Wombat - opis, lokalita, životný štýl

Wombats sú nepochybne jedinečnými zástupcami živočíšneho sveta. Koniec koncov, existovali na našej planéte pred mnohými miliónmi rokov. Mnohé druhy tohto zvieraťa vymreli, ale stále máme možnosť ich vidieť.

Dnes existujú 2 rody, ktoré patria do rodiny wombats. Zahŕňajú 3 druhy. Tam je krátkosrstý wombat, rovnako ako rod dlhosrstých wombats, ktorý zahŕňa dlho-vlasy, rovnako ako Queensland wombat. Skoršie na našej planéte bolo oveľa viac druhov, ale v procese evolúcie väčšina z nich zmizla. To prispelo k rôznym dôvodom. Je známe, že existovalo aspoň 5 rodov. Predtým boli pandy považované za príbuzných týchto zvierat, pretože majú veľa spoločného.

Ale asi pred 36 miliónmi rokov sa tieto zvieratá začali vyvíjať pozdĺž rôznych ciest evolúcie. V dôsledku toho sa vzdali a získali svoje charakteristické črty. Ak sa pozriete na obrázky wombats a pandy, môžete stále sledovať určitú podobnosť.

popis

Wombats sú bylinožravce. Žijú v Austrálii. Navonok, zástupcovia tohto druhu vyzerajú ako drobní medvede a trochu ako morčatá. Dĺžka tela dospelých je približne 70-120 cm, hmotnosť sa pohybuje od 20 do 40 kg.

Majú pomerne hustú, ale kompaktnú ústavu. Telo wombatov je malé a hlava a končatiny sú veľké a silné. Tieto zvieratá majú malý nerozvinutý chvost. Ich vlna je sivá.

Zvláštnosťou tohto druhu je, že zadná časť tela má nezvyčajnú štruktúru v porovnaní s inými cicavcami. Na zadnej strane majú veľa chrupavky, koža je stvrdnutá, sú tu kosti. To všetko je štít. Zviera ho používa na ochranu svojho domova. Napríklad, ak sa niekto chce dostať do diery do wombatu, zviera sa jednoducho otočí ku vchodu do zadku. Takže blokuje priechod do diery a potom môže zničiť nepriateľa proti jeho stenám.

Osobitnú pozornosť si zaslúži hlava Wombat. V porovnaní s veľkosťou tela má veľkú veľkosť. Tvar hlavy je trochu sploštený. Ak je wombat v nebezpečenstve, môže sa brániť hlavou alebo ho dokonca použiť na útok na nepriateľa. Zároveň robí pohyby, ktoré vyzerajú ako zadok, hoci toto zviera nemá rohy.

Čeľusť a zuby v ich štruktúre majú mnoho podobností s čeľusťami hlodavcov. V porovnaní s inými vačnatcami majú wombats menej zubov. Zhora a dole majú 2 rezáky. Okrem toho sú tu žuvacie zuby. Ale tá strana chýba.

Tieto zvieratá majú veľmi silné silné labky. Každý má 5 prstov, z ktorých každý má pazúry, potrebné pre zvieratá, aby vykonávali rôzne akcie. Je to s týmito pazúrmi, ktoré wombats dokonale kopať svoje diery.

Tieto zvieratá sú známe svojou schopnosťou vykopať celé kráľovstvo pod zemou. Mnohí výskumníci sa domnievajú, že wombats sú najschopnejší a najväčší bagre medzi všetkými zvieratami. Jeden jedinec môže vykopať skutočný tunel, ktorého dĺžka bude asi 20 m, a ich nory dosahujú šírku 3 m. Ich labky majú malú dĺžku. To však nebráni tomu, aby zvieratá vyvíjali rýchlosť až 40 km / h. Ak je to potrebné, môžu ľahko vyliezť na strom alebo plávať v rybníku.

Spôsob života


Austrália je domovom týchto nezvyčajných zvierat, ale môžete sa s nimi stretnúť aj na ostrove Tasmánia.

