Kanadský rys - opis, lokalita, životný štýl

Kanadským klusom sa rozumie zviera, ktoré sa vyznačuje svojím biotopom. Títo jedinci majú radi lesné územie. Vedú skôr uzavretý životný štýl, ale sú veľmi tajomné a zaujímavé učiť sa. Podobne ako iné odrody tejto rodiny, rys ostrovid sa líši v návykoch divých mačiek. Sú preslávení svojou milosťou. Pokiaľ ide o distribúciu, väčšina obyvateľstva je rozptýlená po celej Kanade, iní obyvatelia sa nachádzajú v rozsiahlej severnej časti Spojených štátov.

popis

  1. Títo jedinci sú zaradení ako stredne veľkí, podobne ako rys ostrovid. Farbou srsti môžu byť hnedožlté, svetlohnedé alebo sivohnedé. Horná časť tela je zatemnená, spodná časť je rozjasnená a vystupuje v tóne od ostatných častí tela. Väčšina členov rodiny má tmavé škvrny.
  2. Chvost je skrátený, čierny pigment je prítomný na konci. Srsť je dlhá a hustá, takže zvieratá sú chránené pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami. Keď je zima tesne za rohom, okolo rysa začínajú rásť fúzy. Pokrývajú krčnej oblasti a tiež čiastočne chrániť.
  3. Uši vo formáte trojuholníka s čiernymi strapcami na koncoch, ktoré sa tiahnu až do 4 cm, končatiny sú nadýchané a veľké, zviera sa pohybuje v snehu, bez pocitu nepohodlia. Končatiny sú dlhšie, približne rovnako ako rysy pigmentované červené. Po dĺžke tela rastú zvieratá na 1 m. Okrem toho je chvost zadaný asi 15 cm, výška v kohútiku je 0,5 m. Hmotnostná kategória je v rozsahu 4,5-17 kg.
  4. Rozdiely medzi pohlaviami sú len v tom, že mužskí členovia rodiny sú o niečo väčší ako ženy. Ak porovnáme danú odrodu so spoločným klusom, ten je dvakrát väčší.
  5. U zvierat sú čeľuste vybavené štyrmi najsilnejšími špičkami a celý chrup pozostáva z 28 zubov. Lynx pociťuje za pomoci psov oblasť uštipnutia obete. Vďaka tomu majú možnosť poškodiť korisť mnohých nervových zakončení. Stiahnuteľné pazúry, ostré a silné.
  6. Pri porovnaní údajov o jedincoch s červenými zástupcami rodiny je potrebné povedať, že prvé z nich sú menej načervenalé. Majú tiež dlhšiu kefu na koncoch uší, špinenie je jasnejšie, chvost je kratší a končatiny sú silnejšie a väčšie. Červené zvieratá sú malé.

jedlo

  1. Väčšina základného menu je podávaná mäsu, za deň by ho jednotlivec mal konzumovať v množstve 3 kg. Toto je potrebné pre úplnú existenciu. Najčastejšie lynx loví zajace, za rok zabíja okolo 200 ušných. Vďaka tomu je možné prispôsobiť obyvateľstvo, pretože zajace sa rýchlo množia.
  2. Okrem toho, strava môže zahŕňať jeleň, veverička, bobor, myš, vták, ryby, sneh ram. Ak zviera nejesť potraviny, ktoré vzal hneď, skryje jedlo a vráti sa do zásob neskôr.
  3. Zvyčajne, diera v pôde slúži ako cache. Malí dravci hľadajú zásoby rysov, odoberajú ich a delia medzi sebou. Keď je zviera plné, nie je pripravené na lov, ale pokojne vo svojom doupěti.

