Vertexiska - popis, lokalita, zaujímavé fakty

Vrcholy sa nazývajú malé vtáky, ktoré priamo súvisia s rodinou ďateľ, sú dobre známe v Eurázii av Afrike. Ich charakteristickým znakom je neprimeraná veľkosť hlavy a veľmi dlhý jazyk, s ktorým môžu vtáky extrahovať hmyz z kmeňa stromu. Majú krátky zobák a dlhý chvost, bez inej tuhosti.

popis

Загрузка...

Dĺžka tela dospelého jedinca dosahuje 20 centimetrov a jeho hmotnosť dosahuje 48 gramov. Zafarbenie peria samca a samice prakticky nemá rozdiely, pozostáva z maskovacích tónov, ktoré umožňujú masku na pozadí kôry stromov.

Zadná časť korunky má pestrofarebnú farbu, na sivohnedom pozadí je možné vidieť podlhovasté tmavé škvrny, ktoré sa u niektorých jedincov môžu zblížiť. Na bruchu je belavé perie, ktoré má priečnu štruktúru vzoru. Na hlave tohto vtáka sú charakteristické čierne pruhy, jeden začína na zobáku a prechádza okom, ohýba sa pozdĺž krku a druhý vzniká na korune vertikálneho svalu a klesá k zadnej časti hlavy.

Predná časť krku tohto vtáka, rovnako ako oblasť prsníka, je pokrytá pernatým okrovým alebo žltkastým tónom. Jej oči sú tmavohnedej farby a matná farba labiek a zobáku pozostáva z nahnedlého odtieňa. Mladiství majú podobnú farbu ako dospelí, len štruktúra vzoru ich oblečenia má viac rozmazaných foriem.

Koruna má chvost, ktorý vyzerá ako chvost ďateľ, ale jeho koniec má zaoblenie a nevyznačuje sa tuhosťou, preto nie je vhodný ako podpora pri lete.

Tento vták nemôže byť umiestnený na zvislých kmeňoch stromov, nájde jedlo, usadí sa na konáre alebo dole na zem. S jeho krátkym, špicatým zobákom, tajomným vtákom nemôže zrezať drevo, vytiahne svoju korisť z kôry stromov.

diéta

Загрузка...

V teplej sezóne, keď sú malé zvony zaneprázdnené šľachtením potomkov, hlavnou potravou pre nich sú rôzne mravce, napríklad sóda, zemitá žltá alebo lesná červená a môžu to byť aj rôzne druhy lazius alebo formica. Tieto vtáky sa viac nezaujímajú o samotných mravcov, ako o ich larvy alebo kukly. Samozrejme, okrem mravcov, vtáky majú záujem o akýkoľvek iný hmyz, ktorý možno nájsť na strome. To môže byť vošky, rôzne húsenice alebo chrobáky, ale vertexis diéta nie je obmedzená na hmyz sám, rozhodne sa nevzdá ovocie alebo bobule.

Je zvedavé, že pri hľadaní potravy sú vertikály orientované na svetlé farby, čo je dôvod, prečo sa nejedlé objekty často stávajú v žalúdku, môžu ľahko uhryznúť fóliou svetlej farby s plastom alebo trieskami z neželezných kovov.

stanovište

Na africkom kontinente sú vtáky tohto druhu široko rozšírené v Alžírsku av Tunisku, okrem toho sa nachádzajú na brehoch Stredozemného mora. V rozlohe Eurázie sa tento vták nachádza v oblasti lesov, od pobrežia Pyrenejského polostrova a západnej časti Francúzska po východné okolie, kanál Kolyma, ostrov Sachalin, súostrovie Kuril a Japonsko.

Zo všetkých druhov ďatľov žijúcich na území Európy sa na sezónne lety nachádza len vrchný náter. A len niektoré populácie, ktoré si vybrali africký kontinent ako svoje biotopy, radšej zostávajú sedavé. Vtáky tohto druhu, ktoré si vybrali trvalý biotop svojho priestoru, ktorý sa nachádza od morského pobrežia Stredozemného mora, až po hory v strednej časti Ázie, migrujú na krátke vzdialenosti. Všetky ostatné červy dávajú prednosť dlhodobým sezónnym letom.

Takže v zimnom období sa hrot nachádza v mnohých častiach afrického kontinentu, ktorý sa nachádza južne od Sahary. Lietajú do Senegalu a Gambie, ako aj do Sierry León a Etiópie. Okrem toho sa nachádzajú v Kongu a Kamerune. Populácie žijúce na Sibíri alebo v regiónoch Ďalekého východu uprednostňujú zimu v Indii, ako aj v juhovýchodnej časti Ázie.

