Bleak Goose - popis, lokalita, zaujímavé fakty

Husa v tvare stodoly je krásny vták z rodiny kačiek, čo je skôr vzácny druh uvedený v Červenej knihe. Nie je často možné stretávať sa v otvorených priestoroch našej krajiny. Dnes však vznikla otázka vylúčenia tohto druhu zo skupiny "najvzácnejších" vtákov na Zemi. Je to v dôsledku prudkého nárastu populácie bielych husí v posledných rokoch.

Najbežnejší typ sťahovavých vodných vtákov v južných krajinách (Taliansko, Španielsko). Husy so stodolou majú jedinečný vzhľad, ktorý v skutočnosti priťahuje nielen poľovníkov, ale aj špecialistov zaoberajúcich sa štúdiom vtákov.

Zaujímavé fakty o vtákovi

Zmeny bielych chlpov k nám prišli zo vzdialených hĺbok histórie a sú plné funkcií a zaujímavých faktov. Najzaujímavejšie z nich sa týkajú práve vzťahu medzi vtákom a človekom. Napríklad v XVI. Storočí mnohí verili, že tento jedinečný vták z rodiny kačiek sa prirodzene nereprodukuje pre svojich príbuzných. Šľachtenie barnacle goose bolo pre mnohých už dlho záhadou. Menej vzdelané obyvateľstvo verilo častejšie spoločnému mýtu o vzhľade tohto vtáka z dreva, ktoré padlo do mora alebo oceánu. To znamená, že po dlhú dobu sa verilo, že brant sa javí v dôsledku transformácie prírodných surovín na živú bytosť. Morská voda zázračne premenila strom na úžasné malé vtáky s charakteristickou bielou maskou na hlave.

Biela chlpatá husa sa spomína aj v historických kronikách Keltov. Kazark bol považovaný za dar oceánov a morí, ktoré dlho dozrievali v mušlí nachádzajúcich sa v hlbokých vodách Atlantiku. Vzhľadom na to, že tajomstvo pôvodu vtáka nebolo presne objasnené, bolo možné mäso z barnacle goose použiť aj pri pomerne prísnom dodržiavaní cirkvi. Časom to však majitelia cirkevnej diecézy zakázali.

Vlastnosti formulára

Nie je to tak dávno, čo hlavnou hniezdnou lokalitou takéhoto druhu, ako husi s bielymi lícami, bol hornatý terén, čo v skutočnosti viedlo k dlhým sporom o povahe jeho pôvodu. V posledných rokoch však zástupcovia tohto druhu radikálne zmenili stratégiu ich rozmnožovania, ktorá slúžila ako pomerne silný impulz pre výrazný nárast počtu bielych husí a zvláštností migrácie druhov.

Takéto zmeny znamenajú, že táto kačica namiesto hornatého a skalnatého terénu pre svoje hniezdenie začala vyberať stepné pláne, morské pobrežie, ako aj mestské slumy. To prispelo k tomu, že sa vták nielen prispôsobil novým podmienkam moderného sveta, ale výrazne zmenil aj svoju „diétu“. Biela chlpatá husa sa často nachádza v pomerne veľkých európskych mestách, zatiaľ čo podobne ako holuby v mestských námestiach prosia okoloidúcich, aby sa o nich postarali, aby prejavili záujem a dobrú vôľu voči ľuďom.

Do dnešného dňa tento typ kačice, ako husa biela, recituje päť hlavných populácií:

  1. Severná Európa, Arktída (viac ako sto tisíc jednotlivcov). Zimovňa - Veľká Británia.
  2. Grónsko (asi 40 tisíc jednotlivcov). Zimovňa - Škótsko.
  3. Svalbardské ostrovy (do 25 tisíc osôb). Zimovisko - sever Anglicka, Nórsko.
  4. Severne od Ruska (asi 100 tisíc osôb). Zimné miesto - Holandsko, Západné Nemecko.
  5. Nová Zem (o niečo viac ako 10 tisíc). Zimovňa - Holandsko, Kanada.

Vzhľad vtáka

Vzhľad bielej husi je najoriginálnejší z väčšiny druhov čeľade kačice. Vták má úplne čierne telo a hlavu s bielou tvárou. Na krídlach sú malé hnedé znaky. Hrudník vtáka je zdobený snehovo-bielym zásterom. Hoci tento vták patrí do čeľade kačiek, má skôr skromné ​​rozmery: dĺžka tela málokedy presahuje 75 cm, hmotnosť vtákov do 3 kg.

