Sleď Gull - popis, lokalita, zaujímavé fakty

Sleď obyčajný patrí do radu charadriiformes, medzi všetkými ostatnými zástupcami druhov vtákov, to je najviac rozpoznateľné a spoločné. Distribučná plocha čajky je taká rozsiahla, že väčšina ornitológov je presvedčená, že existuje viacero blízkych vtákov naraz.

habitat

Prevažne čierny čajok žije v chladných oblastiach, široko obývajúcich severnú pologuľu. Počas obdobia zimného chladu sa kŕdle posielajú na juh Číny, do Japonska, na Floridu, do Mexického zálivu. Najčastejšie, čajka vyberá britské krajiny, Island, Aljaška a východnej Amerike, Kanade, Škandinávii ako hniezdisko.

Vzhľadom na to, že tieto vtáky sú veľmi závislé od vody a potravín, ktoré sa tam nachádzajú, obývajú pobrežné zóny, bývajú v skalách, močiaroch, útesoch. Racek bol prekvapivo schopný prispôsobiť sa životu v spoločnosti, spolu s ľuďmi, z tohto dôvodu sa nezastaví stavať hniezda na strechách budov, v podkroví domov. Pravidelne ich možno pozorovať v pobrežnej zóne alebo v meste, ktoré je v blízkosti riek, jazier a morí.

Exteriér vtáka

Racek je pomerne veľký vták. Váha dospelého vtáka je často viac ako 1,5 kg a dĺžka tela je približne 60 cm, v oblasti hlavy, krku a tela čajky je biele perie. Na chrbte a krídlach farba bledosivá. Zobák na konci je ohnutý, zo strán mierne sploštený, žltý. Pod ním je však sutina červenej.

Oči čajky sú orámované úzkym pásikom žltej kože. Oči dúhovky sú sivé. Je pozoruhodné, že farba peria sa stáva svetlom až do štvrtého roku života. Do tohto veku majú mladé vtáky a kurčatá pestrofarebnú farbu s prevahou šedých a tmavohnedých odtieňov. Po dvoch rokoch života sa perie postupne stáva jasnejším. Pero na hlave u mladých vtákov - predstaviteľov tohto rodu - má hnedastý, nenápadný odtieň spolu s dúhovkou očí.

Reprodukcia nuansy a dlhovekosti

Keď čajka žije v prirodzených a prírodných podmienkach, jej dĺžka života dosahuje približne 45-55 rokov. Ornitológovia považujú strieborného čajka za vysoko organizovaný druh. Ťažké vzťahy medzi rôznymi zástupcami tohto druhu vtákov sú založené na špecifickej hierarchii. Úloha olova a dominantného postavenia spočíva výlučne na mužovi. Samice sa zase môžu zaoberať iba otázkami, ktoré ovplyvňujú výber miesta pre výstavbu hniezdenia.

Racek je monogamný vták. S výnimočnými výnimkami si raz a navždy vytvoria pár. Vek pubertálnych vtákov dosahuje päť rokov. Striebristé čajky sa začnú vracať na svoje hniezdiská koncom apríla, začiatkom mája, akonáhle ľad opustí vodnú hladinu.

Počas hniezdenia vtáky vytvárajú skutočné kŕdle a kolónie. Pre stavbu hniezda čajka používa malé perie, kúsky vlny. Na tento účel si vyberá odľahlé miesta v blízkosti útesov, skál, v hustých kríkoch. Na stavbe hniezda sa podieľali obaja partneri. Okrem toho, ako materiál používa vetvy stromov, sušené riasy, mach.

V priemere je spojka od 2 do 4 vajec, ktorých odtieň je zelenohnedý alebo svetlý olivový. Vajcia sú navyše pokryté veľkými tmavohnedými škvrnami. Zdivo sa vyliahne oboma partnermi. Okrem toho, keď samica nahradí samca alebo naopak, vtáky sa veľmi opatrne a opatrne obrátia na vajcia.

Po inkubačnej dobe, ktorá trvá približne mesiac, končí, potomstvo sa vyliahne do svetla. Ich malé telá sú pokryté sivastým chumáčom, v ktorom sú jasne viditeľné škvrny tmavých odtieňov. Po niekoľkých dňoch mláďatá už vedia, ako sa postaviť na nohy, a po ďalších dvoch dňoch môžu mačky na krátku dobu opustiť svoje hniezdo, bez toho, aby sa museli vzdialiť na dlhé vzdialenosti.

