Hrdý vlk - popis, lokalita, životný štýl

Hraví vlci sú veľmi zaujímavými zástupcami živočíšneho sveta. Tento druh patrí do radu psov. Zástupcovia druhov majú vynikajúce externé údaje. Keď ich vidíte, môžete sa rozhodnúť, že nie sú vlci, ale líšky. Koniec koncov, vlci z ľudstva sú veľmi podobní.

V skutočnosti, tento druh nemá nič spoločné s líškou. Nemajú ani vertikálnych žiakov, ktoré sú povinným atribútom výskytu líšok. Vlasť týchto úžasných zvierat je Južná Amerika.

Kde býva

Tieto zvieratá žijú v Brazílii, Bolívii, Paraguaji. Radšej žijú na pláňach pokrytých trávou a kríkmi. Môžete ich tiež vidieť na okraji močiarov. V horách títo vlci nežijú. Spravidla tu bývajú, kde žije veľké množstvo rôznych malých hlodavcov a iných zvierat. Mané vlci sa na nich živia.

vzhľad

Charakteristickým znakom zvierat tohto druhu sú štíhle nohy. Sú dosť dlhé a tenké. Ale táto funkcia nerobí tieto zvieratá rýchlo bežcami. Dlhé nohy umožňujú zvieraťu lepšie vidieť na dlhé vzdialenosti. To pomáha vlkom nielen loviť korisť, ale aj to, aby sa nestali obeťou lovca, ktorý na neho môže čakať.

Tieto dravce majú skôr mäkký plášť. Tvar papule a krku je veľmi podobný obrysu líšky. Majú predĺžený tvar. Vlci z hnoja sa vyznačujú plochými truhlicami, vztýčenými ušami a pomerne krátkym chvostom. Ich srsť, aj keď mäkká, je veľmi hrubá.

Zástupcovia tohto druhu majú červenohnedú farbu, ale na špičke chvosta, ako aj na brade, je ich vlna ľahká. Na nohách je srsť natretá tmavým odtieňom. V krku je dlhší ako na iných častiach tela. Ak sa zviera niečoho vystraší alebo sa niekoho snaží vystrašiť, táto vlna bude stáť na konci.

Táto vlastnosť je zdrojom myšlienky názvu druhu - vlk vlnený. Podobne ako ostatní členovia psej rodiny, tieto zvieratá majú 42 zubov. V závislosti od situácie a situácie sú vlci s ľudskou posádkou schopní robiť rôzne zvuky. Medzi sebou komunikujú pomocou hlasného a dosť dlhého vytí. Ak chcete vystrašiť a odvrátiť súperov, používajú hluchý reptanie. Pri západe slnka, môžu byť počuť nahlas štekanie.

Telo dospelého zvieraťa má v priemere dĺžku 1 m 25 cm, dĺžka chvosta sa pohybuje od 28 do 33 cm, hmotnosť dosahuje 22 kg. Pravidlom je, že vo voľnej prírode môže vlk žiť asi 12-15 rokov. Tam je zaznamenaný prípad, keď vlk žil 17 rokov. Medzi predstaviteľmi tohto druhu je veľmi častý mor.

Spôsob života

Rovnako ako všetky príbuzné druhy, aj vlci obyčajní bývajú aktívni v noci. V tejto dobe idú na poľovačku. Deň pre nich je čas na odpočinok. Vidieť vlkolaka v prírode je veľmi ťažké. Koniec koncov, tieto zvieratá na planéte nie sú toľko. Existuje hrozba vyhladenia tohto druhu a sú veľmi bojí človeka.

Lov vlkodlakov trvá dlho. Čakajú na svoju korisť a dlho čakajú. Útočí len vtedy, keď čaká na správny okamih. Kvôli veľkým ušiam, vlk hravý môže počuť korisť alebo hrozbu aj z diaľky. A vďaka dlhým nohám vlka vidí obeť aj vo vysokej tráve.

Dravec najprv zaklepe na povrch zeme svojou labkou, aby vystrašil svoju korisť, a potom ho zaútočí rýchlym trhnutím. Lov je ukončený s úspechom pre tento šikovný predátor takmer vždy. Jeho obeť, nenecháva šancu prežiť.

