Waxwing - popis, lokalita, zaujímavé fakty

Bežné voskovanie je pozoruhodné svojou zvláštnou štruktúrou a jasnými farbami peria. Dĺžka jeho tela dosahuje 20 centimetrov.

Popis vzhľadu

V podstate perie tohto vtáka sa skladá z šedo-ružové tóny s hladkými prechodmi. Hlava a krk sú zvyčajne pokryté ružovým perím a chrbát a brucho vtáka sú sivé. V očiach, od chrámu k chrámu, je čierna škvrna v tvare masky, ktorá je podčiarknutá bielym pruhom zdola.

Na čele voskových vriec je zreteľne rozoznateľný hrebeň, pozostávajúci z predĺženého ružového alebo hnedastého sivého peria. Pod zobákom je tmavá zóna, ktorá vyzerá podobne ako golier. Lietajúce perie tohto vtáka sú vymaľované v tmavosivej farbe, sú zdobené pestrými škvrnami pozostávajúcimi zo žeriavu, čiernej, žltej a bielej farby. Na spodnej strane chvosta je svetlošedá plocha, riadiace perá sú natreté tmavosivou farbou so žltými koncami.

Všetky vosky majú spoločné vlastnosti, ktoré charakterizujú ich vzhľad. Majú skôr krátky čierny zobák. Slúži vtákom ako viacúčelový nástroj na lov a prácu a má schopnosť vykonávať mnoho zložitých operácií. Tieto vtáky majú malé oči s dúhovkou čiernej farby. Nemajú veľké nohy, ale sú celkom pohyblivé, každý prst má malý húževnatý pazúr, ktorý umožňuje voskovým hrádzam pristáť aj na veľmi tenkých vetvách, ktoré sa hojdajú pod jeho váhou. Pod perím u dospelých jedincov je vrstva dole, ktorá neumožňuje vtákom zamrznúť na mrazivých nociach.

Vtáky tohto druhu sa vyznačujú jasným, príťažlivým vzhľadom, preto len veľmi málo ľudí žijúcich v biotopoch týchto vtákov nespĺňalo tieto jasné výstrednosti, ktorí radi robia veľa hluku okolo seba. Svoje meno dostali vďaka špeciálnemu štýlu spevu, ktorý pozostával z kombinácie vysokých píšťaliek a trhavých plačov. Napriek atraktívnosti ich vzhľadu, ich mnohotvárne výkriky môžu nikoho zblázniť.

stanovište

Загрузка...

Treba poznamenať, že vtáky tejto rodiny sú v prírode veľmi rozšírené. K dnešnému dňu existuje 8 poddruhov týchto vtákov, ktoré patria do troch podrodín.

Bežný vosk je považovaný za kočovného vtáka, pretože spravidla migrujú do stredného pruhu z extrémnych severných regiónov. V týchto oblastiach je zimné obdobie sprevádzané aj silnými mrazmi, ale vtáky nemajú v tejto oblasti problémy s jedlom. Vosky sa nachádzajú len v severných oblastiach Eurázie av Severnej Amerike.

Dlhodobé sezónne lety na africký kontinent, do Indie alebo na iné miesta s teplými klimatickými podmienkami, zástupcovia tohto druhu vtákov nerobia. V lete migrujú do oblasti tundry alebo o niečo ďalej, kde začína lesná tundra. Tieto vtáky spravidla hniezdia v najvzdialenejších severných oblastiach Eurázie, ako aj v Severnej Amerike.

V zime radšej obyčajné voskovky radšej usadzujú v blízkosti rôznych lokalít. Vosky Amur sa vyznačujú tým, že musia urobiť veľmi krátke migrácie, v zime strávia zimu v severných oblastiach Číny nachádzajúcich sa v susedstve. Niektorí jedinci neopúšťajú svoje hniezdiská vôbec, napriek silným mrazom.

Americké voskovanie hniezdi v lesných oblastiach severnej Ameriky av Kanade. Počas zimy migruje po celých Spojených štátoch až na južné hranice. Tieto vtáky predstavujú značnú hrozbu pre poľnohospodárske podniky, pretože v obrovských kŕdľoch môžu spôsobiť značné škody na úrode, najčastejšie vtáky dávajú prednosť nájazdom na čučoriedkové plantáže a všetky druhy iných plodov.

správanie


Počas celej zimnej sezóny waxwings radšej tvoria malé kŕdle pozostávajúce z 2 - 3 tuctov jedincov a lietajú do regiónov, kde je pre nich dostatok jedla. V niektorých oblastiach Spojených štátov amerických, keď prídu sezónne migračné časy, sú schopné tvoriť veľké kŕdle niekoľkých tisíc jedincov. To je možné vďaka množstvu krmiva na plantážach bobúľ, ktoré sa nachádzajú v južnej časti krajiny.

Vo dne je prítomnosť týchto vtákov vždy viditeľná - pretože vytvárajú príliš veľa hluku. Ich charakteristická píšťalka môže byť rozpoznaná v blízkosti mnohých stromov, rovnako ako kríky, kde môžete profitovať z bobúľ. V noci, v zime, pri zlých poveternostných zónach sa voskové húsenice schovávajú v chlpatých vetvách stromov jedle, kde sú spolu zhluknuté a čakajú na sľubné zmeny. Toto správanie umožňuje vtákom čakať na zlé počasie. Pre migráciu na hniezdiská si vyberajú druhú polovicu marca.

