Tawny owl - opis, lokalita, zaujímavé fakty

Vousatá sova je právom považovaná za jedného z najkrajších vtákov žijúcich v rozlohe našej vlasti. Vtáky sú sivej farby, s mnohými inklúziami rôznych odtieňov. Ak sa s ňou stretnete v prírode, môžete slušne obdivovať krásu prezentovaného jednotlivca. Vďaka ich opečeniu sa títo vtáci dokonale maskujú, doslova sa spájajú s prostredím. Tento druh plemena dostal svoje meno kvôli tmavým škvrnám umiestneným v spodnej časti zobáku. V krku je vidieť belavý golier a v spodnej časti je vidieť malé brady.

Vlastnosti a opis

  1. Jednotlivci tejto skupiny patria k nočným obyvateľom, ktorí sú bdelí a lovia v tme. Pero je hrubé a vyčnievajúce, vták je veľmi našuchorený. Ak porovnáme externé údaje a hlavné charakteristiky, títo jedinci sú dosť silní a pôsobiví.
  2. Svojimi rozmerovými vlastnosťami sú sovy dosť veľké ako médium. Ich hmotnosť je 900 gramov. v priemere. Pozdĺž dĺžky vtákov rastú do 50 cm, vo všetkých ohľadoch horšie ako kongénna sova.
  3. Vo všeobecnosti sú všetky externé údaje charakteristické pre rodinu sova. Chýbajú však uši peria na hlave, ktoré odlišujú týchto jedincov od ostatných. Hlava sa zdá byť šikmá, veľká. Neexistujú žiadne roztomilé rysy v ich vzhľad, vtáky vyzerajú skôr desivé.
  4. Zobák je vysoký, stláčaný z bočných častí. Plumage štruktúra voľné a lepenie na boku. Jednotlivci sú červenkastej alebo sivastej farby. Všetky perie je pokryté škvrnami hnedého odtieňa.
  5. Keď sa vták pohybuje cez svoje územie v noci, je vedený jeho lokátormi. Pod nimi sú kožné záhyby, ktoré predstavujú ušnice na prednej strane. Sú ukryté pod hustým perím, ale svoju funkciu vykonávajú dobre. Sovy na veľkú vzdialenosť počujú blížiacu sa hrozbu.
  6. Sluchadlo umiestnené na ľavej strane je menšie ako pravá časť. Typicky je tento jav charakteristický pre celú rodinu sovy. Avšak u tohto druhu sa tento aspekt prejavuje tak dobre, že sa deformuje aj lebka. Pokiaľ ide o odtieň očí, sú hnedé, tlmené.

