Oryapka - popis, lokalita, zaujímavé fakty

Oryapka je pašerák, ktorý sa vyznačuje charakteristickým vzhľadom a osobitnou vášňou pre vodu medzi svojimi príbuznými. Tento malý vták má vodotesné perie, vďaka ktorému vtáci tohto druhu veľmi dobre plávajú, potápajú sa a môžu dokonca bežať pozdĺž dna plytkých nádrží, pevne lipnúcich na dne s nohami s pomerne ostrými pazúrmi.

Naberač sa často nazýva vrabec alebo vodný drozd, čo je vysvetlené podobnosťou vtáka s týmto druhom vtákov. Rodina týchto vtákov zahŕňa len niekoľko poddruhov, ale najbežnejšia z nich je naberačka. Zaujímavým faktom je, že drvič získal status oficiálneho symbolu takéhoto štátu ako Nórsko.

Podľa odborníkov, tento vták dostal svoje meno z derivátu, ako je "Olyabysh", toto slovo v Rusku bol nazývaný malý okrúhly koláč. V súlade s inou spoločnou verziou - meno vtáka je v zhode s označením malých okrúhlych kamienkov, ktoré pri uvoľnení do vody pred skokom na dno niekoľkokrát skočia na hladinu vody.

Vlastnosti vzhľadu

Nabíjačka, vďaka svojmu jedinečnému vzhľadu, ako aj jeho stála poloha v blízkosti vodných útvarov, je takmer nemožné zamieňať s inými druhmi vtákov. Nabíjačka obyčajná má pomerne silnú a hustú postavu, vo veľkosti je tento druh podobný drozdom alebo špačkám. Dĺžka tela dospelých dosahuje 20 cm, maximálna hmotnosť je 85-90 gramov. Medzi ženami a mužmi nie sú prakticky žiadne vonkajšie rozdiely.

Zástupcovia druhov majú pomerne dlhé labky (4 prsty s ostrými pazúrmi), vďaka čomu sa môžu ľahko pohybovať na pevnine aj na dne nádrže.

Krídla tohto vtáka majú mierne zaoblenie, dĺžka krídla je až 105 mm. Rozpätie - až 30 cm, chvost vtáka je pomerne krátky a mierne zakrivený smerom nahor.

perie druh

Hlavnou farbou opeření kiahní je tmavo hnedá, chvost, chrbát a vonkajšia strana peria majú charakteristický sivý tón. Špičky peria s čiernym rámom. Hlava vtákov tohto druhu má hnedý kryt peria, zobák je tmavý.

Predná časť vtáčieho tela je ozdobená bielym pretiahnutým tričko, ktoré dokonale a harmonicky kontrastuje so základnou farbou peria. Keď sa pozorne pozeráte na lôžko, môžete vidieť pôvodný šupinatý vzor. Oblečenie mladých jedincov je o niekoľko rádov ľahšie ako u dospelých zástupcov tohto druhu.

Vodotesnosť vtáčieho peria je spôsobená tým, že vták má extrémne vyvinutú olejovú žľazu, ktorá vylučuje skôr mastné tajomstvo, ktoré postačuje na kvalitné mazanie celého peria.

Bird hlas

Oryapka je považovaná za spevavého vtáka, zvuky predstaviteľov tohto druhu sú príjemným pískaním a dúhovými výkyvmi. Otroci spievajú takmer všetky ročné obdobia (okrem času hniezdenia).

habitat

Tento druh vtákov možno nájsť takmer na celom území Eurázie. Hlavnou podmienkou pre osídlenie kolónií je prítomnosť vodných útvarov s čistou vodou a rýchlym prúdom v blízkosti hniezdnej oblasti (kopcovitá krajina s riedkou vegetáciou v pobrežnej zóne).

V období zodpovedajúcom začiatku hniezdenia sa vtáky spravidla delia na páry, pričom si vyberajú určité územie pre život, ktorému sú veľmi viazané.

Všimnite si, že väčšina ich životov, tieto malé vtáky trávia v blízkosti vody alebo v jej blízkosti, volia nezmrazujúce časti vodných nádrží na zimovanie.

Vlastnosti napájania

Ako je uvedené vyššie, dippery dávajú prednosť rezervoárom s pomerne silnými prúdmi pre svoj hlavný biotop, ignorujúc potoky a jazerá so stojatou vodou a príliš hustou vegetáciou. Veľmi dobre plávajú vo vode, používajúc ich krídla ako veslá. Jednou zo zvláštností tohto vtáčieho druhu je, že majú svoj vlastný prírodný balast, čo znamená prítomnosť drene v kostiach vtákov, čo v skutočnosti odlišuje hnačku od iných druhov vtákov (vo väčšine druhov sú kosti duté). Vďaka otvoreniu krídel vo vode sa ponorka ľahko ponorí na dno nádrže, pre ktorú môže bežať niekoľko desiatok metrov.