Obdobie chovu potomkov

Загрузка...

Pre zariadenie svojich hniezdnych miest si vtáky tohto druhu vyberajú časti lesov tajgy. Spravidla umiestňujú osady do blízkosti vodných plôch, pre malé kurčatá vyžadujú na urýchlenie rastu veľké množstvo krmiva pre zvieratá, čo je hlavne hmyz. V takýchto časoch sa waxworms snažia správať tak ticho, ako je to len možné, pár rodičov, ako obvykle, schovávajúc sa v konáre ihličnatých stromov, snažiac sa nevzdávať svoje hniezdo. Na stavbe hniezda sa podieľajú muži aj ženy.

Aby bolo možné postaviť hniezdo, tieto vtáky potrebujú vysoký starý smrek, pretože stavajú svoj dom vo výške 10 až 13 metrov. Vo forme sa hniezda týchto vtákov podobajú malej elegantnej miske elegantného tvaru. Ako stavebný materiál používajú mech a tenké stonky sušených byliniek a na podstielku hniezda si vyberajú chmýří, lišajníky a tiež malé perie alebo dokonca vlnu.

Ako hlavný nástroj pre hniezdne zariadenie využíva voskovanie svoj zobák, ktorý vytvára nielen bezpečné miesto pre jeho znášanie, ale dáva mu aj elegantné formy. Keďže samotné hniezdo získava prirodzené farby biotopu, v hustých konárov smreka sa vôbec nedá vidieť. Dospelé vtáky počas tohto obdobia musia spĺňať všetky pravidlá maskovania, pretože ich mláďatá sa môžu stať ľahkou korisťou pre mnohých predátorov. Veveričky a martens predstavujú hrozbu zo zeme, a z neba, vrany a strelci môžu zaútočiť, menej často jastrabov a dokonca sovy.

Stavba hniezda netrvá dlho od vosku, celá stavba trvá niekoľko dní. Keď je stavba dokončená a hniezdo je plne pripravené, samica začne položiť spojku. Pri jeho znášaní je spravidla 5 až 7 vajec, ktoré majú šedo-modrú farbu s malými škvrnami. Táto farba robí vajcia takmer neviditeľné na pozadí hniezda.

Iba samica sa zaoberá inkubáciou potomstva, zatiaľ čo samec sa stará o kŕmenie v tomto čase. Inkubačná doba pre tieto vtáky trvá 14 dní, obaja rodičia prejavujú záujem o mladých potomkov, striedavo prinášajú potravu mláďatám. S dobrou výživou, mláďatá rýchlo sľubujú a sú schopné vykonávať prvé lety dva týždne po narodení.

Po prvom odchode z hniezda však mladí jedinci ešte nie sú schopní získať vlastné jedlo pre seba a potrebujú starostlivosť. A len o mesiac neskôr mladí ľudia získajú úplnú nezávislosť a navždy opustia svojich rodičov. Sexuálna zrelosť vo vosku prichádza vo veku jedného roka, dĺžka života z hľadiska vôle je od 10 do 13 rokov.

diéta


Vosky sú považované za veľmi nenasytné vtáky vzhľadom na to, že keď sa vhodná príležitosť predstavuje, upchávajú žalúdky na čepeli. Semená rôznych plodov nemôžu byť trávené vtákmi, takže šíria rôzne druhy rastlín. S pomocou dobre prispôsobeného zobáku sú tieto vtáky schopné chytiť hmyz za letu.

Voskovitá diéta sa mení s ročným obdobím, počas teplých časov sa s radosťou najesť s rôznym hmyzom, ako sú komáre a larvy komárov, motýle, chrobáky a vážky, a tiež jej niektoré byliny, semená a moruše. S nástupom chladu, tieto vtáky musia prejsť na zeleninovú diétu, ktorá sa skladá z rôznych zimných plodov - čerešňa vtáčia, jalovec, ruža psov, brusnica, kalina a horský popol.

Všetky krmivá živočíšneho pôvodu sa dodávajú kurčatám počas obdobia kŕmenia. Od prvého dňa ich existencie sa mláďatá líšia v nadmernej chuti a okamžite prehltnú všetko, čo im ich rodičia prinesú. Okrem hmyzu padajú aj skoré plody, ktoré neváhajú prehltnúť.

Zaujímavé fakty

Загрузка...

V neskorej jeseni, keď sa deje počasie, je premenlivá a nočné mrazy sú nahradené dennými otrasmi, plody, ktoré slúžia ako hlavný zdroj potravy pre voskové húsenice, začínajú kvasiť. Výsledkom tohto prirodzeného procesu je, že hydina z tejto diéty veľmi trpí. Tento fenomén je pre nich veľmi nebezpečný, pretože strata orientácie počas letu narazí na rôzne prekážky stromov a dokonca aj na steny domov, a niekedy sa jednoducho dostanú do záveje a zamrznú.

Táto otázka sa týka rôznych obhajcov, ktorí sa starajú o voľne žijúce zvieratá, ale dnes sa nenašlo racionálne riešenie tohto problému. Ornitológovia nedokážu myslieť na spôsob, ako kŕmiť tieto vtáky na jeseň.

Video: voskovitý (Bombycilla garrulus)

Загрузка...

Загрузка...

Populárne Kategórie

Загрузка...