Ak je v blízkosti hrozba, mláďatá sa snažia skrývať, krčiť sa. Zároveň je veľmi ťažké rozlíšiť na povrchu zeme. Pre let sa kurčatá pripravujú na 40-50 dní života. Obaja rodičia striedavo kŕmia svoje mláďatá, praskajú. Intenzívne sa vyvíjajúce mláďatá konzumujú hlavne ryby.

Jedlo strieborné čajky


Je potrebné poznamenať, že zástupcovia tohto druhu vtákov sú všežraví. Často sa nachádzajú v blízkosti morských lodí a skládok. Niekedy môžete dokonca vidieť, ako čajka kradne vajcia z znášky iných vtákov alebo cudzích kurčiat.

Striebristý čajok na kŕmenie chytí myšice voles, škrečky, malé plazy a larvy hmyzu. Okrem toho čajka obsahuje bobule, obilniny, orechy a ovocie, ryby, červy a raky. Väčší čajník bez námahy vyberie jedlo od menších a bojazlivejších členov rovnakého plemena.

Odchýlky "spolužitia" s ľuďmi

To by malo okamžite znamenať, že zástupcovia tohto druhu vtákov skôr unceremoniously môžu vysporiadať s ľuďmi. Sleď čajky intenzívne obývajú megacity a veľké moderné budovy, stavajú hniezda priamo na strechách. Často môže zaútočiť na čokoľvek, čo by mohlo ohroziť jej potomstvo. Opäť platí, že tam sú pravidelné prípady, keď extrémne ohameevshie čajok priamo v meste mohol chytiť jedlo z rúk ľudí.

Avšak v poslednej dobe je čoraz jasnejšia smutná tendencia k poklesu počtu strieborných čajok. V Európe je počet obyvateľov takmer polovičný. Odborníci odôvodňujú takýto pokles počtu vtákov vystavením škodlivým environmentálnym faktorom, ako aj zníženému objemu rýb v regiónoch susediacich s pobrežím.

Napriek tomu sú čajky aktívne najmä počas dňa. V niektorých prípadoch môžu tieto vtáky zostať aktívne celý deň. Platí to najmä pre tie vtáky, ktoré žijú vo vysokých zemepisných šírkach, ktoré sa vyznačujú polárnym dňom.

Správanie vtákov


Racek sa vyznačuje špecifickou vokalizáciou. Môžu vytvoriť širokú škálu rôznych zvukov. V ich arzenále je krik, krútenie, vytí a dokonca aj zvuky, ktoré sa podobajú meowingu. Vo väčšine situácií z nich však môžete počuť výkriky ako smiech.

Sleď obyčajný sa zvyčajne zhromažďuje v pomerne početných kolóniách, vrátane niekoľkých stoviek párov. Niekedy môžete vidieť vzácnejšie, malé kŕdle. Každá dvojica mužov a žien má osobnú oblasť, ktorá je pod ich ochranou. Ak je kolónia ohrozená akýmkoľvek nepriateľom zvonku, potom sa všetci vtáci okamžite zhromaždia, aby poskytli súperovi náležitú odolnosť a chránili svojich príbuzných. Ale v tichom období v kolónii môžu vzniknúť konflikty, často končiace útokmi.

Vzťah medzi mužom a ženou v páre sa môže vyvíjať dosť tvrdo. Toto vyhlásenie platí najmä pre obdobie sobáša. Počas jeho muža začína manželské hry a rituálne prezentácie jedla jeho "nevesta". Medzitým sa samica posadí k svojmu vlastnému hniezdu a začne pliesť skôr tenkým, žobrať muža. Po kladení vajíčok sa charakteristické správanie párenia začína postupne strácať, až kým úplne nezmizne.

Pozoruhodné fakty

Racek sa snaží v podmienkach kolónie alebo páru pozorovať jasné podmienky hierarchie. Vodcom a vodcom bude určite muž, ktorý sa bude vždy rozhodovať a vyberať si svojho. Ten sa bude zaoberať len problémami, ktoré môžu vzniknúť pri usporiadaní a výstavbe hniezda.

Okrem toho, takmer každý vták, ktorý patrí do tohto druhu, vykazuje určitý druh lenivosti: uprednostňuje, aby nehľadal korisť a jedlo pre seba samých a snažil sa. Strieborný čajok je spokojnejší s prijímaním jedla od iných príbuzných, vtákov alebo zvierat.

Video: sleď čajka - rozdiel medzi mladými a dospelými