Spôsob života

  1. Tieto vtáky sú široko distribuované v európskych krajinách. Stretli sa aj v Ázii, na severnej strane Afriky, v Spojených štátoch amerických. Sovy nie sú zriedkavé, ale radšej sa držať ďalej od ľudí. Aj v miestach našej krajiny sú títo zástupcovia rodiny.
  2. Tawls, obyčajný na Sibíri a Ural, majú prevažne sivastý opeň tón. Ak vtáky žijú na juhu alebo severne od pevniny, sú červenkastej farby so svetlým nahnedlým tónom. Tie vtáky, ktoré žijú na Kaukaze, sú pigmentované kávou a hnedými tónmi s čiernymi škvrnami.
  3. Tieto vtáky sú zaujímavé z hľadiska správania, sú veľmi odvážni, pre svoju rodinu alebo pár budú dokonca roztrhať silný predátor. Vyberte si polovicu pre život, monogamný od prírody. Pri odoslaní na výber miesta bydliska, riadený prítomnosťou hrán a glade. Z týchto miest je najlepší prehľad av dôsledku toho schopnosť chytiť korisť.
  4. V živote sú tieto vtáky podobné ostatným obyvateľom sovy. Aktívne trávia čas v noci, vopred sa pripravujú na nájazdy, získavajú silu. Keď je slnko pri západe slnka, vtáky začnú robiť odvážne a krvilačné útoky.
  5. Vďaka širokým krídlam je let veľmi tichý, nie sú tam žiadne vzduchové chvenie. Korisť nemá čas na to, aby pochopila, čo je to záležitosť, ako sa okamžite stane jedlom. Charakteristickým znakom týchto vtákov je ticho, hovoria málo a prakticky sa neprekrývajú. To sa môže stať len v noci pri love.
  6. Vtáky sú vo svojich vlastnostiach sedavé. Môžu opustiť vykurované miesto, migrovať do iných regiónov na zimné obdobie. Ale je to veľmi zriedkavé. Skúsení odborníci však nepreukázali, čo presne ovplyvňuje takéto správanie.
  7. Vtáky sú vždy ostražití, najmä počas dňa. Sú pripravení na nebezpečenstvo. Ak sa podľa ich názoru hrozba blíži, potom jedinci okamžite stlačia perie a stanú sa doslova neviditeľnými medzi stromami. Môžu buď ponáhľať k útoku, alebo opustiť miesto bez hluku.
  8. Považovaní predstavitelia vlastného druhu sa môžu postaviť za seba. Ak sa jeden z cudzincov priblíži k hniezdu sova, bude veľmi kruté brániť sa. Okrem toho sa takéto vtáky neboja ani medveďov. Preto je lepšie, aby obzvlášť zvedaví a predátori obišli hniezda týchto sov.
  9. Chráni svoje vlastné mláďatá, sovy zanechávajú hlboké jazvy a dokonca otočia oči páchateľov. Aj pri stretnutiach a vážnych bojoch s jastrabmi sú jednotlivci vždy víťazmi. Stojí za zmienku, že sovy sa snažia udržať svoje vlastné územie, rešpektujú aj hranice iných príbuzných.
  10. Akonáhle nezvaný hosť vstúpi na takéto územie, títo vtáci ho začnú aktívne prenasledovať. V tomto prípade hlasno a rozhorčene začnú kričať. Vtáky tiež vykazujú ohrozujúce správanie. Sovy bez akéhokoľvek strachu útočia na psov, líšky, mačky a ľudí. Stojí za zmienku, že ignorujú provokácie otravných havranov.

jedlo

  1. Uvažovaní jedinci v starovekom Rusku sa nazývali nenásytnými tvormi, preto sa nazývali sovy. Stojí za zmienku, že tawny, aj keď nočné dravce, nesnažia sa zaútočiť na veľkú korisť.
  2. Tawny sovy pri nočnej návšteve v hluchých lesných húštiny. Mlčali ticho medzi stromami a hľadajú rôzne drobné hlodavce. Často sú obeťami šteniatka a zveri. Sovy často útočia na obete prepadnutia.
  3. Doslova za zlomok sekundy, vtipný pes dobieha so svojou obeťou. Počas lovu sa títo jedinci spoliehajú nielen na videnie, ale aj na vynikajúci sluch. Vo väčšine prípadov sova útočí na obeť s presnosťou do 6 m.
  4. Zastúpení jednotlivci sa často usídlia v blízkosti ľudí, ktorí majú poľnohospodársku pôdu. V dôsledku toho sovy uľahčujú poľnohospodárom, keď sa chytia drobní hlodavci. Takéto vtáky často útočia na malé vtáky, ktoré sú aktívne v noci.
  5. Často takéto sovy spôsobujú lovcom veľa problémov. Problém je v tom, že pazúry kradnú kože malých zvierat a guľôčok. Vtáky jednoducho berú korisť z pascí. Rogues nemajú čas prísť na trofej. Okrem toho sa sovy živia obojživelníkmi, bezstavovcami a rôznymi plazmi.

rozmnožovanie

  1. Často sa hniezda dotknutých osôb nachádzajú v dutinách lesných stromov. Najčastejšie sa obydlia nachádzajú na poťatých okrajoch, neďaleko od machových bažín a pod strechou opustených domov. Takéto sovy často kladú vajíčka iným vtákom.
  2. Keď sa vtáky vyliahnu samou spojkou, mladí sa objavia po 5 týždňoch. Po 1 mesiaci sú kurčatá na krídle a opustia domov. Po ďalších 3 - 4 mesiacoch sa stanú úplne nezávislými.

Dotknutí jednotlivci majú jedinečný charakter. Rodičia vždy ostro chránia svoje potomstvo a hniezdo. Preto nestojí za to, aby sa v nočných lesoch chodilo samo, a ešte viac hľadať obydlia sovy. V najlepšom prípade sa vrátite s hlbokými odreninami.

Video: Bearded Tawny (Strix nebulosa)