Udod - popis, lokalita, zaujímavé fakty

Má relatívne malú veľkosť s forelockom na hlave a tenkým predĺženým zobákom. Hlavným biotopom je južná a centrálna časť Eurázie, severnej a strednej Afriky. Usadzujú sa na plochých plochách, niekedy ich možno vidieť v blízkosti ovocných stromov.

popis

Dĺžka trupu vtáka je 25 - 30 cm, dĺžka jeho krídel je 45 - 50 cm, roh môže byť ľahko rozpoznateľný oranžovým ventilátorom na hlave, je malý, asi 7 cm a zvyčajne je zložený dozadu, ale na zemi ho vták môže odhaliť. Farba tela, krku a hlavy každého druhu je iná, ale hlavnými farbami sú gaštan a červená. Má široké polkruhové krídla s bielymi a čiernymi pruhmi. Chvost je malý, má podobnú farbu ako krídla. Bruško je červené s ružovými odtieňmi, s tmavými pruhmi. Vták má dlhý zakrivený zobák. Jej labky sú sivé alebo tmavé s malými tenkými pazúrmi. U samíc a samcov nie sú žiadne vonkajšie rozdiely a mladí jedinci sa len mierne líšia vo farbe peria av dĺžke zobáku a trsu.

Obruče lietajú pomaly, hladko a elegantne, zatiaľ čo vlajú ako motýle. Počas ich letu sú dosť agilné a môžu začať rýchlo rozklepať krídla, aby sa odtrhli od dravcov, ktorí ich sledujú.

jedlo

Загрузка...

Hlavnou stravou týchto vtákov je malý hmyz, ich larvy, pavúky, chrobáky, mravce, stonožky, kobylky, motýle, muchy. Rovnako ako malé škeble a kôrovce. Niekedy sa na večeru zmestia malé obojživelníky ako ropuchy, malé hady a plazy.

Získať vlastné jedlo, hlavne na zemi, bez toho, aby ste išli do vysokej trávy. Ich špeciálny zobák umožňuje preniknúť hlboko do hnoja, robiť jámy, a môže tiež hľadať malé zvieratá v blízkosti miesta chôdze hospodárskych zvierat. Hoopoe nemôže okamžite prehltnúť veľkú korisť, zatiaľ čo na zemi, kvôli svojmu malému jazyku, takže ho najprv hodí cez seba a prehltne. Ak do jeho labiek spadnú veľké chyby, rozbije ich škrupinu a zatrasie ju zobákom.

stanovište

Obýva celú južnú a strednú časť Eurázie, s výnimkou ostrovov Veľkej Británie, krajín Beneluxu, Škandinávskeho polostrova a vrchov Álp, Apenín a Pyrenejí. Menej časté v niektorých častiach Nemecka a pobaltských krajín. Na území Ruska môžete vidieť v niektorých oblastiach centrálnej časti krajiny, na juhu, na Sibíri, v Altaj. V ázijskej časti pevniny je vták vidieť takmer všade, s výnimkou púštnych oblastí a miest s hustou lesnou vegetáciou. V Afrike sa môžete stretnúť na sever a na juh od Sahary. Tiež často žijú na ostrovných pozemkoch, napríklad v Japonsku, Srí Lanke a na Taiwane.

Je možné rozlíšiť vtáky, ktoré vedú usadený a migračný spôsob života. Obyvatelia európskych krajín lietajú na zimu do južnej Afriky. Niektorí lietajú tak ďaleko a hniezdia v severných častiach čierneho kontinentu alebo stredomorských ostrovoch. Obyvatelia Sibíri a severnej Ázie idú ďaleko na juh - do Indie, Indočíny a Indonézie. Termíny letov sa môžu líšiť. Závisí od biotopu a podtriedy vtákov. Návraty zo zimovania, najmä medzi februárom a májom. A obdobie odchodu - od začiatku augusta do novembra.

Výhodnými hniezdnymi lokalitami sú planiny, lúky alebo kopce bez hustej a vysokej vegetácie, so vzácnymi osamelými stromami. V horách môže hniezdiť v nadmorskej výške 2 km. Najpríjemnejšou zónou pre nich je step a savana. Svoje hniezda robia v dutinách stromov, trhlín, nory, mravenísk a vrúbkov.

Časté druhy vtákov

Загрузка...

Obruče majú svoju vlastnú rodinu av závislosti od veľkosti, farby a krídel sú takéto typy:

  1. Hoopoe obyčajný. Možno vidieť všade v Eurázii, severnej Afrike a mnohých ostrovoch.
  2. Egyptský dudák. Hlavné miesto pobytu - Egypt, niektoré krajiny na juhu Sahary. Najväčší člen jeho rodiny má predĺžený zobák.
  3. Hoopoe Senegalese. Možno vidieť na západe av centre Afriky. Najmenší druh s oveľa menšími krídlami.
  4. Rovníkové Hoopoe. Ako už názov napovedá, žije v rovníkových oblastiach Afriky od Tanzánie na východe až po Kongo na západe. Má tmavú farbu.
  5. Africký dudák. Biotop je podobný rovníkovému relatívnemu, ale líši sa od nich v červenej farbe peria a neprítomnosti svetlých pruhov na krídlach a chrbte.
  6. Hoopoe Madagaskar. Žije výlučne na tom istom ostrove. Pomerne veľká v porovnaní s ostatnými, má sivú alebo tmavo bledú perulu.
  7. Hoopoe Eurasian. Žije v ázijskej a blízkovýchodnej časti pevniny, v Rusku. Rozdiel v opeření je belavé brucho a chrbát.
  8. Hoopoe Ceylon. Žije v juhovýchodnej časti Ďalekého východu. Má jasne červenú farbu.
  9. Hoopoe Indian. Nachádza sa v oblastiach Indie, Číny, Nepálu a Bangladéša. Jeden z najväčších predstaviteľov sa vyznačuje jasnými svetlými pruhmi na krídlach.

