Volavka popolavá - popis, lokalita, zaujímavé fakty

Volavka popolavá patrí do radu ciconiiformes. Zvláštnosťou vzhľadu tohto vtáka je, že jeho krk je veľmi dlhý, rovnako ako končatiny. V sivej volavke je telo pokryté sivým perím zhora a v spodnej časti je biele. Vo farbe sú čierne škvrny. Zobák tohto druhu je dlhý a ostrý. Vták sa vzťahuje na veľké. Dospelí vážia do 2 kg. Na kontinentoch Eurázie a Afriky je veľmi veľa týchto vtákov.

popis

Загрузка...

Krk volavky je dlhý, rovnako ako zobák a nohy. Môže vážiť jeden a pol kilogramu a viac. Teleso v dĺžke je asi 1 ma rozpätie krídel je jeden a pol metra alebo viac. Zobák je v tvare kužeľa.

Telo na vrchole má sivosivú farbu a na bruchu a prsiach je ľahšie. Hlava volavky je biela. V oblasti nad očami sú tmavé pruhy. Na zadnej strane hlavy sa zbiehajú. Dlhý krk vtáka je svetlošedý, pokrytý malými čiernymi škvrnami. Primárne krídla sú čierne a ostatné sú sivé. Na hrudi perie sú dlhé. Počas obdobia párenia sa ešte predlžujú. Na bokoch sú široké čierne pruhy. A vtáčik chvost je sivý.

jedlo

Strava volavky popolavej je len krmivo pre zvieratá. Je to veľmi aktívny predátor. Vták bude jesť akékoľvek zviera, ktoré prišlo tak, ako môže. Keďže žije v blízkosti vodných plôch, často konzumuje ryby, mäkkýše a kôrovce. Okrem toho sa jej obeťami stali rôzne hlodavce, jašterice, hmyz a hady.

Počas lovu môže vták len stáť a čakať, až sa dostane korisť. Niekedy ide pri hľadaní obete zo strany na stranu. Vo videní vhodnej koristi, volavka veľmi rýchlo narovná svoj dlhý krk a zachytí ju. Keď je chytený, vták prehltne svoju obeť úplne. Niekedy sa volavka nepoháňa sama, ale kradne jedlo od iných dravých vtákov, ako sú kormorány alebo čajky. Ale zasa môžu byť volavky ponechané bez obeda, ako ich občas berú vrany.

Vták môže lietať ďaleko, aby si jedlo. Lieta na vzdialenosť 0,5 až 30 km.

habitat

Загрузка...

V Eurázii je tento vták veľmi rozšírený. Ona nežije len v púšti a na horách vo vysokých nadmorských výškach. Žijú aj v juhovýchodnej Ázii. Na juhu sa sivá volavka rozširuje na Stredozemné more. Zástupcovia tohto druhu sa nachádzajú v niektorých oblastiach afrického kontinentu. Žijú v južných a východných častiach krajiny, na Madagaskare a na Maledivách.

Vysoko v horách tento vták nemožno nájsť. Maximálna výška, v ktorej lietajú, je 1000 m. Žijú v blízkosti sladkovodných útvarov, niekedy v blízkosti morí alebo jazier so slanou vodou. Lov vtákov v plytkej vode.

Zástupcovia druhov, ktorí žijú v centre a na juhu Európy, neustále žijú na rovnakom území, len občas lietajú do južnejších regiónov. Tí jedinci, ktorí žijú na území moderného Ruska, letia do zimy do teplej Afriky. A tie populácie, ktorých trvalým biotopom je územie Strednej Ázie, lietajú do Číny, Indie.

Aké sú poddruhy

Volavky, ktoré žijú na rôznych územiach, sú rozdelené na poddruhy. Uvádzame tie hlavné.

  1. Ardea cinerea cinerea - tento poddruh žije v Eurázii. Ich biotopy sa šíria zo západnej Európy do Zauralye.
  2. Na Madagaskare sú volavky popolavé patriace k takémuto druhu ako Ardea cinerea firasa.
  3. Ardea cinerea monicae - na pobreží Mauritánie.

Rodové rozdiely

Загрузка...

Nie je ľahké rozlíšiť zástupcov rôznych pohlaví, aj keď sú pozorne vnímaní. Líšia sa však veľkosťou. Preto, ak sa stretnete s dvomi osobami rôznych pohlaví, ktoré sú v blízkosti, môžete určiť pohlavie. U samcov je krídlo dlhšie - 46 cm a dĺžka zobáku zvyčajne presahuje 12 cm, u samíc sú tieto časti tela kratšie o niekoľko centimetrov alebo viac.

rozmnožovanie


Volavka popolavá je monogamný druh vtákov. To znamená, že tvoria pár a zostávajú pravdivé počas celého života. Už vo veku jedného alebo dvoch rokov sa jednotlivci stávajú sexuálne zrelými.

Počas obdobia párenia získava zobák jasnejšiu farbu, oranžovú alebo ružovú. Inokedy je sivá. Okrem toho ostatné časti tela vtákov sú jasnejšie. Vyskytuje sa u oboch pohlaví.

