Belukha (delfín) - opis, lokalita, životný štýl

Čo je to biela veľryba - veľryba alebo delfín? O tomto zvierati ide obrovské množstvo legiend. Niektoré zdroje patria medzi delfíny a kývajú na vonkajšie znaky. Iní vytrvalo volajú veľrybu a tvrdia, že je to obrovská veľkosť! Takže biela veľryba má dve mená - "spev veľryba" a "polárny delfín".

Popis a vzhľad

Belukha - odkazuje na cicavce čeľade Narwhal, poddruh ozubených veľrýb, ale často kvôli tým miestam, kde žijú, to považujú za delfína. Tri druhy obývajú územie Ruska - Ďalekého východu, Kara a Belugas bieleho mora.

Veľké zviera má dĺžku až 6 metrov a váži asi 2 tony. Samice sú o niečo menšie.

Farba sa v priebehu rokov mení - u novorodených zvierat je farba tela modro-čierna, po roku sa stáva oveľa bledšou, stáva sa sivou alebo modrastou sivou, po troch až piatich rokoch sa zviera stáva pohlavne zrelé, modré zatmenie vybledne a zmizne, beluga bielka sa stáva úplne bielou (pretože a zavolajte im). Táto farba zostáva navždy.

Hlava je malá, ale na ňu vyčnieva veľké čelo. Mnohí veľryby nevedia, ako otočiť hlavu, pretože stavce sú jeden celok - zlúčené medzi sebou. A v bielej veľrybe sú oddelené chrupavkou, takže veľryba môže v prípade potreby otočiť hlavu. Tvárové svaly sú veľmi pohyblivé a často sa zdá, že tvár vyjadruje určité pocity - radosť, potešenie, opovrhnutie alebo odpor.

Prsné plutvy nie sú príliš veľké, oválne. Dorzálny fin beluga bez. Pretože medzi ľadmi môže byť tento detail zbytočný a bude zasahovať.

Koža je veľmi hrubá (do 2 centimetrov) a trvanlivá, pod ňou je tuková vrstva, niekedy dosahujúca hrúbku až 15 centimetrov, ktorá slúži ako tepelná izolácia zvierat.

Habitat, príroda

Beluga prebýva v moriach Severného ľadového oceánu a vôd Ďalekého severu, žije pri pobreží Severnej Ameriky, v blízkosti pobrežia Grónska. Druh je distribuovaný v Bering, Okhotsk, Biele more, príležitostne populácie rýb vstupuje do Baltského mora. V prípadoch úniku niekedy dosahuje rieky Lena, Yenisei a Ob, pláva do nich niekoľko kilometrov, ale vždy sa vracia do mora - je tu oveľa viac rýb a potravín. Existuje dôkaz, že samostatná populácia tohto zvieraťa žije na rieke Svätého Vavrinca.

Spôsob života

Belugas sú spoločenské zvieratá. Stádo sa skladá zo skupín. Skupiny sú rozdielne - jedna žena a jej potomstvo môžu žiť, v ostatných - niekoľko dospelých samcov. Celý život bielych veľrýb - sezónne migrácie, v závislosti od sezóny.

V zimnom období, keď pobrežná časť omotá ľad, belugas idú do hlbín mora, kde je menej ľadu a tam sú nemrznúce oblasti, kde môžete plávať a dostať čerstvé ryby. Ak je mráz veľmi silný, presuňte sa do južných oblastí. Na jar sa vracajú bližšie k pobrežiu.

Belugovia, podobne ako iní delfíni, sú veľmi pripútaní k miestu, kde sa narodili a každý rok sa tam vracajú.

jedlo

Diéta bielej veľryby je veľmi bohatá, ale hlavným pokrmom je chov rýb v kŕdľoch - treska, sleď, platesa, tuniak, koruška polárna. Najmä miluje lososa - pripravený pre túto rybu plávať kdekoľvek. To je v snahe o lososa, že beluga často pláva do riek.

Spôsob lovu a lovu rýb je skutočne veľryba: voda spolu s korisťou je nasávaná, potrava je prehltnutá a voda je vyhodená späť do oceánu.

Belugas sú vynikajúci lovci a jedlo sa získava zberom v skupine 4-5 jednotlivcov. S takýmto spoločným úsilím sa zvieratá uchyľujú k malým oblastiam, kde ho chytia. Popri rybách slúži ako potrava mnoho druhov červov, kôrovcov, mäkkýšov.

Chov a deti

Samce sú pohlavne dospelé v 7 rokoch, ženy oveľa skôr v 4 rokoch. Doba párenia závisí od biotopu - od polovice apríla do júna. Zvyčajne pre lásku radosti pokojné miesta sú vybrané na pobreží. Počas párenia hry, muži doslova bojovať o pozornosť žien, usporiadanie skutočné bitky vo vode. Žena ako partner si vyberie víťaza a potom sa uskutoční párovanie.

