Rybák polárny - popis, lokalita, zaujímavé fakty

Aj v chladných arktických územiach je život a je to veľmi pohodlné pre mnohých zástupcov fauny. Rybáriky ternovcov tu našli úkryt, ktorý bol pridelený rodu Ternovcov kvôli rovnému a dlhému zobáku, ktorý má zahnutý hrot. A dobre sú v mrazivých podmienkach.

vzhľad

Ak to nebolo pre kratšie telo a krídla sú dlhšie, bolo možné vziať tŕň arktický čajka. Dĺžka tela je od 35 do 42 cm, vták váži od 90 do 130 gramov, rozpätie krídel je od 74 do 84 cm, pretože krídla majú predĺžený tvar, zdá sa, že vták je oveľa dlhší.

Ľahko sa rozpozná tráva arktická vďaka kontrastnému ope- reniu: telo je bielej farby, len prsia, chrbát a krídla odtieňov sú výrazne tmavšie. Chvost je tiež biely na vrchole a sivastý dole, vidlica-ako. Hlava je zreteľná - s čiernym viečkom. V zime sa však čelo stáva úplne biele. Predné perie zasiahne nozdry. Je zdobený vtákom červeného tmavého zobáku, rovnomerne sfarbeného. Hlava má uhlový tvar.

Nohy sú krátke a medzi prstami sú membrány. Chôdza tŕňa arktického sa líši v tom, že chodí, brázda, kvôli krátkym nohám.

Samce a samice sú veľmi podobné - vo veľkosti, farbe. Sexuálny dimorfizmus nie je v nich obsiahnutý. Mláďatá sú však ľahko odlíšiteľné, pretože v prvom roku života:

  • chrbát je natretý pestrými hnedými odtieňmi;
  • omnoho kratší chvost.

V druhom roku tieto rozdiely zmiznú a vyzreté kurčatá sa nelíšia od rodičov.

Hlas vtákov je veľmi ostrý, iný piercing.

Vlastnosti napájania

Keď je čas jesť, hladný tern stúpa hore a stúpa vo výške 10 metrov nad hladinou vody, niekedy klesá dole. Všetka jej pozornosť je sústredená pri hľadaní koristi a má schopnosť visieť na jednom mieste, podporovať sa rýchlymi krídlami krídel. Potom, čo si všimol cieľ, vták ponáhľa dolu s ostrým pohybom, chytanie korisť. Tento hod je potápačský let. Niekedy sa však takéto manipulácie musia robiť viackrát, často až na tri pokusy, a tern môže prenasledovať obeť pod vodou, pretože sa dokonale ponára, ale nie do veľkej hĺbky.

Podobne ako ostatní obyvatelia pobrežnej zóny, aj rybári sledujú iné vtáky, keď lovia, a objavujú húfy malých rýb. Pomocou pozorovania niekoho iného sa začína loviť v tomto mieste.

Ako potravina preferuje malé ryby a krill, kôrovce, červy a mäkkýše. Ak však na brehu rastú kríky s plodmi, rybári ich ani neodmietajú.

Keď príde obdobie hniezdenia, diéta sa mierne mení, rybáci jedia vodný hmyz a larvy. Ale nezabudnite na ryby.

Milovníci cestovania


Arktické terns nie sú leniví cestovať, prekonávať tisíce kilometrov. Stavajú hniezda na severnej pologuli, bližšie k severnému pólu. Najčastejšie sú to severné kanadské regióny, škandinávske krajiny, ruské tundrové regióny. Ale pre zimovanie, hneď ako sa v Arktíde začína studená jeseň, idú na južný pól, do oblasti Antarktídy a okolitých ostrovov. Ukazuje sa teda, že tieto malé nebojácne vtáky často cestujú do vzdialenosti 80 tisíc km! Čas tejto cesty trvá viac ako mesiac. Ale všetky tieto nudné pohyby sa nevyskytujú márne, pretože terni žijú rok v letnom podnebí.

Spoločné Tern Brothers

Polárny tern má mnoho príbuzných, ktorí patria do rodiny tern. Niektoré z nich sú:

  1. River. Menej polárny, na konci červeného zobáku je čierna značka. Nohy sú červené, vidlicový chvost. Lokalita - more a nádrže európskych zón. Miesta migrácie sú západná Afrika, Južná Amerika.
  2. Bright. Ich hlava a krk sú biele, zadná časť hlavy je čierna a očami prechádza pás tmavej farby. Čierna má tiež labky a zobák, ale má žltý vrch. Mladšia generácia má čiernu škvrnu v oblasti zátylku a škvrny so sivohnedými odtieňmi zdobia hlavu. Bill a labky sú žlté, ale labky sú tmavšie. Žijú v tropickom podnebí, v Indickom oceáne, ako aj v Austrálii a na tichomorských ostrovoch.
  3. Ružová. Hlavným rozdielom je ružovkastý alebo oranžový zobák. Môžete sa s nimi stretnúť na ostrovoch a pobrežiach africkej a európskej, americkej a juhovýchodnej Ázie.
  4. Južnej Ameriky - majú zobák a labky červenej farby, hnedé u kurčiat. Hmotnosť môže dosiahnuť 200 gramov.
  5. Antarctic. Rozdiel v malých rozmeroch, zobák nie je vždy červený, možno čierny.
  6. Indián. Radšej žijú v sladkej vode. Zadná strana je tmavo šedá, chvost je vidlicovito tvarovaný, ale dostatočne hlboký. Krídla sú špicaté a dlhé, na očiach je čierna maska. Bill je žltý, ale jeho základňa je sivá. Labky sú červené.
  7. Malá. Ich hmotnosť nepresahuje 45 gramov. Labky - žlté, tiež zobáky, ale s čiernym povrchom. Nad obočím sú biele pruhy. Ich hniezdenie je piesčité brehy, plytčiny s výskytom štrkov.
  8. Pestronosye. Rozdielny zobák dlhý a tenký, ktorý je natretý čiernou farbou. Jeho špička je svetložltá.
  9. Bengal. Zadná časť tohto druhu je tmavosivá, zobák je ostrý a tenký, má bohatú oranžovú farbu. V mladej populácii je zobák oranžovožltý a jeho labky sú hnedošedé. Vyrastajúc, labky tohto rybára sa stanú čiernymi.

Rodinné vzťahy

Arktické terns nájdu kamaráta, aby boli spolu celý život. Najprv však muž čelí zásadnej úlohe: musí priťahovať ženu, kým sa o ňu stará. Aby to urobil, ženích vo vzduchu ukazuje zručnosť v tanci a potom zaobchádza so zvoleným s rybou. Stojí za to žena prijať takýto dar, ako sa pár znovuzjednotí, letí spolu a robia radostné zvuky pripomínajúce hrkálku.

Nastal čas postaviť hniezdo. Miesto pre neho je vybrané na brehoch nádrží, najčastejšie sú to malé ostrovy, takže je voda zo všetkých strán. Bola vzatá z arktických ternov, aby sa usadili v malých kolóniách. Tieto komunity sú veľmi priateľské, spory a konflikty medzi nimi prakticky neexistujú.

Ak chcete vytvoriť hniezdo rodičia nemajú veľa úsilia. Len v máji, samica vykopáva zem medzi trávou a machom na zvolenom mieste. V diere sa vytvoria vajcia. Zvyčajne dva alebo tri. Obaja rodičia sa zúčastňujú diskusií. Toto obdobie trvá približne 22 - 27 dní. Vyskytne sa jedna spojka za rok.

Vynorené mláďatá sú pokryté jemným nadol. Sú tak zvedaví, že po niekoľkých dňoch sa začínajú presúvať z hniezda na krátke vzdialenosti. Ale v prípade nebezpečenstva vedia, ako sa správať, bežať v rôznych smeroch a schovávať sa v tráve. V týchto minútach nevykazujú známky života, čakajúc na nebezpečenstvo prechodu.

Rodičia kŕmia a kŕmia deti mesiac a už 2 mesiace staré mláďatá sa snažia lietať. Kurčatá, rovnako ako dospelí, sú dobre prispôsobené životu v drsných mrazivých podmienkach, o čom svedčia štatistiky. Miera prežitia týchto vtákov je viac ako 80 percent.

Sexuálna zrelosť dosahuje 3 - 4 roky po narodení.

Arktické terns sa môžu chrániť, neohrozene sa ponáhľajú na nepriateľov a v tomto veľmi dobre im pomáha silný zobák. Ak chcete chrániť hniezdo, môžu trpieť dravé zvieratá a vtáky, rovnako ako ľudia - všetci, ktorí sa odvážili ísť na miesto znášky. Útoky zvyčajne prebiehajú zo vzduchu a je veľmi ťažké uniknúť zo silného zobáku. Takéto odvážne správanie vedie k tomu, že iné druhy vtákov sa snažia usadiť v blízkosti kolónie rybárov arktických. V prvom rade ide o kačice a brodivé vtáky, ktorým chýba sila a odvaha odolať páchateľom.

Priemerná dĺžka života týchto vtákov je 20 rokov. Existujú však prípady, keď arktický tern žil 35 rokov.

V Škótsku existuje niekoľko zásob arktických rybárov v rybníku, hoci v súčasnosti nie sú ohrozené ich počty, a populácia zostáva stabilná, s viac ako 1 miliónom jednotlivcov. Vedci pozorujú týchto vtákov, a všimnite si, že sú rozptýlené vo veľkých oblastiach po celom svete, a malé vtáčie kolónie možno nájsť všade.

Akonáhle arktické terns boli aktívne uväznení, aby sa ich krásne perie na zdobiť dámy 'klobúky. Postupne sa však tento rybolov stal nevyžiadaným a vtáky zostali samé.

Video: Tern arktický (Sterna paradisaea)