Stilt - opis, lokalita, zaujímavé fakty

Charakteristickým rysom stilt vtákov sú dlhé ružové nohy. Je to pre neho, že tento druh možno ľahko odlíšiť od akéhokoľvek iného vtáka. Stilt - príbuzný Avoceta.

vzhľad

Dĺžka tela je asi 40 cm, prakticky celé telo vtáka je pokryté bielym perím. Krídla sú dlhé. Na hlave je čierna škvrna, ktorá vyzerá ako čiapka. U samcov má táto čiapka tmavší odtieň ako u samíc. Rozpätie krídel je asi 75 cm a samice sú menšie.

Zvonka je vták veľmi podobný predstaviteľom poriadku členka, najmä čierneho a bieleho bociana. Veľkosť chodidla je však niekoľkokrát menšia. Ak preložíte meno tohto vtáka zo španielčiny, bude to znieť ako "malý bocian". Veľkosť je rovnaká ako holub skalný. Nohy vtáka sú dvakrát tak dlhé ako jeho telo. Dlhý čierny zobák dosahuje približne 5 cm, telesná hmotnosť môže byť okolo 175-200 g.

habitat

Ako už bolo uvedené, hlavným rozdielom medzi nohami je prítomnosť dlhých nôh. Táto dĺžka nôh pomáha vtákovi škytať sám, pretože trávi väčšinu svojho času v plytkej vode, kde vyzerá na korisť.

Tento druh žije na Don, v Primorye, Transbaikalia. Tam sú tiež na africkom kontinente, Austrália, niektoré ázijské krajiny, rovnako ako na ostrove Madagaskar a na Novom Zélande. Stilt žije na riekach a jazerách. Dlhé nohy umožňujú vtákovi pohybovať sa od brehu.

Spôsob života

Tento druh je jedným z najviac priateľských a spoločenských, pretože počas obdobia hniezdenia nevykazujú veľkú agresiu, ale môžu vstúpiť do kolónií iných vtákov.

Žijú v kolóniách približne 20 až 100 vtákov. Miesto, ktoré si vyberajú ticho, ďaleko od pobrežia s prílivmi. Môže sa usadiť aj na umelých rybníkoch. Keď vidia človeka aj z diaľky, snažia sa dostať z dohľadu čo najrýchlejšie. Väčšinou sa pohybujú pomalými krokmi, ale niekedy môžu bežať. Nohy vám umožnia pohodlne chodiť v plytkej vode. Ale pri chôdzi po zemi má vták ťažkosti.

Počas letu veľmi často mával krídlami. Nohy v tomto prípade vykonávajú funkciu volantu.

Jednotlivci, ktorí žijú v miernom podnebí, sú migračné. Vrátia sa do normálnych hniezdnych lokalít okolo apríla. Keďže neustále prechádzajú pozdĺž pobrežia, jednotlivci zanechávajú charakteristické stopy, ktorými je možné pochopiť prítomnosť vtáka v tejto oblasti. Stopy, ktoré zanechávajú veľké. Labky majú tri prsty dlhé asi 6 cm. Spôsob cestovania je nezvyčajný. Chôdza je veľkým krokom pre jej veľkosť - asi 25 cm, vták sa nespolieha na celú nohu, ale chodí len na prstoch, z ktorých sú stopy.

Hlas je hlasný. Robí zvuky, ktoré možno opísať ako kick-kick-kick.

Majú každodenný životný štýl. Takmer celý čas je strávený na brehu alebo v blízkosti nádrže. Stilters nielen chodiť pozdĺž brehu, ale aj plávať a potápať sa dokonale.

jedlo

Chôdze majú dosť zvláštny spôsob kŕmenia. Sú ponorené do vody s takmer celým telom, iba chvost zostáva na povrchu.

S jeho zobákom, vták hľadá jedlo. Chytia vodné chyby, krvavce. Okrem toho môžu jesť žubrienky, chrobáky, vegetáciu. Títo vtáci mohli ľahko nájsť potravu na povrchu Zeme, ale ich celé telo je prispôsobené špeciálne na lov v plytkej vode. Okrem toho prítomnosť dlhých nôh robí poľovačku na zemi nepohodlnou.

