Deryaba - popis, lokalita, zaujímavé fakty

Takýto spevák ako Blackbird Deriab je považovaný za najväčšieho predstaviteľa rodiny kosov, pašerákov. Najčastejšie sa tento druh vtákov nachádza v krajinách strednej Európy. V chladnom období, drozd často zostáva s ľudským bývaním, priťahuje jedlo, ktoré ľudia umiestnia do krmív špeciálne inštalované pre kŕmenie vtákov.

Dĺžka tela vtáka dosahuje 27-30 cm, hmotnosť - asi 140 gramov. Sexuálna zrelosť týchto vtákov prichádza po dosiahnutí mladého vtáka 1 rok. Obdobie hniezdenia a následný chov - od skorej jari do začiatku leta. Počet vajec v spojke - až 5 kusov. Doba inkubácie je približne 2 týždne. Liahnutie mláďat je kŕmené asi 20 dní, až kým sa nestanú nezávislými a nezačnú prijímať potravu pre vlastné jedlo. Priemerné trvanie drozdov deryabu v prirodzenom prostredí nepresahuje 10-11 rokov.

Najbližšie príbuzné druhy, rozdiely

Najbližšie príbuzné druhy drozd sú tieto vtáky: drozd biely, hrdzavý, poľný, spev a čierny.

Ako bolo uvedené vyššie, Deriaba je najväčší druh vtákov z čeľade drozdov. Perie šaty vtáka je šedá, na bruchu sú charakteristické tmavé škvrny. Keď je vták vo vzduchu, môžete vidieť jeho vnútornú časť krídla, ktorá má bielu farbu. Zástupcovia tohto druhu sú takmer na celom území strednej Európy. Všimnite si, že tieto vtáky sú podmienene migrujúce. To znamená, že v chladnom období sa v dôsledku mierneho podnebia presúvajú do teplejších a atraktívnejších oblastí. S nástupom jari sa vracajú na svoje hniezdiská.

Vlastnosti napájania

Jeden z obľúbených pochúťok sherry - rôzne bobule dozrievania na jeseň na stromoch a kríkoch. Okrem bobúľ, drozd stravy tiež obsahuje rôzne druhy ovocia, hmyz žijúci v pôde a červami. Pri hľadaní potrebného jedla si vtáky spravidla vyberajú otvorené priestory s riedkou trávnatou vegetáciou. Na rozdiel od svojho blízkeho spevavého speváka, tento druh vtákov sa pohybuje po zemi s rýchlejšími krokmi, udržuje sa rovno. Často drozd, pri hľadaní svojho jedla, charakteristicky nakloní hlavu.

Bolo zistené, že v obzvlášť zlých zimách sa často vyskytujú v mestských parkoch, čo sa vysvetľuje vyššou teplotou vzduchu ako mimo mesta. V rámci mestských hraníc je spravidla tenšia snehová pokrývka, ktorá vtákom uľahčuje nájsť potravu na zemi.

Prírodné prostredie

Najčastejšie sa veľký drozd nachádza v Európe, s výnimkou severných oblastí Škótska, Nórska.

Pred niekoľkými desaťročiami bol hlavným biotopom tohto druhu vtákov lesné plochy, avšak ich masívna ťažba prinútila vtáky prispôsobiť sa novým životným podmienkam. Okrem lesov (zmiešaných), drozd možno nájsť v okolitých lesných plantážach, v pomerne starých záhradách a kríkoch.

S nástupom jesene sa šťavnaté, zrelé bobule stromov a kríkov stávajú najvýhodnejšou potravou pre vtáky, pre ktoré sú vtáky pripravené prekonať aj pomerne veľké vzdialenosti.

Chovateľské funkcie

Koniec studenej sezóny sa zhoduje so začiatkom obdobia začiatku hniezdenia kosov, ktoré sú rozdelené na páry a hľadajú vhodné miesto na stavbu hniezda. Ukladanie vajíčok samičkou sa vykonáva skoro na jar (od marca do apríla), pretože po objavení potomkov môžu drozd dostať dostatok potravy na kŕmenie svojich kurčiat (slimáky, dážďovky, larvy rôznych druhov hmyzu).