Tehotné ženy tvoria skupiny, v ktorých držia celé obdobie tehotenstva až do narodenia. Rodia v pobrežnej zóne v teplých vodách. Tam je zvyčajne jedno narodené dieťa, aj keď niekedy (ale veľmi zriedka) tam sú dvojčatá. Po uplynutí 13-14 mesiacov sa narodí malý delfín. Dodávky sa konajú chvostom dopredu. Jeho dĺžka až jeden a pol metra, okamžite sa narodí svetlu, dieťa pláva na povrch a berie prvý dych. Matka kŕmi svoje veľké mláďa (až do 80 kilogramov pri narodení) mliekom a robí ho dlhý čas - od jedného do dvoch rokov.

Nepriatelia

Biela veľryba má iba dve hlavné prirodzené nepriateľov v prírode. Najnebezpečnejšie na vode je kosatka. Šelma je vytrvalá a rýchla, pláva oveľa rýchlejšie ako biela veľryba, takže z nej nie je prakticky žiadna šanca uniknúť, ďaleko od pobrežia. Pravidlom je, že v takých naháňačkách, keď kosatka dobieha veľrybu belugu, trpí porážkou a stáva sa obeťou.

Druhým nepriateľom je polárny ľadový medveď. Počas zimoviska úlovok predátora uloví veľryby v pobrežných vodách v blízkosti ľadových dier, a keď sa veľryba objaví po ďalšej dávke vzduchu poskytujúceho život, chlpatý dravec zabije zviera úderom končatiny a dlhú dobu mu poskytne mastné, výživné potraviny.

Ďalším nepriateľom môže byť človek. Toxické odpady vypúšťané podnikmi do morských a morských vôd majú zlý vplyv na zvieratá. Z tohto dôvodu musia balenia migrovať veľmi ďaleko, kde zvieratá jednoducho zamrznú.

zvyky


Belugas majú dobrý zrak - môžu vidieť ako pod vodou, tak nad ňou, ale radšej navigujú vo vode pomocou signálov vydávaných v ultrazvukovom pásme - vracajú sa spätným odrazom, že sú pred bariérou alebo školou rýb. Okrem toho, biele veľryby sú schopné robiť až päťdesiat veľmi hlasných zvukov: môže byť cvrlikanie vtákov, vŕzganie v rôznych tonalitách, kričanie, škrípanie, pískanie, iné zvuky pripomínajúce vrčanie. Zvuky, podobne ako väčšina zvierat, slúžia na komunikáciu medzi členmi skupiny. Naučili sa používať mimikry na rovnaký účel.

pelichat

Na jar, belugas začať búda - stará koža bude padať z nich, nahradí to novým. Belugs v procese liatia sú zapojené veľmi aktívne - oni plížiť sa na suchú zem a trieť o pobrežných kamienkov a kamienkov, pomáha pokožke k šupke. To skĺzne veľké škvrny.

Muž a biela veľryba

Kvôli zakorenenému zvyku bielych veľrýb migrovať na tých istých trasách, veľryby sa stali ľahkou korisťou pre lovcov veľrybích mäsa. Zvieratá boli vyhnaní do plytčiny, o ktoré boli rozdelení. Podobným brutálnym spôsobom bolo zničených niekoľko stoviek týchto jednotlivcov. Alebo použili iné metódy - napríklad zablokovali pohyb sieťami a sieťami. Lovili, pretože veľryby boli známe pre mäkké mäso, silnú trvanlivú pokožku, vysoko kvalitný olej z veľrýb a tzv.

V modernom svete je lov zakázaný, zviera je uvedené v Červenej knihe.

Rozdiely bielej veľryby od iných veľrýb

  1. Beluk môže byť skrotený a vyškolený. Čo človek používa, vytvára delfináriá, kde delfíny žijú v podmienkach čo najbližšie k prírodnému prostrediu. S pomocou trénerov sa učia rôzne triky a organizujú predstavenia. Oni sú tiež učil podvodná fotografia, ktorá pomáha pri skúmaní Arktídy.
  2. Belugas sú nielen dobrí lovci, ale aj vynikajúci potápači. Len pod vodou veľa času tieto veľryby nemôžu stráviť - nie viac ako 10-15 minút. Musia sa objavovať každých pár minút na povrchu, aby sa zásobili ďalšou časťou vzduchu.
  3. Aby sa zachoval normálny život, dospelé belugy by mali jesť aspoň 15 kilogramov jedla denne.
  4. Niekedy beluga veľryby dostať do ľadu zajatia, ale s ľadom nie viac ako 7 centimetrov hrubé, zvieratá ľahko prepichnúť ho so silným chrbtom.
  5. Belugas migruje kolektívne a zhromažďuje sa v kolóniách, niekedy obrovských - až tisíc jedincov.
  6. Belugas môže plávať nielen na bruchu, ako väčšina rýb, ale aj na chrbte. Oni tiež získať dobrý chvost plachtenie dopredu.
  7. Rýchlosť, s akou biela veľryba zvyčajne plave, je 4-10 kilometrov za hodinu. Vystrašená veľryba však vyvíja oveľa väčšiu rýchlosť - až 22 kilometrov za hodinu.
  8. Žijú v prírode 30-35 rokov, ale v delfináriách je toto obdobie dlhšie o 5 až 10 rokov.

Často sa tieto veľryby, vzhľadom na ich schopnosť spievať a robiť rôzne zvuky, nazývajú "morské kanály". Z rovnakého dôvodu išlo o frázu „belug beluga“.

Video: veľryba biela (Delphinapterus leucas)