Austrálska echidna - opis, lokalita, životný štýl

Vedci museli vo svojej dobe zorganizovať horúcu diskusiu, aby dospeli k spoločnému názoru, ktorý druh a trieda klasifikujú takéto nezvyčajné zviera ako echidnu. Celá obtiažnosť spočívala v tom, že jej vzhľad pripomína dikobraz, pretože celé telo je pokryté ihlami a toto zviera patrí do rodiny hlodavcov. Ale ona kladie vajcia pokračovať v závode, a to je typické najmä pre zástupcov vtákov. Potomstvo je vo vrecku. Takže toto je vačica, podobná vačici alebo klokanovi. Okrem toho, mladé krmivo pre materské mlieko, a to je privilégium triedy cicavcov, jedlo sa vyrába ako mravenečník. Mimochodom, pretože táto kvalita má iný názov - ostnatý mravenečník. Pravdepodobne preto v mytológii existuje Echidna - žena s krásnou tvárou a nechutným charakterom, ale telo hada sa nazýva stoglav.

Vedci však určili miesto echidny v klasifikácii zvierat, a to aj v rodine cicavcov, odlúčenie monotrém.

Opis druhu

Ostnatý mravenec patrí k malým zvieratám, pretože dosahuje dĺžku maximálne 40 cm.

Hlava echidny je dosť malá. Hladko rastie spolu s telom. Dlhé a podlhovasté papuľa končí veľmi malým ústom, čo je druh trubice, podobný zobáku.

Charakteristické sú skôr dlhý jazyk a úplná absencia zubov. Ale nie sú potrebné, pretože jazyk je lepkavý, a len to pomáha zvieraťu jesť. Echidna sa môže olizovať z akéhokoľvek povrchu bezstavovcov, ktorý sa drží na dlhom jazyku.

Končatiny zvieraťa sú pomerne krátke, ale silne vyvinuté, svalnaté. Na nich je 5 prstov. Končia ostrými plochými pazúrmi. Takéto pazúry pomáhajú echidne vykopať zem, aby sa dostali k kopci a zničili jej steny. Termiti - výborné jedlo pre echidnu.

Zadné nohy sa však vyznačujú tým, že pazúry na nich sú dlhšie. Vďaka tomu je možné kožušinu očistiť a zbaviť sa hromadenia drobného hmyzu. U samcov už v dospelosti sa na zadných končatinách objavuje malá ostroha.

Echidna má krátky chvost, takmer nepostrehnuteľný. Je pokrytá silnou vrstvou kožušiny a tŕňov a spája sa s telom.

Celé telo zvieraťa zo strán na chrbát je pokryté dutými, ale veľmi tuhými ihlami. Ich dĺžka je asi 6 cm a farba môže byť odlišná a nerovnomerná - od bielej až žltej až hnedej, najčastejšie s čiernymi koncovkami. Tento povlak je modifikovaný, v ktorom hrá hlavnú úlohu keratín.

Ale aj vlna tohto zvieraťa je k dispozícii. Je hrubý a veľmi tvrdý av oblasti uší je najhrubší a najdlhší. Jeho farba môže byť buď hnedá alebo čierna. Kožušiny iba čiastočne pokrývajú ihly. Tí jedinci, ktorí žijú v chladnejších oblastiach, kde padá sneh, majú vlnu dlhšiu ako ihly.

stanovište

Echidna sú majetkom Novej Guiney. Väčšinou žijú v juhovýchodnej časti. Tieto zvieratá žijú aj v Austrálii.

Predovšetkým biotopy sú lesy a miesta s veľmi husto obývanou vegetáciou. Môže sa echidna cítiť v bezpečí len ukrytím v listoch alebo v koreňoch stromov. Ale aj zviera sa skrýva v malých jaskyniach a skalnatých štrbinách, nory, ktoré boli predtým vykopané inými drobnými zvieratami.

Spôsob života

Vo dne, keď je horúca a je okolo neho mnoho nepriateľov, echidna uprednostňuje byť v jej prístrešku, ale keď príde noc, príde chlad, ktorý dáva život, zviera ide na lov.

Echidna nie je ťažké prispôsobiť sa rôznym podmienkam. Ak žije v púšti, potom v chladnom počasí je aktívna počas dňa.

Ak sa náhle objaví nebezpečenstvo, malé statočný zviera sa môže postaviť. Jeho správanie v tomto prípade je veľmi nezvyčajné: podarí sa mu, samozrejme, rýchlo kopať do zeme. pôda uvoľnená. Skrýva takmer polovicu a militantne demonštruje svoje ostré ihly. To môže tiež stočiť do lopty, opäť, zameriava ihly na nepriateľa, ak terén bol pevný. Avšak, v tomto prípade, nepriatelia zvierat, a to je predovšetkým líška, pes dingo, prasa, útok v nechránenej časti brucha.

