Spoločná šošovica - opis, lokalita

Na Zemi existuje obrovské množstvo vtákov rôznych druhov. Líšia sa vo všetkom: veľkosť, správanie, správanie, životný štýl. Mnohí žijú v miestach, ktoré sa zdajú byť úplne nevhodné pre existenciu - berte si tučniakov. Nebude to však o nich, ale o trochu ostrej šošovke.

popis

V slove šošovka, predstavivosť okamžite kreslí cereálnu rastlinu s plochými zrnami, rovnako ako fazuľa. Málokto vie, že toto slovo je sťahovavý vták, veľmi podobný vrabcovi. Jej meno je červený vrabec.

Celkovo sú tu 4 poddruhy tohto vtáka, každý z nich má nepatrné rozdiely vo vzhľade a farbe, ale vo všeobecnosti sú podobné. Vo veľkosti, šošovica úplne opakovať parametre mesta cvrlikání obyvateľa - dĺžka - do 20 cm, hmotnosť - 80 gramov, rozpätie krídiel - 9 centimetrov. Iba dva rozdiely - hustý, mierne napuchnutý žltý zobák a žiarivo ružové krikľavé sfarbenie samcov, pomocou ktorého môžete okamžite určiť druh vtákov. Perie je takmer úplne červeno-ružovej farby, najmä v hrudníku a struma. Len spodná časť tela je vymaľovaná ružovo-bielou farbou a spodná časť s axilárnymi dutinami je nedotknutá biela. Na spodnej časti chrbta a na spodnej časti krku sú tmavo červené perie zdobené svetlým okrajom.

Samice sa nemôžu pochváliť takými jasnými farbami: ich perie je červenošedé s hnedým odtieňom, brucho je o niečo svetlejšie ako chrbát, spodná časť tela je okrová, krídla sú zdobené pozdĺžnymi pruhmi svetla.

Kde býva

Tento šarlátový vták pochádza zo Sibíri, ale postupom času sa rozšíril po celom svete a teraz má pomerne širokú škálu biotopov. Žije v Číne a v Kórei, v horách Afganistanu, na Kaukaze, v Iráne, strednej a strednej Ázii. Na území bývalého Sovietskeho zväzu sa distribuuje takmer vo všetkých oblastiach s výnimkou Moldavska a Zakarpatska. Na Sibíri, v severných regiónoch (Murmansk, Magadan, Sakha-Yakutia) sa nachádzajú zástupcovia šošovice, vo východnom Rusku sa rozdeľujú na Kamčatku, Čukotku a Sachalin.

Šošovka je radšej mokrá a usadí sa tam, kde je nadbytok vlhkosti. Väčšina z nich si vyberá lužné lúky, kde sa hojne rozrastajú kríky, ale môžu žiť na okrajoch lesa. Neustále vidieť v záhradách a cintorínoch. V hornatej oblasti sa usadzuje na lesných okrajoch, v ústach a nivách riek, na lúkach.

Hniezdenie a chov

Šošovica väčšinou uprednostňuje jeden životný štýl, žije vo dvojiciach len počas hniezdenia. Vyskytuje sa niečo ako token-up: samci stúpajú čo najviac na strom, demonštrujú svoje oblečenie, dusia topknot a fúkajú perie, hlasne a dlho spievajú, snažia sa prekonať súpera a ukázať svoju exkluzivitu samici. Niekedy dochádza k stretom medzi súpermi, končiac bez poškodenia nepriateľa. Nakoniec, žena, pozorujúc pohľad z nižšej vrstvy alebo zeme, robí svoju voľbu.

Po párení, samica hľadá miesto na hniezdo a obaja partneri postavia dom na budúcu sezónu. Pravidlom je, že miestom je strom alebo nejaký šíriaci sa krík. Okrem toho, samica si môže konkrétne vybrať rastlinu, kde iné vtáky nebudú presne hniezdiť - napríklad v húštinách žihľavy. Dom je veľmi nízko od zeme, často - bažinatý a vypálený. Minulé vetvičky, steblá trávy, stonky obilnín a ďalšie rastliny, ktoré rastú v jeho blízkosti, slúžia ako stavebné materiály. Tácka je vyrobená veľmi neopatrne (lopatky trávy a vetvičky vychádzajú vo všetkých smeroch), vyzerá to ako šálka s rozmermi 16-20 centimetrov. Podlaha je položená vlastným a ostatným chmýřím, perím, kúskami vlny, trávy a koreňov.

Jediná spojka počas leta sa odohráva v júni (hoci v južných, teplejších regiónoch sa to môže vyskytnúť v máji). Samica leží od 3 do 6 vajíčok s modrými škrupinami, ktoré majú čierne bodky dlhé 18-21 milimetrov. Samica sa zaoberá inkubáciou, zatiaľ čo samec prináša jedlo, chráni hniezdo a priateľku pred nevítanými návštevníkmi a spieva pesničky.

Po 12-15 dňoch sa mláďatá vyliahnu a spev sa zastaví - všetko sa vynakladá na kŕmenie detí. A najprv sa otec zaoberá jedlom - matka obnovuje svoju silu. Potom sa začne starať o potomkov. Ako jedlo, rodičia prinášajú hmyz, hviezdicové semená a ovos. Deti sú vedľa rodičov na 15 dní, potom stoja na krídle a začínajú žiť nezávisle.

jedlo


Hlavnou diétou je rastlinná potrava - klovanie semienok, kývanie, skoro na jar okusujú púčiky stromov rastúcich v tejto oblasti, vŕbové medvedíky, jedia trávne semená (dáždnikové rastliny, strukoviny, trstina a trstina), kamienky nezrelé. Milujú bobule (vtáčie čerešne, borievky, zimolez, kalina a hloh). Niekedy chytia húsenice a drobné chyby. Potraviny sa získavajú vo vzduchu, nepotopia sa k zemi.

prezimovanie

Koncom júla - začiatkom augusta sa vtáky sťahujú do teplejších oblastí - Indie, južnej a juhovýchodnej Ázie. Žiť v južných, teplejších oblastiach, zotrvávať až do polovice septembra. Bez povšimnutia odlietajú. V porovnaní s inými vtákmi prichádza do ich rodnej krajiny skôr neskoro - v máji.

pelichat

V druhej polovici augusta sa vtáky začínajú lámať. K tomu zvyčajne dochádza na zimovisku. Mladiství odhodia šedý nedobytný opeň a získajú červené perie. A dospelí aktualizujú šarlátové oblečenie na intenzívnejšie a hlboké.

zaujímavý

Je pomerne ľahké nájsť šošovicu - muž neustále pobaví priateľku, spievať "titivitin". Pre zvuky pripomínajúce slovo "šošovica", vtáky a prezývaný, že meno. A len v období tokaniyu a hniezdenia môžete nájsť a počuť tieto červené vtáky. Inokedy vedú tichý a tichý životný štýl.

Šošovka zbožňuje čerešňa a irgu - za nimi často lietajú do parkov, zdvíhajú stromy do posledného bobuľa.

Video: Šošovka obyčajná (Carpodacus erythrinus) t