Obyčajný rys ostrovid - popis, lokalita, životný štýl

Lynx obyčajný (Eurasian) patrí do čeľade mačiek (latinský Lynx lynx) a je najbližším príbuzným domácej mačky.

vzhľad

Загрузка...

Rys ostrovid je malý v porovnaní s ostatnými členmi rodiny, ale je najväčší medzi inými druhmi rysa. Hmotnosť veľkého samca môže dosiahnuť 36 kg, jedinci strednej veľkosti majú hmotnosť 20-25 kg. Dĺžka (okrem chvosta) sa pohybuje od 70 do 130 cm, výška väčšiny zvierat nie je väčšia ako 70 cm, samce sú silnejšie a väčšie ako samice.

Telo zvieraťa je krátke, husté. Hlava má zaoblený tvar, papuľa skrátená širokými očami široko od seba. Chvost je krátky s čiernym hrotom, zdá sa, že je mierne odrezaný, jeho dĺžka málokedy presahuje 35 centimetrov. Takáto veľkosť a tvar chvosta pomáha zvieraťu šikovne šplhať po stromoch a používať ho ako vyváženú váhu.

Vlna Lynx je veľmi mäkká a hrubá, najmä po jesennom liatí. Vlna rastie na jar, kratšia a menej hustá, vzor hromady je oveľa jasnejší, viac kontrastný.

Farba zvierat môže byť červená, žltá alebo sivá. V závislosti od biotopu môžu byť vzory na srsti zvierat pruhované a škvrnité (škvrny a rozety rôznych veľkostí). Tam sú zástupcovia s pevnou farbou. Na krku, bruchu, ušiach a labkách je vzorovaná farba menej výrazná. Na lícach, rovnako ako na bruchu, je hromada dlhšia a tenká, pripomínajúca bočné kotliny. Na špičkách uší majú rysy špeciálne štetce, ktoré im umožňujú zachytiť zvukové vlny, ktoré nie sú prístupné iným cicavcom. Tieto kefy sa teda nestarajú o to, aby smerovač. Ak sú odrezané, povesť je okamžite viditeľne otupená.

Anatomická štruktúra labiek sa trochu líši od štruktúry ostatných členov rodiny. Predné končatiny sú zreteľne dlhšie ako zadné končatiny a na kluse je 5 prstov a na zadných končatinách 4 končatiny, no stopa predných končatín, podobne ako zadné labky, bude mať dojem iba štyroch prstov, pretože piaty prst je nad ostatnými a nedotýka sa snehu ani zeme. pri chôdzi.

Veľkosť laloku bežného rysa je pomerne veľká a má priemer približne 10 cm, v zime, vďaka hustej kožušine rastúcej na zvieratách aj medzi prstami, môže priemer dráhy dosiahnuť 20 cm.

V zime sú labky pokryté hustou, pevnou kožušinou, vďaka ktorej sa ostrovček rýchlo a ľahko prekonáva snehovými závratmi a pohybuje sa, bez toho, aby boliny chodidla, a to cez ľadovú kôru, nepoškodili.

Správanie, životný štýl

Trajektoria klusu je vinutie. Ak snehové drifty nie sú hlboké, zviera dá svoje labky tak, že výtlačky zozadu sú pred prednými. Ak je hĺbka snehu významná, pohybuje sa a zadné končatiny sa nachádzajú v stopách z prednej strany. Ak je potrebné maskovanie, rys, prirodzene, robí cestu cez pne a stromy.

Mačky lovia len. Samice s plodom extrahujú jedlo spolu. Títo dravci dávajú prednosť sedavému životnému štýlu a opustia svoje územia len v prípade vyčerpania potravinových zdrojov. Oblasť držania jediného dravca je niekedy 70 kilometrov štvorcových. Zvieratá pravidelne robia svoje kolá, čo často trvá až dva týždne. Počas dňa môže ostrovček hľadať korisť 8 km.

Poddruh Lynx

Загрузка...

V závislosti od biotopu sa rozlišuje niekoľko poddruhov predátorov:

  1. Východoslovenský sibírsky (Yakut) rys. Na začiatku dvadsiateho storočia sa tento poddruh samostatne usadil na južných územiach polostrova Kamčatka. Yakut lynx je najväčší z obyčajných. Ich srsť je našuchorená a mäkká s výrazným špinením. S množstvom potravy, zvieratá vedú sedavý životný štýl v Jakutii. V prípade poklesu počtu zveri migrujú zvieratá do bohatších oblastí s potravinami. 80% potravy rysa je zajac, zvyšok je určený pre pernaté a veľké rohaté zvieratá.
  2. Stredoázijský (Pale) Lynx. Zástupcovia tohto poddruhu žijú v vysočine Kazachstanu a centrálnej časti Ázie. Farba týchto zvierat je prevažne monochromatická a svetlá. Škvrny sú mierne na končatinách a chrbte.
  3. Kaukazský rys. Predátori majú strednú veľkosť v porovnaní s inými zástupcami tohto druhu. Majú charakteristickú gaštanovú alebo gaštanovú gaštanovú farbu s jasnými škvrnami.

Miesta bydliska obyčajného rysa

Загрузка...

Do konca XIX storočia tieto zvieratá obývali lesy strednej a západnej Európy. Vzhľadom k popularite rysa kožušiny a zničenie lesov na začiatku 20. storočia, boli vyhladené v Nemecku, Švajčiarsku a Francúzsku. Od 70. rokov minulého storočia, vďaka aktivitám obrancov voľne žijúcich živočíchov, bol tento typ mačky v niektorých krajinách znovu obývaný.