Ak sa však objaví najnebezpečnejšia hrozba pre život, potom nie je hanebné utiecť. Tu zviera prichádza na pomoc svojim, hoci krátkym, ale silným nohám. Pomáhajú rýchlo ponáhľať a ukryť sa. Echidna je dobrý plavec a môže byť zachránený pred nebezpečenstvom a nad vodou, prekonaním značných vzdialeností.

Jednotlivci žijú každý samostatne, bez trvalého prístrešia a ich obmedzené územie je neustále chránené. Susedné farmy sa však môžu ukladať na seba a nevyvolávajú sa veľmi horúce diskusie o tejto otázke.

Keď prichádza zima, zviera môže upadnúť do malého hibernácie, aj keď sa rozhodlo, že viper nebude pripisovaný triede tých zvierat, ktoré počas zimného obdobia prezimujú. Takže príroda sa stará o zviera, pretože nemá potné žľazy, a preto nie je ľahké prispôsobiť sa meniacim sa teplotám. Je potrebné výrazne zmeniť teplotný režim, pretože všetka aktivita zmizne, zviera v tomto čase je iná letargia a letargia. Nahromadený podkožný tuk pomáha zvieraťu prežiť bez potravy počas 4 mesiacov.

Čo jej?

Jedlo zvieraťa sa nelíši v osobitnej odrode. Jedná sa hlavne o termity a mravce, malé červy a mäkkýše. Ak sa chcete dostať k termitom a mravcom, musíte najprv tvrdo pracovať. Na tento účel sa používajú časti tela. So svojimi silnými labkami zviera vykopáva mravenisko alebo termit plnú chutného hmyzu a tiež odstraňuje kôru zo stromu alebo posúva kamene na zem. Všetky akcie sú zamerané na tie oblasti, kde sa skrýva lahodný hmyz. S pomocou nosa zviera skúma pôdu pod listami a spadnuté zlomené vetvy.

Akonáhle je cieľ nájdený, je čas začať lepkavý jazyk. Zbierajúc na ňom potravu, opäť s pomocou jazyka, korisť je pritlačená k oblohe a rozdrvená. Takže absencia zubov nespôsobuje žiadne ťažkosti.

Mletie prebieha v tráviacom trakte, kde padajú aj rôzne kamene, palice, zrná piesku. Zúčastňujú sa aj na drvení potravín.

Dôležité obdobia

V zime sa začína obdobie párenia echidny. Toto austrálske obdobie trvá od mája do septembra. Predtým sa muži, ktorí žijú oddelene, zjednocujú a vytvárajú skupinu asi 6 jedincov, spolu s nimi je jedna žena. Žijú spolu mesiac, kŕmia sa spolu. Potom prichádza druh romantického obdobia. Je dôležité, že muži sa starajú o pani. To sa prejavuje v nasledujúcom správaní: po čichaní začnú páni strkať nos do oblasti chvostu ženy.

Keď je čas na párenie, samci obklopujú budúcu matku a začína svadobný tanec, počas ktorého majú podkoní čas urobiť dosť veľký 25 centimetrový výkop v blízkosti samice. Na určenie víťaza je nevyhnutné. O niekoľko minút neskôr začína bitka, počas ktorej sa každý snaží vytlačiť nepriateľa z čiary. Víťaz si zaslúži pokračovať v pretekoch.

Samica si po 3-4 týždňoch položí malé, s hráškovým vajcom s mäkkou škrupinou. Počas tohto obdobia má tašku, kde je uložená. Malá echidna, nahá, sa objaví už po 8-12 dňoch. Ale zviera uvidí svet len ​​po 45 - 50 dňoch, ale teraz sa vyvinie pod spoľahlivou ochranou matky. Teraz sa však potichu pestuje a kŕmi materským mliekom. Vchádza do dieťaťa, vystupuje v póroch kože v dvoch mliečnych zónach. Cicavce patriace k monotremám sa vyznačujú neprítomnosťou bradaviek.

Potom, keď sa objavia ihly, pre dieťa, echidna nájde veľmi odľahlé miesto a opustí ho. Najčastejšie je to miesto na zemi, kde dieťa nie je v nebezpečenstve. Návšteva iba raz za 4-5 dní na kŕmenie mliekom, na vyučovanie mnohých trikov, ktoré pomôžu nájsť jedlo a zachrániť život v budúcnosti. A tak to trvá 5-6 mesiacov. Keď toto obdobie skončí, dospelý, silné dieťa už nepotrebuje starostlivosť. Teraz je úplne pripravený na nezávislosť a bude sa môcť chrániť.

Samica, ale nie každá, môže produkovať potomstvo dvakrát ročne.

Priemerná dĺžka života tohto zvieraťa je až 17 rokov. Existujú však prípady, keď žili v zoologických záhradách oveľa dlhšie.

Video: Austrálska echidna (Tachyglossus aculeatus)