druh rozdelenia zodpovednosti - úlohu muža: extrakcia stavebného materiálu, ženská herónka sa však zaoberá jeho priamou inštaláciou.

V kolóniách volaviek, ktoré majú pomerne veľké rozmery, je maximálna vzdialenosť medzi hniezdami vtákov asi 4-5 metrov, minimum je menšie ako meter. Všimnite si, že toto je mimoriadne zriedkavý jav. Priemerný počet vajec jedného jedinca je 2 až 6 ks. Kladenie vajec v trópoch je oveľa menej.

Vajcia malých volaviek sa vyznačujú jemným modrastým zeleným odtieňom s jemnou brilanciou, ich znášanie sa vykonáva v intervaloch až dvoch dní. Dĺžka vyliahnutia je pomerne dlhá a trvá približne 25 dní, pričom liahnutie je obsadením oboch rodičov, hoci väčšinu svojho času trávi v hniezde žena.

Mláďatá narodené na svete sú pokryté vzácnym bielym chmýří, kŕmenie vykonávajú obaja rodičia (praskanie jedla zobáku do zobáku). Pestované mláďatá začínajú opustiť hniezdo po troch týždňoch, preto sa počas denného svetla presúvajú do vetiev okolitých kríkov / stromov, ktoré majú malú výšku. Prejav schopnosti letieť u mladých jedincov sa objavuje už po 6-7 týždňoch. Pravidlom je, že potom mláďatá opustia rodičovské hniezdo navždy, zatiaľ čo sa snažia držať v blízkosti kŕdľov, ktoré lovia v najbližších kŕmnych oblastiach. Priemerná dĺžka života tohto druhu volaviek je asi päť rokov.

Vlastnosti napájania


Základom bielej heronovej diéty sú malé ryby s hmotnosťou do 20 gramov. Okrem toho títo vtáci radi jedia zemský a vodný hmyz, žaby, mäkkýše, zástupcov kôrovcov / pavúkovcov, malých vtákov a plazov. Tento vtáčik sa spravidla živí hlavne v plytkej vode, pričom využíva rôzne metódy lovu potravy, napríklad na dlhú dobu, výdavky na jednom mieste, čakajúc na svoju korisť. Alebo sa živia vhodnými zvieratami, rýchlo ju dobiehajú. Všimnite si, že počas obdobia hniezdenia môže vzdialenosť medzi samotným hniezdom a krmovinovým teritóriom dosahovať niekoľko kilometrov (až 13 km).

poddruh

Existuje niekoľko poddruhov volavky, ale najznámejšie z nich sú len dve.

Egretta Garzetta - je nominatívny poddruh brodivých vtákov, najbežnejší v Ázii, Afrike a MI Európe.

Ďalšie známe poddruhy sú Egretta Nigripes, prevažne obývajúce Australasiu a Indonéziu.

Často sa tiež spomína takéto poddruhy malých bielych volaviek ako - E. g. Immaculata sú bažinaté vtáky, ktorých hlavným biotopom je Austrália.

Chcel by som poznamenať, že až donedávna bol značný počet iných nezávislých druhov pripísaný poddruhu bielej volavky. Zahŕňajú napríklad pobrežnú volavku, ktorá žije v pobrežných oblastiach Ázie a Afriky. Ďalším druhom bažín vtákov, ktorý bol predtým pripisovaný tomuto poddruhu malých volaviek, je takzvaný druh útesu, ktorý sa nachádza v krajinách východnej Afriky, Komor a Madagaskaru.

Video: Volavka biela (Egretta garzetta) t