Tie - opis, lokalita, zaujímavé fakty

Kravata - je malý, svižný a mierne vtipný vták s charakteristickou farbou v krku. Trojuholníkový čierny obojok pripomína pletenú kravatu, ktorá dala vtákovi meno. Kravata sa vzťahuje na rodinný plover, vták rodu Zuika. Vyzerá to ako malá kravata, trochu väčšia ako vrabec. Môžete sa stretnúť s malým zlomyslným na malej rieke kamienkami, v blízkosti pobrežia malých rybníkov a morí. V tomto článku sa dozvieme, ako vyzerá kravata, kde žije a čo je pre človeka zaujímavé.

Popis kravaty

Dĺžka tela motýlika je zvyčajne menej ako 20 cm, rozpätie krídel nie je viac ako pol metra, hmotnosť je len 50-60 gramov. Horná časť peria je šedá, hnedá alebo hnedá, spodná časť je biela. Na hlave kravaty prechádza očami čierny pruh, ktorý sa mnohým podobá maske. Základňa zobáku a labky kravaty sú jasne oranžové. Počas letu je z vnútornej strany krídla vidieť dlhý biely pruh. V zime, počas letu, farba vtáka sa môže zmeniť - chrbát sa stáva viac hnedý a dymový, zobák stráca jas v oranžovej farbe, stáva sa vyblednutým a matným. Samica vo farbe sa prakticky nelíši od samca, okrem farby „náplasti“ v očiach. U samcov má tento pruh hlbokú čiernu farbu a u samíc je mierne svetlejší, skôr hnedý alebo sivý. Okrem toho, muži, ako obvykle, sú väčšie ako ich dámy.

Kravata stanovište

Najčastejšie sa kravata usadí na plážach. Farba vtáka sa spája s pieskom a malými kamienkami, vták je neviditeľný predátormi a kritikmi. Pre kravatu je dôležité, aby pobrežie bolo ploché. Podobnú krajinu možno nájsť v celom Rusku pozdĺž malých a veľkých vodných plôch. To je dôvod, prečo vták možno ľahko nájsť v takmer každom páse našej krajiny. Zo severných šírok kravata letí v chladnom období a pohybuje sa bližšie k juhu. V polovici apríla sa sandpiper vracia do hniezdenia. Často sa sťahujú migranti do Ázie, Afriky, Severnej Ameriky a Európy. Existuje niekoľko typov kravatových uzlov, z ktorých väčšina nemá žiadne zjavné vonkajšie rozdiely, líšia sa len v mieste hniezdenia. Výnimkami sú pásové väzby, ktoré majú membrány medzi prstami. To ukazuje odlišný postoj vtáka k vode. Rukavice z webu vyrábajú vlastné jedlo vo vode, hlavnou dávkou sú malé ryby. U iných druhov kĺbových kĺbov sú prsty zreteľne oddelené, pretože vták získava potravu na brehu. Hlavnou diétou sú rôzne druhy hmyzu, mäkkýše, larvy chrobákov. Motýlik málokedy vstupuje do vody, len ak je to absolútne nevyhnutné. Niekedy, spolu s bielkovinami potravín, kremeňa a rôzne minerály sa nachádzajú v žalúdkoch jednotlivcov. Vysvetlenie pre toto je jednoduché - spolu s jedlom vták prehltne veľké množstvo piesku, ktorý je uviaznutý v zažívacom trakte kravaty.

Chov kravatu


Vzťah medzi mužom a ženskou kravatu možno považovať za ideálny. Je to skvelý príklad toho, ako sa obaja rodičia podieľajú na výchove, kŕmení a ochrane mláďat. Vtáky tohto druhu sú monogamné, vybrať si jeden pár na celý život. Často sa stáva, že pár je oddelený na zimovanie, pretože každý z nich letí v rôznych smeroch. Na jar, počas obdobia rozmnožovania, sa však budúci rodičia zídu. Spravidla samičky prichádzajú skôr zo zimovania a za týždeň príde muž. Konštantnosť je charakteristická nielen pri vytváraní dvojice, ale aj pri usporiadaní hniezd. Keď už raz postavíte hniezdo, kravaty uzly ho budú používať po celý svoj život alebo pokiaľ budú vhodné na chov potomstva. Po znovuzjednotení samice a samca začnú manželské hry, ktoré trvajú najmenej dva týždne - vtáky sa v tomto čase aktívne „rozprávajú“.