Dlhé nohy tiež umožňujú vtákovi získať korisť z hĺbky, ktorá nie je k dispozícii iným vtákom. A vtáčik zobák je veľmi podobný pinzety. Je to akoby sa vytvoril špeciálne na chytanie hmyzu do vody.

rozmnožovanie


Vtáčik si vyberie miesto hniezdenia tak, aby v jeho blízkosti bolo možné získať dostatok potravy pre seba a potomstvo. Kolónia je 100 párov alebo viac. Niekoľko sezón sa pár zachráni, po ktorom môže vták nájsť nového partnera.

Zaujímavé je, že nám to dáva námaha. Vyberajú si muža tým, že im dávajú pozornosť. Vyliahnu vajcia spolu. Keď samica sedí na vajciach, samec pre ňu starostlivo privedie jedlo. A keď sa narodia mláďatá, samec im prinesie jedlo.

Títo vtáci sú celkom spoločenskí, takže len zriedka zostávajú sami. Počas hniezdenia vytvárajú kolónie 20-30 párov.

Samotné páry prakticky nehniezdia. Takýto jav môže byť veľmi zriedkavý. Niekedy susedia s kolóniami iných druhov, ktoré sa hniezdia v blízkosti.

Hniezdo je diera, ktorá vtákov líši s vetvami, stonkami a trávou. Ak bola prvá spojka poškodená, dvojica sa odloží. Napriek tomu má tento druh skôr nízky chovateľský úspech. Je to 15-45%.

Páry sa tvoria v apríli až máji. Pri znáške bývajú zvyčajne 4 vajcia s rozmermi 3 až 4 cm, v druhej polovici mája si samica kladie vajíčka. Inkubačná doba môže trvať približne mesiac. Rodičia chránia svoje bezbranné mláďatá pred hrozbou. Prvých niekoľko týždňov aktívne kŕmia potomstvo, takže mláďatá rastú a zarastajú perím.

Asi vo veku jedného mesiaca si začínajú zvyknúť na nezávislý život a snažia sa lietať. Mláďatá sa naučia zháňať sa pre seba. V mladom veku má perie hnedú farbu, ktorá sa nakoniec zmení na bielu.

Kurčatá rastú rýchlo. Ich perie je o niečo ľahšie ako u dospelých. Sexuálna zrelosť sa dosahuje vo veku dvoch rokov. Celkovo žijú asi 12 rokov.

Títo vtáci sa veľmi dobre starajú o svoje potomstvo a chránia ich pred hrozbou. Niekedy sa môžu ohroziť, aby ochránili svoje mláďatá. Ak sa blíži predátor alebo iná hrozba, vták vzlietne a kričí a snaží sa tak rozptýliť nepriateľa.

V dôsledku ľudskej činnosti, ako aj v dôsledku vysychania vodných útvarov sa znižuje počet zástupcov tohto typu. Vtáky majú menej miest, kde by mohli nájsť jedlo.

Z rôznych príčin zomrie veľa priliehavých spojok, čo ovplyvňuje aj veľkosť obyvateľstva. Niekedy sa stanú obeťami lovcov, ale častejšie náhodnými. Koniec koncov, veľmi málo ľudí chce strieľať na taký zaujímavý vták. Navyše má veľmi málo mäsa.

Je to dôležité! Dnes je tento druh chránený zákonom, lov je zakázaný.

Človek nepriamo poškodzuje tento druh využívaním pobrežného územia na svoju činnosť a robí ho nevhodným pre vtáky. V tropických zemepisných šírkach je tento druh bezpečný. Na území Španielska a Talianska sa ich počet zvyšuje.

Zaujímavé fakty

  1. Niekedy za chôdzu sa shiloklyuvku, ktorý je obyvateľom južnej Európy. Navonok sú podobné, ale majú zakrivený zobák. Jej nohy sú o niečo kratšie, majú modrastý odtieň. Jej krídla sú čierno-biele.
  2. Tí jedinci, ktorí žijú v krajinách s veľmi horúcim podnebím, by mali chladiť vajcia. Preto pred sedením na hniezde vták namáča svoje perie.
  3. Keď kôň inkubuje svoje vajcia, jeho nohy sú ohnuté a sú vzadu.
  4. Napriek väčšej dĺžke nôh v porovnaní s telom, tento vták zaberá v tomto ukazovateli len druhé miesto. Na prvom mieste je plameňák.

Video: stilt (Himantopus himantopus)