Imperial tamarin - popis, životný štýl

Vo svete existuje mnoho druhov opíc. Líšia sa svojím vzhľadom, veľkosťou, správaním. Opice žijú v mnohých častiach sveta. Jedným z veľmi zaujímavých a originálnych opíc je cisársky tamarín. Jedná sa o veľmi malé opice, ktoré patria do rodiny igrankovye. Majú jednu zaujímavú vlastnosť, vďaka ktorej sa dajú ľahko odlíšiť od iných druhov.

Ale tieto roztomilé opice sa líšia nielen svojím vzhľadom. V iných druhoch je vodcom samca muž, ale v tamarínoch cisár je situácia iná. V čele školy stojí najstaršia žena. Majú zástupcov rôznych pohlaví, ako to bolo, čiastočne zvrátené úlohy. Koniec koncov, v ich balení by muži mali dostať jedlo a tiež so sebou niesť mláďatá. Tento druh bol objavený v roku 1907. Uvažujme podrobnejšie, prečo tieto opice majú také meno? Aké sú ich charakteristické znaky? Kde žijú? Čo jedia?

vzhľad

Jedná sa o veľmi malých členov rodiny. Ich telo dosahuje hmotnosť 25 cm / din, dospelé zviera má telesnú hmotnosť približne 300 g. Jeho dĺžka zodpovedá telu. Vďaka takému dlhému chvostu tamaríny nevyzerajú tak malé, ako sú. Keď sa tamarin pohybuje stromami, chvost im pomáha vyrovnať sa. Prechádzajú zo stromu na strom a hľadajú si vlastné jedlo. Na hlave srsť rastie spôsobom, ktorý sa podobá "korunke". To je tiež jeden z dôvodov, prečo tento druh dostal takéto meno. Prítomnosť pazúrov je tiež charakteristickým znakom tohto druhu. Koniec koncov, ostatné primáty majú nechty na koncoch prstov.

Ich farba je tmavá, takmer čierna. Ale fúzy a fúzy kontrastovali s celkovou farbou srsti opíc. Tieto časti sú úplne biele, vyzerajú ako keby boli sivé. Táto vlastnosť je v nich najatraktívnejšia a vďaka tomu sa výrazne odlišujú od ostatných.

Časť názvu "cisárskych" zvierat dostala práve kvôli ich elegantnému fúzu. Keď vedci objavili tento druh, okamžite si pripomenuli, že jeden z nemeckých cisárov menom Wilhelm II mal presne ten istý fúzy. Takýto názov v tom čase výskumníci považovali za najvhodnejšie. Že to uviazlo za výhľadom.

habitat

Tento druh primátov žije v dažďovom pralese Južnej Ameriky. Môžu byť videné v krajinách ako Peru, Bolívia, ako aj v Brazílii.

Jedlo, životný štýl

Tieto opice sú stromové zvieratá. To je väčšinu času, ktorý trávia na stromoch. Na to je ich telo dokonale prispôsobené. Majú dlhý chvost, ktorý plní funkciu vyváženia, silné pazúry, ktoré pomáhajú držať sa kôry stromov, a hbité labky, ktorými sa opice držia na strome. Vzhľadom k tomu, že sú veľmi ľahké, môžu ľahko vyliezť aj na vrchol stromu, kde získajú najviac šťavnaté ovocie.

Spravidla sú len v hustom lese. Obchádzajú akýkoľvek otvorený priestor. Žijú v malých skupinách do 10 osôb. Každé stádo má svoje špecifické územie, ktoré tamaríny horlivo chránia pred prenikaním nepriateľov. Ak sa náhle na svojom mieste chcú usadiť aj iné takéto opice, majitelia územia im to nedovolia. Územie, ktoré zaberá jedna skupina tamarínov, je zvyčajne asi 30-40 hektárov. Obhajujú svoje územie nie svojimi mocnými pazúrmi a tesákmi. Taktiež útočia na tých, ktorí sa odvážia zraniť svojich najmenších.

Sociálna hierarchia v balíkoch je dobre vyvinutá. Domov je najskúsenejšia žena, po ktorej nasledujú všetky ostatné ženy. Ďalším krokom v hierarchii tamarinov sú deti. Muži tu zaberajú najnižšiu úroveň. V každej skupine obyčajne žijú 1-2 samce.

Ďalším zaujímavým rysom v správaní a životnom štýle týchto zvierat je pravidelný fúzy účes. Orezávajú si fúzy. V tomto procese zvieratá aktívne komunikujú.

Základom výživy týchto primátov je rastlinná potrava. Majú veľmi rád ovocie a bobule, ktoré sa neustále zbierajú z kríkov a stromov v dažďovom pralese. Ich obľúbenou pochúťkou sú mladé vetvičky a listy. Niekedy jedia kvety.

Živočíšna potrava je tiež prítomná v strave týchto zvierat. Z času na čas lovia žaby a jašterice. Ak chytia vtáčie vajcia v hniezde, aj jesť.

rozmnožovanie


Počas obdobia párenia môže samičie cisársky tamarín mať viac ako jedného partnera. Ak skupina nie je jedna, ale niekoľko mužov, bude to spárovať s každým. Poradie závisí aj od pozície v hierarchii.

Tehotenstvo predstaviteľov tohto druhu trvá približne 45 dní. Keďže toto obdobie je príliš krátke aj pre takéto malé zvieratá, deti sa rodia malé, bezmocné. Po narodení vážia iba 35 g.

Ale aj novonarodené tamaríny na tvári už majú charakteristické úponky a bradku. Keďže matriarchát vládne v ich spôsobe života, muži sa o deti starajú. Neustále nosia deti na sebe a dávajú im samicu len na čas kŕmenia.

Po 3 mesiacoch sú deti schopné jesť a pohybovať sa. Po roku a pol mladí muži opustia kŕdeľ, aby sa stali členmi druhého. Samice zostávajú vo svojej rodine.

Vo voľnej prírode je dĺžka života asi 11-15 rokov.

Počet

Dnes sa tento druh považuje za „zraniteľný“, hoci počet tamarínov ešte nedosiahol kritickú úroveň. Často sa tieto nezvyčajné primáty stávajú obeťami pytliakov. Oni sú chytení predávať v zbierkach alebo zoologických záhradách.

Počet zástupcov tohto druhu, ako aj ostatných obyvateľov tropického lesa je ovplyvnený zničením ich prírodného prostredia. Koniec koncov, dažďové pralesy na ich rodnom kontinente sa veľmi intenzívne ničia. Ako výsledok, opice jednoducho nemajú miesto na život a získať svoje vlastné jedlo.

Video: Imperial Tamarin (Saguinus imperator)