Samice žien sa spravidla venujú výstavbe a usporiadaniu hniezda, na výstavbu sa používajú suché porasty a vetvy stromov. Hotové hniezdo má tvar misy, podnos je obložený trávou a machom.

Všimnite si, že hoci hniezda týchto vtákov sú dosť veľké, napriek tomu sú veľmi nedbalé. Hniezda drozdov sa spravidla nachádzajú v dostatočnej výške na rozvetvení vetiev veľkých stromov. Často sú spustošené dravcami. Na jednu sezónu vykonáva samica jedno kladenie vajec (maximálne množstvo je 4-5 ks).

Bird hlas

Drozd Lyabye začína spievať svoje piesne s nástupom prvého tepla, spravidla vták robí krátke kopyto, sedí vysoko na strome. Všimnite si, že hlas a piesne samotného tohto druhu vtákov sa trochu podobajú spevu jedného z ich najbližších príbuzných - kosa, avšak rulades sú melancholické rouby. Pri lete robia kosi aj určité zvuky, ktoré sa podobajú praskavému zvuku zubov hrebeňa, keď sú po ňom štiepané.

Pozorovanie druhu

Mnohí ornitológovia hovoria, že je najlepšie pozorovať drozd uprostred svetlých lesov, na malých lúkach alebo lesných pôdach. S nástupom jesene si tento druh pernatých druhov vyberajú mestské parky, kde sa plody, ktoré dozrievajú na kríkoch a stromoch, stávajú ich hlavným jedlom.

Zaujímavé fakty

  1. Najväčší členovia rodiny drozdovykh sú počúvaní, počas dažďa robia špeciálne zvuky, čo je dôvod, prečo sa v niektorých oblastiach tieto vtáky nazývajú „vetrovky“.
  2. Počas obdobia hniezdenia drozd z jabĺk vykazuje pomerne silnú agresiu voči iným vtákom, čo sa vysvetľuje ochranou vlastného územia a hniezda. Tieto drozdy sa odvážne ponáhľajú na nezvaných hostí, čo ich odvádza od miesta hniezdenia (dravé vtáky, mačky a dokonca aj ľudia).
  3. Dnes je najrozšírenejšia drozd v mestských zónach.
  4. Rodina drozdov zahŕňa pomerne veľa druhov vtákov, vrátane vtákov ako robin, slávik, tráva a iné. Asi dva tucty druhov vtákov patria k rodu prítomných drozdov, obývajúcich územie Európy.
  5. Často sa vrecovina v krajine ako Škótsko nazýva neupraveným drozdom, ktorý je spôsobený neopatrnosťou hniezda postaveného vtákom.
  6. Piesne vtáky žijúce v severnej časti Európy najčastejšie lietajú do krajín ako Francúzsko a Španielsko pre zimnú chatu.

Porovnanie druhov s drozdom

Na rozdiel od spevu drozdu, taká forma ako má talkab väčšiu veľkosť, a sivé perie oblečenie počas chladného obdobia. Škvrny na krku a bruchu pieseň drozd sú niekoľko odtieňov tmavšie.

Veľkosť krídla vtákov tohto druhu je o niečo väčšia ako veľkosť piesňových drozdov. Súčasne, v druhej, vnútorná časť peria kryt krídel je žltkastá, a v zadnej - biela.

Zobraziť ochranu

Populácia tohto druhu spevavých vtákov, ako sú drogy z hmly, sa každoročne znižuje v dôsledku masívneho odlesňovania lesov. Z tohto dôvodu sú tieto vtáky nútené prispôsobiť sa novým podmienkam života, čo sa prejavuje ich premiestnením na malé plantáže pozdĺž polí, starých záhrad a mestských parkov.

Video: vrece (Turdus viscivorus)