Dnes je obyčajný rys uvedený v Červenej knihe. Populácie predátorov, od 1000 do 2500 jedincov, obývajú lesy Švédska, Poľska, Nórska a Fínska.

V štátoch Balkánskeho polostrova (Macedónsko, Grécko, Albánsko) sa počet rysov rysa za posledných 20 rokov znížil. Čo priamo súvisí s ľudskou činnosťou. Ich počet v týchto krajinách je menej ako 100 osôb.

Väčšina biotopov rysa obyčajného sa nachádza na území Ruska, najmä v regiónoch Sibíri. Na západných hraniciach krajiny sa nachádzajú zvieratá na Kamčatku, Sachalin, ako aj na Kaukaze.

Lynxi uprednostňujú zmiešané a ihličnaté lesy na skalnatej horskej krajine. Usadzujú sa v lesnom tundre av tých lokalitách, kde rastú nízko rastúce kríky. Vychovávať potomkovia idú hlboko do lesa, kde je vegetácia silnejšia a hustejšia.

Nepriatelia rysa, okrem ľudí, sú vlci. Lynx sa dokáže vyrovnať s jedným vlkom, ale balenie nebude prekonané. Preto na území, kde žijú vlci, sa rysy nechcú zdržiavať. Ak sa počet vlkov zníži kvôli ich vyhladeniu človekom, ich počet v tej istej oblasti sa zvýši. V niektorých oblastiach Ruska boli jedinci zastrelení, pretože sa predpokladalo, že predátor ničí množstvo zveriny (napríklad srnčia zver, tetrova hoľniaka, zajace). Ale vzhľadom k tomu, že rýchlosť rozmnožovania, a teda aj nárast počtu zvierat konzumovaných rysom je oveľa vyšší ako u predátorov, škoda z lovu je veľmi spochybnená.

Diéta obyčajného rysa

Lynx, rovnako ako všetky mačky, jedia potravu pre zvieratá. Denná korisť týchto predátorov je lemmings, voles, zajace a niektoré vtáky. Niekedy sa mladí ľudia z losov a diviakov stanú obeťami. Rysi tiež lovia väčšie zvieratá: jeleň, srnec, jeleň pižmový, seren. Ak sa lovecké oblasti lynx nachádzajú v blízkosti ľudských sídiel, potom sa často stávajú obeťmi hospodárskych zvierat a hydiny.

Lynxes začínajú loviť na konci noci alebo v skorých ranných hodinách, keď terén ešte nie je dostatočne osvetlený slnkom. Predátor opatrne a trpezlivo sleduje obeť, a potom útočí, takže 2-3 ostré skoky až do dĺžky 3 metrov. Ak unikne korisť, nasleduje ďalších 80 metrov, v prípade zlyhania ustúpi. Lynx neskočí na obeť z vetvy alebo kmeňa stromu, ale pozerá sa naň z výšky. Priemerná denná kŕmna dávka mäsa je asi 3 kg, v tomto prípade sa ostrovček necíti hlad. Šelma po dlhej hladovke môže jesť šesť libier mäsa.

Lynx nikdy loví dobre, to je plné. Zviera pohltí pozostatky jatočných tiel v snehu alebo ich postrieka zemou, ale nie je to tak úhľadné, že iné šelmy ľahko nájdu „cache“. Lynx stopy sú často zviazané s líškami a wolverines. Ten môže niekedy odradiť chytenú korisť a odtrhnúť rysa. S líškami je situácia iná: líšky súťažia v potravinovom reťazci, navyše sú oveľa slabšie. Liška pozorovaná v loveckých revíroch lynxa bude s najväčšou pravdepodobnosťou zabitá "milenkou". Zároveň títo predátori nikdy nejedia líšky.

Na svojich loveckých trasách rys ostrovid zanecháva stopy v podobe poškriabanej stromovej kôry, ako akýsi signál, že územie je obsadené.

Chov a chov plodu

Загрузка...

Svadba na Lynx začína vo februári a trvá do konca marca. 2-3 samci nasledujú samicu, niekedy viac, ktorí neustále bojujú o jej umiestnenie. Bitky sú sprevádzané hrozivými vrčaniami a meowingom s nízkou tonalitou, ktorá sa šíri mnoho kilometrov. Po vytvorení páru sa zvieratá navzájom čuchajú do nosov, potom sa začnú mierne stláčať k sebe a postaviť sa naproti.

Tehotná žena nesie plod 60-70 dní. Pred narodením potomstva hľadá matka osamelý denník, v ktorom si vyberá jemné základy stromov, dutiny alebo delenie v skalách. V apríli až máji sa narodia 2-3 mačiatka, zriedka ich počet je viac ako štyri. Tak ako všetky mačkovité šelmy, aj novorodenci sú úplne slepí. O dva týždne neskôr, deti otvoria oči, ale stále sa pohybujú veľmi zle.

Samičky vychovávajú svojich mladých. Vo veku dvoch mesiacov matka začína postupne kŕmiť mačiatka mäsom. Až do veku piatich mesiacov deti stále neopúšťajú brlohu a učia sa loviť myši a zajace, ktoré priniesla žena. O pol roka sa rys ostrovid učí loviť reálne.

"Rodičovský domov" mladých dovolenky, keď majú 1 rok. Materská matka ich odvádza do nezávislého života a získava nového potomka. Samce rysa dosahujú sexuálnu zrelosť vo veku dvoch a pol roka. Ženy - 1,5 roka.

Dĺžka života rysa vo voľnej prírode je v priemere 20 rokov. V zoologických záhradách môžu niektorí ľudia žiť až 25 rokov.

Video: Lynx obyčajný (Lynx lynx) t

Загрузка...

Populárne Kategórie

Загрузка...