V prírode existuje mnoho zástupcov tohto druhu. Ale vidieť toto zviera môže byť zriedkavé. Je to spôsobené tým, že zástupcovia tohto druhu trávia veľa času v podzemí. Žijú v oblastiach, kde je pôda suchá, nie kamenitá, nie je tu podzemná voda. Tiež im bránia rôzne korene stromov a vegetácia. Vyberajú pôdu, v ktorej je najjednoduchšie kopať veľký priestranný tunel.

Z takýchto noriek, ktoré zvieratá vykopávajú pre svoju rodinu, sú celé obce vybudované v podzemí. Pozostávajú z priestranných obydlí, ako aj z malých ulíc, cez ktoré sa zvieratá ľahko pohybujú v známom prostredí. Väčšinu času sú presne v podzemných domoch. Tu spia vo dne av noci prichádzajú na povrch pri hľadaní potravy.

Zástupcovia tohto druhu žijú v skupinách pozostávajúcich z veľkého počtu jednotlivcov. Takéto skupiny zaberajú veľké územie. Často to môže byť veľké pole, ktorého rozloha dosahuje 20-25 hektárov.

Členovia skupiny označujú územie s výkalmi, ktoré sa podobajú kocke v ich forme. Týmto spôsobom definujú hranice majetkov.

Tieto zvieratá majú skôr pokojnú povahu. Človek sa nebojí. V prírode nemajú žiadnych nepriateľov. Ak však niekto zasiahne na ich územie, bude ho agresívne brániť. Ak majú pocit, že sa blíži nebezpečenstvo, okamžite sa otočia svojimi veľkými hlavami, vydávajú zvuky, ktoré sa podobajú na sračky.

Nepriateľ často rozhoduje, že je lepšie, aby sa s takýmto agresívnym nepriateľom nepadol. Ak však súper ustúpi, môže medzi zvieratami začať bitka. Bojuje wombats hlavu, ako by butting nepriateľa. Všeobecne platí, že zástupcovia tohto druhu vedú mierový životný štýl, ak nie sú v nebezpečenstve.

jedlo


Tieto zvieratá sú považované za skutočných gurmánov, ktorí jedia len vysoko kvalitné rastliny. Dostávajú jedlo pomocou pazúrov. Ich obľúbenou pochúťkou sú šťavnaté výhonky, korene. Tiež milujú mach, bobule a niektoré druhy húb. S pomocou zubov, pier a horlivého čuchu si tieto jedinečné zvieratá vyberajú pre seba len to najlepšie jedlo. Dávajú prednosť najmladším, nie tvrdým výhonkom, nakrájajte ich na samotný koreň a vychutnajte si vynikajúcu chuť.

Zvláštnosť týchto úžasných zvierat spočíva aj v tom, že proces trávenia v nich je extrémne pomalý v porovnaní s inými cicavcami. Strávia jedlo 14 dní. Nepotrebujú vodu vo veľkých množstvách. Týmto sa podobajú na ťavy. Wombat dosť na použitie 22 m tekutiny za deň na každý kilogram hmotnosti. Smäd a sucho, vydržia bez ťažkostí.

rozmnožovanie

Chov wombatov prebieha v každom ročnom období, ale v suchých oblastiach môže závisieť od počasia. Sú to vačice, ale ich tašky nie sú umiestnené vpredu, ale vzadu. Vďaka tejto samici je vhodné vykopať zem a do tašky sa nedostanú žiadne nečistoty.

Ich tehotenstvo je veľmi krátke - asi 20 dní. Narodilo sa len jedno mláďa. Samica má na svojom tele dve bradavky, ale súčasne nemôže niesť dve deti. Malý wombat je v materskej taške asi 8 mesiacov. Stále sa o neho stará. Po tom, on opustí tašku, ale matka stále stará o mláďa asi rok. Tieto zvieratá žijú vo voľnej prírode asi 15 rokov. Keď sú držané v zajatí - do 20-25 rokov. Záleží na potravinách a podmienkach zadržania.

Video: Wombat (Vombatidae)