Najbližší príbuzný týchto druhov je považovaný za člena rodov stromov stromov - lesných dudok. Telo tohto zástupcu dosahuje dĺžku 30 cm, perie je čierne alebo tmavé bez svetelných pruhov. Samice sa vyznačujú hlavou svetlého čierneho alebo hnedého odtieňa, samec môže mať bielu alebo svetlohnedú farbu, niekedy zelenú s leskom. Žije v rovníkových oblastiach Afriky, najmä v lesoch.

Rodové rozdiely

Väčšina typov obručí nemá pohlavné rozdiely vo farbe alebo veľkosti. Len niektoré poddruhy sa môžu líšiť v malých detailoch vo farbe niektorých častí tela.

rozmnožovanie

Загрузка...

Vtáky dosahujú sexuálnu zrelosť vo veku jedného roka. Hniezdenie začína skoro na jar. Muži sa snažia byť prvými, ktorí si berú najlepšie miesta a snažia sa ukázať sa v každom smere. Robte hlasné zvuky a snažte sa pritiahnuť pozornosť žien. Najmä často kričia po východe a západe slnka. Keď sa našiel pár, samec sleduje svoju ženu. A obaja hľadajú vhodné miesto na hniezdenie. Jeden pár vtákov môže hniezdiť na rovnakom mieste mnoho rokov.

Snažia sa vytvárať hniezda v ťažko dostupných zónach (staré dutiny, trhliny, na svahoch skál alebo hôr, v stenách opustených budov). Ak v čase kladenia vajíčok nenájdu vhodné miesto, potom tvoria na zemi kopec sušených listov alebo zvyšky veľkých zvierat. Mnohé hniezda nezakrývajú, prinášajú len nejaké perie z listov alebo trávy. Ak je hniezdo v dutine stromu, potom sa ako podstielka používa drevený odpad alebo mach.

Tieto vtáky nikdy neodstraňujú odpad z hniezd, a keď hniezdia, vylučujú špeciálnu tekutinu, ktorá má ostrý a veľmi nepríjemný zápach. Toto je druh ochrany pred predátormi, ale preto ľudia považujú tento vták za nečistého.

V jednom hniezde môže byť až 9 vajec, oválne, tmavosivé. Samica sa každý deň snaží vyladiť vajíčko. Iba samičky inkubujú vajíčka, samec v tomto čase hľadá potravu pre ňu. Inkubačná doba je 25-30 dní. Mláďatá vyliahnu slepú s mierne červenou farbou, ktorá je neskôr nahradená ružovou alebo bielou a stáva sa silnejšou. Kurčatá sú kŕmené samičkami aj samcami, väčšinou dávajú malé chyby alebo červy.

Bird hlas

Hoopoe má hluchý hlas, hlavný výkrik je vo forme niekoľkých opakujúcich sa zvukov, podobne ako "beat-beats". Názov vtáka údajne napodobňuje tieto zvuky. Vystrašený, kričia prenikavým výkrikom. Počas prípravy manželstva, alebo keď sa kŕmia kurčatá, robia dlhé, tiché zvuky. Zo všetkých členov rodiny má jedinečný Madagaskar výrazný hlas, jeho rozhovory sú ako dlhé hluché vrčanie.

Prírodní nepriatelia

Medzi prirodzenými protivníkmi hoopoes patria dravé vtáky, niektoré cicavce a hady. Často ničia svoje hniezda.

obyvateľstvo


Podľa Medzinárodnej únie pre ochranu prírody to bol veľký druh vtákov. V posledných rokoch sa počet obyvateľov v niektorých prírodných oblastiach znížil, ale všeobecná populácia je pomerne veľká, a preto nemá zmysel klasifikovať ich ako ohrozený druh. V Červenej knihe medzinárodného smeru je zaradená nasledujúca značka - minimálne riziko zániku.

Zaujímavé fakty

Vták rýchlo a obratne beží na zemi. V prípade blízkej hrozby padá na dno, otvorí krídla a zvýši svoj zobák smerom k oblohe.

Obruče možno často nájsť v mnohých folklórnych dielach mnohých euroázijských národov. Napríklad v starovekom Grécku existuje legenda, že kráľ Thrákie sa zmenil na dudák, pretože chcel zabiť svoje ženy. Pre obyvateľov Ingušska a Čečenska, predtým ako sa títo ľudia obrátili k islamu, bol dudák posvätným vtákom, určil bohyňu plodnosti. To bolo veril, že rodina by nevedela, že je potrebné, ak tam bolo hniezdo týchto vtákov vo dvore. V islame a judaizme môžete vidieť spojenectvo mnohých ľudí dudobu s legendárnym kráľom Šalamúnom. V písmach mnohých náboženstiev a tento vták patrí medzi tých, ktorí majú zakázané jesť. Napriek tomu, v Nemecku, až do konca 19. storočia, boli tieto vtáky používané ako jedlo, takéto jedlo bolo považované za pochúťku.

Vtáčik je zobrazený na bankovkách africkej krajiny Gambia.

V roku 2008 sa v deň výročia existencie štátu Izrael konali národné voľby pre vtáky a väčšina obyvateľov si vybrala dudák.

Keďže hoopoes často robia hniezda na zvyškoch zvierat, vedec Peter Pallas skúmal hniezdo tohto vtáka v ľudskej hrudi. Hoopoe bol tiež vybraný ako národný vták Ruska v roku 2016.

Video: Hoopoe (Upupa epops)

Загрузка...

Загрузка...

Populárne Kategórie

Загрузка...