Toules - popis, lokalita, zaujímavé fakty

Tules je stredne veľký vták, ktorý patrí do rodiny ploverov. Hlavným hniezdiskom sú severné oblasti Ruska a Kanady. Migrácia tohto vtáka sa šíri po celom svete, najmä v pobrežných oblastiach. Zvláštnosťou tohto druhu je, že jeho zástupcovia sú schopní dosiahnuť význam z hľadiska trvania a zložitosti letov bez prestávok na odpočinok. Pristávajú iba z dvoch dôvodov - na kŕmenie alebo kvôli nepriaznivým poveternostným podmienkam.

Opis druhu

Dĺžka tela dospelého jedinca tylu dosahuje 30 cm a váži až 350 gramov. Rozpätie krídla je až 75 cm, labky tela sú sivé, farba krátkeho zobáku je tmavá. Na labkách je 4. prst, ktorý odlišuje tento vták od ostatných členov rodiny ploverov.

Farba peria tylu je monochromatická - tmavá (u samíc - hnedá u samcov - čierna), s bielym spodkom, s bielymi pruhmi na zadnej strane vtáka. Tento vták je jar a leto.

Obdobie zmeny oblečenia (molt) pripadá na koniec leta - začiatok jesene. Zimné oblečenie nosí tyly až do začiatku apríla. Takéto perie sa vyznačuje jednoduchou sivou farbou vtáčieho peria, bielou farbou brucha a sivým hrudníkom pokrytým tmavými škvrnami. Opeľovanie mladých jedincov tylu takmer úplne kopíruje zimné oblečenie pre dospelých a spravidla mladé zvieratá nosia takéto oblečenie počas prvého roka svojho života.

Výživa

Základnou dávkou túl je hlavne živočíšna potrava (len malá časť rastlinnej potravy). Živí sa najmä veľmi malým hmyzom žijúcim tak vo vode, ako aj na povrchu Zeme, ulitníkoch, cicavcoch a kôrovcoch. Obľúbenou pochúťkou sú mäkkýše a larvy hmyzu. Rastlina tohto druhu vtákov zahŕňa semená, malé bobule a rôzne vegetácie.

Všimnite si, že na realizáciu kŕmenia, tulesy, spravidla dávajú prednosť osamelosti, to naznačuje, že zástupcovia druhov nevytvárajú takzvané kŕmne kŕdle. Bolo však zistené, že ak je v kŕmnych oblastiach veľa potravín, vtáky môžu byť zoskupené do malých skupín.

Zatiaľ čo lovia korisť, rýchlo pobehujú, vidia zvieratá vhodné na kŕmenie, náhle sa zastavia a chytia ich zobákom. Zeleninová a živočíšna potrava z vody sa jednoducho chytí alebo vytiahne s zobákom do plytkej vody.

rozmnožovanie

Čas na dosiahnutie zrelosti tylu je asi dva roky. Vtáky sú monogamné, to znamená, že tvoria páry, ktoré držia spolu niekoľko rokov. Oblasť hniezdenia - zemský povrch v otvorenej tundre. Spravidla je v kolónii vtákov vzdialenosť medzi hniezdami až 500 metrov.

Samotné tulesa hniezdo je malá depresia v pôde, často lemovaná vegetáciou, ako je lišajník a divoký rozmarín. Obdobie hniezdenia párov jedincov Toules nastáva v období od konca mája do začiatku júla. Priemerný počet vajec v spojke tules je asi 3-4 kusov. Proces rozmýšľania vykonávajú obaja rodičia budúceho potomka (asi mesiac). Vtáčie kurčatá sú plnohodnotné - asi 1,5 mesiaca po pľuvaní. Priemerná životnosť tules v jeho prirodzenom prostredí je nie viac ako 18 - 20 rokov.

Stav ochrany

Vzhľadom k tomu, že populácia tylu je rozložená na pomerne veľkej ploche (17 miliónov 300 tisíc štvorcových km.), Počet tohto druhu pernatých plover rodiny ešte nedosiahol kritické prahy. V posledných rokoch však ornitológovia zaznamenali skôr výrazný klesajúci trend, hoci pomalým tempom. Z tohto dôvodu má vták status, ktorý spôsobuje, že verejné environmentálne organizácie sa obávajú o tento druh kvôli hrozbe vyhynutia. Všimnite si, že príslušná dohoda sa vzťahuje aj na tento druh vtákov, čo znamená ochranu a ich ochranu vo voľnej prírode.

Zaujímavé fakty o Tules

Počas inkubácie ich potomkov sú starostliví rodičia tuleses schopní odpudzovať útok dravých vtákov, vrátane útokov čajok.

Tento sťahovavý vták často drží spolu s párom výlučne v období hniezdenia, chovu a kŕmenia mláďat, po zvyšok času uprednostňuje viesť samostatný životný štýl.

Najväčšia populácia tukov je v Eurázii, je to oblasť charakterizovaná vysokou vlhkosťou.

Zástupcovia tohto druhu majú krásny a melodický hlas. Počas obdobia žetónov, samec vykonáva hlasnú pieseň, ktorá sa skladá z niekoľkých častí - oddelené píšťalky s píšťalkami a pokojný vrták, ktorý sa niekoľkokrát opakuje.

Video: Tules (Pluvialis squatarola)