Trvanie pobytu pod vodou je asi jedna minúta. Pod vodou sú nozdry vtáka uzavreté špeciálnymi koženými membránami. Vzhľadom k tomu, vták môže zbierať na dne potrebujem to pre jedlo. Ak chcete vystúpiť na povrch ponorky, stačí stlačiť krídla proti telu, po ktorom voda vtlačí vtáka nahor.

Pravidlom je, že z dna tento malý vták z radu okoloidúcich zbiera na kŕmenie vajec malých rýb dna, drobného hmyzu a lovu kôrovcov. Vtáčik môže tiež dostať potravu do pobrežných húštin vegetácie a dostať rôzne zvieratá z kamienkov obrátených húževnatými pazúrmi.

Funkcie hniezdenia


Ako už bolo spomenuté vyššie, je naberačka veľmi viazaná na územie svojho biotopu (biotop), takže aj po sezónnej migrácii sa vtáky s nástupom tepla vždy vracajú na svoje vybrané miesto pre život. To znamená, že namiesto budovania nového hniezda sa vykonáva sezónna aktualizácia starého.

Sexuálna zrelosť malej trávy prichádza až po dosiahnutí jedného roka, po ktorom vtáky tvoria páry. Zástupcovia tohto druhu zároveň obsadzujú určitú, vopred vybranú časť územia, ktorej dĺžka je približne 1,5 km. Osobitná pozornosť by sa mala venovať skutočnosti, že počas obdobia hniezdenia hranice územia pozemku sú dvojice starostlivo strážené.

Stavba nového hniezda alebo obnova starého vtáka sa vykonáva skoro na jar, umiestnenie hniezda je blízko vodných útvarov. Lôžko malej nádoby môže byť umiestnené kdekoľvek - medzi kameňmi v pobrežnej zóne a na konáre malých stromov alebo kríkov.

Najatraktívnejšie miesta pre umiestnenie hniezd vtákov sú dutiny suchých stromov, ako aj trhliny alebo prírodné výklenky v skalách.

V hniezde sú postavené samičky aj samce, na tento účel sa používajú suché stonky rôznych rastlín, rizómov a machu. Vyzerá to ako guľa s nepravidelnou geometriou, rozmermi - nie viac ako futbalový loptu. Vstup do hniezda je spravidla v tvare tunela, orientovaný v smere prúdu nachádzajúceho sa v blízkosti alebo akéhokoľvek iného rezervoáru s rýchlym prúdom. Vnútri hniezda je často lemovaná minuloročnou vegetáciou (suché stonky, listy).

Šteňa potomkov

V jednom okamihu sa naberie až 7 vajec, ktoré majú bielu farbu bez škvŕn. Liahnutie vykonáva výlučne samica, pričom pravidelne exkomunikuje, aby získala potravu na výživu. Doba inkubácie je asi 14-18 dní.

Prvé oblečenie mláďat mláďat tohto druhu je downy, hnedastý odtieň, ústa sú jasne žlté alebo oranžové. Obaja rodičia kŕmia potomstvo, ktoré sa objavilo.

V závislosti od poveternostných podmienok, mladí jedinci diat odchádzajú 3-4 týždne po narodení. Aj keď v tomto okamihu života ešte nie sú schopní vstať do vzduchu, napriek tomu sa už dobre plávajú a potápajú. Keď sa objaví nebezpečenstvo, mláďatá okamžite ponáhľajú do vody, plávajú preč a schovávajú sa v pobrežných húštinách.

Pravidlom je, že pár plástov má čas na pestovanie dvoch potomkov v jednom období rozmnožovania. Životnosť vtáka v prirodzenom prostredí je 7-8 rokov.

Druhová populácia

Podľa organizácií v oblasti životného prostredia je populácia takýchto druhov vtákov ako ponoriek dosť veľká. Napriek ľudskému zásahu do biotopu tohto druhu sa počet obyvateľov v posledných desaťročiach neznížil.

Hoci voštiny nepatria do synantropných druhov vtákov, vtáky sa často nachádzajú v tesnej blízkosti ľudského obydlia, najmä v období hniezdenia. V niektorých oblastiach obývaných ponornými kolóniami sú tieto vtáky zvyčajnými obyvateľmi horského terénu (obzvlášť dôležité pre horské strediská), kde sa stávajú vynikajúcim objektom pre pozorovacie a poľovnícke fotografie.

Video: ponorka (Cinclus cinclus)