Volavky, ktoré žijú v chladnom alebo miernom podnebí, odlietajú na zimu. Vracajú sa s rozmrazením, ku ktorému dochádza v druhej polovici marca alebo začiatkom apríla. Hneď ako sa vtáky vrátia na svoje hniezdiská po zimovaní, začnú stavať hniezdo. Populácie, ktoré žijú v teplejších oblastiach a ne migrujú do zimy, nemajú žiadne špecifické obdobie rozmnožovania.

Po prvé, muž začne vybavovať hniezdo a potom - zavolať samicu. Tento rituál pre vtáky je veľmi nezvyčajný. Keď samec sivej volavky volá po žene, vydáva krútiaci zvuk, zatiaľ čo šíri krídla a zobá smerom nahor. Samica príde k jeho plaču, ale samec ju nenechá, jazda od hniezda. To sa stáva niekoľkokrát. Ale v tomto prípade, čím neskôr žena na výzvu odpovie, tým skôr ju prestane prenasledovať. Ak od začiatku usporiadania samcom hniezda uplynuli 2 týždne alebo viac, pár sa vytvorí okamžite. Potom dokončia usporiadanie hniezda spolu.

Zástupcovia hniezda tohto druhu sú umiestnené na veľmi vysokých stromoch alebo veľkých kríkoch. Materiál je vetvičky, vetvičky a trstina. Hniezdo je kužeľovitého tvaru, ploché, smerované nadol. Jeho priemer je 65-80 cm a výška je asi pol metra. Zástupcovia tohto druhu sú viazaní na svoje hniezdo. Z roka na rok sa vracajú na rovnaké miesto, kde produkujú potomstvo.

V priemere samica leží okolo 5 vajec. Ale niekedy sa ich počet pohybuje od 3 do 9. Sú to modré a biele škvrny. Vajcia sú často namierené z dvoch strán. Každé 2 dni volavka popolavá vajíčko. Ich šrafovanie začína hneď, ako sa objaví prvý. Vajcia sú vyliahnuté každým partnerom.

Po 27 dňoch sa mláďatá vyliahnu. Nemajú žiadne perie a potrebujú plnú starostlivosť o svojich rodičov. Len o týždeň neskôr sa objaví prvé perie. Trikrát denne šedá volavka pokrýva jedlo zo žalúdka a živí mladých. Často sa však stáva, že nie každý dostane jedlo. To vedie k tomu, že staršie, silnejšie mláďatá môžu jednoducho jesť mladšie. Niekedy im môžu ukradnúť jedlo.

Keď sa vek kurčiat blíži mesiac, pokúsi sa vzlietnuť prvýkrát a začať sa učiť loviť. Po ďalších 2 mesiacoch začínajú jednotlivci žiť nezávisle.

Bird hlas


Zástupcovia tohto druhu robia hrubé zvuky, ktoré sa podobajú hrkálke. Zdá sa, že kaskadujú, ale veľmi nízke a krátke. Taký vták počas letu vydáva zvuk. Tento hlasný výkrik je počuť dosť ďaleko. Pri tomto výkriku môže byť prístup vtáka rozpoznaný oveľa skôr, než bude v dohľade. Keď sa chystá pristáť, niekoľkokrát robí silný, ostrý výkrik, ktorý sa podobá aj hrkálke.

Volavka môže vydávať ďalšie zvuky. Najčastejšie ich možno počuť, keď sú vtáky v kolóniách a nie ďaleko od svojho hniezda, ako zvyčajne zostávajú ticho. Signál alarmu, ktorý reprezentuje typ volavky popolavej, je gagl. Keď vták vykazuje agresiu a vyjadruje hrozbu, vydáva sa dlhodobý vibračný výkrik.

Zaujímavé fakty

  1. Zástupcovia druhov sivých volaviek majú špeciálny systém unikátnych signálov, ktoré im umožňujú komunikovať. Vták je schopný vyjadriť rôzne emócie. Prítomnosť dlhého krku jej v tom pomáha. Keď je vták ohrozený, oblúkuje krk, akoby sa mal ponáhľať dopredu. Chomáč, ktorý sa nachádza na hlave, stúpa. Nasleduje výkrik.
  2. K dispozícii je aj uvítací signál. To sa prejavuje v kliknutí zobáku, keď vták vidí svojich kolegov. Správajú sa aj počas manželského rituálu.
  3. Mäso tohto vtáka je celkom možné jesť. Niekedy lovci strieľajú volavku, aby ju ochutnali. Ale podľa recenzií, nemá príjemnú chuť, takže lov pre tieto vtáky nie je príliš časté.
  4. Kedysi to bol pomerne populárny sokoliarsky objekt, ktorého objekt sa často vyberá presne sivou volavkou.

Video: Volavka popolavá (Ardea cinerea)

Загрузка...

Загрузка...

Populárne Kategórie

Загрузка...