správanie

  1. Už bolo spomenuté, že jednotlivci sú charakterizovaní skrytým obrazom bytia. Zriedkakedy komunikujú medzi sebou, ale nemôžu sa spriateliť kvôli kočovnej povahe svojho pobytu. Obvykle jednotlivec zaberá územie, na ktorom loví (viac ako 70 m2). Územie je označené močom a škrabancami.
  2. Vďaka silným a nadýchaným labkám sa rys ostrovček s istotou a rýchlo pohybuje po snežnej pokrývke. Nezáleží na tom, čo to je, voľné alebo ľadové. Okrem toho, jednotlivé pokrýva stopy, tiež sa cíti skvele vo vodnom priestore, môže zručne stúpať stromy a skaly.
  3. Keď cicavec hľadá potravu, dokáže prekonať viac ako tucet kilometrov. Najmä ak sa v distribučnej oblasti nenachádza žiadne krmivo. Keď je počasie zlé, rys ostrovček ho bude čakať a zase vyraziť. Môže prechádzať aj v najchladnejšej vode.
  4. Charakteristickou črtou predstaviteľov diskutovanej rodiny je, že nie je to len po západe slnka, ktoré lovia. Jednotlivci sú prispôsobení na produkciu potravín počas dňa, čo nie je prípad bežných klusov. Zviera sa pozerá na korisť dole, potom sa ponáhľa skoky o dĺžke 3 metre.

rozloha

  1. Uvažované osoby žijú hlavne v celej Kanade. Divoké zvieratá sa najčastejšie vyskytujú v oblastiach Washington, Idaho a Western Montana. Prezentované mačky v malých populáciách žijú v Utahu av Novom Anglicku.
  2. Veľmi zriedka sa takéto zvieratá nachádzajú v Colorade, Oregone a vo Wyomingu. Lesy s hustou vegetáciou sa prevažne považujú za obyčajné biotopy zastúpených jedincov. Mačky sa však dobre cítia v otvorených lesoch, tundre a skalnatom teréne.

rozmnožovanie

  1. Je pozoruhodné, že jednotlivci sa zbiehajú v pároch výlučne v období párenia. Tento čas začína od konca zimy a trvá do polovice jari. Muž nezávisle na svojom území vyberá niekoľko samíc. Potom, čo oplodní svojich spoločníkov, je zbavený svojho podnikania.
  2. V budúcnosti sa o potomstvo stará len matka. Po období sobáša trvá tehotenstvo približne 2 mesiace. Pred pôrodom, samica nájde pokojný, bezpečný deň, a potom sa usadí. Najčastejšie je dom vybraný v štrbinách skál, hustá vegetácia a dutiny stromov.
  3. Potom matka niekoľko dní očakáva narodenie potomstva. Často sa narodí až 5 mačiatok. Každý váži nie viac ako 350 gramov. V tejto dobe sú deti slepí, hluchí a úplne bezmocní. Bez ochrany matiek a poručníkov neprežijú. Po pol mesiaci ich vidia.
  4. Je pozoruhodné, že takéto malé zhluky s jasne modrými očami čoskoro vyrastú do bezohľadných predátorov. Prvých niekoľko mesiacov, mladí aj naďalej kŕmené materským mliekom. Už od 4 mesiacov sa tuhá strava postupne dostáva do svojej stravy. Matka sa snaží kŕmiť deti králikom.
  5. Všetky drobnosti poľovníckych mačiatok sa postupne trénujú. Pre korisť si matka vezme svoje mláďatá už od šiestich mesiacov. V tejto dobe sledujú celý proces lovu. Doslova, keď deti majú 10 mesiacov, sú nútené opustiť svoju matku. Na druhej strane sa začína pripravovať na párenie.
  6. Rysyta už žijú plný nezávislý život. V opačnom prípade čoskoro dosiahnu sexuálnu zrelosť a začnú hľadať partnera pre seba. Vyberajú si svoje územie a začnú sa usadiť. V priemere takéto mačky žijú asi 10 rokov v prírodných podmienkach.

Nie je úplne pochopené, ako sa títo jednotlivci týkajú človeka. Napríklad vo voľnej prírode sa takéto mačky snažia vyhýbať ľuďom všetkými možnými spôsobmi. Ale zároveň, rysi nezažijú žiadny strach. Na druhej strane, predmetné zvieratá často podávajú blízke osady. Niekedy tam môžu ísť.

Video: Kanadský rys ostrovid (Lynx canadensis Kerr) t