Muž spravidla buduje hniezdo. Robí jamku v mäkkej piesočnatej pôde alebo nájde už existujúcu dieru (častejšie je to stopa kopyta). Dno budúceho hniezda je lemované mušľami alebo škrupinami. Keď je hniezdo pripravené, samica začne znášať vajcia - asi každé 2-3 dni. V priemere v jednom znáša 4 vajcia. Povrch vajec je sivý alebo hnedý s veľkým počtom inklúzií. Preto je veľmi ťažké nájsť vajcia v kamienkoch alebo piesku. Líhanie vajec asi mesiac, obaja rodičia to robia, pravidelne sa navzájom nahrádzajú na mieste. Potom, čo mláďatá vyliahnu, potrebujú asi tri týždne, aby sa stali silnejšími a postavili sa na krídlo. Akonáhle sa to stane, pár sa chystá odložiť druhú znášku. Spravidla platí, že ak prežijú všetky potomky, zvyčajne sú pre rodičov zvyčajne dve spojky. Ak boli hniezda spustošené dravcami alebo obojživelníkmi, tielers v boji za pokračovanie rodu ležali v období rozmnožovania až 5 pazúrov. Okrem toho, nie všetky mláďatá prežijú a naučia sa samostatne kŕmiť svoje vlastné jedlo - to je možné len pre najsilnejších, najchytrejších a najsilnejších. V priemere len tretina kurčiat sa stáva dospelými a prežije v prirodzených podmienkach.

Zaujímavé fakty o kravate

Svet niektorých druhov vtákov otvára človeku obrovské množstvo zaujímavých detailov a tiework nie je výnimkou.

  1. Niekedy sa stáva, že sa vytvorená dvojica rozpadne - ak jeden z partnerov zomrie počas zimovania atď. Takže ak sa samica alebo samec nevráti zo zimovania, druhý partner ostro ochráni spoločné hniezdo a nedovolí, aby ho niektorí z ostatných vtákov obsadili.
  2. Väzby, podobne ako iná zoologická záhrada, sú veľmi mazané. S cieľom odvrátiť nepozvaného hosťa z hniezda bude vták predstierať, že je zranený a začne priťahovať nepriateľa na druhú stranu spojky. Akonáhle sa predátor vráti do bezpečnej vzdialenosti, tie-up bude lietať.
  3. Ak hniezdo už nie je vhodné na použitie, kravaty uzly sa snažia vybudovať "nový dom" v tesnej blízkosti starého obydlia.
  4. Niekedy muž môže vybudovať falošné hniezda, aby pritiahol pozornosť samice - to je kvôli vystúpeniam.
  5. Obdobie hniezdenia pracovníka kravaty trvá v priemere približne 100 dní.
  6. Vo Veľkej Británii sú chrobáci chránení ako jeden zo vzácnych a úžasných vtákov, ktorí strácajú rast populácie.
  7. Tie vajcia sú asi 3-4 centimetre.
  8. Kravata sa cíti skvele vo vzduchu a na zemi. Dobre sa vznáša v nízkych nadmorských výškach a elegantne skáče cez prekážky na skalnatom brehu. Ale zúženie vody sa bojí, takmer sa neobjaví.

Kravatu možno ľahko rozpoznať podľa charakteristických zvukov, ktoré sa odlišujú od výkriky malého kulíka. Ak prebehne hniezdna sezóna, kravata s radosťou vytvorí malé kŕdle, medzi ktorými vtáky lietajú do susedných nádrží pri hľadaní chutnej pochúťky. Zvonené červy a článkonožce, ktoré sa nachádzajú na bahnitých brehoch, sa stávajú nádhernými pochúťkami.

Čím viac sa učíme o životnom štýle vtákov, tým zaujímavejšie sa stávajú zvyky a zvyky. Prekvapivo, každý pohyb, každý výkrik a let kravaty je zmysluplná akcia, ktorú vták robí z nejakého dôvodu. Dnes sú biotopy motýlika rozptýlené, obyvateľstvo ako celok klesá. A len v našich rukách zachrániť úžasný vták pre budúce generácie.

Video: Kravata (Charadrius hiaticula)