Vo voľnej prírode žijú samci a samičky tohto druhu v rovnakej oblasti. Zároveň chodia na poľovačku samostatne. Pred odchodom do postele sa tiež rozptýlia na svoje obvyklé miesta. Zaujímavé je, že pri držaní vlkov v zajatí, ako žena a muž sa zaoberajú výchovou svojich mladých spolu.

Muži tvrdo strážia územie, v ktorom žijú. Ak tam zostúpi nejaký nezvaný hosť, odtiaľ je vylúčený. Tieto zvieratá však medzi sebou nevykazujú agresiu. Ich postoj možno dokonca nazvať dobromyseľný. Útočníci sú veľmi zriedkaví.

Zástupcovia tohto druhu sú prirodzene sami. Život v balení nie je pre nich zvláštny. Medzi predstaviteľmi živočíšneho sveta nemajú vlci s osádkami nepriateľov. Ich hlavným nepriateľom je človek. Zvyčajne ľudia strieľať, keď dravci vyliezť do ich kôlne ukradnúť vtáka.

jedlo

Základom kŕmenia vlkmi z rôznych druhov sú rôzne malé zvieratá. Môžu jesť a vtáky, slimáky, vajcia a rôzne druhy hmyzu. Pravidlom je, že prehltnú celé jedlo, takmer bez žuvania. Je to spôsobené tým, že čeľuste týchto vlkov sú veľmi slabé. Pri veľkých zvieratách sa nedokážu vyrovnať. Preto vlci takéto zvieratá neútočia.

Ich čeľuste nie sú schopné rozbiť tvrdé, veľké kosti. Často sa vlkmi, ktoré sú obsadené, zaútočili na stodoly s hydinou, preto sú to ľudské obete. Takéto prípady sú však dosť zriedkavé. Prípady útokov týchto zvierat na ľudí nie sú známe. Ukazujú priateľskosť nielen vo vzťahu k sebe, ale aj k ľuďom. Strava s vlkmi obsahujúca nielen hniezdo, ale aj zeleninové jedlá. Milujú jesť banány. Ďalšie obľúbené jedlo z týchto zvierat - vlk bobule. Jedná sa o veľmi jedovaté plody, ale pomáhajú vlkovi uniknúť z veľkého počtu parazitov, ktorí žijú v jeho tele. Keď dozrievajú jahody a jahody, vlci s nimi tiež jedia s radosťou.

rozmnožovanie

Obdobie párenia vlkov spravidla spadá do obdobia od októbra do februára alebo od augusta do októbra. Záleží na tom, kde presne zvieratá žijú. V čase rozmnožovania postihuje hemisféru, v ktorej žijú vlci. Ich zaujímavým charakteristickým znakom od ostatných špičákov je, že nevykopávajú otvory, ale zostávajú na povrchu.

Trvanie gravidity u samíc tohto druhu je približne 2 mesiace. Po tomto sa narodí 2-6 mláďat. Šteniatka sa narodili v zime. Po narodení vážia približne 400 g, ale mladý rastú a vyvíjajú sa dostatočne rýchlo. Po 8-9 dňoch si už otvoria oči a po 3 týždňoch dostanú uši. Malé šteniatko obsadené psy sa vyznačujú zvedavosťou a hravosťou. Muži nie sú zapojení do výchovy detí. Samičky ich zdvihnú, nakŕmia a naučia ich loviť a prežiť vo voľnej prírode.

Je zaujímavé, že sa šteniatka narodili s krátkymi nohami. V procese rastu sa ich dĺžka postupne zvyšuje.

Veľmi dôležitou vlastnosťou týchto zvierat je, že nikdy neútočia na ľudí. Tieto prípady sa nikdy nezaznamenali. Spravidla sa vyznačujú svojím normálnym, mierovo milujúcim správaním voči ľuďom a ich bratom. Bohužiaľ, každý rok počet týchto zvierat neustále klesá. Tento druh je uvedený v Červenej knihe, pretože existuje veľké nebezpečenstvo vyhynutia.

Video: Vlk vlnený (Chrysocyon brachyurus) t