Originálne šaty barnacle hus je trochu pripomínajúce mníšsky odev. Okrem toho, kombinácia farieb, ako je biela a čierna pre zástupcov kačice rodiny nie je typické. V prírode je len jeden druh vtákov, ktorý vyzerá podobne ako kačica barnacle - je to kanadská značka. Zvláštnosť tohto vtáka však leží v opačnom usporiadaní farieb - jedinci tohto druhu majú úplne biele telo a čiernu masku na hlave.

Vlastnosti napájania

Stodola Husa je bylinožravé vtáky a najčastejšie sa ich strava skladá z listov stromov, stoniek rastlín a čerstvej trávy. Špeciálnou pochúťkou pre túto kačicu je ostrica, machy, arktická vŕba, plíživý ďatelina. Extrahuje husi nielen na pevnine, ale aj v nádržiach: riasy, malý hmyz, kôrovce, mäkkýše.

V chladnom období je tento druh vtákov menej náročný na jedlo, takže sa často zaoberajú nájazdmi na farmách, pričom ich hlavným cieľom je zelenina a obilniny.

Zvláštnosťou tohto vtáka je, že ho možno držať v zajatí. V tomto prípade je brant kŕmený obilím, trávou, zeleninou a čerstvými zelenými. Ak sa rozhodnete mať takého vtáka vo vašej domácnosti, je potrebné mať na pamäti, že zástupcovia tohto druhu sú úplne nevhodní pre domácu starostlivosť. Preto, aby sa doma mohli pestovať zdravé potomky bielych husí, treba dbať na to, aby sa organizovala denná a dostatočne dlhá chôdza vtákov.

Chovné druhy

Biele húsenice sa obyčajne vracajú na svoje hniezdiská koncom jari, zatiaľ čo kačice sú okamžite spojené do malých kolónií, ktorých počet môže dosiahnuť 70-80 párov. Husy so stodolou nepáči kŕče, preto je vzdialenosť medzi hniezdami vtákov v mieste hniezdenia pomerne veľká - od 10 do 50 m. Takáto rozľahlá lokalita preto robí priestor zvolený týmito vtákmi pre jeho osídlenie pomerne veľký.

Osobitnú pozornosť si zaslúži správanie samčej kačice počas párenia. Hlas sa stáva čoraz hlasnejším a hlasnejším, vták sám sa vinie v nepredstaviteľných pohyboch, ktoré by mali priťahovať pozornosť samochky. Takýto pár tancovania spravidla vykonáva mužský barnacle goose len raz za život, pretože zostáva verný zvolenému spoločníkovi až do konca jeho dní.

Na usporiadanie budúceho hniezda si husi najčastejšie vyberajú malú prirodzenú jamku na zemskom povrchu. Dno takejto jamky je lemované suchými vetvičkami, vegetáciou, machom a dole. Počas kladenia vajec hniezdo so samičkou je strážené samcom z iných vtákov, ktorý v prípade nebezpečenstva oznamuje svoju priateľku hlasným plačom. Priemerný počet vajec položených tŕstom dosahuje 6-8 kusov, pričom každý vták ich inkubuje oddelene. Potom, čo sa objavia mláďatá, ich rodičia často prenášajú svoje potomstvo na miesta plné hustej vegetácie. Prvé pokusy mladej husi bielokrstej postaviť sa na krídlo sa spravidla vykonávajú bližšie k dvom mesiacom.

Udržať v zajatí

Bleak Goose sú vtáky z čeľade kačice, ktoré si môžete nechať doma. Pravidlom je, že obdobie rozmnožovania v zajatí - od marca do konca júna. Často je však počet oplodnených vajíčok rádovo menší ako v prirodzených podmienkach. To je vysvetlené psychologickým stavom vtákov, ktoré tak reagujú, aj keď pomerne pohodlne, ale stále na uväznenie.

Aby mohol byť vták schopný prispôsobiť sa životným podmienkam na farme, jeho majitelia by mali znovu vytvoriť čo najviac približné podmienky pre život husí Barnacle, ktoré sú spojené s jeho hniezdením a možnosťami plného kŕmenia. Obzvlášť dôležité je plné a správne kŕmenie pre mladých ľudí, čo znamená neustálu dostupnosť čerstvých zelených.

Je dôležité vziať do úvahy, že v zajatí zanecháva svoju stopu na imunitnom systéme vtákov, spravidla viac ako tretina nových mláďat nežijú do zrelosti. Odklonenie krídel vtákov by mali vykonávať odborníci, pretože v dôsledku krvácania po nesprávnom rozrezaní krídel zomrie niekoľko kačiek.

Video: Barnacle Goose (Branta leucopsis)