Gray Shrike - opis, lokalita, zaujímavé fakty

Bird Grey Shrike je považovaný za skutočného pustovníka, pretože ho môžete len zriedka vidieť v prírode. Ak stále chcete vidieť predstaviteľov tohto druhu, budete musieť mať veľa trpezlivosti a pozornosti. Títo vtáci sa snažia udržať čo najďalej od osoby. Oni zvyčajne žijú na okraji lesa alebo v blízkosti močiare. Vtáky sedí vysoko na strome alebo na kríkoch. Spev tohto vtáka pripomína zvuky zo štyridsiateho.

Dnes je počet sivej šustky malý. Preto sú chránené zákonom. Pokles počtu je spôsobený tým, že bažiny a lesy, ktoré im boli domov, sú zničené. Aby sme zachránili triašky, ako aj mnohé iné druhy vtákov, je potrebné starostlivo zaobchádzať s prírodou.

vzhľad

Tento vták je pomerne veľký v porovnaní s jeho príbuznými. Dĺžka tela je približne 27 cm, vták váži až 70 g. Na zadnej strane má popolavý odtieň. Ich brucho je biele. Na prsiach je vzor. Krídla sú čierne. Ich chvost je dlhý, tiež čierny. Na chvoste a krídlach sú svetelné pruhy. Na hlave sú tiež pruhy vo forme čiernej masky, ktorá začína v blízkosti zobáku a prechádza očami vtáka. Shrike je dravý vták. Preto má zobák charakteristickú háčik. Je ťažké rozlíšiť ženský shrike od muža. Ich sfarbenie je rovnaké, ale samci majú o niečo väčšie rozmery. Fly týchto vtákov vlnité.

Príroda v prírode

Hoci počet druhov je dnes malý, biotop je pomerne rozsiahly. Tieto vtáky v malom počte možno nájsť v celej Európe, v mnohých regiónoch Ruska, ako aj na severe afrického kontinentu. Niekedy je možné vidieť shrike v južnej Ázii. Táto oblasť siaha až do Indie. Malé množstvo obývajú lesy Kanady a Spojených štátov.

Vták žije v horách av tajge. Tí jednotlivci, ktorí žijú v severných zemepisných šírkach, letia do teplejších oblastí na zimu.

hlas

Zvuky šedého shrike sú veľmi podobné zvuku magpies. Majú dosť drsný hlas, takže ich melodickú pieseň nemožno pomenovať. Predstavuje niečo ako pískanie, bzučanie a vrzanie. Niekedy shake opakuje zvuk, ktorý počul od iného vtáka. Čím starší muž, tým lepšie spieva.

Zvuky predstavené zástupcami tohto druhu sú spôsobom vzájomnej komunikácie. Keď cíti nebezpečenstvo, často začínajú opakovať „kontrolnú kontrolu“. Počas sobáša vykonávajú aj špeciálnu pieseň.

jedlo

Ak porovnáte štipky s inými dravcami, potom ich veľkosť nie je príliš veľká. Ale to je kompenzované odvahou, ktorú ukazujú počas lovu. Krmia sa z každej koristi, ktorú môžu prekonať. Často im slúžia rôzne veľké hmyzy. Jedia kobylky, chrobáky, vážky. Keďže je ťažké nájsť hmyz v severných zemepisných šírkach, vtáky lovia malé stavovce. Milujú chytiť jašterice a malé obojživelníky. Niekedy sú ich obeťami malé vtáky, ako napríklad tit alebo vrabec, a dokonca hlodavce. Shrike sa môže živiť myšami, hrabošmi a dokonca aj krtkami.

Akonáhle chytia obeť, okamžite ju zjedia. Uskutočňujú zásoby veľmi zriedka. Ak sa vták cíti, že v súčasnosti dokážeš chytiť veľa jedla, môže niekedy vysušiť svoju korisť. Ale nie všetci jednotlivci to robia.

hniezdenia

Vzhľadom k tomu, že sivé shrikes sú pomerne veľké vtáky, hniezdo je primerane veľké. Spravidla sa s dohodou zaoberá len žena. Samci im môžu len zriedka pomôcť. Po prvé, vták si vyberie najvhodnejšiu vetvu, na ktorej má umiestniť svoje hniezdo. Najčastejšie je to hustá vetva stromu alebo kúsok kríka. Okrem toho môže byť hniezdo umiestnené priamo pri kmeni. Shrike zvyčajne vyberie pobočku v nízkej výške. Hniezda stúpajú nad zem len 1 m alebo o niečo viac. Skladá sa z dvoch vrstiev. Zvonka je tkaná z vetvičiek a stebiel trávy. Charakteristickým znakom hniezd týchto vtákov je, že vo svojej stavbe používajú vetvy, na ktorých sú zelené listy.

Vnútri hniezda je lemovaný mäkkým materiálom. Vták nájde zvieraciu kožušinu, jemnú trávu a veľa peria.

Mladí jednotlivci


Obdobie hniezdenia môže nastať v rôznych časoch. Záleží na tom, kde žijú vtáky. V južných častiach pohoria môžu začať rozmnožovaciu sezónu v polovici alebo na konci jari. Tí, ktorí žijú na severe, začínajú stavať hniezda len v júni. Ich vajcia sú nazelenalé, pokryté malými hnedými škvrnami. Celkovo je spojka asi 5-6 kusov. Shrike je zapojený do inkubácie väčšinu času. Muž ho môže nahradiť len príležitostne.

Kurčatá zostávajú v hniezde asi 2 týždne. Počas tohto obdobia im obaja rodičia prinášajú jedlo. Živí ich asi 3 týždne, po ktorých sa mladí jedinci učia lietať. Môžu odletieť z hniezda ešte skôr, ako sa ich let stane sebadôvernejší. Rodičia však stále dlho kŕmia mladých. Prinášajú im rôzne chyby a húsenice.

Zaujímavé fakty

Tento vták je zvláštny mazaný. Radi dráždia väčšie dravce. Keď v blízkosti uvidia jastraňa alebo sokol, vyšplhajú na vysokú vetvu a začínajú spievať, akoby si nikoho nevšimli. Keď si veľký predátor všimne potenciálnu korisť, rýchlo sa ponáhľa na svoju stranu. Ale mazaný vták okamžite zmizne v húštinách.

Môžu naháňať akékoľvek, dokonca aj najväčšie vtáky. To sa dosahuje aj prefíkanosťou. Shrike špecificky kazí lov nielen pre dravé vtáky, ale aj pre cicavce, varujúc možnú obeť prístupu nepriateľa pomocou zvukov. Týmto spôsobom Shrike dosahuje úplný pokoj mysle. Nikto na jeho území nežije.

Video: Šedý Shrike (Lanius excubitor)