Keď príde čas stavať hniezda, radšej sa usadzujú v riedkych listnatých lesoch alebo výsadbách, môžu byť usporiadané aj zmiešanými lesnými plochami. Vtáky sú priťahované k osikám, brezy a lipy, pre nich sú vhodnejšie lesné plesy, húsenice alebo lesné okraje, lesné pásy nachádzajúce sa na poliach alebo pri pobreží vodných plôch sa ešte môžu používať.

Vertišišek nie je vôbec v rozpakoch blízkej osoby, takže ju možno často vidieť na území osád, v rôznych záhradách, parkoch av oblastiach súkromného sektora. Nepovažujú sa za obývateľné, zvažujú otvorené stepné priestory.

Obdobie chovu potomkov

Vtáky tohto druhu vytvárajú nové páry s každým prichádzajúcim prameňom. Z teplých hrán, kde trávia zimné obdobie, sa vtáky vracajú spravidla v žiadnom zhone. V miestach hniezdenia ich možno pozorovať až koncom apríla, začiatkom mája. Pre hniezdo tieto vtáky hľadajú odľahlé miesta vo forme dutín zhnitých stromov alebo hustých konárov a môže sa objaviť prázdna dutina, pokiaľ je miesto vzdialené menej ako 3 metre od úrovne pôdy.

Zobák zápästia sa nelíši vo svojej sile, takže nemôžu sami vyraziť dutinu. Nie zriedka sa im podarí vybrať vhodné medzery v stavbe prístavieb alebo letných chát, dobrým riešením pre nich môže byť hniezdo. V ťažkej situácii, kód pre vhodné miesto na vybudovanie hniezda na dlhú dobu nemožno nájsť, vertysheyki schopný napadnúť svoje obľúbené miesto s inými vtákmi.

Menšie vtáky, ako je šedý muchárik alebo redstart, nie sú zriedkavo ovplyvnené týmto agresívnym chovaním plotice; Ale agresívni útočníci sa niekedy sami stávajú obeťami vysťahovania, pestré, ako aj sýrske ďatle sú schopné ich posunúť.

Voľba miesta na vybudovanie hniezda je privilégiom muža, k tejto otázke pristupuje s plnou zodpovednosťou a keď sa vyberie, sadne si v blízkosti a pomocou svojho hlasu nalieha na svojho priateľa, kým sa neobjaví. Žena, ktorá lietala, vyhodnotí nález svojho gentlemana, po ktorom nastane párenie. Nezaťažujú sa takými starosťami ako stavať hniezdo, samica kladie ležiacu do prachu z dreva. V najlepšom prípade sa použije hniezdo zostávajúce z predchádzajúcich vlastníkov.

Samica Verticeisk odkladá spojku z poslednej dekády mája na prvú polovicu júna, niekedy sa jej podarí urobiť dve spony za sezónu. Zvyčajne je to 7 až 10 vajec, aj keď v zriedkavých prípadoch môže byť 14, sú takmer biele vo svetlej farbe. Ak sa v dôsledku tragických okolností stratí spojka, žena má možnosť ju odložiť.

Samica debuguje jej znášanie jedným vajcom za deň a je prijatá na vyliahnutie pri pokládke predposledného vajíčka, inkubačná doba je približne 2 týždne. Samica vajíčka hlavne inkubuje, ale čas od času ju samec nahradí na krátku dobu. Vo svetle malých mláďat sa striedavo objavujú, zaujímajú polohu, otáčajú zobákom do stredu a vytvárajú spoločnú postavu v podobe pyramídy.

Obaja rodičia sa zaoberajú výchovou potomstva, lietajú do dutiny striedavo s vypchatou strumou a kŕmia celú rodinu naraz, otrygivaya všetci v zobáku malý loptičku. Po 27 dňoch získavajú mladí jedinci schopnosť lietať a potom navždy opustia svojich rodičov.

Funkcie spevu

Tento druh vtákov sa venuje spevu len v období párenia, pripomína hlasný zvuk, ktorý sa skladá z vysokých zvukov. Muž, ktorý si našiel vhodnú dutinu, usadí sa u neho a začne volať na samicu, pričom robí monotónne zvuky, ktoré sa opakujú s veľkou frekvenciou, jeden vrták sa môže skladať z 15-18 opakovaní. Prichádzajúca žena mu odpovedá podobným spôsobom, v duete nevykonávajú svoju manželskú pieseň.

Tam sú prípady, keď muž nedokáže kričať na samicu, je v tejto situácii, hádže svoj nález a pokúša sa znova na inom mieste. V alarmujúcich prípadoch tieto vtáky vyjadrujú úzkosť mäkkým tikaním alebo tenkým trhavým pískaním.

Video: krútenie (Jynx torquilla)

Загрузка...

Загрузка...

Populárne Kategórie

Загрузка...